Hur går man upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 20/10/2023]

Oavsett om det gäller behandling av anorexia nervosa, i händelse av undernäring kopplat till en patologi eller till och med för snabb viktminskning, kommer viktökning att vara nödvändig. Men det är ofta svårt att öka vårt energiintag när vi inte är speciellt hungrigare. Vilket är helt normalt, genom att äta lite så vänjer sig vår mage vid små mängder och därför kräver att konsumera mer att magen genomgår mycket obehagliga förvrängningar.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det finns olika aspekter att hantera för att optimera detta viktökning. Här kommer jag att ge dig de 7 modifieringarna att göra för att optimera viktökning utan matsmältningsproblem eller obalans i kosten.

Först och främst, öka kaloriintaget per måltid

Välj livsmedel med högre kalorier som mejeriprodukter (ost eller yoghurt) eller till och med fetare livsmedel som oljefrön (jordnötspuré, mandelpuré, etc.). Begränsa fiberintaget genom att inte eliminera det helt, utan genom att hålla en tillräcklig dos, kommer detta att öka näringsupptaget. Att förstöra en del av fibrerna genom tillagning eller blandning bidrar också till att förbättra absorptionen: krossad banan, kompott, morotspuré, etc.

Optimera proteinintaget

Faktum är att proteiner kommer att spela en viktig roll för att få muskelmassa, vilket kommer att öka den totala immuniteten och bekämpa undernäring. Berika rätter med proteiner som att tillsätta lite skinka eller seitan till en beredning, sojagrädde till en puré, tillsätta riven ost i en quiche, etc.

Gör flera små måltider

5 till 6 måltider per dag i form av söta eller salta mellanmål förhindrar att magen fylls för snabbt. Detta gör det också möjligt för kroppen att förbättra matsmältningen genom att separera måltiderna med 3 timmar. Genom att undvika för långa fastaperioder undviker vi förlust av muskelmassa och därmed förvärring av undernäring och viktminskning. Att äta lite innan man går och lägger sig gör också att kroppen kan starta den nattliga fastan på ett tillräckligt kaloriintag, det bästa är att göra ett litet smältbart mellanmål genom att begränsa proteiner och fetter, men med ett glykemiskt index medium för att undvika reaktiv hypoglykemi under natt (fruktgelé, sockerfri kompott, mosad banan med yoghurt, honungsrostat bröd, etc.)

ät kompott innan du somnar

Begränsa vätskor under måltiderna

Genom att undvika att dricka vatten vid måltider undviks förvrängning av magsäcken, och därför undviks känslor av översvämning efter bara några tuggor. Dessutom förhindrar det korrekt absorption genom att späda ut magens saltsyra (matsmältningsjuice). Undvik måltider som är för flytande, i pulverform eller utspädd form, med vetskapen om att vätskan minskar kaloriintaget av själva måltiden. Såvida det inte finns ett sväljproblem eller en risk efter operationen, är det viktigt att göra en flytande måltid samtidigt som man håller ett minimum av material och undviker att späda ut måltiden för mycket.

Likaså är det viktigt att undvika en måltid som är för torr för att undvika sväljbesvär, det är svårt att svälja en rätt som är alldeles för torr eller svår att tugga. Att tugga väl vid måltid är viktigt, men att tugga för mycket är inget gott tecken, det kan vara ett tecken på att rätten inte har rätt konsistens eller för svår att svälja.

Och naturligtvis undvik rätter som är för salta eller för söta, om en måltid är för koncentrerad i socker eller salt, orsakar detta ett krav på vatten i form av intensiv törst, för att späda ut innehållet. Som förklarats ovan ökar utspädning av vatten förvrängningen av magen och minskar därför måltidens kaloriintag genom att öka mättnaden.

Spela på variation och aptitretande smaker

Att ha kul i köket är viktigt, att leka med färger, dofter, men även texturer och smaker bidrar till att öka lusten att äta och därför öka kaloriintaget. Om det finns dofter eller smaker som påminner dig om barndomen, vackra minnen eller något annat, hjälper optimering av din mat att göra måltiden trevlig och fylld av sötma. Detta är viktigt för att hantera lindrig undernäring, för ofta med nedsatt aptit kan måltider verka svåra och en obehaglig tid för många.

En svaghet för choklad? Lägg till det överallt. Kryddor, blommor, aromer eller lugnande smaker (vanilj, apelsinblomma, kanel). Matlagningsstilar, en äldre person som har italienskt ursprung kan njuta av doften av Provence-örter, välkryddad tomatsås, doften av uppvärmning av olivolja, kokning av vitlök, etc… Spela även på originalgrönsaker och variation, frukt i sallader, färska örter eller kryddor (senap, balsamico, etc.). Att testa nya smaker kan också öka din aptit, upptäcka asiatiska smaker, prova en bra mexikansk rätt, etc.

Optimera matsmältningen

Att ta en promenad efter en måltid och undvika att ligga ner hjälper till att förbättra matsmältningen. Att äta lugnt samtidigt som du är avslappnad och slappnar av i magen bidrar också till att förbättra matsmältningsarbetet. Att välja fermenterad mat hjälper till att förbättra kvaliteten på mikrobiotan och därför optimera matsmältningen. Dessutom förbättrar dess livsmedel också intaget av viktiga mikronäringsämnen (laktojästa grönsaker, yoghurt, ost, etc.) genom att neutralisera tanniner eller andra element som blockerar absorptionen av mineraler.

Lyssna på din hunger och mättnad trots allt

Och slutligen är det viktigt att fortsätta lyssna på kroppens signaler när vikten är normal igen. Att stoppa i sig eller tvinga dig själv är inte en trevlig tid för alla, så att vara medveten om din mättnad i slutet av måltiden gör att du också kan inse vad kroppen begär av dig. Hunger är också mycket viktigt, speciellt om den alltid är närvarande vid vissa måltider eller kommer vid oväntade tider. Om så är fallet kommer det att tillåta dig att begränsa unga människor som är för långa. Ofta, när vikten går upp igen, finns det en fysiologisk omättlig hunger som kan vara skrämmande för vissa. Det är faktiskt ett helt normalt och nödvändigt fenomen, kaloriintaget kommer att öka tills kroppen återfår en normal balans och hungern kommer att stabiliseras eller minska.