Granatäpplejuice, vad du behöver veta

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Förutom att du sparar viktökning kan det ge dig många hälsofördelar att dricka färskpressad granatäpplejuice. Denna juice har kraftfulla antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper, såväl som andra fördelar som gör den till ett effektivt tillskott för att sänka blodtrycket, förbättra kolesterolprofilen och för att förebygga och behandla aterosklerotiska plack som orsakar hjärtinfarkt och många stroke. Låt oss upptäcka egenskaperna hos denna juice!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Presentation

Denna granatäpplejuice är gjord av kärnorna och det röda köttet från granatäppleträdet (Punica granatum), en lövfällande buske. Namnet på frukten kommer från latin och betyder bokstavligen ”fröäpple”. Granatäpplen kallas ibland för kinesiska äpplen.

Granatäppleträdet är en inhemsk växt i Iran och dess grannländer. Dess odling har spridit sig runt Medelhavet, på Arabiska halvön, i Afghanistan och i Indien. Idag odlas växten vanligtvis i de varmare regionerna i Nord- och Sydamerika.

Till skillnad från en mängd olika frukter slutar granatäpplet att mogna när det väl plockats. Liksom vindruvor, körsbär och jordgubbar kallas den ”icke-klimakterisk frukt”. Den mognar på granatäppleträdet. Ett moget granatäpple kan kännas igen på dess metalliska ljud när det knackas.

Representerar upp till 60 % av vikten av ett granatäpple, små röda påsar som kallas ”arils” utgör den ätbara delen av granatäpplen. De innehåller spannmålen (20 %) och juicen (80 %). Granatäpplejuice är sur, sur och kalorifattig. Ju mörkare röd den är, desto högre koncentration av bioaktiva ämnen.

Juice av granatäpplekärnor används vid tillverkning av grenadinsirap, en alkoholfri dryck som är populär för sin utsökta smak. Grenadinesirap används också som arom i likörer och annan sprit.

Grenadjär
Granatäppleträd med dess frukter

Hur förbereder man granatäpplejuice?

Om du inte odlar granatäppleträd själv och inte kan få frukten direkt från en ekologisk bonde, så hittar du färska granatäpplen i avdelningen ”grönsaker och frukt” hos stora återförsäljare eller till och med direkt på marknaden mellan september och mars.

För att göra denna juice, börja med att skölja 2 medelstora granatäpplen. Skiva den övre delen tunt och skär sedan varje granatäpple i 4 delar. Ta en skål med vatten och lägg de skivade granatäpplena i den.

Håll granatäpplena nedsänkta i vatten och gröp ur fröna (arils) med fingrarna. Fröna kommer att lägga sig och den vita fruktköttet kommer att flyta ovanför. Ta bort fruktköttet och kassera det, töm sedan av allt vatten med hjälp av en sil. Tillsätt arils i en mixer och mixa sedan i en minut eller två.

Ta en kastrull eller skål och lägg ett durkslag över. Häll sedan den rena saften i silen. Använd en sked och rör om medan du extraherar den dyrbara drycken. Krama så att all vätska dras ut.

Granatäpplejuice kan också hittas i stormarknader och örtläkare. Det är också möjligt att köpa den på internet. Inköpta juicer har nackdelen att de är laddade med socker och tillsatser. Eftersom det är lätt att hitta granatäpplen året runt är det bättre att göra det själv framför att köpa det.

Vad är sammansättningen av granatäpplejuice?

Granatäpplen är en bra källa till fibrer, kalcium, kalium, järn samt vitamin A, B och C. Två föreningar i granatäpple, nämligen punicalaginer och punicinsyra, är ansvariga för de flesta hälsofördelarna med granatäpple. Granatäpplen har också tre gånger så hög antioxidantaktivitet som rött vin och grönt te.

Ett halvt glas av denna granatäpplejuice innehåller:

 • 72 kalorier,
 • 16,3 gram kolhydrater,
 • 1,5 gram protein,
 • 1 gram fett,
 • 3,5 gram fiber,
 • 11,9 gram socker,
 • 14,3 mikrogram vitamin K (17,9 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDA)),
 • 8,9 milligram C-vitamin (14,8 % RDA),
 • 33 mikrogram folsyra (8,3 % RDA),
 • 205 milligram kalium (5,9% RDA),
 • 0,07 milligram vitamin B6 (3,5 % RDA),
 • 31 milligram fosfor (3,1 % RDA).
Granatäpplejuice i en kanna
Vad är sammansättningen av granatäpplejuice?

Hur hjälper granatäpplejuice effektivt att bekämpa övervikt och fetma?

Precis som frukten är granatäpplejuice en perfekt allierad för viktminskning. Människor som följer en bantningsdiet kommer att tycka att det är ett bra tillskott. När den konsumeras ger denna juice en känsla av fyllighet och dämpar suget. Vilket hjälper till att undvika mellanmål mellan måltiderna. Det ökar mängden urin hos vanliga konsumenter och hjälper till att eliminera ackumulerade gifter. Det ger dig också den energi du behöver för fysiska övningar.

För att upptäcka fördelarna med granatäpplejuice på viktminskning, genomförde forskare en studie i Edinburgh, Skottland (Storbritannien), särskilt vid Queen Margaret University. De gav en grupp frivilliga placebo medan de i en andra grupp fick granatäpplejuice regelbundet som kosttillskott. Varje deltagare bjöds sedan in att äta en god måltid.

Forskarna kunde notera att 21 % av dem som först tog granatäpplejuice hade mindre lust att äta regelbundet, 12 % kände sig mindre hungriga medan 16 % visade tillfredsställelse efter måltider. Enligt dessa specialister beror mättnadskänslan som granatäpplejuice ger bland annat på dess höga polyfenolhalt. För dessa forskare kan dricka ett eller två glas granatäpplejuice per dag öka viktminskningen.

Det är helt klart goda nyheter att veta att granatäpplejuice är en bra bantningsallierad, på samma sätt som vissa bantningspiller som den PhenQ, eftersom fetma predisponerar för många sjukdomar inklusive kardiovaskulära störningar och olyckor. Och enligt psykiatern David Servan-Schreiber (1961-2011), som lider av hjärncancer och författare till bästsäljande boken ”Anticancer” (publicerad för första gången 2007), är fetma en obestridlig faktor för risken för cancer. Det är därför nödvändigt att bekämpa det effektivt med bland annat granatäpplejuice.

Hur granatäpplejuice hjälper till att minska cancerrisken?

Efter neuropsykiatrikern David Servan-Schreiber som bland annat ger råd om att dricka granatäpplejuice och grönt te, skriver den framstående onkologen David Khayat en bok med titeln ”The real anti-cancer diet” där han ger en stolthet åt dieten i behandlingen av cancer.

Professor Khayat indikerar att ”… talrika studier har visat att granatäpplejuice, konsumerad i stora mängder, kunde bromsa utvecklingen av prostatacancerceller och öka fenomenet celldöd…”

Förutom att bekämpa fetma, en riskfaktor för cancer, eliminerar granatäpplejuice fria radikaler från kroppen och hämmar tillväxten och utvecklingen av prostatacancer och andra sjukdomar. Dess höga antioxidantinnehåll uppmuntrar vita blodkroppar att neutralisera gifter i kroppen och bidrar därmed till bildandet av ett starkt och hälsosamt immunsystem.

Granatäpple tros inducera apoptos, en process där celler förstör sig själva. Att konsumera ett glas av denna juice dagligen kan bromsa tillväxten av cancerceller som är involverade i prostatacancer.

Dessutom verkar det blockera aromatas, ett enzym som omvandlar testosteron till östrogen, och som spelar en avgörande roll i utvecklingen av bröst- och prostatacancer. Många studier visar att granatäppleextrakt hämmar spridningen av bröstcancerceller och till och med stimulerar programmerad celldöd i bröstcancerceller.

Denna juice innehåller antocyaniner och hydrolyserbara tanniner som har starka antioxidant- och antitumöregenskaper. När den appliceras direkt på huden, hämmar ellaginsyra, en polyfenolisk antioxidant som finns i granatäpple, tillväxten av hudcancer.

Interiör av ett granatäpple
Interiör av ett granatäpple

Vilka andra hälsofördelar har denna juice?

Granatäpple har använts för medicinska ändamål i regionerna Mellanöstern och Fjärran Östern i tusentals år. Det användes som en tonic för att bota sjukdomar som sår och diarré. Dess juice innehåller antioxidanter som antocyaniner och ellaginsyra. Det finns också toniska föreningar som galliska syror, såväl som flavonoider som quercetin, som ger skydd mot diabetes, hjärtsjukdomar, artros och olika typer av cancer.

Granatäpplen innehåller hundratals olika bioaktiva föreningar, inklusive ellaginsyra, ellagitanniner, punicinsyra, flavonoider, antocyanidiner, antocyaniner, östrogena flavonoler och flavoner, som verkar vara de mest fördelaktiga komponenterna i behandlingsplanen. Granatäppleextrakt har använts sedan urminnes tider för att behandla flera sjukdomar, inklusive parasitiska och mikrobiella infektioner, diarré, sår, kräftsår, blödningar, prostatacancer och luftvägskomplikationer.

 • Hur granatäpplejuice förbättrar hjärthälsa?

Intagen granatäpplejuice har en betydande inverkan på hjärthälsa. Det håller artärerna flexibla och minskar inflammation i blodkärlsväggen. Det är känt för sin förmåga att minska åderförkalkning, som är en ledande orsak till hjärtsjukdomar.

Denna juice minskar risken för blockerade artärer, vilket kan leda till begränsat blodflöde till hjärtat och hjärnan. Det har med andra ord en antiaterogen effekt på hjärtat. Det minskar mängden dåligt kolesterol som finns kvar i kroppen och ökar mängden bra kolesterol.

 • Stabilisering av blodsockernivåer

Stabilisering av blodsockernivåerna är en annan fördel med detta frukt med tusen och en dygd. Även om denna ekologiska juice innehåller fruktos, höjer den inte blodsockret som andra fruktjuicer gör. Studier har visat att det inte fanns någon signifikant ökning av blodsockernivån hos diabetespatienter som drack denna juice dagligen under en period av 2 veckor.

 • Vet du att denna juice är användbar för att reglera blodtrycket?

Denna fruktjuice kan hjälpa till att minska högt blodtryck. I synnerhet minskar det skador och inflammation i blodkärl hos hjärtpatienter. Det är en naturlig produkt som förhindrar blod från att koagulera och bilda blodproppar. Det tillåter blodflödet att flöda obegränsat genom kroppen.

En studie från 2013 drog slutsatsen att konsumtion av granatäpplejuice bör betraktas som en del av kost- och farmakologiska åtgärder för högt blodtryck. En annan studie publicerad i Fytoterapiforskning avslöjade också att denna ekologiska juice var ett välgörande hjärtskyddande tillskott för hypertensiva personer och att det naturligt sänkte blodtrycket efter bara två veckors dagligt intag.

 • Behandling av diarré och dysenteri

Granatäpplejuice används vid behandling av diarré och dysenteri eftersom den spelar en viktig roll i utsöndringen av enzymer som hjälper matsmältningen. Genom att blanda 1 tesked honung i ett glas av denna ekologiska juice, är du säker på att bota matsmältningsbesvär.

 • Stärker immuniteten

Granatäpplejuice har starka antibakteriella och antimikrobiella egenskaper som hjälper till att bekämpa virus och bakterier, samtidigt som det stärker immunförsvaret. Det minskar avsevärt mikrober i munnen, som är ansvariga för hålrum och staph-infektioner. Dess antimikrobiella egenskaper gör det till en hämmare av HIV-överföring. Bland alla frukter har granatäpple den högsta potentialen att hämma HIV-överföring.

Ett glas granatäpplejuice
Granatäpplejuice har många fördelar
 • Förebyggande av anemi

Anemi är en sjukdom som orsakas av brist på röda blodkroppar i kroppen. Eftersom den innehåller en betydande mängd järn, kan denna juice hjälpa till att övervinna brist på röda blodkroppar i kroppen. Att blanda kanderat socker i denna ekologiska juice och föra in några droppar i näsborrarna är en snabb lösning för att kontrollera näsblod. Det är också ett bra botemedel mot kliande röda ögon.

 • Är granatäpplejuice också bra för matsmältningen?

Granatäpplejuice bidrar till att magen, hjärtat och levern fungerar väl. Denna juice framkallar hunger och kan till och med hjälpa till att kontrollera törsten. Det är därför ett utmärkt val av dryck under sommarperioden. Det lugnar också urinvägsinfektioner och underlättar urinflödet.

Den höga mängden kostfibrer, lösliga och olösliga fibrer i denna ekologiska juice hjälper till att förbättra matsmältningen och reglera tarmrörelserna. Eftersom det inte innehåller mättade fetter eller kolesterol, rekommenderas det starkt för personer som vill gå ner i vikt.

 • Hur granatäpplejuice kan hjälpa till med broskregenerering?

Denna organiska juice fungerar som en hämmare av de enzymer som är ansvariga för broskskador. Det rekommenderas därför starkt för patienter som lider av artros, en kronisk sjukdom som kännetecknas av nedbrytning av brosket i leden. Studier har visat att användning av denna juice kan minska broskförsämringen.

Osötad granatäpplejuice lindrar symtom på artrit och beninflammation. Regelbunden konsumtion av denna juice kan bromsa uppkomsten av neurologiska problem som Alzheimers sjukdom. Det är också känt för sin förmåga att lösa upp njursten och bota erektil dysfunktion hos män.

 • Kämpa mot åldrandet

En kost rik på granatäpplejuice kan hjälpa till att bromsa åldringsprocessen genom att minska fina linjer och rynkor orsakade av konstant solexponering. Det hjälper också till att upprätthålla hudcellsregenerering och förhindrar hyperpigmentering och uppkomsten av mörka fläckar.

 • Hur vårdar granatäpplejuice huden och förbättrar dess konsistens?

Fermenterad granatäpplejuice är mycket välgörande för torr hud. Dess lilla molekylära struktur gör att den kan tränga djupt in i huden för att ge den tillräcklig återfuktning. Det lugnar torr och irriterad hud.

Dess punicinsyrainnehåll, en omega 3-fettsyra, håller huden konstant återfuktad genom att behålla fukten. Fermenterad granatäpplejuice är också fördelaktig för fet och utbrottsbenägen hud. Att applicera ren juice på fet hud förhindrar uppkomsten av finnar och kontrollerar talgproduktionen.

Granatäpplen är också kända för sin förmåga att förlänga livslängden hos fibroblaster som är ansvariga för produktionen av kollagen och elastin. Dessa två molekyler stramar upp huden och förhindrar bildandet av fina linjer och rynkor. Kollagen och elastin ger styrka och stöd till huden.

När kollagen- och elastinfibrer bryts ner, utvecklar huden slapphet som orsakar rynkor och käkar. Granatäpple är också mycket användbart för att göra hyn ljusare. Att dricka ett glas ren juice om dagen ger en klar och strålande hy.

 • Borttagning av ärr

Denna juice hjälper till att regenerera celler i de epidermala och dermala skikten av huden. Det har förmågan att påskynda läkningsprocessen av sår. Den är laddad med nyttiga näringsämnen för huden, såväl som för att stärka och regenerera epidermis. Det skyddar också huden från solbränna och läker skador orsakade av konstant solexponering.

 • Hur förbättrar denna juice minnet?

Många studier har visat att polyfenolerna som finns naturligt i denna fruktjuice är neuroprotektiva. Att dricka granatäpplejuice kan hjälpa till att bibehålla eller till och med förbättra din kognitiva funktionalitet.

I en studie fick personer med minnesproblem 237 ml granatäpplejuice per dag. Efter ett tag förbättrades deras verbala och visuella minne mycket. Faktum är att ett annat experiment utfört på möss visade att konsumtion av denna juice också kan förhindra Alzheimers sjukdom. Men experimentet har ännu inte gjorts på människor.

 • Minskade stressnivåer

Förutom att minska oxidativ stress, hjälper denna juice också till att minska den psykologiska stress du upplever i ditt personliga och professionella liv. Enligt en studie gjord av Queen Margaret University hade personer som drack granatäpplejuice lägre nivåer av kortisol, ett hormon vars utsöndring ökar i stressiga situationer.

 • Kan granatäpplejuice hjälpa under graviditeten?

Granatäpplejuice är extremt fördelaktigt för gravida kvinnor. Det är en utmärkt källa till vitaminer och mineraler. Den är rik på folsyra, en avgörande faktor för en god utveckling av graviditeten. De antiinflammatoriska egenskaperna hos denna organiska juice säkerställer god blodcirkulation, vilket är avgörande för fostrets allmänna utveckling.

Kaliuminnehållet i denna juice kan också hjälpa till att förhindra kramper som vanligtvis förknippas med graviditet. När det konsumeras regelbundet av gravida kvinnor, bidrar det till att minska risken för för tidig förlossning eller förlossning med låg födelsevikt.

 • Vad sägs om att stärka libido?

Förbättrad libido är en annan fördel med denna juice. I många kulturer har granatäpplen förknippats med fertilitet och överflöd i århundraden på grund av deras många frön. De senaste åren har de skapat rubriker för sina afrodisiakumeffekter och fördelar för prostatan.

En studie av Queen Margaret University of Edinburgh fann att konsumtion av ren granatäpplejuice avsevärt ökar salivtestosteronnivåerna. Studien visade också att denna juice har positiva effekter på blodtryck och humör.

Granatäpplejuice har visat sig öka blodflödet och erektil respons i djurstudier. Fördelarna med granatäpple som ett naturligt botemedel mot impotens kan snart demonstreras hos människor.

Iced granatäpplejuice
Inverkan på libido…

Vilka är biverkningarna av denna juice?

Granatäpplejuice rekommenderas inte för personer med influensa, hosta och förstoppning, eller personer med slem.

Granatäpplejuice innehåller vissa antioxidanter som sänker blodtrycket. Därför kan konsumtionen av denna juice i kombination med ordinerade läkemedel för att sänka blodtrycket leda till en farlig sänkning av blodtrycket.

Personer med växtallergier och astma löper alltid en högre risk att utveckla en allergisk reaktion mot denna frukt. Dessa reaktioner inkluderar kräkningar, kliande röda ögon, nässelfeber och andningssvårigheter.

Precis som grapefrukt är granatäpple också känt för att störa vissa mediciner, särskilt de som är avsedda att sänka kolesterolnivåerna (statiner). På samma sätt kan det störa antidepressiva medel, AIDS-mediciner och narkotiska smärtstillande medel.

Källor:

Fresh Pomegranate Juice (Anar Juice)
https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#section2
https://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-pomegranate-juice-for-skin-hair-and-health/#gref
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-392/pomegranate
Pomegranate Juice Benefits: May Lower Blood Pressure and Improve Your Heart Health
https://timesoindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/pomegranate-benefits/articleshow/60114168.cms
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-pomegranate
https://draxe.com/pomegranate-seeds/
http://www.nhs.uk/news/2007/November/Pages/Pomeganatejuiceonerectionproblems.aspx
http://www.lifejuice.fr/la-grenade/
http://www.guerir.org/david-servan-schreiber/medias/anticancer/lanutrition.pdf
http://www.guerir.org/david-servan-schreiber/billets-de-blog/david-khayat-le-vrai-regime-anticancer.htm
http://www.leparisien.fr/societe/david-servan-schreiber-est-mort-25-07-2011-1544120.php
http://sante.lefigaro.fr/actualite/2013/09/12/21250-foods-anticancer-pr-david-khayat

Khayat, D., The Real Cancer Diet. 2010, Paris, Frankrike: Odile Jacob

http://environment-lanconnais.asso.fr/spip.php?article919