Får pasta dig att gå upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Pasta är en mycket populär ingrediens bland de flesta matgäster. Tack vare dess mångsidighet och enkla matlagning har denna typiskt italienska rätt blivit ett av de mest älskade alternativen i världen. Eftersom den huvudsakligen består av kolhydrater är det många som ställer sig följande fråga: får pasta dig att gå upp i vikt? För att svara på denna fråga ska jag försöka lära mig mer om dessa livsmedel.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Några ord om pasta

Ikoner för italiensk gastronomi, pasta är en typ av maträtt som vanligtvis är gjord av durumvetemjöl blandat med vatten eller ägg. Rismjöl eller baljväxter som bönor eller linser används ibland. Pasta delas in i två breda kategorier, nämligen torkad pasta och färsk pasta. Torkad och färsk pasta finns i en mängd olika former.

Olika pasta
Det finns cirka 310 specifika former av pasta som är kända under mer än 1 300 namn.

Pastas ursprung är föremål för kontroverser. Historiker fortsätter att argumentera i ämnet. Även om det kinesiska ursprunget är det vanligaste accepterade, måste det erkännas att pastan kan ha uppstått spontant i olika delar av världen. Araberna hävdar att det var de som upptäckte dem i öst och gjorde dem kända över hela Medelhavet. Traditionellt tillskrivs introduktionen av pasta till Italien till Marco Polo. Det var italienarna som gav den internationell berömmelse.

Vad är pastans sammansättning?

Pasta innehåller 75% kolhydrater. De innehåller också en liten andel proteiner (10 till 15 %), inklusive den berömda gluten som kan orsaka intoleransproblem eller celiaki hos känsliga ämnen. Jag kommer också att prata mer detaljerat med dig om gluten i min dedikerade artikel. Pasta innehåller nästan inget fett.

Många studier har visat att bland stora idrottare är pasta den bästa källan till kolhydrater. De representerar det substrat som gör att glukos bäst kan assimileras. Av denna anledning är pasta allmänt älskad inom sport. Många nutritionister rekommenderar dem till professionella idrottare.

100 gram pasta innehåller max 75 gram kolhydrater. Dessa kolhydrater ger cirka 300 kalorier, en viktig men inte överdriven mängd, eftersom den representerar cirka 15 % av behoven hos en person som utvecklar normal aktivitet. Du kan äta upp till 100 gram pasta per dag, utan rädsla för att gå upp i vikt.

Verkligheten är att den mesta pastan är gjord av durumvetegryn (den rikaste av alla spannmål). Därför är intaget av vitaminer och mineraler mycket intressant. Många pastaprodukter innehåller även ägg, mjölk, grönsaker, proteintillskott och vitamin- och mineraltillskott (berikade pasta).

Får pasta dig att gå upp i vikt?

På frågan ”gör pasta dig gå upp i vikt?” ”, Svaret är nej. En undersökning publicerad 2018 i den berömda brittiska tidningen ”Nutrition and Diabetes” visade att pastakonsumtion inte är kopplat till övervikt. Tvärtom, konsumtionen av pasta bantar. Så, i motsats till vad många tror, ​​är pastakonsumtion inte förknippat med viktökning. Det låter dig ha ett normalt BMI, smalare midja och mer balans mellan midja och höft.

Att pasta inte är gödande har påvisats av kanadensiska forskare från Department of Nutrition Sciences vid University of Toronto och St. Michael’s Hospital. Under denna studie genomförde forskarna en fördjupad studie och metaanalys av data från 30 ad hoc-sökningar. Mer än 2500 personer var involverade i dessa analyserade studier. Dessa människor åt i genomsnitt 3,3 portioner pasta per vecka, som en del av en hälsosam, balanserad, lågglykemisk kost.

En annan studie fick resultat liknande de kanadensiska forskare. Denna studie, publicerad i tidningen BMJ Open, utfördes av forskare från IRCCS Neuromed i Pozzuoli. Enligt hans resultat är pasta inte orsaken till fetma i vissa ämnen. Dessutom kan de också minska body mass index. Endokrinologer har nyligen hyllat pasta och noterat att denna mat hjälper oss att slappna av och sova. Det främjar viktminskning och är en utmärkt allierad för gott humör.

mat
Att äta pasta gör dig inte tjock.

Hur undviker man att gå upp i vikt genom att äta pasta?

Det viktigaste att tänka på är att de inte är ansvariga för extra kilon. Men ost, majonnäs, de flesta såser (särskilt de som tillagas industriellt) och många kryddor och tillbehör som de serveras med kan göra dig tjock.

För många människor är det viktigt att lägga till mycket ost och smör. Det är inte fråga om att permanent förbjuda dessa tillägg. Men det är bättre att äta dem med måtta.

Desserter och drycker bör också finnas med i listan över extrakilosgeneratorer. Ett enkelt glas läsk ger samma kalorier som en tallrik spagetti, utan att tillföra något positivt till kroppen. Därför är det inte pastan som gör dig fet, utan påläggen som tillsätts för att göra den godare och saftigare.

Det finns andra sätt att äta pasta, förutom de berömda napolitanska grillarna och carbonarasåserna, etc. Det här är recept också från Italien. Men de är förberedda på många andra sätt. Pasta, särskilt på sommaren, kan ätas i sallad. En god vinägrett med vitlök, citron och lite kryddor räcker för att göra vår rätt väldigt aptitretande.

Går du upp i vikt om du äter pasta på kvällen?

Det är bäst att äta pasta under lunchen, för att kroppen ska få tid att smälta den. Detta är dock inte en hård och snabb regel. Vi kan äta pasta till middag. I själva verket är det inte bara en kardinalsynd, utan i vissa fall kan det också visa sig användbart.

Så är det till exempel för dem som lider av sömnstörningar. De kan innehålla pasta, såväl som bröd, korn och ris brun i sin kvällskost, minst 2-3 gånger i veckan. Dessa livsmedel är särskilt rika på tryptofan, ett ämne som stimulerar produktionen av serotonin. Serotonin är det hormon som främjar avslappning och förbättrar sömnkvaliteten.