Vilka probiotika för att gå ner i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Probiotika är levande mikroorganismer, vanligtvis bakterier eller jäst, som tros vara fördelaktiga för kroppen, särskilt för matsmältningssystemet. När de konsumeras som mat eller kosttillskott, tros de bibehålla eller återställa nyttiga bakterier i matsmältningskanalen, med en hälsofördel. Matsmältningsfördelarna med probiotika påverkar viktminskning positivt. Således kan vissa probiotika, särskilt vissa bakterier, som t.ex laktobakterier och mycket specifika bifidobakterier, visa sig användbara för viktminskning. Men det är inte bara de! Så, vilka probiotika för att gå ner i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vilka är de bästa bantningsprobiotika?

Konsumtion av vissa probiotika kan hjälpa till att uppnå viktminskningsmål. Det finns faktiskt probiotika som är användbara för viktminskning, eftersom de hämmar fettupptaget, hjälper till att stabilisera tarmbakterier, inducerar fettförbränning och långsam fettlagring. Dessutom bidrar de till att förbättra ämnesomsättningen och kontrollera aptiten. Således flera probiotika, bantning allierade, i synnerhet, laktobakterier och bifidobakterier, kan framkalla viktminskning.

Laktobakterier

Lactobacillus gasseri

Lactobacillus gasseri (L. gasseri) är ett bantande probiotikum. Denna probiotikastam är en mjölksyrabakterie (den producerar mjölksyra), den finns naturligt i bröstmjölken. Det bidrar till viktreglering och förlust av övervikt. Det låter dig gå ner i vikt. Det minskar lagringen av fett, i synnerhet abdominal fett, vilket gör det möjligt att gå ner i vikt i magen. Denna probiotikastam har den speciella egenskapen att den minskar ansamlingen av fettmassa, bukfett och fett under huden, midjeomkrets och höftomkrets. Det förhindrar fettupptaget. Så när fett inte absorberas kan det inte öka kroppsvikten.

Denna probiotiska stam skulle ha förmågan att modifiera de kemiska signalerna för fettbearbetning och på så sätt underlätta viktminskning. Det sänker också kolesterol och triglyceridnivåer. Det minskar alltså kroppsvikten, särskilt BMI (body mass index).

Lactobacillus paracasei

Lactobacillus paracasei är en av flera stammar av nyttiga bakterier som utgör populationen av tarmens mikroflora. Denna stam av probiotiska bakterier tillhör familjen Lactobacillaceae och släktet Lactobacillus. Det är en mjölksyrabakterie som underlättar matsmältningsaktiviteten hos laktosbaserade produkter, bekämpar patogena bakterier och förbättrar ämnesomsättningen.

Det hjälper också till att minska ansamlingen av fett, minska storleken på fettceller och gå ner i vikt. Det hämmar också fettupptaget, förändrar fettlagringen och främjar därmed en minskning av fettvävnad och fettproduktion. Lactobacillus paracasei constitue en probiotisk stam som hjälper till att minska kroppsvikten.

Lactobacillus plantarum

tillhör familjen till Lactobacillaceae, Lactobacillus plantarum är en probiotisk stam. Denna mjölksyrabakterie finns i matsmältningssystemet och munhålan i människokroppen. Samtidigt som det bidrar till jäsningen av många livsmedel av vegetabiliskt ursprung, visar det sig vara fördelaktigt för hälsan med en skyddande effekt mot tarminfektioner, med egenskaper som tillåter hämning av potentiellt patogena agens och lindring av symtomen på syndromet irritabel tarm.

Viktminskning underlättas också med denna probiotiska stam som bidrar till minskning av kroppsvikt och kroppsfettprocent. Det minskar glukos, insulin och leptinnivåer. Det låter dig gå ner i vikt och gå ner i vikt hälsosamt.

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus rhamnosus är en probiotisk stam som tillhör gruppen laktobakterier. Denna nyttiga bakterie härrör från mänsklig tarmmikrobiota och stödjer en sund matsmältning och immunhälsa, samtidigt som den minskar kroppsvikt och viktökning.

Det är användbart för att bekämpa fetma eller överdriven ansamling av kroppsfett. Det skyddar mot ansamling av fett i vävnaderna, orsakat av en diet rik på fett. Således minskar det fett, fettmassa och fetthalt i levern. Lactobacillus rhamnosus underlättar viktminskning och dess underhåll, vilket gör att försökspersonen kan gå ner i vikt effektivt.

Bifidobakterier

Bifidobacterium breve

Probiotikan Bifidobacterium breve är en bifidobacterium av släktet Bifidobacterium. Den producerar bioaktiva komponenter (konjugerad linolsyra), ättiksyra, mjölksyra. Det har förmågan att jäsa socker och hjälper till att bryta ner mat. Denna bantande probiotika förbättrar ämnesomsättningen och minskar bukfett, visceralt fettavlagring. Det minskar kroppsfettnivåerna, samtidigt som det motstår fettupptaget. Det minskar fettmassan med en signifikant minskning av fettvävnaden. Det motverkar inflammation i fettvävnader som främjar fetma. Alltså probiotikan Bifidobacterium breve minskar viktökningen och låter ämnet gå ner i vikt.

Bifidobacterium animalis

Bifidobacterium animalis är en stam av probiotiska bakterier som befolkar tjocktarmen och som naturligt lever i matsmältningskanalen. Denna mjölksyrabakterie producerar även ättiksyra, etanol och myrsyra. Genom att bidra till gastrointestinala välbefinnande och förebyggande av gastrointestinala symtom är det mycket användbart för hälsan. Det hjälper till att bekämpa fetma genom att minska visceralt bukfett hos överviktiga eller lätt feta individer. Således hjälper det till att minska fettnivåerna, förebygga fetma och minska kroppsmassaindex (BMI).

Naturlig bantningsmat och probiotika

Probiotika är levande mikroorganismer som finns i mat. Dessa livsmedel anses då vara naturliga probiotika med gynnsamma effekter för hälsan. Dessa naturliga, ekologiska kvalitetsprobiotiska livsmedel låter dig konsumera goda mängder probiotika i form av fermenterad mat. Mjölkjäsning eller laktojäsning (jäsning utförd med mjölksyrabakterier eller mjölksyrafermentering) gör det faktiskt möjligt att producera naturliga probiotika med probiotiska livsmedel rika på bra bakterier.

Vissa (laktojästa) livsmedel av vegetabiliskt eller mejeriursprung innehåller probiotika och är dessutom bättre naturliga probiotika för viktminskning.

Naturlig bantningsprobiotika av vegetabiliskt ursprung

Surkålen

Surkål eller fermenterad kål är ett naturligt fermenterat livsmedel. Laktojäsning, som omvandlar sockret i kålen till syra, ändrar näringsegenskaperna hos denna grönsak. Denna process gör surkål till en sann växtbaserad källa till probiotika och ett närings- och bantningsfoder. Denna laktojäsningsrätt är mycket låg i kalorier, med många hälsofördelar. För att dra nytta av de bantande effekterna av surkål är det bäst att undvika att äta det tillsammans med kallskuret eller mindre hälsosam mat. Det är också nödvändigt att gynna konsumtionen av ekologisk surkål eller rå surkål, det utgör en hälsosam kost för tarmfloran, med många fördelar för hälsan. Till skillnad från kokt eller steriliserad surkål innehåller rå eller ekologisk surkål nyttiga bakterier eller probiotika.

Surkål är en av de bästa växtkällorna för probiotika
Surkål är en av de bästa växtkällorna för probiotika
Tempeh

Tempeh är en maträtt gjord på jästa sojabönor. Denna rätt av indonesiskt ursprung är rik på probiotika och är en bra källa till komplett protein som också erbjuder konsumenter alla fördelar med jäsning med gynnsamma effekter på matsmältnings- och immunsystemet. Det är användbart i en naturlig viktminskningsprocess.

Ättiksgurka

Den fermenterade picklen (tillverkad av mjölksyrajäsning) är en källa till välgörande probiotika för kroppen. Det är en värdefull tillgång för att gå ner i vikt. Det har också matsmältningsfördelar (det förbättrar matsmältningshälsan). Låg i kalorier, inläggningen kännetecknas av ett utmärkt innehåll av vitamin K och natrium. För att dra fördel av fördelarna med denna laktojästa grönsak är det lämpligt att gynna ekologiska och naturligt jästa pickles.

kombucha

Komboucha är ett fermenterat te. Det är resultatet av en blandning av jäst, bakterier, socker och te som får jäsa. Denna fermenterade laktodryck med flera dygder kommer från Fjärran Östern (Mongolien). Denna naturliga probiotiska dryck balanserar tarmfloran, samtidigt som den främjar matsmältningen; det bidrar också till att förebygga tarmsjukdomar. Denna bantande allierade är mycket låg i kalorier och är rik på probiotika (levande mikroorganismer) och näringsämnen (mineraler, vitaminer). Det är sannolikt ett hjälpmedel för viktminskning och kan hjälpa till att eliminera extra kilon, med i synnerhet komponenter (probiotika) som är gynnsamma för hälsan och för linjen.

Naturliga bantningsprobiotika av mejeriursprung

Yoghurt

Mejeriprodukter, särskilt yoghurt, är bättre leverantörer av bra bakterier eller probiotika. Yoghurt är en fermenterad mjölk. Det är resultatet av mjölksyrajäsning, med tillsats av två mjölksyrafermenter (lactobacillus bulgaricus och Streptococcus thermophilus) till råvaran som är mjölk. Dessa jäser gör det möjligt att jäsa mjölken och få yoghurt.

Yoghurt är därför berikad med probiotiska bakterier, vilket underlättar matsmältningen och gynnar immunförsvaret. Dessa mikroorganismer skulle också spela en roll i viktminskning. Yoghurt gjord av fermenterad mjölk (med mjölksyrajäsningar) är mycket bättre och är förknippade med många hälsofördelar.

yoghurt
Yoghurt är rik på ”bra” bakterier
Ostskorpor

Ost är ett livsmedel av mejeriursprung. Det är resultatet av mjölkjäsning under inverkan av mjölksyrabakterier. Dessa jästa ostar är rika på probiotika, särskilt i svålen. Detta probiotiska innehåll är användbart för matsmältningssystemet och för att stärka immuniteten.

Således är svålen på vissa ostsorter (opastöriserad hård eller mjuk ost), som kännetecknas av bidrag från probiotika, fördelaktigt för hälsan.

mjölkkefir

Mjölkkefir är en fermenterad mjölkdryck som är gjord av kefirkorn från ko, får eller getmjölk. Kefirkorn är i själva verket en massa av jästsvampar (Saccharomyces kefir och Candida kefir) och mjölksyrabakterier (Lactobacillus caucasicus, Lactobacillus casei, Streptococcus lactis). Denna mejeriprodukt genomgår således en jäsningsprocess under inverkan av jäst och mjölksyrabakterier.

Lättsmält, lågt i kalorier, lågt socker och rikt på kalcium, vitamin B, folsyra och protein, kefir är en källa till naturliga probiotika. Det förser kroppen med stammar av probiotika som reglerar vikten, främjar bättre matsmältning och stärker immunförsvaret.

Probiotika för viktminskning: ekologiska kosttillskott tillgängliga på apotek

Naturlig probiotika finns tillgänglig i livsmedel av vegetabiliskt eller mejeriursprung eller i form av kosttillskott som säljs på apotek. Dessa kosttillskott är probiotiska livsmedel, de finns på apotek i form av kapslar, tabletter, kapslar eller pulver. Vissa livsmedel ger inte tillräckligt med probiotiska stammar, dessa kosttillskott är därför probiotiska kosttillskott som gör att du kan dra nytta av de många fördelarna med dessa goda bakterier och dra nytta av en probiotisk behandling som finns på apoteken.

Men på apotek är det tillrådligt att föredra probiotiska tillskott av naturligt eller organiskt ursprung, med särskilt hälsosamma komponenter, och som inte innehåller tillsatser, kemiska molekyler eller bekämpningsmedel. De är sammansatta av naturliga ingredienser eller ingredienser huvudsakligen av vegetabiliskt ursprung, utan några tillsatser, utan GMO och utan allergener. För valet är det att föredra att välja ekologiska kosttillskott som innehåller probiotiska stammar som är kompatibla med viktminskningsmål. För att göra detta är det viktigt att gynna ekologiska probiotiska kosttillskott som innehåller en eller flera probiotiska stammar som är specifika för viktminskning.

probiotika för viktminskning

Vad är probiotika?

I den populära fantasin är bakterier mikroorganismer som är skadliga för kroppen. Även om externa bakterier kan vara skadliga när de kommer in i kroppen, är kroppen hem för en mängd nyttiga bakterier från en mängd olika arter. Probiotika är en av dessa nyttiga bakterier.

De är levande mikroorganismer eller bakterier, fördelaktiga för hälsan när de finns i tillräckliga mängder. Probiotika är främst bakterier av mänskligt, mejeri eller vegetabiliskt ursprung. De finns naturligt i kroppen. Det är möjligt att hitta probiotika i många livsmedel. De finns även som kosttillskott.

Etymologiskt kommer termen probiotikum från de grekiska orden ”pro” (till förmån) och ”biotikos” (liv). Etymologin för ordet probiotisk betyder alltså till förmån för livet. Som en integrerad del av matsmältningskanalen, immunsystemet och andra apparater och system i människokroppen finns probiotika i tarm-, oral- och vaginalfloran. Det finns olika typer av probiotiska bakterier och en mångfald av arter inom varje grupp, varje art har många stammar. De flesta stammar av probiotika tillhör släktet Lactobacillus, Bifidobacterium, Lactococcus eller till och med Streptococcus.

Probiotika för viktminskning
Probiotika är bakterier som till exempel kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Vilka är hälsofördelarna med probiotika?

På nivån av matsmältningssystemet

Probiotika är bra bakterier, mycket fördelaktiga för hälsan. Flera typer av probiotiska bakterier gör att kroppen kan försvara sig mot skadliga bakterier (virus, mikrober och många andra gifter). Inom den mänskliga värden, särskilt i tarmfloran, hjälper dessa goda bakterier matsmältningen, förbättrar matens rörelse genom tarmen, absorberar olika näringsämnen och förhindrar att skadliga bakterier tar plats i magen. De hjälper kroppen att eliminera bakterier som kan vara skadliga samtidigt som de låter tarmfloran försvara sig vid invasion av skadliga mikroorganismer. De neutraliserar patogena bakterier som är skadliga för tarmarna.

På immunsystemets nivå

Probiotika är inte bara bra för matsmältningen. De har också fördelar för immunförsvaret. De hjälper till att stärka immunförsvaret och det naturliga försvaret genom att stimulera produktionen av många antikroppar och tarmens naturliga immunceller.

Mot sjukdomar

Konsumtion av probiotika kan ha olika positiva effekter på hälsan hos funktioner i hela människokroppen. Det hjälper till att lindra irritabel tarm, förstoppning, uppblåsthet, inflammation och många andra sjukdomar orsakade av tarmbakterier. Probiotika erbjuder skydd mot infektioner i luftvägarna, lindrar kroniska hälsoproblem, autoimmuna sjukdomar, allergier, matintoleranser, samtidigt som det bidrar till behandling och förebyggande av vaginal svampinfektion. De förbättrar hjärthälsa, sänker kolesterolet i blodet med en hypoglykemisk effekt.

Kort sagt minskar probiotika risken för infektioner, mag-tarmbesvär och hjärt- och kärlsjukdomar. Men i följande rader kommer jag att fokusera på fördelarna med probiotika vid viktminskning och att identifiera alla dessa ”gynnare”.

Probiotika kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Genom att främja viktminskning

En tillräcklig mängd probiotika i kroppen bidrar till förbättrad matsmältningshälsa, men också till varaktig viktminskning. Så, probiotika kan hjälpa dig att gå ner i vikt och magfett på ett hälsosamt sätt. De är involverade i en rad olika processer i kroppen, som har en direkt inverkan på viktminskning. De underlättar återställandet av tarmfloran till förmån för bakterier som främjar viktminskning. Visserligen har vissa stammar av probiotika en bantningseffekt och motverkar inflammation i fettvävnad. Således kan probiotika hjälpa människor att bli av med överflödiga kilon och hålla dem borta igen.

Bra bakterier är nödvändiga för upptaget av näringsämnen och mineraler, och hjälper kroppen att producera vitaminer. Denna tillförsel av näringsämnen (vitaminer, spårämnen) utlöser snabbt en mättnadskänsla. Detta hindrar personen från att äta mer än nödvändigt och hjälper till att undvika mellanmål mellan måltiderna.

Gå ner i vikt genom att äta bättre
Gå ner i vikt genom att äta bättre

Genom att eliminera de kilogram som orsakas av förstoppning

Probiotika hjälper till att förhindra förstoppning, samtidigt som de främjar en hälsosam tarmtransit, vilket är viktigt för viktminskning. Med (akut) förstoppning uppstår faktiskt en tarmblockering med matavfall och gifter som lagras i tarmen. Denna tarmblockering inflammerar kroppen, genererar vätskeansamling, vilket gynnar en ökning av några kilogram, vilket inte beror på ackumulerat fett. Genom att förbättra matsmältningen och tarmpassagen gör probiotika det möjligt att gå ner några kilogram orsakad av uppblåsthet till följd av kvarhållande av avföring i tarmen. Detta gör att övervikten som orsakas av förstoppning försvinner.

Dessutom behåller gifter fett i kroppen. Probiotika hjälper till att eliminera gifter och avfall som samlats i kroppen. Denna tarmrengöringsprocess hjälper till att bli av med gifter och eliminera fetter samtidigt som den främjar viktminskning.

Genom att minska viktökning orsakad av hyperinsulinemi

Insulin är ett så kallat anabolt hormon, som kan främja viktökning. Det sätter kroppen i stånd att bygga nya vävnader, genom att främja transporten av socker från blodet till fettvävnaderna, med följden av ansamling av fett i kroppen, särskilt i nivå med midjan.

Det är därför en hög nivå av insulin är förknippad med produktionen av fett och dess ansamling i magen, i synnerhet med viktökning, främst runt magen. Som ett resultat är överskott av insulin i blodet (hyperinsulinemi) ofta åtföljd av fetma. Probiotika som normaliserar blodsockernivåerna, främjar en minskning av kroppsvikt och fett. De reglerar blodsockret och minskar aptiten. En sådan effekt gör det möjligt att undvika frosseri, mellanmål mellan måltiderna och främjar därför viktminskning.

Genom att öka nivåerna av GLP 1 eller ANGPTL4

Glukagonliknande peptid-1 (GLP1) är ett tarmhormon som inducerar mättnad och därmed minskar aptiten. Probiotika främjar frisättningen av detta mättnadshormon. Ökade nivåer av detta hormon tillåter ämnesomsättningen bränna mer kalorier och fett. Således förbättrar probiotika känslan av mättnad och spelar en roll för aptiten. Genom att öka frisättningen av GLP-1-hormonet inducerar de ett minskat födointag, kroppen känner sig då snabbt mätt och behovet av att äta minskar. Han kan därför lätt gå ner i vikt.

Angiopoietin like 4 (ANGPTL4) är ett protein som produceras naturligt i tarmfloran. Detta protein minskar mängden fett som absorberas under en måltid. Probiotika kan öka nivåerna av ANGPTL4-proteinet. Denna åtgärd kan leda till en minskning av fettlagringen.

Genom att återbalansera tarmfloran

Probiotika hjälper till med viktminskning eftersom de främjar bättre matsmältningshälsa. En välfungerande tarm säkerställer hälsosam viktminskning. Dessa goda bakterier tillför mikroorganismer i tarmen för att konsumera alla överflödiga kalorier som kroppen inte behöver. De underlättar matsmältningen och främjar viktminskning, genom att förbättra ämnesomsättningen för att lagra mindre fett och bidra till att återbalansera tarmfloran.

En obalans i tarmfloran främjar viktökning, bukfettökning. Probiotika hjälper till att reglera tarmfloran och främjar därmed viktminskning och bantning. De reglerar tarmfloran och ger de nödvändiga bakterierna för att förhindra viktökning.