Fördelarna med kokosvatten och juice

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Kokosvatten är en naturlig dryck som har många oanade fördelar, för att bara nämna dess energigivande, uppiggande eller återfuktande egenskaper. Extraherad från kokosnöt, en frukt som växer uteslutande i tropiska länder, representerar den en extraordinär hälsoallierad och hjälper också till att gå ner i vikt. Tack vare dess sammansättning skulle den faktiskt utgöra ett nyckelelement som en del av en bantningsdiet. Ta reda på i följande rader varför kokosjuice hjälper dig att gå ner i vikt, vilka effekter det har och hur man konsumerar det.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad du behöver veta om kokosvatten

Om du aldrig har druckit kokosjuice, vet att den har en söt och samtidigt obeskrivlig smak, vilket gör den unik smakmässigt. En törstsläckande dryck, särskilt på sommaren, den kommer från tropikerna. Idag erbjuds den i ekologisk form i vissa butiker. Kokosvatten finns till och med i flera smaker.

Kort introduktion till kokosvatten

Kokosvatten är en vitaktig dryck. När kokosnöten fortfarande är ung ger den mer vätska. När frukten mognar blir vätskan faktiskt vitt kött. Det är också därför som du ofta hittar inskriptionen ”ungt kokosvatten” på förpackningen av kokosvatten som säljs i butik.

Efter att ha exponerats för luften bör denna dryck drickas mycket snabbt, medan den är väldigt cool. För annars kan den förlora de näringsämnen den innehåller. Som en allmän regel ger en nöt 30 cl kokosvatten. Denna innehåller en låg mängd fett och kalorier, men är mycket rik på mineraler, vitaminer och flera andra näringsämnen.

Fördelarna med att dricka kokosvatten regelbundet

Att konsumera det regelbundet kommer bara att vara mer fördelaktigt för hälsan, om vi tar hänsyn till dess energivärden. Var du än är, drick kokosjuice varje dag, oavsett om det är i sin naturliga eller ekologiska form. Och av goda skäl bidrar det till kroppens välbefinnande, tack vare dess otaliga viktiga näringsämnen, för att bara nämna magnesium, fosfor, kalium, kalcium, vitaminer, mineraler och flera spårämnen som gör att du kan hålla dig frisk.

Kokosvatten är inte särskilt reserverat för en specifik kategori människor, eftersom alla kan dricka det. Det rekommenderas dock att ta det efter fysisk aktivitet. Således kan den passa perfekt för idrottare. Bortsett från dess antioxidantegenskaper främjar det intaget av glykogen, ett element som visar sig vara avgörande för idrottaren och i synnerhet löparen. Det bidrar också till utmärkt återfuktning. Enbart kokosvatten kombinerar alla näringsegenskaper hos energidrycker som erbjuds i stormarknader.

Öppna kokosnöt
Kokosnöt har, förutom att vara utmärkt, många förtjänster

Kokosjuice för viktminskning

En dryck som är känd sedan tidernas gryning, kokosvatten kommer från nöten från en kokospalm, ett av de mest odlade träden i världen. I vissa länder dricks det dagligen medan det i andra regioner är en ingrediens i desserter eller godis. Det kan till och med användas i sammansättningen av vissa rätter.

Kokosjuice används ofta för att gå ner i vikt. Om du tar för vana att dricka det kommer du snabbt att dra nytta av alla dess fördelar. Men om din kropp inte är van vid det riskerar du att drabbas av diarré, vilket säkert skulle hjälpa dig att gå ner i vikt, men inte på ett hälsosamt sätt. Det första du ska göra är att gradvis integrera kokosnötsvatten i din kost för att gå ner i vikt som du borde.

Varför hjälper kokosnötsvatten dig att gå ner i vikt?

Flera argument kan förklara orsakerna till varför kokosvatten är fördelaktigt för viktminskning. Först och främst innehåller denna naturliga dryck inte socker och hjälper sköldkörteln. Om den kombineras med olivolja, främjar den intestinal transit och matsmältningssystemet. Om du blandar det med citronsaft kommer det också att vara användbart för att underlätta matsmältningen, men kommer också att bidra till att upprätthålla goda blodsockernivåer. Samtidigt aktiveras ämnesomsättningen. Denna dryck har samma fördelar som rinnande vatten för att ta bort överflödiga pounds. Dessutom behandlade jag ämnetsockerberoende och hur man blir av med det som du kan läsa på min sida!

Tips för att gå ner i vikt med ekologiskt kokosvatten

Många näringsspecialister anser att kokosvatten är en naturlig isotonisk dryck. Detta beror på att det låter dig återfå de salter och mineraler som kroppen förlorat under dagen. Därför är det lämpligt att inta det i slutet av dagen. Detta kommer att förhindra att du känner dig trött efter träning.

Du kan därför ta det efter fysisk aktivitet, detta kommer att främja återhämtningen av elektrolyter som din kropp kommer att ha förlorat medan du svettas. Kokosvatten är också en naturlig återfuktande dryck, som kroppen och huden behöver. Det hjälper till bränna fett samtidigt som ämnesomsättningen stimuleras.

Kort sagt, kokosvatten är inte bara en förstklassig detoxallierad, utan bidrar också till viktminskning. När det gäller kalorier har denna dryck bara 20,6 per 100 ml. Förutom fett och hälsosamma kalorier minskar den kroppsvätskor, stoppar retention och förenklar evakueringen av överflödig vätska.

Genom att dricka ett glas kokosvatten på fastande mage ger du din bantningsdiet en boost, eftersom den minskar hungerkänslorna (aptitdämpande effekt) samtidigt som den ger energi till kroppen, vilket kommer att förlora mer fett.

Beredning av kokosjuice

För att dra full nytta av kokosvattnets välgörande effekter på hälsan kan du förbereda det hemma, men se till att drycken du ska dricka är 100 % naturlig, utan konserveringsmedel, tillsatt socker eller färgämnen. Dessa komponenter kan skada din kost.

Skaffa naturliga kokosnötter, gärna utan förpackning och i ekologisk butik om möjligt. Tvätta muttern och torka den sedan. Hål frukten i dess övre och centrala del för att komma åt fruktköttet, häll sedan vattnet i en behållare och drick.

Efter några dagar, när du har fått för vana att dricka detta vatten, rekommenderas att du dricker ett glas mjölk varje kväll innan du går och lägger dig. Som en påminnelse bidrar lite sömn till gödning. Så försök att sova i minst 6 timmar. Dessutom, vid lunchtid, kommer kokosjuice att hjälpa dig att behålla en bra nivå av mättnad under resten av dagen.

Drick kokosjuice
Att dricka kokosjuice är bra för kroppen

Fokusera på de många fördelarna med kokosnötvatten på kroppen i allmänhet

Även om människor i tropiska områden länge har vetat att kokosnötsvatten har otaliga fördelar för kroppen, har de i andra regioner bara vetat detta under en kort tid. Kokosnöt är verkligen en gammal frukt som går tillbaka flera århundraden sedan.

Och unga, fortfarande gröna nötter är de mest fördelaktiga. Drycken som utvinns ur den är välsmakande, men också törstsläckande, för att inte tala om dess låga kaloriinnehåll. Dessutom utgör den en kombination av aminosyror, vitamin C, vitamin B, antioxidanter, enzymer och mineraler som zink, mangan eller kalcium. Det är inte förvånande att det bara ger fördelar.

Kokosvatten, och särskilt de mikronäringsämnen det innehåller, stärker immunförsvaret. Och ännu bättre, cytokinerna som är växthormoner som härrör från denna naturliga dryck har anti-cancer och anti-aging egenskaper. Och det är inte allt, eftersom de har antitrombotiska egenskaper.

Oavsett, för att dra nytta av de olika fördelarna med kokosnötsvatten är det bäst att dricka det i sin rena form. Du kan till exempel dricka några glas varje dag eller inkludera denna drink i dina smoothies. Här är dessa gynnsamma effekter av kokosnötsjuice på hälsan.

För god återfuktning av kroppen

Kokosvatten är en dryck för att bekämpa törst på sommaren när temperaturen överstiger 25°C. Med tanke på dess höga intag av elektrolyter används denna dryck också för att återfukta kroppen när den tappar vätska på grund av diarré, kraftig svettning, uppstötningar eller uttorkning.

Kokosvatten är också en mycket bra källa till kolhydrater, vilket främjar energivinst. Vissa studier har också visat att drycken kan drickas för att återfukta kroppen efter intensivt fysiskt arbete. I själva verket, enligt en vetenskaplig analys som genomfördes 2012, visades det att kokosjuice hade identiska effekter som sportenergidrycker. Förutom att den förbättrar återfuktningen är den väldigt lättsmält. Det kan därför tas för att lindra matsmältningsproblem som gastroenterit, sura uppstötningar eller till och med matsmältningsbesvär.

För sänkning av blodtrycket

En annan fördel som tillskrivs kokosnötvatten är dess förmåga att kontrollera blodtrycket, tack vare magnesium, kalium och C-vitamin som det innehåller. Kalium hjälper särskilt till att sänka blodtrycket genom att kompensera de negativa effekterna av natrium.

Enligt en studie gjord 2005 intygades det att kokosjuice kunde hjälpa till att övervinna högt blodtryck. För att sänka högt blodtryck rekommenderas att dricka ett glas färskt kokosvatten en eller två gånger om dagen.

En bra allierad mot viktökning

För effektiv viktminskning kommer det att vara fördelaktigt för dig att införliva kokosnötvatten i din kost. Och av goda skäl är denna dryck smältbar och har ett lågt kaloriintag. Det visar sig att denna dryck, lika uppfriskande som den är lätt, innehåller många bioaktiva enzymer som främjar matsmältningen och aktiverar fettomsättningen.

Å andra sidan, tack vare dess rikedom på kalium, hjälper kokosnötsjuice att återbalansera natrium, ett ämne som stimulerar vätskeretention när det är i överskott. Således förenklar kokosnötsvatten evakueringen av detta överskottsvatten samt giftiga material från kroppen.

Som en del av en bantningsdiet, drick 250 ml av denna dryck 3 eller 4 gånger i veckan. Detta främjar viktminskning.

Kokosnötsträd
Himmelskt landskap och kokospalmer, den vakna drömmen

Bättre skydd av hjärtat

Vatten från en färsk, ung kokosnöt innehåller inget fett eller kolesterol. Genom att dricka det regelbundet hjälper det till att skydda hjärtat. Om det hjälper till att minska lågdensitetslipoproteiner, med andra ord dåligt kolesterol, hjälper det till att öka mängden högdensitetslipoproteiner eller bra kolesterol. Därför begränsar det risken för hjärtsjukdomar.

En studie som genomfördes 2012 visade att kokosnötsvatten har positiva effekter på lipidmetabolismen, vilket hjälper till att blockera ansamlingen av dåligt kolesterol och triglycerider. Mogen kokos har samma effekter.

Dessutom är kokosjuice en antioxidant par excellence. Tack vare dess antikoagulerande och antiinflammatoriska egenskaper förbättrar den blodcirkulationen. Som en följd av detta begränsar det uppkomsten av plack i artärerna och minimerar risken för stroke och hjärtinfarkt.

För att lindra huvudvärk

Många fall av huvudvärk, inklusive migrän, orsakas av uttorkning. Således kommer att dricka kokosnötsvatten förse kroppen med elektrolys samtidigt som det stimulerar hydrering. Tack vare dess höga magnesiuminnehåll hjälper det till att lindra huvudvärk. Detta beror på att personer som ofta lider av migrän i de flesta fall har låga magnesiumnivåer. I slutet av vissa studier visades det sedan att magnesium kunde minska återkommande migränanfall.

För att lindra xylocephaly

Kokosjuice är ett utmärkt naturligt botemedel mot xylocephaly, eller i vanligare termer, baksmälla. Alkohol orsakar faktiskt vattenuttorkning i kroppen och detta orsakar olidlig huvudvärk, vilket är vad du brukar uthärda dagen efter en utekväll där du spenderat din tid med att dricka för mycket.

Tack vare kokosvattnet återvinner kroppen elektrolyter och återfuktar. Man mår bara bättre av det. Dessutom bekämpar denna uppiggande och hälsosamma dryck, på grund av sitt bidrag i antioxidanter, mot oxidativ stress orsakad av alkoholmissbruk.

Å andra sidan bidrar denna dryck till regleringen av magsyra. En smoothie gjord på kokosjuice hjälper dig att återfå kraften. För att göra detta, ta två glas naturligt kokosvatten, tillsätt två matskedar citronsaft, några skivor mogen mango, isbitar och två färska myntablad. Denna blandning kommer snabbt att återställa din styrka.

För bra reglering av blodsockernivån

Tack vare kostfibrerna och aminosyrorna den innehåller hjälper kokosnötvatten till att reglera blodsockernivån och stimulerar insulinkänsligheten. För personer som lider av diabetes kommer denna dryck därför att vara till stor hjälp, särskilt för bättre viktkontroll, men också för bättre blodcirkulation.

Det hjälper också till att blockera uppkomsten av ateroskleros och minska symtom som skakningar i fötterna.

Kort sagt, efter en studie som genomfördes 2012, verifierades det att kokosjuice kan minska oxidativ stress och sänka blodsockernivåerna.

För bättre balans av pH-nivån

Den sura pH-nivån i kroppen kan öka på grund av olika ämnen: gifter, stress eller till och med sura livsmedel som processade livsmedel eller snabbmat. Och du bör veta att en sur pH-nivå främjar uppkomsten av vissa leversjukdomar, diabetes, osteoporos, immunbrist, reumatoid artrit eller högt blodtryck. Tack vare den alkaliserande egenskapen hos kokosnötsjuice återgår pH i kroppen till en bra nivå.

Ett naturligt botemedel som fördröjer åldrandet

Tack vare cytokininerna det innehåller hjälper kokosnötvatten att bekämpa åldrandet av vävnader och celler. Samtidigt minskar det risken att utveckla vissa degenerativa problem relaterade till stigande ålder.

Grönt kokosvatten återfuktar och ger näring åt huden för att behålla sin mjukhet och lena utseende. Du kan inte bara dricka kokosjuice, utan du kan också göra en mask gjord av kokosvatten och sandelträpulver. Med den sålunda erhållna blandningen, gör en skrubb. Applicera pastan på huden och skölj sedan huden när blandningen är helt torr. Detta hjälper dig att hålla din hud ungdomlig längre.

Fördelarna med kokosvatten
Fördelarna med kokosvatten är många

För förbättrad njurfunktion

Ett livsmedel rikt på kalium är ett mycket bra naturligt diuretikum. Detta är särskilt fallet för kokosvatten. Faktum är att denna dryck hjälper njurarna att producera och sedan evakuera urin och bidrar därmed till diures. Detta hjälper till att eliminera gifter från kroppen. Det hjälper också till att förebygga vissa tillstånd, såsom urinvägsstörningar och njursten. Så personer med kaliumbrist bör dricka kokosjuice regelbundet. Men om du lider av njurproblem orsakade av höga kaliumnivåer är du förbjuden att inta denna dryck.

Dessutom, för att göra ditt naturliga botemedel mer effektivt, häll en nypa salt i ett glas kokosnötsvatten och drick det en eller två gånger om dagen. Förutom dess urindrivande egenskaper har denna dryck antibakteriella egenskaper för att behandla blåsinfektioner.

Kokosvatten och matsmältning

Om du ofta upplever matsmältningsproblem som uppblåsthet, halsbränna eller sura uppstötningar, kommer regelbunden kokosjuice att hjälpa dig att snabbt lösa dina problem. Kokosvatten är rikt på kalium och kostfiber. Dessa ämnen hjälper till att begränsa sura uppstötningar och främjar matsmältningssystemets aktivitet.

För bättre återhämtning av muskler

Idrottare, och särskilt löpare, antar i allmänhet en diet baserad på ris och pasta innan de deltar i en tävling. Detta för att ge kroppen tillräckligt med energi för de ansträngningar den kommer att behöva göra. Men efter dessa övningar måste kroppen återställa dessa glykogenförråd.

Tack vare kokosvattnet kommer kroppen att kunna återfå sin kraft efter träning. Detta görs främst på muskelnivå. Kalium som finns i denna dryck bidrar till omvandlingen av glukos till glykogen. Utan detta steg blir kroppen snabbt väldigt svag efter träning.

Att dricka kokosnötsvatten hjälper alltså till att bättre förnya muskelenergi efter träning eller intensiv fysisk aktivitet, eller en tävling.

Några varningar och rekommendationer

Har du äntligen bestämt dig för att köpa kokosvatten av god kvalitet? Gå till ekologiska butiker eller stormarknader. Se i alla fall till att produkten du köper är 100 % naturlig.

Tänk också på att personer med nötallergi inte rekommenderas att dricka kokosjuice. På samma sätt, i vissa ämnen, kommer denna dryck sannolikt att orsaka magsmärtor eller till och med uppblåsthet.

Om du planerar att opereras, drick inte det på minst 2 veckor före operationen, eftersom det kan påverka blodtryckskontrollen under och efter operationen.

Om du lider av nedsatt njurfunktion, överväg att först rådfråga din läkare innan du införlivar kokosnötsvatten i din kost.