Montignac Diet: Operation, menyer och recensioner

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Michel Montignac (1944-2010) led av övervikt och började analysera flera vetenskapliga artiklar dedikerade till kost. Sedan utförde han experiment med olika experter och vetenskapsmän innan han publicerade verk dedikerade till viktminskning och utvecklade en diet som bär hans namn. Han experimenterade på sig själv med näringsprinciperna i sin metod och gick snabbt ner cirka tio kilogram på 90 dagar.Det som numera brukar kallas Montignac-dieten är i själva verket en ny kostmetod som resulterar i nya matvanor. Denna metod för viktminskning är förknippad med ursprungliga koncept som glykemiska index för livsmedel och livsmedelskombinationer.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Principerna för Montignac-dieten

Att begränsa kalorier och mängden mat som konsumeras är grunden för många dieter. Till skillnad från dessa dieter, är den för Montignac inte baserad på en begränsning av den mat som konsumeras. Det är baserat på korrekt urval av livsmedel eller på dissociering av livsmedel och på konceptet glykemiskt index eller uteslutning av livsmedel med högt glykemiskt index (GI).

Michel Montignac, designer av Montignac-dieten
Michel Montignac är designern av dieten som bär hans namn.

Montignac-dieten är ett näringssystem som föreslår en förändring av matvanorna i syfte att gå ner i vikt och bibehålla en hälsosam kroppsvikt. För att göra detta främjar Montignac näringsprinciper baserade på en balanserad kost och baserat på urvalet av livsmedel som tillhör alla livsmedelsgrupper. Dessa är i huvudsak livsmedel som kan inducera metabola reaktioner som kan hämma viktökning. Detta urval är också baserat på det glykemiska indexet för livsmedel.

Således är Montignac-dieten en dissocierad kost som avråder från kombinationen av sockerarter (kolhydrater) och fetter (lipider) under samma måltid. Det är därför förbjudet att kombinera vissa typer av livsmedel under samma måltid. Lipider och kolhydrater måste intas separat samtidigt som man eliminerar livsmedel med ett högt glykemiskt index.

För Montignac bidrar livsmedel med ett högt glykemiskt index till produktionen av insulin. Denna överdrivna utsöndring av insulin kopplat till sockernivåer är ansvarig för fettlagring och fetma.

Det är därför, för viktminskning, är det tillrådligt att gynna konsumtionen av kolhydrater med ett glykemiskt index på mindre än 50 och måltider som innehåller proteiner, lipider och kolhydrater med ett lågt glykemiskt index. Därför bör hyperglykemiska livsmedel undvikas.

Hur fungerar Montignac-dieten?

Ökningen av glukosnivån i blodet främjar produktionen av insulin. För Montignac anses detta hormon vara ansvarigt för övervikt. För att uppnå viktminskning måste insulinnivåerna sänkas. För att uppnå detta mål är det därför lämpligt att konsumera livsmedel som inte inducerar en ökning av blodsockernivån, vilket följaktligen minskar insulinproduktionen.

Det är därför nödvändigt att undvika livsmedel med ett högt glykemiskt index som orsakar hög insulinutsöndring. När det gäller Montignac-dieten väljs således vissa livsmedel ut, särskilt de som har ett lågt glykemiskt index. Proteiner som håller dig nöjd under lång tid, och därmed underlättar viktminskning, gynnas också, liksom mat rik på bra fetter som minskar det onda kolesterolet (LDL) och ökar det goda kolesterolet (HDL). Intaget av fibrer, vilket möjliggör upprätthållande av mättnad, rekommenderas också i denna diet.

Som en del av implementeringen av Montignac-dieten är vissa livsmedel godkända, andra rekommenderas mindre. Andra livsmedel bör elimineras så mycket som möjligt.

Montignacmetoden består av två faser

Fas 1

Den första fasen syftar till att uppnå viktminskning. Den bibehålls tills försökspersonen uppnår den önskade viktminskningen. För att göra detta, under denna fas, uppmanas försökspersonen att:

 • äta godkänd mat, särskilt de med ett glykemiskt index på 50 eller lägre;
 • ta bort hyperglykemiska livsmedel eller livsmedel med ett högt glykemiskt index, koncentrerade sockerarter (med undantag för fruktos);
 • äta mat i rätt kombinationer;
Montignac diet instruktioner
I lv fas 1 av Montignac-dieten måste dåliga kombinationer undvikas. Det är till exempel viktigt att inte konsumera animaliska proteiner (kött) med stärkelse (som potatis) eller baljväxter.

Fas 2

Fas 2 måste följas hela livet för att behålla önskad vikt. Det syftar till att konsolidera resultatet av den första fasen. För att göra detta måste principerna i fas 1 respekteras. Försökspersonen måste då fortsätta att välja livsmedel eller kolhydrater enligt deras glykemiska index samtidigt som de undviker sockerarter och livsmedel med ett högt glykemiskt index. Matkombinationer är inte längre obligatoriska.

Den typiska dagen för Montignac-dieten

Typisk dag fas 1

FRUKOST

 • Sockerfri sylt;
 • fullkornsbröd;
 • varm dryck: te eller kaffe utan koffein eller socker.

LUNCH

 • råa grönsaker med olivolja;
 • kött eller fisk;
 • grön grönsak;
 • yoghurt (vanlig soja).

MELLANMÅL

 • frukt och mejeriprodukter (ett glas lättmjölk).

MIDDAG

 • Råa grönsaker eller grönsakssoppa (utan stärkelse);
 • svampomelett ;
 • grönsallad ;
 • 0% vit ost.

Typisk dag fas 2

FRUKOST

 • Frukt ;
 • integrerat bröd;
 • vanlig vit ost.

LUNCH

 • Kokta grönsaker ;
 • kött eller fisk;
 • efterrätt: frukt eller mejeriprodukter

MIDDAG

 • grönsaksfat ;
 • tallrik pasta med tomatsås;
 • Frukt.

Fördelarna med Montignac-dieten

 • Montignac-dieten tillåter en relativt hållbar viktminskning utan extrema restriktioner och utan alltför mycket deprivation.
 • Montignac-dieten är lätt att följa och kompatibel med ett socialt liv eftersom den låter dig äta rätter och desserter som serveras på restauranger.
 • Att äta mat rik på fiber och protein framkallar snabbt en känsla av mättnad och regelbunden viktminskning.
 • Matsöndring bidrar till bättre matsmältning och främjar en känsla av matsmältningskomfort.
 • Montignac-dieten säkerställer skydd av det kardiovaskulära systemet samtidigt som den minskar risken förknippad med kardiovaskulära patologier. Det kan också minska risken för att utveckla diabetes hos friska individer.
 • Det finns inga begränsningar i fråga om mängden tillåtna livsmedel eller kaloriräkning. Så du kan äta till din belåtenhet. Inget behov av en effektivt aptitdämpande medel. Det finns ingen kategori av livsmedel att utesluta, bara hänsyn till livsmedels glykemiska index.
 • Du kan äta så mycket du vill, så länge du väljer rätt mat och väljer rätt kombinationer.

Nackdelarna med Montignac-dieten

 • Den första fasen av dieten är ganska restriktiv med livsmedel att utesluta och förbud mot livsmedelskombinationer.
 • Vi måste frukta en ökning av kolesterolnivåerna, i synnerhet den höga konsumtionen av fruktos eller känslan av trötthet med den kraftiga minskningen av konsumtionen av kolhydrater.
 • Montignac-dieten kräver grundläggande kunskaper om de olika livsmedelskategorierna för att kunna göra rätt matkombinationer och undvika dåliga matkombinationer.

Effektiviteten av Montignac-dieten

Som en del av Montignac-dieten väljs mat utifrån deras glykemiska index. Denna bantningsdiet består av att konsumera mer mat med ett lågt glykemiskt index för att främja fettförlust. Genom att konsumera dessa nämnda livsmedel är det möjligt att gå ner i vikt snabbt. Genom att gynna livsmedel med lågt glykemiskt index främjar Montignac-dieten alltså viktminskning utan att tillgripa viktminskningsprodukter.

Denna diet bidrar också till viktminskning genom att främja upprätthållandet av mättnad under en lång period tack vare intaget av protein och kostfiber. Enligt författaren Det låter dig gå ner i vikt snabbt och hållbart utan att räkna kalorier. Förlusten av kilogram är i genomsnitt 4 till 5 kg per månad med variation beroende på individ.

Viktminskningsmål
Fas 1 av Montignac-dieten syftar till att uppnå ett viktminskningsmål. Fas 2 låter dig behålla den erhållna vikten;

Varaktigheten av Montignac-dieten

Montignac-dieten börjar med en första fas som syftar till att gå ner i vikt utan fettförbrännare. Det låter dig gå ner mycket specifika kilogram kroppsmassa enligt tidigare uppsatta mål. Denna första fas kan pågå från en till flera månader tills du når ditt viktminskningsmål. Det slutar när du når idealvikten eller önskad vikt. Sedan börjar den andra fasen som är för livet. Denna andra fas, som syftar till att stabilisera vikten, måste fortsätta under resten av livet.

Specialmenyer och recept för Montignac-dieten

Exempel på 4-dagarsmeny (fas 1)

MorgonMiddagKväll
1:a dagenFrukt Fullkornsbröd Sockerfri sylt Lätt kaffe, Yoghurt 0%Stor sallad bestående av tonfisk, oliv, tomater, choklad, vatten eller te Grönsak (kokt kronärtskocka) + lipid (olivolja, frukt, dryck
2:a dagen Frukt Sojayoghurt Fullkornsbröd Sockerfri sylt, Dryck (te) Purjolök + vinäger + olja, Ostomelett Grönsallad 0% yoghurt Dryck (vatten)Spaghetti Montignac låg GI med tomatcoulis Drink (örtte)
3:e dagenFruktyoghurt 0 % Havreflingor Sojamjölk Sockerfri sylt Dryck (örtte)Grönsakssallad med olivolja, Tunn skiva kyckling Färsk ost från droppande råmjölk, Fruktosdryck (te)Grönsak (soppa) Skiva av vit fisk (torsk) Basmatiris
4:e dagen Frukt, fullkornsflingor, fullkornsbröd, 0 % vit ost, koffeinfritt kaffe eller lätt te.Råa grönsaker i olivolja, fisk + grönsaker, sallad och ost, kolsyrat vatten.Grönsakssoppa (utan stärkelse) med en klick smör och ägg med grönsallad. En naturlig yoghurt

Exempelmeny: 3 dagar fas 2

Morgon Middag Kväll
1:a dagen Frukter
Fullkornsbröd + sockerfri sylt
margarin med låg fetthalt
Koffeinfritt kaffe
Skummad mjölk
avokado med olivolja och vinägrett
Biff med gröna bönor
Grädde
Dryck ; vatten
Vegetarisk soppa
Svampomelett
Grönsallad
0% vit ost.
Drycker: vatten
2:a dagenFruktflingor fullkornsbröd lätt te Grönsaker, fjäderfäkött, ostchoklad Kyckling (soppa) + grönsaker Bakad fisk, Yoghurt, Dryck
3:e dagenFrukt, havregryn och nötter Koffeinfritt kaffe Råa grönsaker med vinägrett och oliv Animaliskt protein ångad broccoli, ostgrönsaker (ingen stärkelse) fisk, Grönsallad Keso 0%, Dryck
Te som dryck i Montignac-dieten
I Montignac-dieten fungerar te som dryck, precis som vatten utan kolsyra.

Yttrande från vårdpersonal om Montignac-dieten

För hälso- och sjukvårdspersonal har påståendena i samband med Montignac-dieten ingen vetenskaplig grund, de stöds inte av vetenskapliga bevis. Ingen vetenskaplig utvärdering kan bekräfta effekten av matdissociation eller förbudet mot kombinationen av kolhydrater och lipider på viktminskning. Denna matdissociation är därför inte nödvändig för att uppnå viktminskningsmål.

För att veta hur man går ner i vikt är det inte nödvändigt att ta avstånd från mat. Viktminskningen som uppstår kan bero på ett lågt kaloriintag som kan vara konsekvensen av att vissa kolhydrater elimineras i kosten. Denna diet kan leda till ett lågt intag av kolhydrater, men också av vitaminer och mineraler med eliminering av vissa frukter och grönsaker med ett högt glykemiskt index. Det kan orsaka obalans i kosten. Dessutom, för hälso- och sjukvårdspersonal, är idrottens roll i viktminskning och viktupprätthållande inte privilegierad i denna diet, den är till och med underskattad, till och med försummad.

Konsument recensioner

Om vissa Internetanvändare uppskattar Montignac-dieten, som de anser vara effektiv genom att framkalla en förlust av kumulativ vikt efter några veckor. Andra uttrycker å andra sidan en viss besvikelse eftersom de inte kunde gå ner i vikt genom att följa principerna för denna diet. Konsumenter lyfter fram de svårigheter som upplevts när de genomför detta system.

Faktum är att denna diet kräver grunder för att bättre kunna särskilja kategorierna av livsmedel och kunskap om livsmedel som ska elimineras eller med ett högt eller lågt glykemiskt index. Denna ständiga hänvisning till denna klassificering av livsmedel enligt deras glykemiska index är lite tråkig för vissa konsumenter.

För att bättre förstå Montignac-metoden kan det bli nödvändigt att köpa böcker av Michel Montignac. Det är därför konsumenterna tycker att denna diet är lite dyr, eftersom det förutom att köpa böcker är nödvändigt att prenumerera på ett betalabonnemang för att få tillgång till recept, råd, coaching.