Ayurveda på dina tallrikar – du kommer att gnistra!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Det var efter min resa till Indien för 3 år sedan, de kulinariska upptäckterna, de 5 sinnena i spänning under denna otroliga vistelse som jag upptäckte den ayurvediska levnadskonsten, direkt importerad från detta magnifika land.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är Ayurveda? Den bokstavliga översättningen är ”vetenskap om vitalitet”. Det är en medicin som kommer från norra Indien och går tillbaka för mer än 5000 år sedan. Denna form av medicin är nu erkänd av WHO (World Health Organization) och vet att den skulle ge oss nycklarna till optimal hälsa!

Ett indiskt ordspråk säger ” om kosten är hälsosam, det finns inget behov av medicin, om kosten förblir ohälsosam, slösar vi bort vår läkares tid ”.

Tänk om Ayurveda var lösningen för att lysa starkt?

Låt oss ta en närmare titt…!

Ayurvedisk mat och matlagning: vad är det?

Det är ett kök rikt på smaker, dofter, mycket färgstarkt och näringsintressant (vitaminer och mineraler i stora mängder: vi älskar det!) baserat på de 6 smakerna: söt, salt, kryddig, bitter, sammandragande (= hård) och syra.

En bra kombination av livsmedel kommer att öka din livskraft (Ojas) och det kommer också att underlätta elimineringen av avfall och rester från kroppen (Ama). Söt mat, till exempel, tonar och renar kroppen, medan salt mat mjukar upp och ger energi till vävnaderna. Enligt Ayurveda måste en måltid innehålla minst tre av de sex smakerna för att kosten ska vara hälsosam och balanserad. Det är viktigt att känna till din ayurvediska konstitution väl och att välja smakerna mest i enlighet med din dominerande dosha (det finns 3 som är Vata, Pitta eller Kapha: gå på internet för att göra ett test för att ta reda på vilken energistyrka du har i naturen match)!

Balansen mellan de 6 smakerna i den ayurvediska kosten:

 • Söt: kanel, honung, socker, ris, rödbetor, morötter, frukt etc. => ger stabilitet till kroppen
 • Salt: havssalt, tång, livsmedel med tillsatt salt etc. => underlättar upptaget
 • Kryddig: lök, senapsfrön, ingefära, peppar, rädisa, etc. => avgiftning av kroppen
 • Bitter: koriander, spiskummin, nässla etc. => hjälper till med gallutsöndring och underlättar leverns arbete
 • Det sammandragande: gurkmeja, tång, aubergine, soja, omogen banan… => gör vävnaderna fastare
 • Syra: citron, ananas, yoghurt, tomat, grapefrukt, spenat etc. => smakförstärkare

Den ayurvediska kosten rekommenderar att man undviker kött, fisk och ibland även ägg, vilket gör rätterna vegetariska. Yoghurt och ostar används i preparaten.

Vi hittar också i ayurvediska recept många kryddor och aromatiska örter som för vissa kommer att ha en gynnsam effekt på din matsmältning, kommer att ge smak åt dina rätter, vilket gör att du kan minska saltet som tillsätts dina preparat (och därmed förhindra hjärt-kärlsjukdomar). Ett dubbelt intresse!

Dina sinnen kommer därför att vara alerta, upprymda och du kan bara äta i full medvetenhet, smaka, ta dig tid att njuta.

Ayurvedisk kost

Dietistens öga för att se tydligare

Det finns gyllene regler för den ayurvediska kosten (som du kan hitta på webbplatsen: www.ayurveda-france.org) som pressar de nyfikna som vill testa denna metod att äta i fred, ta sig tid att tugga maten, variera rätterna som äts varje dag… Regler som, även om de är lite restriktiva, kan ha, för vissa, verkliga fördelaktiga effekter hos den begränsade ätaren: den som berövar sig själv och som fortsätter att jojoa med sin vikt!

Förbli dock kritisk och följ inte blint regler vars författare du inte känner till eller vars allvar är tveksam.

Ur näringssynpunkt verkar den ayurvediska kosten vara ett intressant alternativ för människor som konsumerar för mycket protein eller för andra som inte använder tillräckligt med grönsaker, baljväxter, kryddor och örter i sina förberedelser.

Rik på fibrer, vitaminer, mineraler och vegetabiliska proteiner rekommenderas ayurvedisk mat som en del av en ombalansering av kosten, vilket uppmuntrar dig att gå i riktning mot förändring och upptäcka nya vanor.

Det ayurvediska köket låter dig upptäcka nya smaker, bryta dig från dina matvanor (och hindrar dig från att förlita dig på 4/5 behärskade recept) och göra dina måltider exotiska.

Den ayurvediska kosten är inte en restriktiv diet utan en levnadskonst, så den kommer inte att låsa in dig i en diet som jagar bort kilon! Puh!

Det är verkligen ett hälsosamt, balanserat kök baserat på att lyssna på matsensationer: ta dig tid att äta, tugga, lugnt, njuta av maträttens smaker. Den uppmuntrar dig att inte äta baserat på dina känslor (stress, tristess, ilska, etc.) utan snarare baserat på dina hunger- eller mättnadskänslor.

Dietistens råd: bibehålla en stabil vikt, variera dina menyer, försök ställa dig på kulinariska utmaningar, upptäck aldrig tidigare testade smaker, strosa genom exotiska matbutiker, du kommer inte att bli besviken!

Ayurvedisk mat – receptidéer

“Boost” drink för 1 person:

 • 1/2 banan
 • 1 apelsin
 • 1 kiwi
 • 1 msk bryggjästflingor
 • 1 tsk flingad vetegroddar

Blanda ihop alla ingredienserna.

Drick rik på vitamin C och B samt kalium.

Soppa bra för din lever, för 6 personer:

 • 4 st broccoli
 • 2 zucchini
 • 1 lök
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 4 matskedar olivolja
 • 1 tsk senapsfrön
 • 20 myntablad
 • 1 tesked salt
 • Peppar
 • 1 tegelsten sojagrädde

Skär grönsakerna i bitar (tärningar). Tillaga dem i en gryta med en botten av olja där du tidigare värmt senapsfröna, myntan, sedan löken och vitlöken.

Häll kokande vatten halvvägs upp grönsakerna, täck över, koka på låg värme i 25 minuter.

I slutet av tillagningen, tillsätt sojagrädden.

Soppa rik på fibrer, vitaminer C, K, B9 och provitamin A.