Ätliga blommor och aromatiska örter

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Det är vår, blommorna börjar blomma, temperaturerna värms upp och vi vill sätta färg och smak på våra kulinariska förberedelser.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

I den här artikeln inbjuder jag dig att bjuda in vårsäsongen på dina tallrikar tack vare ätbara blommor och aromatiska örter som kommer att lysa upp dina 5 sinnen!

Ätliga blommor

Ätliga blommor är blommor som kan användas i matlagning för att lägga till intressanta smaker, färger och texturer till en mängd olika rätter. Vissa av dessa blommor har en lång historia av kulinarisk användning i olika kulturer, medan andra är nyare i matlagning.

Användningen av ätbara blommor kan spåras tillbaka till det gamla Kina, där krysantemumblommor ofta användes i rätter för att ge en unik smak. I Europa går traditionen att använda ätbara blommor också tillbaka till antiken, där romarna ofta använde blommor i sin matlagning. Användningen av ätbara blommor övergavs dock till stor del under medeltiden, innan den gjorde comeback under de senaste decennierna. Det finns många olika ätbara blommor, alla med unika smaker och kulinariska användningsområden.

ätbara blommor

De mest använda blommorna i matlagning : nasturtiums, rosor, violer, lavendel, ringblommor, gurkört, penséer och vallmo.

Basilika, koriander, timjan och oreganoblommor används också ofta som garnering eller ingrediens i rätter.

 • Nasturtiums används ofta för att ge en syrlig, pepprig smak till rätter.
 • Rosblad är söta och väldoftande och kan användas för att smaksätta desserter, sylt och sirap.
 • Violer har en söt och delikat smak och kan användas för att dekorera desserter eller för att smaksätta drycker.
 • Lavendel har en stark smak och kan användas för att smaksätta desserter, sylt och salladsdressingar.
 • Bekymmer har en kryddig smak och kan användas i soppor och grytor.
 • Gurkört har en fräsch, örtig smak och kan användas för att smaksätta sallader och fiskrätter.
 • Tankar har en lite söt smak och kan användas för att dekorera tårtor och desserter.
 • Vallmo har en mild, söt smak och kan användas för att smaksätta sirap och teer.

Ätliga blommor används ofta för att dekorera rätter, lägga till färg och struktur till presentationer.

De kan också användas i sallader, soppor, grytor och kött- eller fiskrätter för att ge smak. Ätliga blommor kan också användas för att göra teer, siraper, sylt och salladsdressingar.

Det är dock viktigt att notera att inte alla blommor är ätbara och vissa kan vara giftiga eller allergiframkallande. Det är viktigt att lära sig om varje blomma innan du använder den i matlagning, och att se till att den är ätbar. Det är också viktigt att inte använda blommor som har behandlats med bekämpningsmedel eller andra kemikalier.

Aromatiska örter

Örter är växter som används i matlagning för att ge smak och arom till rätter. De används ofta färska men kan även torkas eller användas i form av eteriska oljor.

De vanligaste aromatiska örterna i matlagning är: basilika, timjan, rosmarin, oregano, mynta, koriander, persilja, dragon, körvel, salvia och lagerblad.

aromatiska örter

Var och en av dessa örter har en unik smak och arom som kan komplettera olika typer av rätter.

 • Basilikan är en ört som ofta används i det italienska köket för att smaksätta pasta, pizzor och såser.
 • Timjan är en populär ört i det franska köket och kan användas för att smaksätta kötträtter och soppor.
 • Rosmarin är en ört som ofta används för att smaksätta kötträtter, särskilt lamm.
 • Oregano är en ört som ofta används i medelhavsköket för att smaksätta pizzor, pastarätter och sallader.
 • Mynta är en ört som ofta används för att smaksätta drycker, desserter och kötträtter.
 • Koriander är en populär ört i det asiatiska och mexikanska köket och kan användas för att smaksätta risrätter, salsa och curryrätter.
 • Persilja är en ört som ofta används för att garnera rätter, men som även kan användas för att smaksätta soppor och kötträtter.
 • Dragon är en ört som ofta används i det franska köket för att smaksätta fiskrätter och såser.
 • Körvel är en ört som ofta används för att smaksätta grönsaksrätter och soppor. Salvia är en ört som ofta används för att smaksätta kötträtter och såser.
 • Laurel är en ört som ofta används för att smaksätta soppor och grytor.

Örter kan användas färska eller torkade, men deras smak är ofta mer uttalad när de används färska.

För att förvara färska örter rekommenderas att slå in dem i en fuktig pappershandduk och förvara dem i en plastpåse i kylen.

Örter kan också torkas genom att hänga dem upp och ner i ett torrt, ventilerat utrymme.

Sammanfattningsvis är ätbara blommor och örter nyckelingredienser i många kök runt om i världen, och kan ge en touch av smak och arom till en mängd olika rätter.

Det finns många olika ätbara örter och blommor, alla med sin egen smak och arom, vilket möjliggör en mängd unika kombinationer och rätter.

Nu är det din tur att ha kul!