Gurka: frukt eller grönsak?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

En fråga dyker ofta upp i debatterna: är gurkan en frukt eller en grönsak? För många är denna fråga redan avgjord eftersom svaret är uppenbart. Vänta dock ett ögonblick! Skynda dig inte att svara innan du läser den här artikeln, för ibland är saker inte som de är målade. I den här artikeln kommer jag att ta itu med denna urgamla debatt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är gurka?

Gurka är en typ av ätbar växt som tillhör familjen Cucurbitaceae. Dess vetenskapliga namn är Cucumis sativus. Det är brett odlat och är ett näringsrikt tillskott till vilken diet som helst. Gurkor är infödda i olika delar av Sydostasien, men odlas för närvarande över hela världen.

känna igen gurkan
Storlek och färg kan variera mycket beroende på sort. Men gurkor är kända för sin långa cylindriska form och ljusgröna skal.

Gurka har en hög vattenprocent och låg kolhydrathalt. Det låga kaloriinnehållet i gurkan (12 kalorier per 100 gram) gör den till en av de bästa allierade för viktminskningsdieter. Den innehåller fibrer och små mängder C-vitamin, provitamin A och E-vitamin samt B-vitaminer i mindre andel.

Aristoteles, den atenske filosofen, tillskrev det afrodisiakum egenskaper, och den sista drottningen av det antika Egypten, Cleopatra, använde gurka som en skönhetsbehandling. Denna frukt är inte bara avsedd för beredning av sallader, den används också för beredning av krämer, soppor, såser, pickles, grytor och juicer. Dessutom kan den följa med fyllda bröd, grytor, gazpachos, pizzor och salladsdressingar.

Vad är skillnaderna mellan frukt och grönsaker?

Det finns många myter kring frukt och grönsaker, men kanske en av de mest nyfikna är förvirringen mellan dem. Dessa förvirringar uppstår från övertygelser, historiska fakta eller till och med användningar.

Inom det vetenskapliga området för botanik finns det skillnader mellan frukt och grönsaker, eftersom båda har mycket specifika egenskaper. Naturligtvis, när du väl vet vad det är, kommer det att vara lite svårare att förvirra dig, åtminstone i de flesta fall.

Frukt och grönsaker är olika delar av en växt. Frukt utvecklas från äggstockarna på växten. de innehåller frön, har ett kuvert och har en fruktkött. Å andra sidan gäller grönsaker resten av växten (frön, knölar, rötter, stjälkar, blad, lökar och blommor). Det finns några undantag från dessa regler, som jag ska fördjupa mig i en annan gång.

Är gurkan en frukt eller en grönsak?

Även om många människor tänker på gurka som grönsaker, säger den vetenskapliga definitionen att de är frukter. Denna distinktion baseras i första hand på gurkans biologiska funktion.

I botaniken

Inom botaniken (vetenskapen som studerar växter) låter frukter en blommande växt föröka sig. En frukt bildas från äggstocken som finns inuti blomman och hyser fröna som så småningom kommer att växa till nya växter.

Gurkor växer från blommor och innehåller dussintals frön som kan användas för att odla framtida generationer av gurkväxter. Denna grundläggande funktion är det som gör dem till frukt och inte grönsaker, enligt vetenskapen.

Ur en kulinarisk eller gastronomisk synvinkel

Men i kulinarisk mening är gurka grönsaker. Mycket av förvirringen kring klassificeringen av olika frukter och grönsaker härrör från kulinarisk användning. Den kulinariska definitionen av en frukt eller grönsak är i allmänhet baserad på smakprofilen, konsistensen och tillämpningarna i en viss maträtt.

Frukterna tenderar att vara mycket söta, syrliga eller sura, och har ofta en mjukare, mer delikat konsistens. De är mer benägna att användas i rätter som desserter, kakor, sirap, såser och smoothies som kräver sådana smaker och texturer.

Å andra sidan har grönsaker generellt sett en segare konsistens och har generellt sett mer bittra inslag i sin smakprofil. De är generellt mer lämpade för salta rätter som huvudrätter, soppor och sallader.

välsmakande maträtt
Gurka används oftast i salta rätter, vilket har gett den sitt rykte som en grönsak i köket.

Smakmässigt faller gurkor någonstans i mitten, även om de är mycket mer benägna att användas som grönsaker. Den krispiga konsistensen, den söta smaken av den inre fruktköttet och den lätt bittra smaken av huden lämpar sig väl för en mängd olika läckra recept.

Som vi ser beror svaret på frågan om gurka är en grönsak eller frukt på vem du frågar. Om du frågar en botaniker kommer han att berätta att gurkan är en frukt, medan en kock kommer att svära dig att det är en grönsak.