En kort ordlista över kost och diet

I min strävan att främja ett hälsosamt och balanserat liv är kunskap det första steget mot välbefinnande. Det är därför jag förser dig med denna lilla ordlista för Nutrition and Dietetics, en icke-uttömmande guide till nyckeltermer och begrepp relaterade till mat, näring och hälsa.

Mitt mål är att ge dig en tillgänglig resurs, oavsett om du är ny på kost eller redan känner till några av dessa termer. Oavsett om du letar efter information om essentiella näringsämnen, populära dieter eller till och med mer specifika koncept som glykemiskt index eller antioxidanter, hittar du allt här med, ibland, några dedikerade artiklar!

Jag hoppas att den här ordlistan inspirerar dig att utforska den spännande världen av kost och hälsa.


1. Kalorier: Kalorier är måttenheten för energin som finns i maten vi konsumerar. De ger vår kropp den energi som krävs för att utföra sina vitala funktioner och våra dagliga aktiviteter.

2. Näringsämnen: Näringsämnen är de väsentliga komponenterna i livsmedel som ger näring åt våra kroppar. De är indelade i makronäringsämnen (proteiner, lipider, kolhydrater) som behövs i stora mängder och i mikronäringsämnen (vitaminer, mineraler) behövs i små mängder.

3. Proteiner: Proteiner består av essentiella aminosyror som spelar en avgörande roll i att bygga och reparera kroppsvävnader. De är viktiga för att upprätthålla ett starkt immunförsvar och optimal muskelfunktion.

4. Lipider: Lipider, även kallade fetter, är en koncentrerad energikälla. De spelar en viktig roll i absorptionen av fettlösliga vitaminer och är väsentliga för hjärnans hälsa, hormonell reglering och skydd av inre organ.

5. Kolhydrater: Kolhydrater är den huvudsakliga energikällan för vår kropp. De bryter ner till enkla sockerarter (glukos, fruktos) och komplexa sockerarter (stärkelse) som vår kropp bryter ner för att ge energi.

6. Kostfiber: Fibrer är komplexa kolhydrater som vår kropp inte kan smälta. De spelar en nyckelroll för att reglera tarmpassage, förebygga förstoppning och minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

7. Vitaminer: Vitaminer är viktiga ämnen till många kemiska reaktioner i kroppen. De är nödvändiga för att immunsystemet ska fungera korrekt, tillväxt, ämnesomsättning och hälsan hos ben, hud och hår.

8. Mineraler: Mineraler är kemiska element som är väsentliga för olika fysiologiska processer, såsom benbildning, reglering av vätskebalansen och ledning av nervimpulser.

9. Antioxidanter: Antioxidanter är föreningar som hjälper till att skydda kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler och därigenom minskar risken för vissa kroniska sjukdomar.

10. Glykemiskt index (GI): Det glykemiska indexet mäter effekten av ett livsmedel som innehåller kolhydrater på glykemi (blodsockernivå). Livsmedel med ett lågt glykemiskt index frisätter glukos långsammare, vilket kan vara fördelaktigt för diabeteshantering och mättnad.

11. Balanserad kost: A balanserad näring innebär att man konsumerar en mängd olika livsmedel som ger alla nödvändiga näringsämnen i lämpliga mängder för att bibehålla god hälsa och undvika näringsbrister.

12. Matallergen: Ett livsmedelsallergen är ett ämne som finns i vissa livsmedel som utlöser en allergisk reaktion hos vissa människor.

13. Matintolerans: L’Matintolerans uppstår när kroppen har svårt att smälta vissa livsmedel, ofta på grund av brist på specifika matsmältningsenzymer.

14. Vegetarisk kost: A vegetarisk kost utesluter konsumtion av kött, fisk och ibland andra produkter av animaliskt ursprung. Vegetarianer kan konsumera mejeriprodukter och ägg enligt deras preferenser.

15. Vegansk kost: A vegansk diet utesluter alla animaliska produkter, inklusive kött, fisk, mejeriprodukter, ägg och honung.

16. Medelhavskost: DE medelhavsdiet är en kostmodell inspirerad av Medelhavsländernas matvanor, rik på frukt, grönsaker, fullkorn, olivolja, fisk och nötter. Det är förknippat med många hälsofördelar, inklusive att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar.

17. Ekologiska livsmedel: DE ekologiska livsmedel produceras utan användning av bekämpningsmedel, syntetiska gödselmedel eller genetiskt modifierade organismer (GMO). De odlas i enlighet med miljöstandarder och djurskydd.

19. Spårämnen: Spårämnen är viktiga mineraler som krävs i mycket små mängder för att olika enzymatiska reaktioner ska fungera korrekt och metaboliska processer i kroppen.

20. Essentiella fettsyror: DE essentiella fettsyror, som omega-3 och omega-6, är fetter som vår kropp behöver men inte kan producera på egen hand. De måste tillhandahållas genom mat.

21. Body mass index (BMI): Body mass index är en indikator vanligt används för att bedöma om en person har en hälsosam vikt baserat på sin längd. Den beräknas genom att dividera vikten i kilogram med kvadraten på höjden i meter (BMI = vikt / höjd^2).

22. Känslomässigt ätande: Känslomässigt ätande syftar på äta mat som svar på känslor snarare än hunger fysisk. Det kan vara relaterat till stress, tristess, sorg eller andra känslor.

23. Grundläggande ämnesomsättning: Grundläggande ämnesomsättning representerar den minsta energi som behövs för att bibehålla kroppens vitala funktioner i vila, såsom andning, blodcirkulation och temperaturreglering.

24. Blodsocker: Blodsocker är nivån av socker som finns i blodet. A balanserad blodsockernivå är viktigt för att upprätthålla stabil energi och förebygga hälsoproblem som diabetes.

25. Nutraceuticals: Nutraceuticals är livsmedel eller livsmedelsföreningar med hälsofrämjande egenskaper, som går utöver deras enkla näringsvärde. De kan användas i förebyggande eller terapeutiska syften.

26. Kosttillskott: Kosttillskott är produkter som innehåller vitaminer, mineraler, aminosyror, örter eller andra ämnen, avsedda att komplettera den vanliga kosten och kompensera för eventuella näringsbrister.

27. Insulinsvar: där insulinsvar hänvisar till mängden insulin som utsöndras av kroppen som svar på kolhydratkonsumtion. Ett balanserat insulinsvar är viktigt för att upprätthålla en hälsosam och stabil ämnesomsättning.