Lipider : Vänner eller fiender till din mathälsa?

[Artikeln uppdaterad den 10/11/2023]

Liksom många medier som kändispressen pekas sociala nätverk ut som en vektor för utseendekulten. Bevisas av Frankrikes lyhördhet som vill begränsa tillgången till webbplatser som framkallar anorexi i sin hälsoproposition från 2015.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Spegel

Visa upp din livsstil på sociala medier

Men i motsats till denna regleringsposition som är mycket misstänksam mot sociala nätverks roll, söker fler och fler människor samtidigt dela sin livsstil på webben. Genom att publicera sina balanserade rätter, genom att överexponera sina sportaktiviteter och genom att till varje pris försöka förbättra sina kroppar. Om författarna till dessa olika publikationer kan känna sig tröstade i sitt tillvägagångssätt och i sitt sätt att leva, i synnerhet av de olika digitala plattformarnas ”lika” och ”lika” system, skapar de på samma sätt negativa aliens hos människor som följer hans framsteg.

Faktum är att genom att överexponera en helt hälsosam livsstil, genom att framstå som en vanlig och utbredd praxis, när den i verkligheten är partiell eller till och med episodisk. Vi ger bilden av tillgång till det senare onekligen otillgänglig, åtminstone för lekmannen som ännu inte ändrat sina mat- och sportvanor. Denna praxis att försköna, dela och dyrka mat har till och med krediterats med legenden om ” Matporr (1), den franska motsvarigheten till matpornografi. Det är viktigt att betona att även när man har en balanserad kost och utövar en idrottsaktivitet, beställer vem som helst, även en dietist som näringsfysiolog, en pizza eller sushi då och då. Precis som gruyerepasta är ett steg för alla att ta när kylen ringer tom. Men dessa faror med en hälsosam livsstil, som vi vill avslöja, förbigås i tysthet, med motiveringen att de skulle mörka bilden och synd om det inte finns någon matpublikation på en dag.

Sociala nätverk

Perfektion och skuld

Den primära konsekvensen är att människor som vill inspireras av sådana livsstilar antar en uppfattning om dem som ohämmad ”perfektion”. Till och med få vissa ömtåliga människor som har en ganska anständig diet att känna sig skyldiga, övertala dem att faktiskt ha en livsstil som består av skräpmat och sysslolöshet. En studie från University of Pittsburgh (2), publicerad den 5 maj 2017, tyder på ett samband mellan beroende av sociala nätverk och ätstörningar (anorexi, bulimi, ortorexia, etc.). Denna överexponering för träningsaktiviteter och perfekt balanserad kost skulle öka risken att drabbas av ätstörningar med cirka 250 %.

Men i en intervju för Madame Figaro (3) bekräftar sociologen Antonia Casilli att denna studie inte visar ett ” korrelation ”, det vill säga ett orsakssamband mellan sociala nätverk och ätstörningar. Men snarare ett förhållande av association » vilket skulle kunna förklaras av att en person som har problem med mat kommer att vara mer benägen att utsätta sig för olika hälsosamma livsstilar. Dessutom visar studien att de personer som utsätts för störningar ofta är de yngre generationerna (18-35 år), men denna generation har som främsta karaktär att ha ett mer avancerat socialt intresse än de tidigare för estetik och bild av sig själva. Sociologen insisterar därför på faran med att tillskriva ansvar för ätstörningar till sociala nätverk, det senare är mycket mer komplext. Kan genereras av en enkel brist på hälsoinfrastruktur som driver människor att söka hjälp på internet, ett konkurrensklimat i ett företag, etc. Ätstörningar beror mycket ofta på mycket personliga erfarenheter.

Sociala nätverk och kosthälsa motarbetas inte

DE sociala nätverk är därför inte hälsans fiender äter. Var medveten om de skadliga effekter de kan att ha ett beteende är verkligen viktigt; men precis som måttliggörande av orsakerna som kan tillskrivas dem. Du måste titta på orsaker och konsekvenser av ätstörningar i efterhand nödvändig vetenskap.

Sociala nätverk är också källor till positiva effekter som är mindre uppmärksammade. Förutom exponeringen och lättillgängligheten de ger till hälsosamma livsstilsmetoder, kan de visa sig vara ett fördelaktigt verktyg för flera ätstörningar.

Den unga kanadensiska Jordane Giguère berättar i en intervju för Huffingtonpost (4) att hon gradvis tagit sig ur sin anorexi genom sitt Instagramkonto. Genom att publicera sina känslor och ha det osvikliga stödet från en gemenskap på tusen människor kunde den unga kvinnan hålla på och känna sig stöttad. Ackompanjemanget och följet är mycket viktiga fördomar för att bota en ätstörning. I samma veva kunde publiceringen av Rachel Legrain-Trapani (Ex Miss France 2007) av ett foto på henne 10 år efter hennes val försäkra många kvinnor om kroppens utveckling mellan 18 och 28 år. Det här tillvägagångssättet från den senare är mycket lovvärt ”Jag ville säga: Få inte panik tjejer, jag är som du, när jag lämnade förlossningsavdelningen tog jag inte på mig byxorna i storlek 36 igen, jag är en normal 28-årig kvinna, mamma” (5).

Sociala nätverk är därför ett tveeggat svärd, sammanfattar Caroline Pesant, barnläkare specialiserad på ätstörningar. De kan vara en vektor för uppmuntran för ett hälsosamt liv och för de allvarligaste fallen mot ett utträde ur sjukdomen, precis som de också kan vara en motivering av den symbios som man känner med sin sjukdom genom att söka stöd, vilket skulle kunna orsaka en verklig inspärrning av patienten.

Nätverk är framför allt verktyg. Som alla verktyg gör de vad du gör med dem. Det är nödvändigt att vara medveten om deras nackdelar och deras fördelaktiga sidor, för en klok användning.

(1) Vad är matporr? – RestoConnection – 2015-11-9
(2) Journal of the academy of nutrition and dietetics – 5/05/2017
(3) Främjar sociala medier ätstörningar? – Madame Figaro – 2017-05-19
(4) Instagram som ett sätt att bekämpa ätstörningar – HuffingtonPost – 2016-08-22
(5) Rachel Legrain-Trapani, Miss France 2007, offer för body shaming – Youtube: Brut. – 2017-06-23