Conjugated Linoleic Acid (CLA): Min åsikt och köp till bästa pris

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Conjugated Linoleic Acid (CLA eller CLA) har väckt stor uppmärksamhet i fitnessbranschen och åtnjuter växande popularitet bland gymnaster, kroppsbyggare och individer som vill bränna fett. En medlem av omega-fettsyrafamiljen, konjugerad linolsyra är en blandning av minst 28 positionella och geometriska isomerer av linolsyra, en essentiell fleromättad omega-6-fettsyra. Förutom sina bantningsegenskaper, ger denna fettsyra enorma hälsofördelar, inklusive muskeluppbyggnad och styrka, cancerbekämpning, benbyggnad, viktreversering, åderförkalkning, förbättrad matsmältning och minskning av allergier. I de följande raderna kommer vi att fokusera på användarrecensioner, såväl som priset på ALC, innan vi avslutar med råd om dess användning.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är konjugerad linolsyra?

Enligt experter består alla typer av fetter (lipider), oavsett om det är animaliska produkter, ägg, mejeriprodukter eller oljor, nötter, frön och kokosnötter, av fettsyror. Vissa fetter anses vara nödvändiga eftersom kroppen inte kan producera dem på egen hand, medan andra är icke-nödvändiga eftersom kroppen kan syntetisera dem från andra näringsämnen. Omega-3 fleromättade fettsyror (finns i fisk, skaldjur, ägg och vissa nötter eller frön) och omega-6 fleromättade fettsyror (finns främst i vegetabiliska oljor, nötter och frön) är de viktigaste näringsämnena som är nödvändiga för människans kost.

Dessa två typer har båda betydande, men något motsatta, effekter i kroppen. Omega-3 är kända för att vara antiinflammatoriska medan Omega-6 är inflammatoriska. Människokroppen behöver båda typerna av essentiella fetter för att balansera sina immun-, hormonella, matsmältnings- och nervsystemfunktioner, vilket är anledningen till att så många risker är förknippade med dieter med låg fetthalt.

Helst bör kosten innehålla motsvarande mängder omega-3 och omega-6 fettsyror. Men den vanliga västerländska kosten är mycket högre i omega-6. Det är därför detta ätmönster är roten till de flesta kroniska sjukdomar, inklusive cancer, hjärtsjukdomar, diabetes, depression, autoimmuna sjukdomar och demens.

Bland de olika typerna av fettsyror finns mättade, enkelomättade och fleromättade fetter, vilka är tre namn som används för att beskriva fetternas kemiska struktur. Varje typ erbjuder olika fördelar och funktioner genom sina speciella effekter på olika kroppssystem. Alla fettsyror är kedjor av kolatomer kopplade i en vätebindning. När varje kolsyra binds till väte bildas ett mättat fett; om ett par kolatomer bildar en bindning, bildas ett enkelomättat fett; och när det finns fler än två omättade bindningar bildas ett fleromättat fett.

skål med ägg
Ägg är rika på fettsyror

Konjugerad linolsyra är en typ av fleromättat fett, speciellt en omega-6-fettsyra. Man tror att några av de mikrober som lever i mag-tarmkanalen hos idisslare omvandlar linolsyra till olika former av CLA genom en process av biohydrering. Enligt proffs förändrar denna process positionen och konfigurationen av dubbelbindningarna av fett, vilket resulterar i en enkelbindning istället för en dubbelbindning.

Vanligtvis tror man att maten vi äter bara innehåller en typ av fett, men sanningen är att nästan all mat består av olika typer av fett. Det huvudsakliga omega-6-fettet kallas linolsyra, och det finns i livsmedel, inklusive spannmål och vegetabiliska oljor (som majs-, safflor-, solros- eller rapsolja). Omega-6 oljor är nu kända för att vara överdrivet konsumerade och därför farliga.

Som du kan se måste båda typerna av essentiella fetter inte bara fås från maten du äter, utan det är också viktigt att konsumera dem i rätt mängd. Konjugerad linolsyra är en typ av omega-6-fett som bör konsumeras mer eftersom det tenderar att fungera som en omega-3-mat, vilket hjälper till att minska inflammation och främja andra aspekter av hälsan. Det hjälper också till att undertrycka hunger (genom att kontrollera hungerhormonet ghrelin) och kan förbättra kroppens förmåga att ta upp näringsämnen. Det finns faktiskt 28 olika former av ALC, men två verkar vara de viktigaste. Dessa kallas ”c9, t11” och ”t10, c12”.

Pris och verkningssätt för CLA

Detta kosttillskott, relativt attraktivt prissatt, minskar kroppsfett genom att öka basala ämnesomsättningshastigheter. Med andra ord hjälper det kroppen att omvandla mat till energi mer effektivt. Konjugerad linolsyra minskar inte den totala kroppsvikten; utan snarare dess fetthalt. Detta kan förändra kroppens fett-till-muskel-förhållande. I en studie fann forskare att de som slutade banta och inte tog CLA så småningom gick upp i vikt på vanligt sätt, cirka 75 % fett till 25 % muskler. Deltagare som slutade banta men fortsatte med CLA gick också upp i vikt, men med ett förhållande på 50-50 muskler till fett.

Nutritionists säger att de påstådda fördelarna med detta billiga kosttillskott sträcker sig långt bortom en smalare midja. Andra studier tyder på att förutom att öka muskelstyrkan och träningsuthålligheten kan CLA påverka specifika sjukdomar och tillstånd. Dr. Delbert Dorscheid, en cancer- och astmaforskare vid University of Chicago School of Pulmonary Medicine and Critical Care, granskade mer än 200 forskning och kliniska studier publicerade runt om i världen om hälsofördelarna med ALC. Bland resultaten var kvinnor med ökade nivåer av CLA i sina kroppsvävnader som har lägre frekvens av bröstcancer. Liknande resultat har rapporterats för kolon- och prostatacancer. Och hälsofördelarna slutar inte där: CLA är kopplat till förbättrad immunförsvarsfunktion, såväl som en minskning av hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, benskörhet och till och med allergier.

Enligt forskarnas åsikt har CLA en kraftfullt hämmande effekt på ackumulering av kroppsfett, men dess effekter på musklerna är inte övertygande. I djurmodeller minskar detta mellanpristillskott vissa men inte alla former av cancer. Kostkonjugerad linolsyra är särskilt effektiv för att hämma bröstcancer hos gnagare. Vissa saker, som hur det påverkar diabetes, har dock inte bevisats. Även om CLA inte visar sig vara ett mirakelmedel mot cancer är det troligt att det kommer att fortsätta att vara ett mycket populärt kosttillskott.

ÖKA FETTFÖRBRÄNNINGEN MED ALC


 • Tillverkad i Storbritannien
 • Kapslar som är lätta att svälja
 • En flaska för en 2-månaders behandling
 • Priser för nedtrappning

Köp ALC nu

Hälsofördelarna med konjugerad linolsyra

Denna förening kan kallas ett mirakeltillskott, eftersom den ensam sammanför en mängd hälsofördelar. Inte konstigt att det är så populärt bland kroppsbyggare och alla som vill gå ner i vikt.

Hjälper till med viktminskning och fettförbränning

Det kan vara svårt att tro, men det visar sig att smör är ett fettförbrännande livsmedel! CLA är känt för att hjälpa till med fettminskning i många djur- och människostudier, vilket är anledningen till att det i sin koncentrerade form är ett av de mest populära viktminskningstillskotten i världen. Enligt en rapport från 2009 i Journal of Nutritional Biochemistry minskar CLA fetthalten (fett) på grund av dess inverkan på energimetabolism, adipogenes, inflammation, lipidmetabolism och apoptos.

Komplettering med en blandning av CLA (lika koncentrationer av 10,12- och 9,11-isomererna) eller enbart 10,12-isomeren minskar fettmassan, enligt resultaten från många djurstudier. Av de två stora isomererna tycks 10,12 vara specifikt ansvariga för anti-fetma effekterna av CLA.

I studier på människor har resultaten av CLA på viktminskning varit något blandade, även om de är lovande. En studie fann att komplettering av en CLA-blandning hos överviktiga och feta personer (tre till fyra gram per dag i 24 veckor) minskade kroppsfettet och ökade mager kroppsmassa. Andra studier har visat att CLA inte heller har några negativa effekter på totala blodfetter, inflammationsnivåer och insulinsvar hos friska, överviktiga och feta vuxna.

Man tror att vissa människor har bättre resultat än andra på grund av faktorer som kombinationen av isomerer, dos och behandlingslängd, kön, vikt, ålder och ämnesomsättningsstatus hos försökspersonerna. En möjlig potentiell mekanism genom vilken CLA minskar kroppsfett kan vara att det minskar energiintaget eller ökar energiförbrukningen. En studie visade att möss kompletterade med en CLA-blandning under fyra veckor minskade sitt födointag och förbättrade leverfunktionen, även om studier inte visade samma effekt hos människor.

CLA och viktminskning
CLA hjälper till med viktminskning

Reglering av blodsockernivåer

Det finns starka bevis för att det finns ett omvänt samband mellan CLA-intag i kosten och diabetesrisk. Hypotesen är att CLA kan vara involverad i regleringen av insulin. Det är också känt att de bästa källorna till CLA, inklusive hälsosamma fetter som smör eller gräsmatat nötkött, kan stabilisera blodsockernivåerna och hjälpa en person att följa en lågkolhydratdiet som är fördelaktig för att kontrollera diabetes.

Förbättrat immunförsvar och bekämpar cancer

Konjugerad linolsyra har visat immunförstärkande effekter och anticarcinogena aktiviteter i flera djurstudier. CLA som finns i livsmedel som innehåller mycket mättat fett kan kompensera för de skadliga effekterna av mättat fettinnehåll och tros gynna allt från blodsockerkontroll till hormonreglering till naturligt förebyggande av cancer.

Forskning visar upprepade gånger att kvaliteten på fettsyrorna i kosten är mycket viktig för att minska den totala cancerrisken, och konjugerade linolsyror (särskilt vomsyra) har visat sig gynna hälsan på flera sätt. Enligt kroppsbyggare är lägre inflammation ett mindre tecken på fria radikaler som är kopplade till lägre cancerrisk.

CLA verkar modulera immun- och inflammatoriska svar samt förbättra benmassan. Forskning om effekterna av konjugerad linolsyra för att förebygga bröstcancer är något motstridig, men viss preliminär forskning tyder på att ett högre intag av CLA från naturliga livsmedel är förknippat med en lägre risk att utveckla bröstcancer. Andra studieresultat tyder på att det kan vara fördelaktigt för att bekämpa cancer i matsmältningsorganen och kan förbättra avgiftning via hälsosammare leverfunktion.

Minskning av allergier och astmasymtom

Att äta CLA-rik mat eller ta CLA-tillskott i 12 veckor verkar förbättra symtomen och det övergripande välbefinnandet hos personer med säsongsbetonade allergisymtom. Likaså visar viss forskning att för personer med astma kan CLA vara en naturlig behandlingsmetod för astmarelaterade symtom. Tolv veckors tillskott verkar förbättra luftvägskänsligheten och förmågan att träna.

Förbättrade symtom på reumatoid artrit

Tidig forskning tyder på att CLA är fördelaktigt för att minska inflammation och därför autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit. Att ta konjugerad linolsyra ensam eller med andra kosttillskott som vitamin E gynnar de med artrit genom att minska symtomen, inklusive smärta och morgonstelhet. Markörer för smärta och inflammation, inklusive svullnad, förbättrades hos vuxna med artrit som tog CLA jämfört med symtom före behandling eller hos personer som inte tog CLA, vilket innebär att CLA kan behandla artrit naturligt.

CLA, effektivt kosttillskott
Konjugerad linolsyra är förknippad med olika fördelar

Förbättrad muskelstyrka

Även om resultaten har varit något motstridiga, visar en del forskning att intag av konjugerad linolsyra ensam eller med tillskott som kreatin och vassleprotein kan hjälpa till att öka styrkan och förbättra mager vävnadsmassa. Det är därför CLA ofta läggs till vissa bodybuilding-tillskott, proteinpulver eller viktminskningsformler.

Hur tar man konjugerad linolsyra?

Konjugerad linolsyra-tillskott är allmänt tillgängliga i fast kapsel eller flytande form. CLA-tillskott varierar i koncentration, så du bör leta efter en produkt som innehåller cirka 80 procent CLA. Den rekommenderade dosen av CLA-tillskott är 3,4 g eller 3 400 mg per dag. Att konsumera tillskott av konjugerad linolsyra med proteinrika livsmedel som mjölk kan minska sannolikheten för att uppleva illamående eller diarré.

Riktlinjer för inköp och leverans av CLA

Konjugerad linolsyra är ett tillskott och kräver därför inget recept. Det finns i naturtillskottsbutiker. Den optimala dosen för CLA är cirka 3,4 g. Experter rekommenderar att du köper ett patenterat märke, eftersom vissa märken kan ha inkonsekventa eller otillräckliga mängder konjugerad linolsyra. Studien som fastställde effektiviteten av CLA använde en patenterad form av CLA känd som Tonalin. Tonalins patenterade formel finns i ett antal märken.

Enligt användare är livsmedelsbutiker, apotek, hälsotillskottsbutiker och onlineåterförsäljare alla val för dem som vill köpa konjugerade linolsyratillskott. Att hitta det bästa, säkraste och mest effektiva tillskottet kan verka skrämmande, men med tips kan du hitta den heliga graalen. Att köpa från ett apotek är det absolut mest rekommenderade alternativet, eftersom det är det säkraste. Det kräver dock att patienten rör på sig. Onlineapotek är den ultimata lösningen, eftersom leveranser till och med kan göras hemma. Beroende på vilket alternativ som valts kan produkten levereras på en eller två dagar. Det är absolut nödvändigt att undvika att köpa ditt kosttillskott från gatuförsäljare.

ÖKA FETTFÖRBRÄNNINGEN MED ALC


 • Tillverkad i Storbritannien
 • Kapslar som är lätta att svälja
 • En flaska för en 2-månaders behandling
 • Priser för nedtrappning

Köp ALC nu

Potentiella biverkningar av CLA tillgängliga på apotek

CLA

CLA anses säkert när det konsumeras som en del av naturliga livsmedel eller tas genom munnen i medicinska mängder större än de som finns i mat. För vissa människor kan ta CLA-tillskott orsaka biverkningar som magbesvär, diarré, illamående och trötthet.

När det gäller konjugerad linolsyra för barn är det bäst att undvika att ge tillskott till barn eftersom det för närvarande inte finns tillräckligt med bevis för att veta om långtidsanvändning är säker. Men matkällor som smör och nötkött är definitivt säkra och uppmuntrade eftersom de inte bara ger CLA utan också viktiga näringsämnen för tillväxt och utveckling, inklusive olika vitaminer, mineraler och proteiner.

De som är planerade för operation eller har en historia av leversvikt eller blödningsrubbningar bör komma ihåg att CLA-tillskott kanske inte är säkert. Konjugerad linolsyra kan bromsa blodets koagulering och öka risken för blåmärken och blödningar, men återigen, att äta mat som innehåller CLA bör inte utgöra någon risk.

Min recension i detalj

Mitt totalbetyg: 4,1/5

Mitt betyg tar hänsyn till flera parametrar på de produkter jag provar. Här är en liten lista med element som jag tar hänsyn till:

 • Sammansättning: Jag ägnade särskild uppmärksamhet åt mikronäringsämnen och makronäringsämnen, som spelar en avgörande roll för viktminskning och hälsa.
 • Ökändhet: detta kriterium är viktigt eftersom det är svårt att lita på ett okänt varumärke utan någon medienärvaro, särskilt när det kommer till den här typen av produkter;
 • Pris: kostnaden för produkten måste vara rimlig för att tillåta regelbunden användning av måltidsersättningen utan att skapa onödiga ekonomiska begränsningar;
 • Dosering: det är lätt och praktiskt att ta den dagliga dosen är viktiga faktorer att överväga, vilket garanterar användning utan begränsningar eller svårigheter.

Sammansättning: 4,5/5

Sammansättningen av ALC-produkten inkluderar konjugerad linolsyra, gelatin, glycerin och renat vatten.
Konjugerad linolsyra är en intressant ingrediens för viktminskning och kroppssammansättning. Gelatin används som kapsel eller mjukgel i kosttillskott. Glycerin kan vara ett texturerande eller konserveringsmedel, men det är nödvändigt att kontrollera dess källa, vilket inte uttryckligen anges. Renat vatten fungerar som ett utspädningsmedel i produkten.
Sammantaget ser sammansättningen lovande ut med den konjugerade linolsyran, men för mig saknar den det 100% naturliga även om CLA ser ganska bra ut på den sidan!

Beryktat: 4/5

WeightWorld är ett varumärke som fokuserar specifikt på viktminskning och bantningsprogram, och erbjuder ett brett urval av produkter och behandlingar skräddarsydda för detta mål. Det som skiljer den här webbplatsen åt är dess trovärdighet som stöds av TrustPilot-certifierade recensioner och starka partnerskap, vilket ger mig förtroende! Jag har alltid varit nöjd med mina tidigare beställningar! Det lilla problemet är att WeightWorld idag ännu inte har nått någon utbredd ryktbarhet, det är bara känt av personer som verkligen är intresserade av detta bantningsämne.

Pris: 4/5

För priset tycker jag att effektiviteten är på topp! Flaskan har 180 kapslar för motsvarande 2 månaders behandling till priset av 11,99 € med ett sjunkande pris om du köper 2 eller 3 flaskor. Genom att ta 1 flaska kostar kapseln 0,07 €, för 2 flaskor är kapseln 0,06 € och vid köp av 3 flaskor är kapseln värd 0,05 €. Ärligt talat så tror jag att vi knappast kan göra det bättre vad gäller kvalitet/pris!

Recensioner av de bästa källorna till konjugerad linolsyra

Expertutlåtande

Enligt en rapport publicerad i Journal of Food Composition and Analysis inkluderar de huvudsakliga källorna till konjugerad linolsyra smör från gräsfodrade kor (helst ekologiska), helfeta mejeriprodukter (grädde, mjölk, yoghurt eller ost, gräsmatade nötkött (helst ekologiskt). Det finns också i mejeriprodukter från får eller getter. Det finns dock i mindre mängder i lamm, kalv, kalkon och skaldjur. .

Andelen konjugerad linolsyra varierar från 0,34 till 1,07 procent av det totala fettet som finns i mejeriprodukter (gör det till den högsta källan) följt av cirka 0,12 till 0,68 för procent av det totala fettet i råa eller bearbetade nötköttsprodukter (näst bästa källan). Men när det kommer till animaliska produkter påverkar rasen och speciellt kvaliteten på djurets kost och livsstil faktiskt fettet man får i sig när man äter djuret. Med andra ord, inte alla källor till CLA skapas lika.

Träningstränare anser att vad djuret åt och förhållanden under vilka det föds upp i hög grad påverkar mängden CLA det ger. Även årstiden, kvaliteten på jorden på gårdarna och djurets ålder påverkar CLA-innehållet. En studie fann att CLA-halten i nötkött och mejeriprodukter från gräsmatade kor är 300 till 500 procent högre än hos spannmålsfodrade kor!

Enligt dietister innehåller gräsmatat nötkött högre nivåer av konjugerad linolsyra (och ännu mer omega-3 och vitaminer) än gräsmatade djur. Detsamma gäller mejeriprodukter vi får från kor, inklusive grädde eller smör. Ett av de bästa sätten att hitta högkvalitativt gräsmatat nötkött är att köpa det direkt från små gårdar, antingen genom att besöka bondemarknader, gå med i en gemenskapsjordbruksgrupp eller till och med online. Om du inte kan hitta den perfekta produkten måste du göra ditt bästa samtidigt som du fokuserar på att begränsa industriella och artificiella fetter från din kost.

Konsumenternas åsikt

Här hittar du några åsikter som jag kunde se på Weightworld-webbplatsen om köp av CLA:

ÖKA FETTFÖRBRÄNNINGEN MED ALC


 • Tillverkad i Storbritannien
 • Kapslar som är lätta att svälja
 • En flaska för en 2-månaders behandling
 • Priser för nedtrappning

Köp ALC nu

Slutsats

CLA-produkten från WeightWorld är en mycket bra produkt! Sammansättningen är tillfredsställande med konjugerad linolsyra, men jag skulle ha föredragit en 100% naturlig sammansättning. Prismässigt ger produkten bra valuta för pengarna med en flaska innehållande 180 kapslar under en kur på 2 månader. Men för optimala källor till konjugerad linolsyra bör man vända sig till livsmedel som gräsmatat smör och fullfeta mejeriprodukter, men jag vet att det inte är lätt. Sammanfattningsvis är WeightWorlds CLA-produkt ett anständigt val vad gäller valuta för pengarna!

Dessutom, om du är intresserad av fettförbrännare, inbjuder jag dig också att konsultera min detaljerad jämförande artikel om de olika produkterna som finns på marknaden. Där hittar du en analys av de bästa fettförbrännarna som finns tillgängliga för närvarande, vilket hjälper dig att fatta ett lämpligt beslut för att uppnå dina viktminskningsmål!

Alternativen

På tal om de olika produkterna på marknaden kan du direkt hitta de bästa alternativen för produkter av fettförbränningstyp här: