Grönt te: min kompletta guide

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Odlat i årtusenden i Asien, används grönt te både som dryck och som botemedel tack vare dess många fördelaktiga egenskaper. Idag är det väldigt populärt bland människor som vill hålla sig i form och trimma.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är en välkänd bantningsallierad som du kan konsumera dagligen. Upptäck min kompletta guide till en välgörande dryck, på många sätt.

Grönt te

DE grönt te, även kallat jungfruligt te, är känt för att vara en buske som mäter cirka 1,5 m hög. Men om den lämnas obehandlad i naturen kan den bli 30 m hög.

grönt te
Grönt te är en välgörande dryck, på många sätt

Ursprungligen från Fjärran Östern, detta busken har relativt hårda blad som varierar i färg från grönt till mörkgrön beroende på sort. Dessa kan mäta mellan 3 och 20 cm och kan vara glänsande eller matt.

För protokollet, te utan tvekan en av de första infunderade dryckerna som används i berättelsen. Upptäckt i Kina var drycken först exklusivt reserverad till kungafamiljer och höga dignitärer. Det var inte förrän på 800-talet som vår tid att te blir en populär dryck.

Japan upptäcker inte sin existens det runt 900-talet och det var först runt 1600-talet som Europa kunskap om te tack vare den holländska handelsflottan. Den engelska uppskattar särskilt dess smak som från början av 1800-talet, den ”tepaus” eller ”klockan fem te” dekreterades.

Fördelar och fördelar med grönt te

Ett stimulerande medel

Te innehåller koffein. Va ja, du har inte fel. Detta är theine, ett namn som särskiljer bara koffeinet från kaffet och theinet från teet. Theine förknippas med andra tanniner som finns i dess sammansättning garanterar en mer effektiv effekt och mer vanligt än kaffe.

Om kaffe verkar på stimulering av blodtryck och accelererar hjärtfrekvens, te grönt verkar direkt på det centrala nervsystemet och det kardiovaskulära systemet. Således förbättrar det reflexen, ökar koncentrationsförmågan och minskar trötthet.

En bantande allierad

De aktiva ingredienserna innehöll i grönt te öka ämnesomsättningen och effektivt begränsa kroppens assimilering av fetter. Alltså konsumtion Vanliga 4 till 5 koppar sockerfritt grönt te hjälper dig att bränna dig snabbt lagras fettreserverna i din kropp.

Plus, drick en kopp te grönt hjälper till att bekämpa uppkomsten av cravings och hindrar dig därmed från mellanmål mellan måltiderna.

En växt fördelaktigt mot cancer

Katekin, en polyfenol som finns i grönt te har fördelar förebyggande och terapeutiska behandlingar för cancer, särskilt kronisk lymfatisk leukemi, bröst-, hud- och prostatacancer.

Förutom dess botande effekter och förebyggande, grönt te hjälper också till att minska biverkningarna kopplade till till strålbehandling, såsom kräkningar och diarré.

En antioxidant

Gröna blad av grönt te är mycket rika på antioxidanter. Dessa aktiva ingredienser gör det möjligt att slåss effektivt mot fria radikaler som finns i kroppen. Den mest kraftfulla antioxidanten i grönt te är EGCG, en polyfenol vars anti-aging effekter är överraskande.

Alltså ett depurativt botemedel baserat grönt te ger kroppen bättre motståndskraft mot effekterna av ålder och för att effektivare bekämpa kranskärlssjukdomar och degenerativa sjukdomar.

En hypoglykemisk

Grönt te sänker blodsockernivån avsevärt. Den skulle kunna minska den till 1 mg/deciliter. Den kraftfulla antioxidant den innehåller, epigallocatechin gallate eller EGCG, är en utmärkt naturlig fettförbrännare och kommer till och med som en backup till insulin i de fall sockernivån blir onormalt hög i kroppen.

Dricker en kopp och hälften av grönt te med majsstärkelse hjälper till att kraftigt minska blodsockertopp som inträffar precis efter varje måltid, särskilt i diabetiker.

En stimulator naturligt immunförsvar

Grönt te innehåller en stark polyfenolhalt. Dessa stärker naturligtvis försvaret naturligt tack vare deras förmåga att skydda vita blodkroppar.

Katekinerna som finns i grönt te har antimikrobiella egenskaper och förintar verkan av mikrober och andra patogener genom att hindra dem från att utsöndra gifter.

Hur konsumerar man grönt te?

Delarna som används på växt är de unga bladen och knopparna. Dessa delar är de flesta rik på aktiva ingredienser. Dessa delar presenteras sedan i form av hela torkade löv, lösligt te eller infusionspåsar. I allmänhet konsumeras grönt te som en infusion efter att ha blandat en av de dessa former med kokande vatten.

Det är nu möjligt att hitta grönt tekoncentrat i form av extrakt och kapslar. Deras högt innehåll av aktiva ingredienser innebär noggrann efterlevnad av doser ordinerats av läkare.

Dosering

I de flesta fall te grönt ska konsumeras utan måttlighet. Men närvaron av koffein i sin sammansättning begränsar dess konsumtion till en viss dos, utöver vilken Biverkningar kan förekomma.

Om du följer en viktminskningskurs baserad på grönt te, är det lämpligt att dricka det varje dag, eftersom effekterna av de aktiva ingredienserna avtar efter 24 timmar. Rätt tid att konsumera dem är cirka en halvtimme före varje måltid för att optimera dess aptitdämpande effekt på organismen.

grönt te
Daglig konsumtion av grönt te är nödvändigt för att dra nytta av dess bantningsegenskaper.

Om du vill sänka kursen kolesterol, är det lämpligt att ta en daglig dos av extrakt av grönt te som sträcker sig från 1 200 till 2 300 mg för att få resultat fördelaktigt, dvs 491 till 714 mg katekiner per dag.

För att dra nytta av åtgärderna förebyggande grönt te mot cancer, du behöver bara dricka det som ett minimum tre koppar om dagen, upp till 10 koppar dagligen. Ju mer du ökar dos, desto större förebyggande effekt.

Kontraindikationer och biverkningar

Grönt te är kontraindicerat till personer med svåra leverproblem, smärta akut buksmärta, gulsot eller missfärgning av urinen som blir mörk.

Människor som lider av järnbrist, sömnlöshet och högt blodtryck rapporteras också att rådfråga sin läkare innan behandling med grönt te påbörjas.

Äntligen är grönt te rekommenderas inte för barn och gravida och ammande kvinnor.

Angående effekterna biverkningar på grund av konsumtion av grönt te, de är nästan obefintliga om den dricks i rätt proportioner. Men dess höga innehåll av koffein orsakar sömnstörningar. Detta är anledningen till att det är så rekommenderas inte att konsumera det tidigt på kvällen.

I fallet med en överdos, Grönt te orsakar också nervositet, eftersom det stimulerar sinnena och orsakar oregelbundna hjärtslag.

Dess höga koncentration av flavonoider kan också leda till risker för järnmalabsorption, vilket är skadligt för barn och gravida kvinnor. Dricker te under måltider stimulerar denna negativa effekt, vilket är anledningen till det Det rekommenderas att konsumera det borta från måltider, cirka 30 minuter före eller Efter.

Det är alltid bättre att rådfråga din läkare innan du påbörjar behandlingen med grönt te.

Var kan man köpa grönt te?

Grönt te köps från örtläkare eller butiker specialiserade på medicinalväxter och medicin traditionell. Du hittar dem i alla former och efter dina behov.

Var dock försiktig med att skilja grönt te från svart, gult eller vitt te. Dessa är sorter av te som har olika egenskaper och smaker mer eller mindre specifika för var och en.