Diet/Detox Cure: Operation, Menyer & Lägga märke till

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Detoxkuren har blivit väldigt populär på kort tid. Flera närings-, fitnessexperter och personliga tränare rekommenderar det som en extra boost för kroppsrengöring. Men vilka är fördelarna med att rena kroppen med mat? Fungerar verkligen en detoxdiet?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är detoxdieten?

En detoxdiet eller detoxkur är en specifik diet som syftar till att främja elimineringen av giftiga ämnen som finns i blodet genom ett klokt val av livsmedel. Genom att följa en korrekt kost är det möjligt att hjälpa kroppens naturliga avgiftningsprocesser. Det är alltså möjligt att minska mängden toxiner som produceras under de olika ämnesomsättningarna.

naturlig fruktjuice
Som en del av detoxdieten är det viktigt att hålla ett högt vätskeintag. Dessa vätskor kan komma från dricksvatten, osötad fruktjuice, infusioner eller centrifugerat örtte.

Kvävehaltigt avfall som härrör från leverproteinmetabolism elimineras av njurarna, som tillhandahåller det mesta av den avgiftande aktiviteten. Speciellt levern utsätts för allvarlig påfrestning av överflöd av mat (överdriven måltid, alkoholmissbruk, etc.). Dess överansträngning slutar med att bromsa ner hela kroppens metaboliska aktivitet. Dessutom, om mängden toxiner som ska metaboliseras är överdriven, blir leverns reningskapacitet mättad. Som ett resultat förblir dessa giftiga ämnen i omlopp.

En detoxdiet bör underlätta elimineringen av toxiner genom urin- och avföringsvägarna. Det tredje sättet, svettning, kan förstärkas genom fysisk aktivitet eller genom att vistas i varma miljöer, som bastu och turkiskt bad. Diuretiska livsmedel å ena sidan, och de som är rika på fibrer eller laxermedel å andra sidan, är särskilt användbara för detta ändamål.

Hur fungerar detoxdieten?

Att gå på en detoxdiet kan vara fördelaktigt vissa tider på året och denna diet kan vara ett bra sätt att avgifta kroppen och få den på rätt spår igen. Att avgifta kroppen innebär också att öka energinivåerna, förbättra matsmältningen och hjälpa till att gå ner några extra kilon. Även om det kan låta som en strikt diet (ingen spannmål, alkohol, mjölk och socker), betyder avgiftning inte att gå ner i vikt snabbt. Målet med en detoxbehandling är att lätta på ”belastningen” på de organ som avgiftar kroppen och samtidigt stödja och förbättra deras prestationsförmåga.

Detox-dieter har fått synlighet och anhängare tack vare deras synliga effekter, särskilt fysiska. Men det är viktigt att notera att mentala fördelar också uppnås med denna livsstil, tack vare syresättning av hjärnan. Blandning av ekologiska ingredienser som frukt, grönsaker, vissa spannmål och livsmedel som kallas ”supermat” har visat sig hjälpa till att rena kroppen och frigöra gifter från kroppen, vilket ökar upptaget av vitaminer, mineraler och antioxidanter.

För att starta detox-dieten, ta en kalender och markera den vecka då du bestämmer dig för att ta en paus. Målet är att undvika händelser som kan underminera ditt detoxmål, som födelsedagar, bröllop och speciella luncher eller middagar.

Livsmedel och ämnen att undvika

För att göra en effektiv detoxbehandling måste du undvika följande saker:

 • alkoholen
 • tobaken
 • mejeriprodukter
 • socker (honung, lönnsirap, konstgjorda sötningsmedel)
 • kaffe
 • spannmål (vete, råg, korn, havre, dinkel och ris)
 • den torkade frukten

Tillåten mat och dryck

Här är en lista över mat du kan äta:

 • frukt (vilken som helst)
 • grönsaker (alla)
 • fisk (färsk eller konserverad)
 • magert rött kött och kyckling (skinnfritt);
 • baljväxter (torkade eller konserverade) som bönor, kikärtor och linser
 • ägg (helst ekologiska)
 • olivolja (helst extra virgin)
 • kokosolja (obearbetad)
 • nötter
 • frön (rå, osaltad sesam, pumpa och solros)
 • koffeinfritt grönt, vitt eller svart te
 • vatten (en till tre liter per dag)

Det är klart att det också är viktigt att dosera mängderna rätt och inte glömma att ta rätt mängd dagliga kalorier. Att avgifta betyder inte att vara hungrig. Observera att proteiner är mättande och de fungerar som bästa aptitdämpande medel.

Meditation
Följare av detoxkuren som respekterar dess principer observerar en kvarts meditation.

Hur är en vanlig dag på en detoxdiet?

Varje morgon måste du dricka citronsaft för att börja matsmältningen. För att göra detta pressas en halv citron i en kopp varmt vatten.

Varje dag måste du utföra fysiska aktiviteter. Alla typer av träning är acceptabelt: jogga längs stranden, gå uppför, yoga, boxning, etc. Träning ökar lymfflödet och cirkulationen för att hjälpa till att driva ut gifter genom svettning.

Under dagen kommer du att behöva konsumera en viss mängd raw food. Syftet är att eliminera tillagningsprocessen eftersom raw food innehåller mer näringsämnen och enzymer.

Du kommer också att behöva slappna av mentalt: 15 minuters meditation per dag. Om du inte vet hur du gör kan du prova bukandning. Placera händerna på nedre delen av magen, andas in genom näsan, långsamt räkna till 3. Andas ut lika långsamt.

Du bör dricka minst tre liter vätska per dag. Detta kommer att hjälpa till att avgifta njurarna. Du kan välja mellan rent källvatten, färsk grönsaksjuice eller detox örtte. Tips: Tillsätt en tesked örter i en kopp kokande vatten och låt dra i fem minuter. Filtrera sedan och drick.

Du måste tugga varje munfull mat 10 till 12 gånger innan du sväljer den. Detta förbättrar matsmältningen och gör att du kan känna dig mätt utan att behöva äta för mycket.

Fördelarna med detox-dieten?

Vad denna diet egentligen syftar till är att eliminera gifter från kroppen, eftersom du dagligen utsätts för betydande mängder syntetiska kemikalier som bekämpningsmedel, antibiotika, hormoner och miljögifter. Och även om kroppen redan har sitt eget intelligenta organsystem för att bli av med dessa toxiner, medför eventuellt en avgiftningsdiet många hälsofördelar.

Rätt utförd kan detoxdieten:

 • hjälpa dig att gå ner i vikt, skulle det då fungera som mest effektiva fettförbrännare;
 • hjälpa till att rengöra och återfukta din hud;
 • syresätt din hjärna;
 • minska trötthet och förbättra vila;
 • reglera intestinal transit;
 • regenerera kroppen utan många hälsorisker.

Utöver att vara ett mode, är detox en hälsosam livsstil med påtagliga kortsiktiga resultat, eftersom kroppen tack vare dem eliminerar vätskor. Det finns ett lågt kaloriintag och ännu viktigare är innehållet av fibrer, kalium och vitaminer som det ger oss.

Nackdelar med detoxdieten

De uppenbara fördelarna med en detoxkur verkar många och önskvärda. Men de är bara teoretiska och det finns inga empiriska vetenskapliga bevis för att stödja vetenskapen bakom dessa fördelar.

Kroppen har många sätt att eliminera gifter på egen hand. Kroppen eliminerar sina gifter genom urin, svett, njurar, lever, immunförsvar och andningsorgan. Därför gör dessa kroppsmekanismer idén om avgiftning helt överflödig. Kroppen tillåter inte att gifter byggs upp. Så det finns inget att ”avgifta”.

Den viktminskning som vissa rapporterar kan främst bero på ett minskat kaloriintag och även vätskeförlust från att ta laxermedel. Därför, när dietens varaktighet är över, kan du gå upp all vikt tillbaka utan några egentliga framsteg. Under bantning minskar ämnesomsättningen och följaktligen, när en normal diet återupptas, följer snabb viktökning.

Den som vill följa en sådan diet bör rådfråga en dietist innan man börjar. Denna diet innebär en massiv förändring av matvanorna och bör inte göras utan lämpligt stöd. Om du är diabetiker eller gravid eller har en ätstörning, följ inte denna diet. Det kan skada din kropp.

detox diet

Är detoxdieten effektiv?

Sanningen är att det inte finns några avgörande medicinska bevis på effektiviteten av detoxkurer. Detoxkurer är inte effektiva för långsiktig viktminskning. Vikten du tappar under en detox är resultatet av att du tappar vatten, kolhydratdepåer och avföring, som alla återkommer efter att ha återgått till en normal kost. För idrottare innebär att förlora kolhydratdepåer att förlora kroppens föredragna bränslekälla under träning. En detoxkur är därför inte lämplig vid idrottsträning.

Hur länge håller en detoxkur?

Allt beror på vilket detoxprogram du följer och dess inverkan på din kropp. De flesta tycker att sju dagar är tillräckligt långa. Men om det känns bra är det inget som säger att du inte kan fortsätta detoxbehandlingen i tjugo eller till och med trettio dagar.

Även om det är ganska vanligt att göra två detoxer per år, beror det verkligen på din livsstil. Det finns ingen anledning till varför du inte kan göra mer om du känner att du behöver det. Om du känner dig lat eller har ätit mycket bearbetad mat kan det här vara en bra tid för en rengöring.

Specialmenyer & recept för detoxkuren

Typisk dagFrukostMellanmålLunchMellanmål Middag
måndagSojamjölk: 250 milliliter

Hallon: 100 gram
Apelsin: 200 gram

Morot: 200 gram

Mandel: 30 gram
Kokta bönor: 70 gram

Kokt brunt ris: 70 gram

Sallad: 100 gram

Morötter: 200 gram

Solrosfrön: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
Äpple med skal: 200 gram

Selleri: 200 gram

Nötter: 30 gram
Kokta kikärtor: 70 gram

Kokt majs: 70 gram

Rädisa: 100 gram

Tomat: 200 gram

Sesamfrön: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
tisdagSojamjölk: 250 milliliter

Jordgubbar: 100 gram
Grapefrukt: 400 gram

Kål: 200 gram

Hasselnötter: 30 gram
Kokta bönor: 70 gram

Kokt amarant: 70 gram

Ruccolasallad: 100 gram

Röda kålrot: 200 gram

Vallmofrön: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram

Päron med skal: 200 gram

Grön paprika: 200 gram

Pekannötter: 30 gram
Kokta linser: 70 gram

Kokt quinoa: 70 gram

Valeriana: 100 gram

Zucchini: 200 gram

Chiafrön: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
onsdagSojamjölk: 250 milliliter

Blackberry 100 gram
Mandarin: 200 gram

Grillad aubergine: 200 gram

Pinjenötter: 30 gram
Kokta ärtor: 70 gram

Kokt teff: 70 gram

Huva: 100 gram

Kokt selleri: 200 gram

Linfrö: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
Persikor: 200 gram

Grön paprika: 200 gram

Jordnötter: 30 gram
Kokta lupiner: 70 gram

kokt hirs: 70 gram

Cikoria: 100 gram

Kokta jackor: 200 gram

Pumpakärnor: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
TORSDAGSojamjölk: 250 milliliter

Hallon: 100 gram
Röd rädisa: 200 gram

Pistasch: 30 gram
Kokt bovete: 70 gram

Spenat: 100 gram

Gurka: 200 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
Melon: 200 gram

Tång: 200 gram

Cashewnötter: 30 gram
Bakad sötpotatis: 150 gram

Belgisk endive: 100 gram

Sparris: 200 gram

Urkärnade svarta oliver: 50 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
fredagSojamjölk: 250 milliliter

Vinbär: 100 gram
Plommon: 200 gram

Morötter: 200 gram

Mandel: 30 gram
Kokta bönor: 40 gram

Riskakor: 70 gram

Sallad: 100 gram

Morötter: 200 gram

Solrosfrön: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
Aprikoser: 200 gram

Selleri: 200 gram

Nötter: 30 gram
Kokta kikärtor: 70 gram

Kokt majs: 70 gram

Rädisa: 100 gram

Tomater: 200 gram

Sesamfrön: 10 gram

Extra virgin olivolja 5 gram
LÖRDAGSojamjölk: 250 milliliter

kiwi: 100 gram
Grapefrukt: 400 gram

Rödkål: 200 gram

Hasselnötter: 30 gram
Kokta bönor: 70 gram

Kokt amarant: 70 gram

Ruccolasallad: 100 gram

Röda kålrot: 200 gram

Vallmofrön: 10 frön

Extra virgin olivolja: 5 gram
Päron med skal: 200 gram

Grön paprika: 200 gram

Pekannötter: 30 gram
Banan: 150 gram

Grön paprika: 200 gram

Jordnötter: 30 gram
söndagSojamjölk: 250 milliliter


Björnbär: 100 gram
Granatäpplekärnor: 150 gram

Tomater: 200 gram

Pinjenötter: 30 gram
Kokta ärtor: 70 gram

Kokt teff: 70 gram

bönor: 100 gram

Kokt broccoli: 200 gram

Linfrön: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram
Banan: 150 gram

Grön paprika: 200 gram

Jordnötter: 30 gram
Kokt lupin: 70 gram

Glutenfri kex: 40g

Cikoria: 100 gram

Kokta jackor: 200 gram

Pumpakärnor: 10 gram

Extra virgin olivolja: 5 gram

Yttrande från vårdpersonal om detox-kuren

Detoxdieter är ingen pålitlig metod för att gå ner i vikt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att avgiftning är effektiv. Dessutom går de flesta bantare upp i vikt när de återgår till normala matvanor. Men du kommer definitivt att må bättre om du vet och föredrar:

 • minska bearbetade livsmedel, alkohol och socker;
 • laga hemlagad mat baserad på fisk, magert kött, frukt, grönsaker och fullkorn;
 • minska ditt alkohol- och koffeinintag;
 • och dricka mer vatten.

Användarnas åsikter om detoxkuren

Enligt många användares uppfattning är detoxbehandlingen en av de bästa i sin kategori. Som bevis nämner dessa anhängare det växande antalet människor som följer denna diet. Faktum är att denna diet fortsätter att vinna popularitet och blir alltmer populär bland bantningsdietentusiaster.