6 tips för att äta en balanserad kost

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vi pratar ofta om balans mat eller ätande hälsosamt, men vad betyder det och hur gör man det? Vi ger dig 6 tips för att balansera din kost och dig hjälp till att nå dina mål!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tips #1: Drick vatten

SÅ ja, det är strängt taget inget livsmedel, mail är det viktigt att ta upp ämnet hydrering: dryck vattnet ! Det är lämpligt att dricka 1,5 till 2 liter vatten per dag minimum för att möta dina behov. Så begränsa läsk till gynna vatten, oavsett om det är i form av stillastående vatten, vatten mousserande vin, te eller kaffe!

Tips #2: Tillåt dig själv att ha små avvikelser

Med små avvikelser menar jag inte att äta ett paket kakor eller tre bröd. choklad, men unna dig själv då och då, för att undvika att bli frustrerad. Att äta en balanserad kost betyder inte att eliminera all välsmakande mat som ger dig njutning, annars kommer du inte längre att ha någon lust att äta, eftersom du inte kommer att njuta av det.

Så om du vill ha en efterrätt med lite mer kalorier eller ett mellanmål, tillåt dig själv! Vi kallar det den flexibla kosten.

Tips #3: Var uppmärksam på din kaloribehov

Om du konsumerar mer än du behöver, du kommer att ta vikt, och vice versa, om du äter mindre än dina behov, du kommer att gå ner i vikt, och det spelar ingen roll kvaliteten på maten du kommer att konsumera.

För förklara mer i detalj, detta är vad vi kommer att kalla balans kalori. Om du äter mindre än vad du behöver är du med kaloriunderskott, och om du äter mer än dina behov, du kommer att vara i överskott av kalorier.

Idealet, om du inte vill gå ner eller gå upp i vikt, är att stanna kvar kaloribalans, samtidigt som man konsumerar kvalitetsprodukter, och genom att fördela dina makronäringsämnen på ett idealiskt sätt, nämligen proteiner, lipider och kolhydrater! Vilket för oss till nästa punkt…

Tips #4: Dela ut din makronäringsämnen

Du måste ge din kropp proteiner, lipider och kolhydrater för att inte sakna någonting. Proteiner, som framför allt finns i kött, ägg eller mejeriprodukter, kommer att tillåta dig att främja muskelmassaökning och begränsa förlusten av denna massa. Lipider, även kallade fetter, som finns särskilt i Smörolja eller fet fisk, kommer att ha gynnsamma effekter på hjärnan i synnerhet. Slutligen kommer kolhydrater, kallade sockerarter, som finns i stärkelsehaltiga livsmedel eller sockerhaltiga produkter, ge energi till din kropp!

han du behöver en rättvis balans mellan dessa 3 näringsämnen så att din organisationen ligger i topp. I allmänhet är det tillrådligt att konsumera cirka 20% proteiner, 30% lipider och 50% kolhydrater.

För fördela dem idealiskt, ät minst 3 måltider om dagen, eller till och med 4, för att kunna fördela dina bidrag över dagen och tillåta din kropp att tillgodogöra sig alla de näringsämnen som är nödvändiga för dess bra drift.

Det bästa sättet att fördela dina makronäringsämnen och balansera din tallrik: en tredjedel proteiner, en tredjedel grönsaker och en tredjedel stärkelsehaltiga livsmedel eller spannmål.

Laga din egen matlagning
Att laga mat själv är en bra idé

Tips #5: Laga mat

Inget slår god matlagning hemlagad! Så undvik att köpa färdigmat och industriellt, och försök så mycket som möjligt att laga mat själv, även om detta kan ta lite tid. Bara ordna ordning och förbered dina rätter för veckan eller för några dagar i ett gånger, för så här kommer du att laga mat en eller två gånger per vecka. Dessutom kommer kvaliteten på din mat bara att vara bättre, och detta kommer att ge dig de nödvändiga näringsämnena för gott din kropps funktion.

Tips #6: Ta dig tid att äta

han är viktigt att ta sig tid att äta för att helt känna dina matupplevelser, som att äta för snabbt skulle kunna hindra dig från att känna mättnad och därmed hindra dig från känner att du inte längre är hungrig. Så ta dig tid och lyssna på din kropp för att undvika att äta för mycket!

Som man kunde se det, att äta hälsosamt är inte svårt, allt är en fråga om vilja och organisation. Så det är upp till dig spela !