Naturliga laxermedel: vilka är de mest kraftfulla?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Ett naturligt laxermedel är en utmärkt allierad och en lämplig tillgång för att övervinna förstoppning. Det är inte alltid nödvändigt att ta till mediciner som säljs på apotek för att lindra förstoppning som kännetecknas av svårigheter att ta avföring. Det finns faktiskt växter eller naturläkemedel med laxerande egenskaper som också är effektiva och ibland utan biverkningar. Dessa naturliga processer, som kännetecknas av stor effektivitet, är därför utmärkta för att snabbt behandla förstoppning.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är ett naturligt laxermedel?

Sannolikt orsakar mycket smärta och obehag, förstoppning kan definieras som svårigheter med avföring eller svårigheter att ta avföring regelbundet. När det är mindre än 3 tarmrörelser per vecka, och detta under flera veckor, talar läkare om förstoppning. Det uppstår när musklerna som trycker in avföring i tjocktarmen inte fungerar korrekt. Denna dysfunktion leder till oregelbundna tarmrörelser som gör avföringen hård, torr och svår att passera.

Ett naturligt laxermedel är ett naturligt botemedel som påskyndar tarmtransporten och som även mjukar upp avföringen. Naturliga laxermedel är gjorda av växter som har laxerande effekter. Dessa är livsmedel, örter, växter, oljor eller växtextrakt som aktiverar peristaltiken. Således stimulerar de funktionen hos dina tarmar och din kolon.

Det är därför naturliga laxermedel används för att bekämpa förstoppning för att underlätta evakueringen av avföring. De kan användas för att rengöra tarmen eller som en del av avgiftning. Vissa använder naturliga laxermedel för att rena matsmältningssystemet eller som en del av en viktminskningsdiet (se vår artikel om farorna med att använda laxermedel för att gå ner i vikt). För vår del, om målet är viktminskning, rekommenderar vi användningen av produkter anpassade för detta mål såsom PhenQ (se min åsikt om PhenQ).

När de är skonsamma och naturliga har de inga biverkningar och skadar inte din hälsa.

Förstoppning är svårigheter att ta avföring regelbundet
Förstoppning är svårigheter att ta avföring regelbundet

Är naturliga laxermedel effektiva?

Naturliga laxermedel är effektiva för att eliminera förstoppning. De gör att tarmfunktionen kan normaliseras på ett säkert sätt. De låter dig återfå optimal matsmältningskomfort. De agerar annorlunda.

Vissa är stimulantia, det vill säga de verkar genom att stimulera slemhinnan i tarmen och främja sammandragningen av musklerna i matsmältningssystemet för att pressa avföring genom tjocktarmen. Men långvarig användning av dessa stimulerande naturliga laxermedel kan försvaga kroppens naturliga förmåga att enkelt evakuera avföring, vilket skapar ett beroende av dessa laxermedel.

Andra är naturliga smörjande laxermedel; de verkar genom att förhindra uttorkning av avföring, vilket gör att de lätt glider genom tarmen. I allmänhet används detta verkningssätt av oljor som används för att bekämpa förstoppning.

Det finns också naturliga laxermedel som kännetecknas av mucilaginösa effekter eller ballasteffekter som främjar en ökning av volymen av avföring samtidigt som de mjukar upp dem, vilket underlättar utvecklingen av avföring i tjocktarmen.

Naturliga laxermedel är lika effektiva som laxermedel som säljs på apotek. Ännu bättre, de kan vara utan biverkningar eller till och med utan kostnad.

Vilka livsmedel kännetecknas av laxerande egenskaper?

Det finns livsmedel som förbättrar matsmältningsfunktionen. Det är därför, för att bekämpa förstoppning, är det viktigt att göra förändringar i kosten.

Faktum är att vissa livsmedel sannolikt orsakar förstoppning. Andra, å andra sidan, kännetecknas av naturliga laxerande egenskaper som hjälper till att förhindra eller vända förstoppning.

Således, när du inte kan ha avföring minst tre gånger i veckan, kan du försöka ändra din kost genom att inkludera livsmedel som kännetecknas av laxerande effekter som kan underlätta evakueringen av avföring, i synnerhet livsmedel som är rika på kostfiber. Många livsmedel som kännetecknas av ett utmärkt innehåll av naturliga fibrer fungerar som naturliga laxermedel. Dessa fibrer som inte smälts i tunntarmen eller olösliga fibrer ökar vikten på avföringen genom att göra dem skrymmande och fuktiga, vilket underlättar deras utveckling i tjocktarmen och deras evakuering ut ur kroppen.

I allmänhet är frukt och grönsaker (färska, torkade) källor till kostfiber. Bättre, de förser också kroppen med vitaminer och mineralsalter. Detta näringsbidrag underlättar evakueringen av avföring. Förutom frukt och grönsaker finns det andra livsmedel som har en positiv effekt på tarmpassagen och är effektiva mot förstoppning. Dessa inkluderar fullkorn och probiotiska livsmedel.

Frukterna

Frukt är mycket användbart livsmedel i fall av förstoppning, med gynnsamma effekter på intestinal transit. Några av dem, rika på fibrer, är utmärkta naturliga laxermedel, särskilt kiwi, guava, melon, ananas, hallon, passionsfrukt när de är färska. Torkad frukt innehåller också mycket fibrer, i det här fallet torkade aprikoser, russin, torkade dadlar, torkade bananer.

Kiwi är ett utmärkt naturligt laxermedel
Kiwi är ett utmärkt naturligt laxermedel

Grönsakerna

Införandet av grönsaker i kosten gör att du kan återfå normal transit. Grönsaker mot förstoppning är de med utmärkt fiberinnehåll. Spenat, fänkål, selleri, gröna bönor, körvel och rödbetor är grönsaker som är rika på fiber.

Fullkorn

Fullkorn innehåller också fibrer med laxerande effekter som stimulerar tarmpassage och ökar volymen av avföring genom att fylla dem med vatten under hela tarmens resa. De innehåller också vitaminer, aminosyror, spårämnen, mineraler. Fullkorn rika på fibrer är, bröd med fullkorn, pasta fullkornsvete, vetekli, helris, spannmål med havrekli.

Probiotiska livsmedel

DE probiotika är mikroorganismer som hjälper till att upprätthålla en balans mellan de olika typerna av bakterier i tarmen. De kallas i allmänhet för ”bra bakterier”. De hjälper till att bekämpa dåliga bakterier och är effektiva i närvaro av transitstörningar. De tillåter dig att ha en frekvent och bekväm transit, samtidigt som de förbättrar muskelsammandragningar i magen för att göra det lättare att ta avföring. Genom att göra det förbättrar de din transit, förbättrar tarmrörelsernas frekvens och hjälper till att minska förstoppningen som påverkar dig. Det finns i mejeriprodukter, särskilt yoghurt som innehåller vissa probiotiska stammar som bifidobakterier och laktobacillus. Surkål är också en utmärkt växtbaserad källa till probiotika.

Naturliga oljebaserade laxermedel

Vissa oljor, som fungerar som naturliga laxermedel, kan hjälpa dig att övervinna tillfällig förstoppning. De hjälper till att smörja tarmväggarna och tjocktarmen för att möjliggöra enkel evakuering av avföring. De renar och mjukar också upp slemhinnorna, samtidigt som de aktiverar tarmpassagen.

Olivolja

Olivolja är ett utmärkt naturligt laxermedel. Effektivt, det lindrar förstoppning och kan användas för att förhindra uppkomsten av denna matsmältningsstörning. Det förbättrar funktionen av tjocktarmen genom att stimulera matsmältningssystemet. Olivoljan bildar ett skyddande lager runt tjocktarmens vägg och underlättar tarmrörelsen. För att dra fördel av de fördelaktiga effekterna av denna olja kan du använda en tesked. Om du inte gillar smaken av denna olja kan du lägga till en tesked citronsaft. Du kan absorbera denna olja på morgonen innan du äter, tills förstoppningen försvinner.

Olivolja har många fördelar
Olivolja har många fördelar

ricinolja

Ricinolja är väl lämpad för att bekämpa förstoppning. Hon hjälper :

 • att smörja tjocktarmens väggar,
 • för att stimulera tjocktarmens väggar,
 • för att reglera tarmrörelser,
 • för att mjuka upp avföringen.

Ricinolja hjälper också till att bekämpa oregelbunden tarm och förhindra en av orsakerna till förstoppning, i det här fallet absorptionen av vätska från tarmen. Denna effektivitet gör att du får fuktigare avföring.

För att bekämpa den mest envisa förstoppningen bör du använda en matsked ricinolja varje dag i en vecka. Denna olja är inte lämplig för långvarig användning. Efter en vecka kan denna användning orsaka tjocktarmsdysfunktion.

Vad är omedelbart verkande naturliga laxermedel?

Det finns naturliga laxermedel, kännetecknade av säkerhet vid användning, som gör att tarmtransiteringen kan normaliseras kvalitativt och snabbt. De är indikerade för dem som inte kan få avföring. Den omedelbara effekten de har, gör att du snabbt kan lindra förstoppningsproblem.

torkade fikon

Kännetecknad av laxerande egenskaper, torkade fikon lindrar snabbt förstoppning. Rika på fibrer, med högt magnesiuminnehåll, är de mycket effektiva mot denna matsmältningsstörning. De underlättar intestinal transit, ökar volymen vatten i matsmältningskanalen och verkar även på de glatta musklerna i matsmältningskanalen. De hjälper också till att stimulera tarmens motilitet. Alla dessa åtgärder gör torkade fikon särskilt effektiva och underlättar matsmältningsprocessen med det omedelbara resultatet av avföringsevakuering hos personer som drabbats av förstoppning. De gör att tjocktarmen snabbt kan tömmas.

Katrinplommon

Katrinplommon kännetecknas av en utmärkt laxerande kraft. De innehåller sorbitol, ett socker som kännetecknas av en laxerande effekt som hjälper till att lindra förstoppning naturligt. Fördelarna med detta socker hjälper till att stimulera tjocktarmen och minska avföringstiden. Katrinplommon innehåller även dihydroxifenylisatin som underlättar sammandragningen av musklerna i tarmväggarna och bidrar till en regelbunden evakuering av avföring.

Katrinplommon innehåller också en stor mängd fibrer och vatten som hjälper till att mjuka upp avföringen, gör den skrymmande, underlättar passage genom tjocktarmen och friktion på tjocktarmens väggar.

Med effekterna av dessa olika beståndsdelar, fungerar katrinplommon snabbt inom några timmar efter att ha konsumerat 4 eller 6 under dagen. För att lindra förstoppning är det möjligt att använda katrinplommonjuice, med en hastighet av två glas om dagen.

Psyllium

Psyllium, även kallad ispaghul eller indisk groblad, är en växt särskilt rik på fiber. Dess fiberrikedom är exceptionell, vilket gör att den kan återställa tjocktarmens normala funktion (i händelse av fel). Det förbättrar peristaltiken, reglerar frekvensen och kvaliteten på avföring. Det kännetecknas av en laxerande effekt som hjälper till att förebygga och bekämpa förstoppning. Det hjälper avföringen att behålla mer vatten, vilket ökar volymen och återfuktningen för att underlätta transporten och utdrivningen av avföring.

Som en del av behandlingen av förstoppning kan du använda psyllium i form av frön, flingor eller pulver som ska spädas i ett glas vatten. Så på kvällen kan du lägga 1 eller 2 matskedar psylliumfrön i ett glas vatten; blanda ihop allt och drick genast. Att dricka med vatten optimerar verkan av fröna. I kontakt med vatten sväller detta laxermedel som kännetecknas av en ballasteffekt och bildar en gel i tarmarna, ökar vikten på avföringen, återfuktar dem och underlättar deras naturliga evakuering. Psyllium utgör ett riktigt smörjmedel som mekaniskt underlättar transporten. denna växt är ett effektivt naturligt laxermedel med nästan omedelbar verkan.

Psyllium
Psyllium kan ta olika former: frön, flingor, pulver etc.

Vad är örtte med laxerande effekt?

Laxerande örtte är preparat som hjälper till att reglera matsmältnings- och tarmmekanismer. De kännetecknas av laxerande egenskaper och hjälper till att lindra förstoppning genom att stimulera intestinal transit. Laxerande örtteer, även kallade laxerande infusioner, är örtteer i flera minuter i sjudande vatten.

Lakrits örtte

Lakritsroten är välkänd för sina laxerande egenskaper. För att göra detta används det för att effektivt bekämpa förstoppning. För att göra ett lakritsbaserat örtte, krossa helt enkelt roten av denna växt och lämna den i en kopp kokande vatten i cirka femton minuter. Efter att ha filtrerat detta örtte kan du dricka det när det är kallt, två gånger om dagen, tillsätt färsk fruktjuice efter önskemål.

Ingefärste

Ingefära är också uppskattat för sina laxerande effekter. Effektivt, främjar matsmältningen, underlättar intestinal transit, samtidigt som det normaliserar matsmältningsprocessen. Det är fördelaktigt för personer som drabbats av förstoppning och kan användas i form av ett örtte. För att göra detta skärs ingefäraroten fint, innan den läggs i en kopp kokande vatten och låter den dra i cirka tio minuter. Du kan kombinera detta örtte med lite citronsaft.

Mycket kraftfulla naturliga laxermedel

Vissa naturliga laxermedel är extremt kraftfulla och får tarmarna att dra ihop sig med anmärkningsvärd effektivitet, vilket gör att avföring kan evakueras automatiskt. De verkar genom att irritera nerverna i tjocktarmens vägg, vilket främjar stimuleringen av tarmrörelser för att lindra förstoppning. Dessa stimulerande laxermedel är indikerade i närvaro av svår förstoppning. De verkar på tjocktarmens vägg, vilket får musklerna att dra ihop sig och rekommenderas endast för kortvarig användning.

Dessa laxermedel bör dock inte användas under lång tid eller olämpligt, annars kan de orsaka irritation på tarmens slemhinna eller skada musklerna i bukområdet. De kan också orsaka ett beroende- eller beroendeeffekt. Råd från en hälso- och sjukvårdspersonal eller en specialist på örtmedicin kan vara nödvändig innan du använder dessa laxermedel. Det är bättre att inte ta dessa extremt kraftfulla laxermedel utan medicinsk rådgivning, eftersom de fortfarande är aggressiva för tarmarna.

Aloe vera

Aloe vera är ett kraftfullt naturligt laxermedel som kännetecknas av en verkan på tjocktarmens vägg som orsakar muskelkontraktion. Således ger den ett omedelbart svar när det används som en del av behandlingen av trög transit eller tarmmotilitetsstörning. Att använda aloe vera i form av juice eller gel för att behandla förstoppning kan orsaka smärtsamma kramper. Dessutom har ”aloinet (som finns i bladets små prickar) en kraftfull laxerande effekt som kan vara mycket aggressiv och därför mer irriterande än nyttig.”

Senna eller Cassia

Senna eller kassia kännetecknas av en mycket kraftfull laxerande effekt. De torkade bladen eller frukterna kan användas för att bekämpa förstoppning. De är effektiva för att förhindra denna matsmältningsstörning. Några timmar efter att ha tagit senna kännetecknas effekterna av en irriterande verkan på tjocktarmen, vilket resulterar i:

 • stimulering av peristaltiken,
 • en förbättring av avföringsvolymen,
 • lös avföring.

Senna underlättar effektivt transitering. Det bör dock inte användas utan läkares råd eller under lång tid.

Cassia har en mycket kraftfull laxerande effekt
Cassia har en mycket kraftfull laxerande effekt

Vad är hemmagjorda laxermedel?

Hemlagade laxermedel är preparat gjorda av växter, växtextrakt eller naturliga ämnen som hjälper till att lindra förstoppning. De kan bestå av flera växter. Således kan du effektivt bekämpa förstoppning genom att använda hemgjorda laxermedel som inte skadar din hälsa. De kan säkert och korrekt ersätta farmaceutiska specialiteter som innehåller kemiska ingredienser som kan orsaka biverkningar.

 • Tomat, ett effektivt hemmagjort laxermedel

Tomat är användbart för att förbättra matsmältningen för att bekämpa förstoppning. Det kännetecknas av ett utmärkt vatteninnehåll som gör att det kan öka volymen av avföring, rengöra tarmarna, samtidigt som det främjar eliminering av avföring. Den innehåller pektin som främjar matsmältningen. Det kan användas som ett hemmagjort laxermedel i flera former för att hjälpa tarmen att fungera normalt. Så, tomatjuice eller tomatfrön kan användas för att lindra förstoppning. Du kan också blanda tomatpurén med en sked olivolja.

 • Linfrön

Linfrön har laxerande egenskaper som hjälper till att bota förstoppning. De innehåller fibrer och underlättar elimineringen av avföring genom att återfukta dem. De hjälper till att mjuka upp avföringen och förhindrar att den stelnar.

Linfrön kan användas som hemmagjorda laxermedel. För att göra detta rekommenderas det att ta ett preparat gjord av 1 tesked malda linfrön i vatten, mjölk eller fruktjuice upp till två eller tre gånger om dagen för att lindra förstoppning. .

 • Honung

Honung har också laxerande egenskaper som är effektiva mot förstoppning. Det utgör en naturlig lösning som hjälper till att bekämpa jäsning i magen och förbättra tarmpassagen. Således kan du regelbundet konsumera honung på fastande mage på morgonen tills förstoppningen försvinner, genom att späda en matsked i ett glas varmt vatten.

Honung kan hjälpa mot förstoppning
Honung kan hjälpa mot förstoppning

Hur använder man vatten som ett naturligt laxermedel?

 • Drick tillräckligt med vatten

Det rekommenderas att dricka tillräckligt, minst 1,5 till 2 liter vatten om dagen. Detta dagliga intag hjälper till att undvika förstoppning och bidrar till att mjuka upp avföringen, vilket främjar deras naturliga evakuering.

Faktum är att i brist på vatten blir avföringen hård, knölig, ibland smärtsam. Det är därför viktigt att dricka mer vatten för att bekämpa förstoppning.

 • Drick varmt vatten

Att dricka varmt vatten är särskilt effektivt mot förstoppning. Ja, varmt vatten förbättrar matsmältningen och lindrar förstoppning. Den återfuktar torr, hård avföring och underlättar deras passage genom tjocktarmen, samtidigt som den hjälper till att bryta ner maten för att underlätta dess rörelse genom mag-tarmkanalen. Det gör det också möjligt att späda ut de fasta resterna och att underlätta deras evakuering. För att behandla förstoppning kan du använda flera glas varmt, välkylt vatten på morgonen när du vaknar före frukost.

 • Drick vatten rikt på magnesium

Vatten rikt på magnesium kännetecknas av en laxerande effekt och är väl indikerade i fall av förstoppning. De ökar peristaltiken och förbättrar intestinal transit. Det är därför, ”i händelse av förstoppning måste du faktiskt dricka vatten rikt på magnesium …” enligt doktor Jean-Michel Borys.