Att äta medvetet eller äta medvetet…

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Tänk om man äter samtidigt som man är nära att man, förutom att ta hand om sig själv, får gå ner i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Mindfulness, vad finns bortom dessa få modeord? Vi står inför en daglig verklighet, stress, tidsbrist, allt intensivare livstempo och det måste erkännas, vår kost blir lidande som ett resultat. Vi tenderar då ofta att ta vissa pragmatiska genvägar, klassificering av bra mot dålig mat, fysiskt ideal att uppnå, allt mer originella och mer restriktiva dieter…

Detta i slutändan utan verkligen ta hänsyn till våra verkliga behov, vår fysiologi, våra önskningar.

Tänk om det inte fanns någon idealisk kost? Eller snarare, finns det inte lika många perfekta dieter som det finns individer? Tänk om alla hade möjlighet att (åter)hitta den kost som passar dem, samtidigt som de känner sig fria att göra saker annorlunda varje dag?

Vad är att äta medvetet?

Inget mer ”inte sett, inte tagit”, med choklad slukade av skuld på kvällen när jag kom hem från jobbet!

Att (åter)äta med dina sinnen kommer att (åter)bli verklighet. För detta är det nödvändigt att (om)lära sig att lyssna på din kropp utan besatthet kopplat till vikt.

Vänlighet, lyssnande och självrespekt kommer att vara utvecklingens axlar.

äta ris medvetet

Att äta medvetet i praktiken?

Leta efter våra referenspunkter inom oss själva (mättnad, lust, behov…), mer än i tidningar för att tämja vårt väsen och komma den närmare.

En diet i harmoni med våra känslor, utan instruktioner.

Vad frågar du dig själv när du är hungrig eller behöver äta?

Vi matar inte bara magen, så vår syn, vårt luktsinne, våra smaklökar, våra celler, vårt sinne och vårt hjärta måste också lyssnas på och tillfredsställas.

Jag erbjuder dig en praktisk övning genom att helt enkelt uppleva första tuggan av en måltid medvetet.

Att ”agera som om” var första gången du smakade maten du skulle stoppa i munnen. Det är då nästan naturligt att alla sinnen är inblandade.

Uppskatta formen, färgen på ett riskorn till exempel, men också dess hårdhet, dess konsistens, dess smak och kanske till och med ge din fantasi fritt spelrum och visualisera ett risfält, landskapet och tillhörande animation.

Inget att godkänna eller misslyckas med, bara en icke-dömande observationsupplevelse som tyst kommer att föra dig närmare dina behov.

Att äta medvetet, fördelarna?

All vår uppmärksamhet riktad mot det vi gör, vad vi än ”gör”, är det inte hemligheten bakom uppfyllelsen?

Att äta medvetet gör att vi kan möta våra behov så nära som möjligt. Mata när en söt hungerkänsla tillkännages, smaka, festa utan förbjuden mat och helt enkelt sluta när vår kropp säger till oss det.

Genom att överväga varje behov blir överskott endast ett avlägset minne. Och vikten blir återigen respektfull och idealisk för alla.