Med sommargrönsaker finns det gott om färg, vitaminer, fibrer… och väldigt få kalorier!

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Färgstark, full av solsken, rik på vatten, mineraler (fosfor, magnesium, kalium, etc.), vitaminer (C, karoten, betakaroten, etc.) och fibrer…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

De bör konsumeras utan måttlighet, särskilt som deras effekter på hälsan och särskilt när det gäller förebyggande av cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

De är också mycket bra naturliga solbrännare och verkliga bantningsfördelar!

Det här är solens grönsaker som t.ex tomat, zucchini, gurka eller aubergine men även rädisor, kronärtskockor, fänkål, haricots verts, vitlök och lök.

De sätter färg på våra tallrikar och låter oss variera smakerna!

Så ta dina korgar!

Vilka är de och vilka är deras hälsofördelar?

Återfuktning, vitaminer, mineraler, fibrer (bra för regelbunden transport).

Tomaten

Rik på vatten (95 %) och låg på kalorier (20 kcal per 100 g). Det främjar elimineringen av toxiner genom sin rikedom på mineraler och spårämnen.

Innehåller vitaminerna C (19 mg/100 g), E (0,38 mg/100 g) och A (623 mg/100 g) med antioxidantkraft, dess rikedom på lykopen (karotenoid) gör den till en favoritgrönsak att kämpa mot vissa cancerformer och hjärt-kärlsjukdomar. Det stimulerar produktionen av melanin som förbereder huden för solbränna under bra förhållanden.

Smakat som en förrätt stimulerar syran i tomaten utsöndringen av matsmältningsjuicer som förbereder för bättre assimilering av måltiden.

Pepparn

Den stimulerar tarmpassagen med sitt mycket höga fiberinnehåll (2 g/100 g) och har ett ganska lågt energiintag på 21 kcal/100 g. Dess C-vitamininnehåll (126 mg/100 g) täcker 75 % av det dagliga behovet med endast 50 g grönsak som konsumeras.

Pepparn, speciellt när den är röd, innehåller en stor mängd pigment av karotentyp (provitamin A) som gör den lättare att sola, hjälper till att bekämpa cellernas åldrande och bildandet av tumörer och flavonoid (vitamin P) som ökar effekter av C-vitamin och kapillärernas tonicitet, därav en förbättring av blodcirkulationen.

mat med negativa kalorier

Zucchini mot högt blodtryck

Låg i kalorier, rik på vatten (95%), den ger en stor mängd mineraler: mycket kalium (230 mg) vars effekt känns igen mot högt blodtryck, men också fosfor, magnesium (anti-stress) och kalcium. Antioxidantegenskaperna hos vitaminerna C, B3 och provitamin A hjälper till att bekämpa högt kolesterol, minska antalet cancerformer och grå starr. Provitamin A förbättrar också mörkerseendet.

Ett högt innehåll av mjuka cellulosafibrer (1,5 g/100 g istället för 0,5 g för en liten grönsak). som underlättar intestinal transit och används för att läka sår och gastrit.

Aubergine mot kolesterol!

Låg i kalorier, rik på magnesium, zink och kalium (260 mg/100) vilket ger den en viktig diuretisk kraft. Aubergine är en viktig komponent i den kretensiska kosten som är känd för att vara effektiv i kampen mot hjärt-kärlsjukdomar. Några av dess komponenter begränsar produktionen av dåligt kolesterol.

Gurka, mineralernas mästare!

Mycket låg i kalorier och rik på vatten (96%), vilket gör det till en mycket törstsläckande mat på sommaren. Dess rikedom på mineraler som kalium (150 mg/100 g), fosfor (23 mg/100 g) och kalcium (19 mg/100 g) gör den extremt urindrivande och renande. Den är också välförsedd med fibrer som underlättar tarmpassage.

Dess pepsininnehåll gör den mycket smältbar. Den har också ett bra utbud av B-vitaminer och dess hud innehåller provitaminer A och E-vitaminer som hjälper till att fördröja hudens åldrande.

Kronärtskockan

Mycket låg i kalorier och full av koppar, nödvändig för syntesen av hemoglobin och produktionen av kollagen, det är också en betydande källa till vitamin B9 som främjar en god utveckling av fostret, och vitamin K som förhindrar benskörhet.

Kronärtskockan är också full av järn för att öka din energi, magnesium som förebygger risken för hjärt-kärlsjukdomar eller till och med mangan som är nödvändigt för benbildning och främjar det ”bra” kolesterolet. Antioxidant genom sina bidrag av olika fenoliska föreningar, är kronärtskocka rekommenderas för att förebygga vissa cancerformer.

Bönor

De innehåller många antioxidanter som är gynnsamma för kroppens kamp mot hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer. De främjar också god benhälsa på grund av magnesium och kalcium de tillhandahåller. Vi får också ett stort antal spårämnen, bland annat mangan, zink, koppar och till och med fluor.

grön böna

Fänkål

Den är rik på magnesium, som hjälper till att sänka blodtrycket, järn, perfekt för att bekämpa trötthet, kalcium, för god benhälsa, även gynnas av en hög koncentration av C-vitamin. Bräserad, kommer den att förse dig med antioxidanter av vitamin E och kommer att stärka ditt immunförsvar med vitamin B9.

En aptitstimulerande medel, fänkål gör att du kan äta en diet rik på antioxidanter, eftersom dess kraft är större än andra örter som rosmarin, basilika eller oregano.

Slutligen, tack vare dess diuretiska egenskaper, bekämpar den tarmkramper och högt blodtryck. Det lugnar astma, förebygger aerofagi och är ett utmärkt avslappnande medel.

Vitlök och lök skyddar mot fria radikaler!

Högsta antioxidantinnehåll i växter, en utmärkt källa till selen, ett viktigt mineral för att bygga upp ett effektivt skydd mot fria radikaler, särskilt de som genereras i huden efter exponering för solen.

Lök ger 0,5 μg/100 g och färsk vitlök, 14 μg, eller nästan 25 % av det rekommenderade intaget för kvinnor.

Vitlök innehåller en rekordnivå av C-vitamin (31,2 mg/100 g), samt vitamin B6 (1,2 mg/100 g), som hjälper kroppen att bekämpa giftiga produkter och förbättrar reaktionen på stress. .

Deras bevarande

Alla dessa grönsaker kommer att hålla i en vecka i din grönsakslåda!

Rå eller tillagad?

På sommaren vill vi ha fräschör och äta mer råa grönsaker, men var noga med att inte trötta matsmältningssystemet! Varva råa och kokta grönsaker.

Lyssna på din kropp och om din tarm är känslig eller du är trött, föredrar dina grönsaker tillagade (kokta i sallad, panna, ånga, etc.).

Var försiktig om du har en ömtålig tarm eller ett betydande inflammatoriskt område:

DE potatis, tomater, paprika och auberginer ingår i familjen Salinaceae som är grönsaker som innehåller neurotoxiska alkanoider som kan leda till migrän och förändra muskel- och ledfunktionen genom att öka den inflammatoriska terrängen.

Om du har ömtåliga tarmar och/eller inflammatoriska tillstånd (artros, fibromyalgi etc.), ta bort skalet och fröna från dessa grönsaker.

I vilken mängd ska vi konsumera dem för att vara och förbli friska?

Efter behag!!!

Omväxlande kokta eller råa, lägg färger (minst 3) på din tallrik!

De ger få kalorier men är en gruva av vitaminer och mineraler, så fyll på och ät dem till varje måltid.

Bantning allierad par excellence, genom sitt höga vatten- och fiberinnehåll, som återfuktar dig och gör att du snabbare kan mättas av deras stora volym i magen.

Sammanfattningsvis: sommargrönsaker ska ätas utan måttlighet, råa eller kokta, tillsätt färg och vitamin på dina tallrikar så mycket du vill!