Förväxla inte hunger med önskan att äta

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Hur vet vi om vi när vi börjar äta motiveras av en verklig hungerkänsla eller av en lust att äta? Är det någon skillnad mellan de två? Kan du känna att du är hungrig hela tiden? Och är detta ”normalt”?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är inte lätt att förstå sin kropp och lyssna på den när modet är för kontroll och kostrestriktioner.

Som dietist Nutritionist svarar jag på dina frågor.

Till att börja med, vad du behöver veta är att en av dessa två förnimmelser gör att du kan ge din kropp den energi den behöver i enlighet med dess kaloriförbrukning medan den andra pressar dig att äta av girighet, av tvång och kommer att resultera i gå upp i övervikt.

Men så vem är vem?

”Jag är alltid hungrig” VS ”Jag är aldrig hungrig”

Att vara hungrig hela tiden är egentligen inte att känna hunger, det är ett intryck, en dåligt förstådd känsla i kroppen. Hunger är en matsensation, det resulterar i en grop i magen, gurglande ljud eller till och med en lite trång hals.

Att aldrig känna sig hungrig är när vi inte är tillräckligt uppmärksamma på förnimmelserna i vår kropp och det är inte ett beteende som jag kommer att uppmana dig att behålla, tvärtom.

Allt händer i kroppen och närmare bestämt i din mage, och inte i huvudet. Hunger kan inte kontrolleras, den visar sig, det är så ”enkelt” som det… Det är en viktig referenspunkt att lyssna på och respektera för att äta när din kropp behöver det.

Det låter dig reglera ditt överätande (de gånger då du har överskridit din mättnad eller ätit utan hunger). Hur ? Väntar på att hungern kommer tillbaka för att göra nästa måltid även om det ibland innebär att man flyttar tillbaka mattiden. Ja, det är en svår övning som dock, när den väl förvärvats, kommer att ge dig en känsla av befrielse när det kommer till din tallrik.

Hunger låter dig också njuta av att äta eftersom dina sinnen är hungriga och du är redo att njuta av måltiden för att du verkligen behöver den.

Så nej, vi är inte hungriga hela dagen, detta är en falsk tolkning av dina känslor, och om du aldrig är hungrig är det för att du inte väntar tillräckligt länge mellan dina måltider.

popcorn

Lusten att äta

Viljan att äta, å sin sida, resulterar i matintag som inte motiveras av en hungerkänsla. Mat blir då en belöning: efter en hård dag, att fira en framgång, av tristess, av vana,… Så många anledningar som driver dig att äta utan hunger. Vet du det här?

Men om vi äter när vår kropp inte behöver energi, vad händer då? Vi samlar på oss överflödiga (emotionella) kilo utan att förstå var de kommer ifrån, som tynger oss, som är svåra att eliminera…

Att äta utan hunger bör inte förbjudas, det kan hända då och då, vi har alla sociala eller familjeförpliktelser eller ibland behöver vi helt enkelt lite tröst, det är ingen skada i det, men lösningen är att vänta på att hungern kommer tillbaka innan att göra nästa måltid (återigen, märker du det?)… I slutändan är detta hemligheten till att reglera kaloriintaget som ges till vår kropp!

Varför får dessa känslor oss att äta utan hunger?

Att äta för att mätta, trösta och lugna oss är ett fenomen som drabbar många av oss, det är en ingrodd mekanism, kanske sedan tidig barndom. Mycket ofta när ett barn ramlar och skadar sig får det en godis för att trösta honom, barnet registrerar sedan informationen om att smärtan lindras med något sött! Och hur många har blivit fråntagna efterrätten för att de betett sig illa? Tanken här är inte att peka finger åt de som utbildat dig, åh nej, alla gör så gott de kan med sina verktyg, utan snarare att förstå vår historia för att kunna agera på den i nuet.

Du förstår, dessa känslor som får dig att äta hindrar dig från att lyssna på din kropps matupplevelser dagligen, vad synd, jag inbjuder dig att ta tillbaka ledarskapet av din kropp och matupplevelser!

att äta ett äpple

Vad behöver vi göra ?

Lyckligtvis är ingenting oåterkalleligt i matupplevelser. Börja med att tillåta dig själv att äta allt, på ett varierat och balanserat sätt, så fort du känner en god hungerkänsla! Du kommer att inse att detta behov av att sträcka sig efter mat av lust, impuls eller tristess kommer att minska mycket markant, tills det försvinner när arbetet med dig själv utförs parallellt med en vårdpersonal.

Så ja ! När du sätter dig hungrig har du rätt att äta pommes på kvällen, pasta i sås med riven ost, en hamburgare eller kex.

Detta Det som får oss att gå upp i vikt är inte vad vi äter utan hur vi äter det.

Min liten hemlighet? Vänta med att känna en verkligen hungerkänsla och… Förstå att ingenting får dig att gå upp i vikt förutom: Frustration – Nedbrytning – Skuld => de 3 roliga personerna damer från ätstörningarnas onda cirkel!

Lättare sagt än gjort ?

Arbetet att göra är att lyssna på vad din kropp har att berätta för dig… Hjälp den äntligen att lugna ner sig! Det börjar med medvetenhet: ”Är jag hungrig eller inte” innan jag äter något. Genom att lyssna på dina matupplevelser kan du återfå ett hälsosamt förhållande till mat och din kropp.

Tveka inte Be inte om hjälp om du känner behov! Vi de Dietister, det är vad vi är här för.