Att vara vegan: en diet eller ett mode?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Har du hört talas om Veggiedieten? Vegansk mat? Eller till och med denna vegan/hälsosamma livsstil som är på modet?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Är det verkligen hälsosamt för din hälsa att äta veganskt? Är det ett mode att tillhöra en grupp inspirerande människor?

Som en nyfiken dietist Nutritionist sökte jag efter svaren på dessa frågor. Jag läste, intervjuade veganer och lärde mig om vegankosten för att avslöja dess hemligheter för dig!

Början på Veganismens historia

Veganism-trenden går tillbaka till 1944, skapad av Vegan Society och Mr Donald Watson (en engelsman) som uppfann ordet ”vegan”. Det kommer från vegetarianismen. I Frankrike var vi tvungna att vänta till 2010 för att hitta det första Vegan Society och 2013 för att se termen ”veganism” dyka upp i Hachette sedan 2015 i Larousse.

För närvarande finns det inga konkreta siffror på antalet veganer i Frankrike, beroende på källor varierar det mellan 0,01 till 3 % av befolkningen.

Sedan 1944 har många föreningar skapats, särskilt L214 Ethics & Animaux som grundades 2008 med följande mål: att rapportera om verkligheten av de mest utbredda metoderna för att försöka få illegala metoder bestraffade, för att påvisa de negativa effekterna av konsumtionen av animaliska produkter, föreslå alternativ och slutligen underblåsa den offentliga debatten om djurens tillstånd.

L214 Ethics & Animals publicerar denna information på sina webbplatser, publicerar videor, broschyrer och broschyrer. Målet: att avslöja verkligheten hos gårdar och slakterier.

Vegan eller vegetarisk? Vilka skillnader?

Att vara vegetarian innebär att inte äta kött. Denna diet kan sträcka sig till fisk, skaldjur och ägg.

Att vara vegan innebär att inte äta animaliskt kött eller animaliska produkter (ägg, mjölk, ost, honung, etc.). Det innebär att vägra att bära ull, siden, läder (låt oss inte ens prata om päls!) eller att använda kosmetiska produkter som innehåller animaliska fetter. Inga djurförsök är tillåtna och inget som kräver någon exploatering av djuren (glöm ett besök på djurparken, en eftermiddag på cirkus eller en tur med häst och vagn!).

Att vara vegan innebär att känna sig som en världsmedborgare » Rudy, Vegan, förklarade för mig.

Det är en filosofi om jordning (= ”att vara jordisk”) där vi alla delar samma planet.

Att i slutändan vara vegan innebär att förändra våra nuvarande konsumtionsmönster i ett samhälle av överkonsumtion där målet är att konsumera utan att skada din eller andras hälsa och utan att slösa bort vår planets resurser (vatten bland annat).

vegansk skål

Vad äter du när du är vegan?

100% växtbaserat!

Denna ätmetod låter dig upptäcka nya produkter som oljor med uttalade smaker (lin, camelina, kött, raps eller sesam), aquafaba (kikärtsvatten som blir till snö som äggvita och låter dig göra bakverk) eller till och med ”falska ostar” ” som gör att du kan återupptäcka smaken av dessa populära produkter samtidigt som du respekterar och skyddar djur. Vi äter frön, flingor, frukt, grönsaker, oljefrön etc. Menyn är varierad! Du kan prova veganska restauranger om du inte känner till dem.

När du är vegan har du också möjlighet att upptäcka andra engagerade och fristående butiker.

Att vara vegan: ett mode?

Låt oss pricka i:et: att vara vegan är mycket mer än en ”attityd”! Detta är ett verkligt åtagande för att avskaffa alla former av djurexploatering.

Smeknamnet för veganer: ”veggie”, ganska trendigt, används på alla möjliga sätt på sociala nätverk, det verkar rimma på framgång och glamour och är synonymt med ”hälsosamt” liv… Att äta 100% växtbaserat idag ”idag är det inte längre är marginell, fler och fler anhängare befinner sig i detta sätt att leva.

Visste du att kändisar är veganer: Tobey Maguire, Jared Leto, Nathalie Portman eller till och med Gwyneth Paltrow, etc.?

Enligt Rudy, vegan sedan många år, är det här inspirerande människor som är modeller för de mer eller mindre unga, verkligen investerade i sin livsstil och som i slutändan kommer att ge röst åt denna livsfilosofi tack vare sitt inflytande! Det verkar vara positivt att kändisar öppet visar sin livsstil, för som Gwenaelle påpekade för mig, vegan i 2 år när jag träffade honom, idrottare på hög nivå som Novak Djocovic eller Rich Roll, även veganer själva, motsäger den mottagna idén att följande denna diet är en källa till brister, tunnhet och fysisk trötthet.

För Gwenaelle är att vara vegan inte en trend, det är inte tillfälligt, ”veganism är ett personligt förhållningssätt som varar över tid”.

Idag ser vi nya veganska produkter dyka upp: glass, kakor, yoghurt och till och med kosmetika.

Grönt mode blomstrar: textilier, skor, etc. Många märken erbjuder etisk eller ”djurvänlig” shopping.

Kostråd från dietist

Proteinbrist? I mineraler? Tja, nej !

En vegansk kost är hälsosam, näringsmässigt adekvat och kan vara fördelaktig för att förebygga och behandla vissa sjukdomar. Att vara vegan är också sättet att söka och hitta näringsämnen som är väsentliga för vår hälsa någon annanstans, att väcka våra smaklökar, att upptäcka nya smaker, texturer och slutligen att vara en aktör i vår kost.

Protein? Det finns i växter, torkade grönsaker eller produkter som tofu, seitan eller tempeth och kombinationen av spannmål + baljväxter blir det animaliska proteintillskott som kunde ha saknats.

Järn ? Det finns i alger, kakao, frön, torkade grönsaker, men var försiktig, växtjärn assimileras mindre, så du måste vara noga med att ha ett C-vitaminintag under måltiden.

Omega 3? Det finns i oljor, frön, nötter eller fullkorn.

Hur är det med vitamin B12? Tillhandahålls endast av produkter av animaliskt ursprung, nödvändiga för förnyelsen av röda blodkroppar, kräver starkt rekommenderat tillskott!

Jag tackar Rudy för hans mycket trevliga intervju samt Gwenaelle, två unga veganmänniskor som jag älskade att spendera tid med, utbyta, lära mig!