Hur beräknar man en kvinnas BMI?

BMI, eller body mass index, är ett tal som används för att bedöma om vår vikt anses vara hälsosam i förhållande till vår längd. Det beräknas genom att dividera vår vikt i kilogram med kvadraten på vår längd i meter. Vi använder sedan kategorier för att tolka BMI: undervikt (smal), normalvikt (hälsosam vikt), övervikt och fetma. Detta är ett enkelt sätt att få en allmän uppfattning om vår kroppssammansättning utan att vara särskilt exakt.

Beräkna ditt BMI

BMI-resultat för kvinnor och deras tolkning

Oto mała tabela przedstawiająca różne poziomy BMI:

ÅlderUnderviktNormal viktÖverviktFetmaSjuklig fetma
18-24 år≤1919-2424-2929-39>39
25-34 år≤2020-2525-3030-40>40
35-44 år≤2121-2626-3131-41>41
45-54 år≤2222-2727-3232-42>42
55-64 år≤2323-2828-3333-43>43
65+ år≤3424-2929-3434-44>44
 • Undervikt: detta är när en persons vikt är under normal för sin längd och fysiska kroppsbyggnad, känd som ”undervikt”;
 • Normalvikt: detta är den vikt som anses vara balanserad och hälsosam för en person, motsvarande ett normalt kroppsmasseindex (BMI);
 • Övervikt: när en persons vikt överstiger det normala intervallet för personens längd och kroppsbyggnad, vilket indikerar att personen är överviktig och medför hälsorisker;
 • Fetma: detta är ett tillstånd där en person har ett betydande överskott av kroppsfett, vilket resulterar i en högre vikt än normalt och hälsoproblem;
 • Sjuklig fetma: detta mest avancerade stadium av fetma innebär stora hälsorisker. Som namnet antyder är det förknippat med allvarliga komplikationer som kan vara livshotande.
 

BMI under normalvärdet

Un ruban à mesurer enroulé autour d'une fourchette sur fond jaune.

Undervikt uppstår när någon väger mindre än vad som anses vara normalt för deras längd och kroppsbyggnad. Detta kan bero på en mängd olika faktorer, t.ex. en snabb ämnesomsättning, underliggande hälsoproblem, ätstörningar eller matsmältningsproblem. Ett BMI (Body Mass Index) på mindre än 18,5 anses i allmänhet vara ett tecken på undervikt. Konsekvenserna av undervikt kan vara ett försvagat immunförsvar, överdriven trötthet, muskelsvaghet, hudproblem, hormonella obalanser och störningar i menstruationscykeln hos flickor och kvinnor.

BMI över normalvärdet

Övervikt är när en person väger mer än vad som anses normalt för personens längd och kroppsbyggnad. Det innebär att personen ligger över den rekommenderade vikten för sin längd. Ett BMI på över 25 anses generellt vara ett tecken på övervikt.

Det finns olika anledningar till att en person kan vara överviktig:

 • Obalans mellan kaloriintag: mängden kalorier som förbrukas,
  energiförbrukning: mängden kalorier som förbränns genom fysisk aktivitet och den basala ämnesomsättningen,
 • genetisk predisposition,
 • dåliga matvanor,
 • stillasittande livsstil,
 • hormonella störningar eller vissa mediciner.

Övervikt kan få allvarliga konsekvenser för din hälsa. Det ökar risken för att utveckla olika sjukdomar, särskilt hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, högt blodtryck, vissa cancerformer och ledproblem.

 

Une femme mesure sa taille avec un ruban à mesurer.

Beräkning av BMI för kvinnor

Faktum är att formeln är densamma för män och kvinnor, så det BMI som beräknas för en man är detsamma som för en kvinna. Vi tar helt enkelt vår vikt och delar den med kvadraten av vår längd. Oavsett kön gäller samma regel.

För kvinnor kan klimakteriet påverka vårt BMI. Det beror på att hormonerna är på en berg- och dalbana vid den tidpunkten. Det är lite som om våra kroppar börjar dansa till livets rytm! Klimakteriet kan också leda till att visceralt fett uppstår eller ökar. Den typ av fett som gömmer sig i magen och kan orsaka hjärt- och kärlproblem.

Varning: BMI är en ungefärlig indikator, och en mer exakt analys krävs för att förstå och skilja mellan kroppsmassa och muskelmassa, som därför förväxlas i kroppens totala vikt.
Till exempel kan en idrottare ha ett BMI som klassificeras som ”överviktig” när vikten i huvudsak mäts i muskler!