Dissocierad kost: Drift, menyer och meddelanden

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Den amerikanske läkaren William Howard Hay (1866-1940) är designern av en diet som bär hans namn (Hay diet). Denna bantningsmetod kallas även dissocierad diet. Detta är en metod som syftar till att gå ner i vikt. Genomförandet av denna bantningsdiet bygger på respekt för ett visst antal principer och en väl anpassad meny. Liksom alla dieter har Dr Hays diet fördelar, men också nackdelar.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Principerna för den dissocierade regimen

Till skillnad från vissa bantningsdieter som rekommenderar en kombination av kolhydrater, proteiner och fetter, rekommenderar den dissocierade kosten endast en kategori mat under varje måltid eller en dag. Den bygger på en princip enligt vilken kombinationen av flera kategorier av livsmedel under en enda måltid sannolikt kommer att inducera viktökning.

Amerikanen William Howard Hay är designern av Hay eller dissocierad diet.

Med andra ord kommer fel kombination av livsmedel att orsaka viktökning. Det överbelastar matsmältningssystemet som inte lätt kan assimilera dessa olika livsmedelsgrupper.

För att undvika dessa olyckliga konsekvenser rekommenderar designers av den dissocierade kosten att konsumera mat utan att blanda dem genom att bara äta en matgrupp under måltiderna. För de senare hjälper det att optimera viktminskningen genom att skilja mellan de olika livsmedelsgrupperna och konsumera dem separat. Det är konsumtionen av livsmedel isolerat som gör att du kan gå ner i vikt, även när de konsumeras i stora mängder.

Således är den dissocierade kosten baserad på konsumtionen av en enda livsmedelsgrupp per måltid eller kur under en enda dag. Endast en livsmedelskategori gynnas under varje måltid. Denna diet är därför baserad på dietdissociation med konsumtion av en enda livsmedelsgrupp per måltid eller per dag. Att äta samma familj av livsmedel per måltid eller dagligen gör att du kan gå ner i vikt eller hjälper dig att gå ner i vikt.

Det finns flera varianter av den dissocierade kosten. Dessa är bland annat Shelton-dieten, Antoine-dieten, Montignac diet och dissocierad skandinavisk.

Hur fungerar den dissocierade kosten?

För att veta hur man går ner i vikt på den dissocierade kosten är det viktigt att känna till de olika kategorierna av livsmedel och att göra rätt kombinationer. Matkategorier inkluderar:

 • kolhydrater (pasta, bröd, ris, potatis, etc.);
 • animaliska proteiner (vitt kött, fisk, etc.), vegetabiliska proteiner (valnötter, mandel, ärtor, etc.);
 • lipider (smör, olja, mejeriprodukter, ostar, etc.);
 • frukt (citroner, dadlar, fikon, kiwi, etc.);
 • grönsaker (gurka, grönsallader, spenat, lök, morötter, etc.).

Den dissocierade kosten består av att endast konsumera en matgrupp åt gången genom att utveckla måltider som inte innehåller proteiner och stärkelsehaltiga livsmedel samtidigt. Det är då viktigt att äta mat som tillhör samma kategori i samma måltid.

Till exempel, under samma måltid bör endast proteiner konsumeras eller endast frukt. För bättre matsmältning och viktminskning bör livsmedel inte blandas. Under samma måltid ska till exempel inte proteiner kombineras med kolhydrater och inte heller fett med kolhydrater. Det finns därför oförenliga livsmedel som kan orsaka matsmältningsproblem och uppblåsthet. All mat kan ätas efter behag och utan att räkna antalet kalorier, förutsatt att det inte finns några oförenliga blandningar eller kombinationer under samma måltid.

Uppstart

Matdissociation kan implementeras:

 • under loppet av en dag: i detta fall konsumeras endast en matgrupp under varje måltid. Till exempel frukt till frukost, protein till lunch, kolhydrater till middag;
 • över en vecka: där en enda klass mat konsumeras varje dag under en vecka. Det sker därför en växling av olika typer av livsmedel under loppet av en vecka.

Medan du konsumerar en enda matgrupp varje vecka eller dagligen under varje måltid, är det viktigt att respektera ett fyra timmars mellanrum mellan måltiderna.

Hur du lyckas med din dissocierade kost
Under en typisk vecka av den dissocierade kosten kommer du att kunna äta grönsaker på tisdag. Och du ska bara äta grönsaker under denna dag.

Den typiska dagen

En typisk dag med en dissocierad diet är lätt att följa. Det kan kännetecknas av konsumtion av frukt till frukost, kolhydratbaserad mat till lunch, grönsaker till middag.

En vanlig dag kan ägnas åt bara en matgrupp under loppet av en vecka.

 • Måndag: frukt;
 • Tisdag: grönsaker;
 • Onsdag: proteiner (fisk);
 • Torsdag: kolhydratbaserad mat (ris);
 • Fredag: proteiner (kött);
 • Lördag: mejeri eller mejeriprodukter;
 • Söndag: kolhydratbaserad mat (potatis).

Fördelarna med den dissocierade kosten

 • Det är en enkel diet att följa eftersom den består av att endast konsumera en kategori mat per dag eller under en måltid. Det finns därför inget speciellt recept som är svårt att koka ihop och ingen användning av en produkt för att gå ner i vikt som en aptitdämpande eller en fettförbrännare.
 • Den dissocierade kosten bidrar till viktminskning. Genom att rekommendera konsumtion av samma matgrupp under en måltid minskar aptiten med snabb effekt av mättnad. Genom att hjälpa dig att äta mindre hjälper denna matdissociation dig också att gå ner i vikt.
 • Denna diet har hälsofördelar. Genom att undvika matkombinationer som sannolikt kommer att göra matsmältningen svår, hjälper matdissociation att eliminera vissa matsmältningsproblem, särskilt uppblåsthet. Dessutom är viktminskningen inte förknippad med hälsoproblem.
 • En mindre restriktiv diet eftersom den erbjuder ett brett utbud av matval förutsatt att vissa livsmedelsföreningar undviks. Det finns ingen strikt deprivation eller kaloriräkning. Så för att gå ner i vikt behöver du inte vara hungrig. Denna diet sätter inga gränser för mängden mat som ska konsumeras.

De mindre

 • Att bara äta en matgrupp under en måltid kan leda till matavsky eller tristess med att bara äta en typ av mat. Med tiden kan denna diet vara förvirrande eller svår att följa under en längre tid.
 • Med ett intervall på 4 timmar mellan måltiderna kanske denna diet inte är särskilt restriktiv för vissa människor. De senare får inte längre lyssna på deras hungersignaler, särskilt när de inträffar för tidigt, före den pålagda deadline. Val av vissa livsmedelsgrupper och begränsade livsmedelskombinationer kan också utgöra andra typer av restriktioner för andra människor.
 • Ett olämpligt urval av livsmedelsgrupper kan också generera obalans i kosten eller näringsbrister. På lång sikt kan denna diet resultera i en försvagning av kroppen, undernäring, betydande näringsbrist eller uppenbara mikronäringsbrister.
 • Kostbalansen bevaras inte när den dissocierade kosten appliceras varje vecka med endast en livsmedelsgrupp under dagen.

Effektiviteten av den dissocierade regimen

Den dissocierade kosten möjliggör bättre matsmältning av mat samtidigt som den säkerställer utmärkt assimilering av näringsämnen. Det är förknippat med en känsla av mättnad som uppstår snabbt, men också med en känsla av mattrötthet. Faktum är att med frånvaron av kostdiversifiering har den dissocierade kosten den fysiologiska effekten av snabb mättnad, minskad matkonsumtion under måltider med ökad mobilisering av fettreserver.

Till skillnad från en vanlig diet som kombinerar en mängd olika livsmedel som ökar risken för fett och övervikt, främjar den dissocierade kosten minskad kalorikonsumtion. Således gör de fördelaktiga effekterna av matdissociation det möjligt att gå ner i vikt.

Den dissocierade kosten är effektiv för att gå ner i vikt, till exempel några extra kilogram, men denna effektivitet är kortlivad och kan inte framkalla betydande viktminskning. I själva verket kan dissociering av livsmedel inte tillämpas på lång sikt. Återgången till den normala kosten gör också att de fördelaktiga effekterna av denna diet går förlorade, i synnerhet den avsevärda viktminskningen. Effektiviteten av den dissocierade kosten är därför begränsad i tid. Viktuppgång kan därför oundvikligen inträffa i slutet av dieten.

Viktminskning inducerad av den dissocierade kosten
Den dissocierade kosten är kortlivad. Det gör att du kan gå ner några kilo. Viktminskningen är inte signifikant på grund av dietens korta varaktighet.

Den dissocierade regimens varaktighet

Att tillämpa den dissocierade kosten under lång tid kan leda till näringsbrister eller hälsoproblem. Därför rekommenderas det att följa den under en kort period eller ibland under några dagar.

Specialmenyer och recept för den dissocierade kosten

En separat dietmeny för en dag

MorgonMiddagKväll
en dag Frukt (en tallrik melon eller vattenmelon)Grönsaker (en tallrik sallad) Mejeriprodukter

En veckas meny

MorgonMiddagKväll
1:a dagen Färsk fruktfärska frukterfärska frukter
2:a dagen Kött (vitt eller rött)kött (vitt eller rött)kött (vitt eller rött)
3:e dagen Spannmålspannmålspannmål
4:e dagen Ät mejeriprodukterMejeriprodukterMejeriprodukter
5:e dagen Äggäggägg
6:e dagen konsumera färska gröna grönsaker (sallad, spenat eller blomkålssallad)färska gröna grönsaker (sallad, spenat eller blomkålssallad)färska gröna grönsaker (sallad, spenat eller blomkålssallad)
7:e dagen Ät fiskFiskarnaFiskarna
Tabell över menyer och specialrecept för den dissocierade kosten

Yttrande från vårdpersonal om den dissocierade kosten

För dietister och många hälso- och sjukvårdspersonal har den dissocierade kosten ingen vetenskaplig grund. Dessutom stöds inte principen och effektiviteten av denna diet av en vetenskaplig studie.

Experter beklagar avsaknaden av relevanta vetenskapliga data om viktminskning som orsakas av en sådan diet. I avsaknad av vetenskaplig utvärdering av denna diet rekommenderar den senare försiktighet med avseende på matdissociation som kan vara bristfällig när det gäller närings- eller mineralintag, vitaminer.

För dessa proffs kräver denna till synes enkla diet en viss kunskap om sammansättningen av livsmedel för att effektivt kunna dissociera dem. Annars kan exponering för obalans i kosten råda med allvarliga hälsoproblem på grund av bristen på utmärkt näringsintag under måltiderna.

Du behöver inte vara kock för att lyckas med din dissocierade kost.

Konsument recensioner

Medan vissa konsumenter betonar de positiva punkterna med den dissocierade kosten, fördömer andra å andra sidan de svaga punkterna med matdissociation.

När det gäller styrkor gillar konsumenterna denna mättande diet som inte är särskilt restriktiv. För de sistnämnda ger det en mycket stor frihet vad gäller matval med möjlighet att organisera menyer. Du behöver inga knep eller vara en cordon bleu, eller ta hjälp av en coachs expertis för att följa den dissocierade dieten korrekt. De betonar också effektiviteten av denna diet som effektivt låter dig gå ner i vikt snabbt under en kort tidsperiod.

Vid sidan av dessa fördelar finns det negativa punkter som framkommer i många andra recensioner. Det är främst de skadliga effekterna på hälsan. Så även om det kan orsaka viktminskning eller muskelförtvining, kan dessa effekter associeras med trötthet. På lång sikt kan risken att drabbas av en brist som kan leda till undernäring eller anemi råda.

Effektiviteten av den dissocierade dieten är också starkt kritiserad i vissa forum eftersom den inte säkerställer viktstabilisering. Risken att gå upp i vikt ökar när man återgår till en normal kost. För konsumenter är den dissocierade kosten ibland svår att följa när man bjuds in till vänner eller på en middag på restaurang. Som ett resultat kan respekten för denna regims begränsningar förändra det sociala livet.