Havremjölk: fördelar och nackdelar

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Du har förmodligen sett havremjölk dyka upp i barer, kaféer och gångar i mataffärer. Med ökningen av antalet laktosintoleranta personer har denna vegetabiliska mjölk etablerat sig som ett av de godaste alternativen till komjölk. Men är det verkligen värt en omväg? Vilka är fördelarna och nackdelarna?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är havremjölk?

Denna mjölk görs genom att blanda blötlagd havregryn och vatten i en mixer och sedan hälla vätskan i en ostduk för att extrahera mjölken.

Beroende på receptet kan du även lägga till kanel, vanilj, dadlar eller andra naturliga sötningsmedel för att förbättra smaken. Den resulterande blandningen blandas sedan och filtreras, vilket resulterar i en mjölk som är tung, skummande, rik på smak och rik på näringsämnen.

Från Skandinavien till delar av Asien är havremjölk allmänt erkänt som ett lönsamt alternativ till traditionell mjölk, särskilt för dem som är laktosintoleranta. Även om det inte ger alla samma näringsämnen som komjölk eller getmjölk, har det en annan näringsprofil som gör det tilltalande för vissa människor.

Havremjölk är ett veganskt alternativ som nyligen har vunnit popularitet. Tack vare sin växande popularitet finns den nu i många livsmedelsbutiker.

Livsmedelstillverkare har inte bara gjort den här typen av mjölk mer tillgänglig än någonsin, utan de lägger också till ytterligare vitaminer och mineraler för att skapa en produkt rik på mikronäringsämnen, såsom vitamin A, kalcium, riboflavin och vitamin D. .

Gröt
Havremjölk görs genom att blanda blötlagda havreflingor och vatten

Vilka är hälsofördelarna?

Havremjölk har många hälsofördelar. Deras antal inkluderar:

 • förebyggande av anemi,
 • sänka kolesterolnivåerna,
 • undvikande av allergener,
 • lättnad efter rakning,
 • stimulering av huden,
 • lindring av klåda.

Upptäck alla fördelar i videon:

Förebyggande av anemi

Anemi är en allvarlig sjukdom som kännetecknas av brist på röda blodkroppar i kroppen. Detta kan leda till en lång rad symtom, från trötthet till blek hud och mer. Det finns många olika tillstånd som kan leda till anemi, men det orsakas vanligtvis av brist på viktiga näringsämnen som järn och vitamin B12.

Bara en kopp havremjölk innehåller cirka 10 % av det järn du behöver under dagen, vilket gör det till en utmärkt källa för veganer och vegetarianer. I kombination med andra järnrika livsmedel, som spirulina, linser och mörk choklad, kan en eller två portioner havremjölk bidra till att främja en hälsosam produktion av röda blodkroppar och förhindra anemi.

Sänka kolesterolnivåerna

Havre är kända för sina gynnsamma effekter på hjärthälsa och kolesterolkontroll. Havremjölk innehåller en löslig fiber som kallas beta-glukan, som har visat sig ha kolesterolsänkande egenskaper.

En mänsklig studie publicerad i tidskriften Annals of Nutrition & Metabolism fann att intag av havremjölk i fem veckor signifikant sänkte nivåerna av totalkolesterol och dåligt LDL-kolesterol i större utsträckning än rismjölk.

En annan studie utförd i Sverige av institutionen för tillämpad nutrition och livsmedelskemi vid Lunds universitet presenterade liknande fynd, enligt vilka att konsumera havremjölk under bara fyra veckor effektivt minskade kolesterolnivåerna hos personer med god hälsa.

Hjälper till att undvika de vanligaste allergenerna

Eftersom den är mjölkfri skyddar havremjölk redan de som inte kan smälta laktos ordentligt. Men den är också idealisk för dem med nöt- eller sojaallergi. Eftersom havre i allmänhet är glutenfritt är det ett bra alternativ för personer med strikta kostrestriktioner.

Eftersom havremjölk inte är en mejeriprodukt innehåller den inte laktos.
Eftersom havremjölk inte är en mejeriprodukt innehåller den inte laktos.

Öka hudens hälsa

Havremjölk är närande för huden. På grund av dess höga lipid- och vatteninnehåll ger den återfuktande egenskaper, tar bort orenheter och hjälper till att ta bort döda hudceller. För att bekämpa akne kan du kombinera det med rå honung. Denna mask kommer att göra din hud fräsch!

Avlastning efter rakning

Oavsett om du upplever små röda knölar eller klåda efter rakning, kan havremjölk lugna din hud och ge nästan omedelbar lindring. Faktum är att många kvinnor tar denna mjölk direkt in i duschen, eftersom denna skönhetsmedel fungerar som en kroppstvål.

Lindring av kliande hårbotten och behandling av torrt hår

När det gäller duschar kan du även applicera havremjölk i håret, antingen som sköljmedel eller som leave-in balsam. Precis som havregryn lugnar torr, kliande hud, lugnar havremjölk en kliande hårbotten. Detta hjälper dig att bekämpa mjäll samtidigt som du stärker och ger näring till ditt hår.

Vilka är nackdelarna med att konsumera havremjölk?

Även om det har gynnsamma hälsoeffekter, finns det också vissa faror förknippade med denna mjölk som bör beaktas.

Även om du kan spara tid på att köpa din egen havremjölk, är kommersiella varianter ofta fyllda med tillsatser, konserveringsmedel och sockerarter som kan minska vissa av deras hälsofrämjande egenskaper.

Även om den ofta innehåller vitaminer och mineraler som kan vara fördelaktiga, innehåller havremjölk ibland förtjockningsmedel och emulgeringsmedel som kan påverka matsmältningens hälsa och förändra tarmmikrobiomet.

Dessutom, även om havre är naturligt glutenfri, bearbetas deras mjölk ofta i anläggningar som också bearbetar andra glutenhaltiga spannmål, såsom vete eller korn, vilket leder till korskontaminering. Om du har celiaki eller är känslig för gluten, välj certifierad glutenfri mjölk för att undvika korskontaminering.

Inte mindre viktigt är havremjölk inte naturligt lika näringstät som vanlig mjölk.

Vad är fördelarna ?

Jämfört med annan mjölk har havremjölk många fördelar. Dessa sträcker sig från dess enkla förberedelse till dess kompatibilitet med vegetarisk och vegansk kost.

Laktosfri och vegansk mjölk

Oavsett om du undviker konventionell mjölk för att minimera ditt intag av animaliska produkter eller om laktosen som finns i mjölk helt enkelt inte stämmer överens med din mage, är havremjölk ett bra alternativ. Den är gjord av havre och vatten och innehåller ingen laktos eller komjölk, vilket gör den till en idealisk ersättning för dem med dietrestriktioner och som följer en mejerifri diet.

Precis som annan nötmjölk kan den enkelt ersätta mjölk i många recept. Du kan använda den i kalla desserter som pudding eller glass eller till och med lägga till den i din morgonskål med flingor.

En mat rik på fiber

Havre är full av fibrer. Att dricka havremjölk kommer att hålla dig mätt längre. ”Havre är en hälsosam mat, till stor del på grund av deras fiberinnehåll”, säger Dana Angelo White, nutritionist och kokboksförfattare Hälsosam Air Fryer.

Havremjölk innehåller två gram fibrer. Fiber spelar en viktig roll i viktkontroll eftersom de skapar en känsla av mättnad i magen, vilket tvingar oss att äta mindre mellan måltiderna. Detta kallas effekten aptitdämpande. Fiberrik kost har också visat sig minska risken för kolorektal cancer.

En fortfarande ganska läcker ersättning

Det är mycket viktigt att den mjölk du väljer smakar bra. Havremjölk är jättegott. Den har en neutral smak och den skummar när den vispas eller skakas. Tack vare sin konsistens är den idealisk för kaffe. Dess aromer passar bra med de flesta livsmedel och den är också fettsnål. Så du får den där skummande, krämiga konsistensen, men utan allt fett från annan mjölk, som kokosmjölk.

Ko
En mjölk som skiljer sig från traditionell komjölk

Ett lätt recept att göra hemma

När du gör din egen mjölk hemma har du möjlighet att begränsa socker och andra tillsatser som ofta ingår i kommersiell mjölk. Varumärken försöker ibland söta mjölk eller göra den bättre för genomsnittskonsumenten genom att tillsätta olika tillsatser. Du kan enkelt göra din egen havremjölk genom att blanda fördränkt havre och vatten. Sedan är det bara att sila och kyla.

Vilken näringsprofil har havremjölk?

Denna mjölkvariant innehåller en förvånansvärt hög mängd näringsämnen, inklusive fibrer, kalcium, vitamin A och järn. Faktum är att havremjölk innehåller dubbelt så mycket vitamin A som komjölk och cirka 10 % av ditt dagliga järnintag. Denna typ av mjölk innehåller också mycket mindre fett och är kolesterolfri. Den innehåller också cirka 1 gram protein och 130 kalorier per kopp.

En kopp havremjölk innehåller ungefär:

 • 130 kalorier
 • 24 gram kolhydrater
 • 4 gram protein
 • 2,5 gram fett
 • 2 gram kostfiber
 • 350 milligram kalcium (35 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDA))
 • 0,5 milligram riboflavin (30 % RDA)
 • 100 internationella enheter D-vitamin (25 % av RDA)
 • 500 internationella enheter vitamin A (10 % av RDA)
 • 1,8 milligram järn (10 % av RDA)
 • 115 milligram natrium (5 % av RDA)

Jämförelser mellan havremjölk och dess populära alternativ

Vilka jämförelser kan göras mellan konventionell och havremjölk? Också vilka likheter och skillnader finns det med andra populära substitut som mandelmjölk?

Smak och konsistens

När det kommer till smak och konsistens har havremjölk en naturligt mild smak som mandelmjölk och är lika raffinerad som skummjölk. Precis som annan nötmjölk finns den oftast i flera olika smaker, som choklad och kaffe, även om det även går att välja socker- och smakfria varianter.

Näringsmässiga överväganden

Näringsmässigt innehåller havremjölk fler kalorier och kolhydrater än mandelmjölk. Den har också mer protein och fibrer. Ungefär som havrevarianter är mandelmjölk ofta berikad med mikronäringsämnen som vitamin D och kalcium. Det finns dock några minimala skillnader mellan de två. Mandelmjölk innehåller också vitamin E, men mindre riboflavin.

Jämfört med komjölk innehåller havremjölk något färre kalorier men nästan dubbelt så mycket kolhydrater. Komjölk är ganska rik på proteiner, vitaminer och viktiga mineraler. Även om många mikronäringsämnen i havremjölk har tillsatts under bearbetningen, är konventionell mjölk en naturlig källa till många näringsämnen som kalcium, riboflavin och vitamin B12.

Används

Havremjölk är lite mer begränsad i sina potentiella användningsområden. Medan konventionell mjölk och mandelmjölk kan värmas, blir havremjölk tjockare och gelatinaktig när den utsätts för hög värme. Av denna anledning kanske det inte är det perfekta valet för recept som kräver värme, som bakverk eller varma drycker.

Kaffe med mjölk
Havremjölk är inte lämplig för varm mjölk

Vad är användningen av havremjölk i Ayurveda och traditionell kinesisk medicin?

Havre passar perfekt in i en ayurvedisk kost och används ofta i traditionell kinesisk medicin för att behandla olika tillstånd.

Det används ofta för att sänka blodtrycket, minska bölder och förbättra avföringens konsistens. Havre tros också stärka mjälten och bukspottkörteln, samtidigt som det hjälper till att torka ut fukt för att förhindra vätskeansamling.

I Ayurveda är havremjölk till hjälp för att minska aptiten och öka uthålligheten. Det tros också ha lugnande och lugnande egenskaper. Det kan hjälpa till att balansera vata dosha (kinetisk energi), men kan också förvärra pitta och kapha doshas (transformations- och sammanhållningsenergier) beroende på hur den förbereds.

Var hittar man och hur man använder havremjölk?

Undrar du var man kan köpa havremjölk? Även om det kanske inte är lika lätt att hitta som andra alternativ, som mandel- och sojamjölk, blir det alltmer tillgängligt på grund av dess växande popularitet.

Var hittar man det?

Du kan vanligtvis hitta det nära andra nötmjölk i hälsokostavdelningen i din lokala livsmedelsbutik. Du kan också hitta vissa märken av havremjölk hos återförsäljare online. Se till att leta efter en osötad variant och kontrollera ingredienslistan noggrant för att välja en produkt med minimala livsmedelstillsatser.

Om du har problem med att hitta denna mjölk kan du även förbereda den själv. Detta ger dig inte bara fullständig kontroll över dina ingredienser, utan låter dig också göra din havremjölk osötad och fri från konserveringsmedel. För att göra din egen mjölk, blöt bara en kopp havre i vatten i 30 minuter, kombinera sedan med tre koppar vatten och bearbeta genom en matberedare. Med hjälp av en trasa eller sil kan du sedan sila av mjölken och njuta.

Hur man använder det ?

Havremjölk har många potentiella användningsområden. Du kan byta ut den mot konventionell mjölk i dina spannmål över natten eller använda den för att piska fram vissa typer av desserter som inte kräver bakning, som pudding eller glass.

Du kan också använda den i dina favoritdrycker och lägga till den i din morgonsmoothie, latte, te eller kaffe. Var bara noga med att inte värma denna mjölk direkt eftersom den kan tjockna och utveckla en gelatinös konsistens.

Havremjölk kan användas för att göra din morgonsmoothie
Havremjölk kan användas för att göra din morgonsmoothie

Vilka försiktighetsåtgärder ska vi vidta med havremjölk?

Havremjölk kan vara ett hälsosamt, laktosfritt, veganskt alternativ till konventionell mjölk. Men det finns också några negativa egenskaper med denna produkt att överväga.

Om du har en glutenkänslighet eller intolerans, se till att endast välja certifierad ”glutenfri” havre. Detta kommer att hjälpa till att förhindra korskontaminering och säkerställa att din produkt är helt fri från spår av detta ämne.

Även om köpt havremjölk är berikad med många av mikronäringsämnena som finns i komjölk, innehåller hemgjord havremjölk inte samma tillsatta vitaminer och mineraler. Om du gör din egen, se till att du får i dig dessa viktiga näringsämnen genom en välbalanserad kost.

När du handlar havremjölk, leta efter osötade märken med väldigt få livsmedelstillsatser. Detta hjälper dig att bevara hälsofördelarna och minska risken för oönskade biverkningar.

Källor:

6 Health And Beauty Benefits Of Oat Milk
http://thechalkboardmag.com/is-oat-milk-healthy-benefits