Pizza, hamburgare eller kebab: vilket är VÄRST för din hälsa?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Snabbmat (pizza, hamburgare, kebab) är en form av mat som tillagas och serveras på mycket kort tid. Snabbmaten dök upp i USA på 1950-talet och har erövrat hela planeten. Denna typ av restaurering intar idag en dominerande plats i västerländska samhällen där tid har blivit en sällsynt vara. Varje dag serverar snabbmat miljontals människor runt om i världen. Beskrivs av nutritionister som skräpmat, produktionen av snabbmat fortsätter att växa från år till år. Pizza, hamburgare och kebab har blivit stora snabbmatsklassiker på grund av sina i stort sett överkomliga kostnader och sin ganska praktiska karaktär.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Snabbmatens kungar

Pizzan

Pizza ensam

Pizza är en rätt av italienskt ursprung som vanligtvis serveras på restauranger som kallas pizzerior. Pizza är faktiskt ett tunnbröd toppat med ett urval av kött, grönsaker och kryddor. Dess vanligaste ingredienser är tomater och ost, men det är inte ovanligt att se pizzor toppade med köttfärs, svamp, lök, vitlök, kyckling eller korv.

Pizza är ursprungligen en gastronomisk specialitet designad med råvaror av högsta kvalitet. Varianten som serveras i snabbmatskedjor är långt ifrån nära, eftersom dessa snabbmatsställen använder en mängd knep för att öka sina marginaler genom att investera så lite som möjligt i kvalitetsråvaror.

Kebaben

Kebab ensam

Kebaben är en rätt som består av en bulle toppad med grillat kött eller skaldjur samt grönsaker som lök, tomat och paprika. Fläsk-, lamm-, kalv-, kyckling- eller fläskkött skärs i tunna strimlor och rostas på ett vertikalt rotisserie. Beroende på region innehåller kebaben vanligt eller osyrat bröd, grillat kött, råa grönsaker, sås och eventuellt pommes frites. Vegetariska versioner har nyligen dykt upp.

Ett mellanmål som är mycket populärt bland yngre generationer, Kebab produceras vanligtvis av personliga företag. Den konkurrerar hårt med hamburgare och är väldigt populär i länder som Tyskland. Kebaben tillverkas i allmänhet av privata företag och undviker inte missbruket av andra snabbmat.

Jätten av Quick

The Giant är den ikoniska rätten från Quick, en snabbmatskedja som grundades i Belgien. Quick grundades 1971 av baron François Vaxelaire och är den första snabbmatskedjan med europeiskt ursprung. Snabbmatskedjan köptes 2007 av CDC, den franska regeringens investeringsfond. Nu ägs av Burger King France, Quick har ett nätverk av mer än 400 restauranger.

Jätte ensam

The Giant är en hamburgare som består av två skivor sesambröd, 2 rena köttfärsbiffar, sallad, lök och smält cheddar. Denna hamburgare är mest känd för sin kaprisbaserade sås. Denna sås är gjord av svaveldioxid, komjölk, skaldjur, selleri, senap, ägg, fisk och soja.

McDonalds Big Mac

Big Mac ensam

Big Mac är ikonen för den berömda amerikanska snabbmatskedjan McDonald’s. McDonald’s, världens största snabbmatskedja, grundades 1940 av Richard och Maurice McDonald. Idag finns McDonald’s i 119 länder runt om i världen och servar mer än 68 miljoner kunder dagligen i sina 36 000 restauranger.

Big Mac introducerades för allra första gången 1967 i Pittsburgh och består av tre brödskivor, två rena biffbiffar som väger 45 gram vardera, sallad, amerikansk ost, pickles och lök. Dess sås har som ingredienser majssirap, sojabönolja, vinäger, socker, salt, vitlökspulver och ett mycket imponerande antal tillsatser inklusive xantangummi, kalciumklorid och polyoxietylensorbitanmonooleat.

Burger King Whopper

Whopper ensam

The Whopper är flaggskeppsprodukten för den internationella snabbmatskedjan Burger King. Burger King grundades 1953 i USA under namnet Insta-Burger King och har idag mer än 15 000 försäljningsställen i 100 länder.

Whopper introducerades 1957 och har genomgått flera omformuleringar, inklusive en förändring av bullen och storleken på hamburgaren. The Whopper är en hamburgare som består av en 113 grams flamgrillad biff, sesambulle, majonnäs, sallad, tomater, saltgurka och skivad lök. Vissa varianter av Whopper kan innehålla amerikansk ost, bacon, senap eller guacamole. En vegetarisk version och en annan baserad på kyckling finns i vissa regioner.

Kan alla snabbmatsrestauranger vara i samma båt? Är de alla så dåliga som de framställs för att vara? Av de rätter som presenteras, vilken är minst hälsosam? För att svara på dessa frågor kommer jag att försöka jämföra näringsvärdena för pizza, kebab, McDonald’s Big Mac, Burger King Whopper och Quick Giant punkt för punkt.

Skräpmat: upptäck sanningen infographic!

Skräpmat infographic

Kalorier

Burger

För att kunna fungera måste organisationen bränna kalorier att det extraherar intagna kolhydrater, lipider och proteiner. Energin som frigörs av dessa näringsämnen är involverad i muskelsammandragning, hjärnans funktion och många andra metaboliska processer. För en vuxen som utför genomsnittlig fysisk aktivitet är det rekommenderade antalet kilokalorier per dag 2000. Det är också nödvändigt att upprätthålla en balans mellan kalorikällorna. Så, protein bör utgöra 10-35% av de totala kalorierna. Kolhydrater, å andra sidan, bör utgöra 45 till 65% av de totala kalorierna. Fetter, å sin sida, bör representera 20 till 35 % av de totala kalorierna. Kroppen använder i första hand kolhydrater som energikälla. Dessa är viktiga för att hjärnan ska fungera, eftersom den förbrukar majoriteten av dem.

Fetter, även om de är mer energiska än kolhydrater, används som en sista utväg. De är användbara för termisk reglering och under intensiva fysiska ansträngningar. Detta är vad som mer allmänt kallas bränna fett. Dessutom kräver metabolismen av fetter hydrolys av kolhydrater. Ett gram (1 g) kolhydrater ger 4 kilokalorier, liksom ett gram (1 g) protein. Ett gram (1 g) lipider ger motsvarande 9 kilokalorier. Det är viktigt att noga övervaka din kaloriförbrukning om du vill hålla dig i form. Vi måste se till att de kalorier som konsumeras på en dag är lika med de som förbrukas i fysiska ansträngningar. När intaget överstiger kroppens energiförbrukning lagras resten av kalorierna, antingen i form av glykogen i levern och röda muskler, eller i form av fett.

En obalans mellan intag och konsumtion kan därför orsaka hälsoproblem. Överkonsumtion av kalorier har den omedelbara konsekvensen av viktökning och en ökning av fettvävnaden. Med tiden kan överskott av kalorier leda till övervikt eller fetma. Denna obalans kan också leda till hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. För att undvika dessa problem kan du antingen gå på en viktminskningsdiet, idrotta eller noggrant övervaka värmevärdet på maten du får i dig.

Klassificering

 1. Burger King Whopper är över striden med sina 630 kilokalorier vilket motsvarar 32 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDA) för en person med genomsnittlig fysisk aktivitet. I detalj kommer 53 % av Whoppers kilokalorier från fett, 31 % från kolhydrater och 16 % från protein.
 2. Kebaben ger 574 kilokalorier, eller 29 % av RDA. Majoriteten av kebabkalorierna, 56 %, kommer från kolhydrater medan 17 % av dessa kalorier kommer från fett och 27 % kommer från proteiner.
 3. Quick Giant ger 535 kilokalorier, eller 27 % av det rekommenderade dagliga intaget. I detalj kommer 63 % av dessa kalorier från fett, 18 % från kolhydrater och 19 % från protein.
 4. Big Mac ger 530 kilokalorier, eller 26 % av RDA. När vi tittar på detaljerna för dessa kalorier inser vi att 46 % kommer från fetter, 36 % från kolhydrater och 18 % från proteiner.
 5. Pizza ger 265 kilokalorier, eller 13 % av RDA. Kaloriinnehållet i pizza innehåller 42% fett, 42% kolhydrater och 16% protein.

Sammanfattningsvis

Bland dessa livsmedel (pizza, hamburgare, kebab), Burger King’s Whopper har flest kalorier. Bara det ger mer än en tredjedel av det rekommenderade dagliga intaget. Att äta två Whoppers under samma måltid kan därför helt klart bidra till överskott av kilokalorier.

Även om de är relativt mindre kalorier än Whopper från Burger King, Giant från Quick, Big Mac och pizza bör övervakas noggrant, eftersom deras kaloribalans är mycket dålig på grund av deras för höga fetthalt.

Kolesterol

Ägg innehåller mycket kolesterol

Kolesterol är en lipidmolekyl, från sterolfamiljen, som syntetiseras av alla djurceller, eftersom det är en väsentlig strukturell komponent i plasmamembranet. Kolesterol är nödvändigt för att upprätthålla integriteten och fluiditeten hos cellmembranen. Utöver denna roll fungerar kolesterol som föregångare till biosyntesen av steroidhormoner. Kolesterol är också involverat i processen att syntetisera vitamin D. Kom ihåg att kolesterol också produceras i kroppen av levern. Det är i själva verket en biprodukt av kroppens normala ämnesomsättning.

Det finns två huvudtyper av kolesterol, nämligen bra kolesterol (HDL) och dåligt kolesterol (LDL). Den första har en gynnsam effekt på kroppen, eftersom den hjälper till att eliminera fettavlagringar som bildas i artärerna. HDL tar bort det onda kolesterolet från celler och blodomloppet och tar det till levern där det bryts ner. Det andra kan vara källan till många problem. Faktum är att när det är i överskott skapar dåligt kolesterol fettavlagringar på blodkärlens väggar och minskar artärernas diameter. Detta resulterar i åderförkalkning, vilket resulterar i svårigheter med blodcirkulationen i kroppen. För att kompensera för detta obehag tvingas hjärtat att anstränga sig mer. Med tiden kan detta överskott av kolesterol leda till hjärt- och kärlsjukdomar och kranskärlssjukdomar som högt blodtryck och hjärtinfarkt. Dåligt kolesterol kan också framkalla en stroke.

Klassificering

 1. Överst i tabellen, vad gäller kolesterol, hittar vi Burger King Whopper och McDonald’s Big Mac med vardera 85 mg (28 % RDA).
 2. De följs av Kebab och pizza med 84 mg respektive (28 % RDA) och 21 mg (7 % RDA) kolesterol.
 3. Tyvärr är informationen inte känd eller delad angående Quick Giant.

Sammanfattningsvis

Med 85 mg kolesterol är Burger King Whopper och Big Mac värda att titta noga på. Överkonsumtion av dessa två hamburgare kan lätt leda till att det rekommenderade dagliga intaget överskrids. Du måste därför vara noga med att inte konsumera mer än en åt gången.

Fetter

Ost och mättat fett

Tvärtemot vad många tror är fetter inte bara skadliga. Lipider är avgörande för att hålla sig frisk. I kroppen är fetter en del av cellmembranens sammansättning och används för att lagra energi. Dessutom är lipider huvudbeståndsdelarna i nervsystemet, inklusive hjärnan. Det är dock nödvändigt skilja på mättade fetter och omättade fetter.

Mättat fett är normalt fast vid rumstemperatur. De flesta kommer från animaliska källor som nötkött, fågel, helmjölk, ost och smör, men många kommer från växtkällor, som kokosolja, palmolja och palmkärnolja. Mättat fett ökar det ”dåliga” kolesterolet. De är förknippade med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. American Heart Association rekommenderar att man begränsar sin konsumtion till 7% av det totala fettintaget.

Omättade fetter kommer främst från vegetabiliska livsmedel, såsom nötter och frön. De är flytande vid rumstemperatur. Exempel inkluderar oliv-, jordnöts-, safflor-, solros-, sojabön- och majsolja. Till skillnad från mättade fetter ökar inte omättade fetter nivån av det onda kolesterolet i blodet. Omättade fetter är antingen enkelomättade, fleromättade eller en kombination av de två. Enkelomättade fetter hjälper till att sänka kolesterolnivåerna i blodet och kan bidra till att höja ”bra” kolesterolnivåerna. Fleromättade fettsyror som omega 3 anses vara hälsosamma för hjärtat. Deras konsumtion bör därför gynnas framför andra typer av fett.

Transfettsyror är mestadels konstgjorda fetter som produceras genom hydrering av vegetabiliska fetter. Denna process hjälper till att tjockna dessa fetter och förbättrar deras konsistens såväl som hållbarheten för de livsmedel som de används i. Nyligen genomförda studier har visat den stora skadligheten av denna typ av fett för hälsan.. Transfettsyror bidrar faktiskt till en betydande ökning av blodnivåerna av dåligt kolesterol. Det rekommenderade dagliga intaget av fett är 65 g per dag. Överdriven fettkonsumtion är en av de främsta orsakerna till fetma och hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck och hjärtinfarkt.

Klassificering

 1. Med 38 g fett dvs 58 % av det dagliga intaget, Burger King Whopper intar förstaplatsen i rankingen vad gäller fetter. Deras antal inkluderar 11 g mättade fettsyror och 1,5 g transfettsyror.
 2. Andra plats i denna ranking går till Giant från Quick med 37,4 g fett (57 % av RDA), inklusive 11,9 g mättade fettsyror.
 3. DE McDonalds Big Mac upptar tredjeplatsen med 27 g fett (42 % av RDA), inklusive 10 g mättade fettsyror och 1 g transfettsyror.
 4. Fjärde plats går till pizza med 12,14 g fett (19 % av RDA), inklusive 4,8 g mättade fettsyror, 1,2 g fleromättade fettsyror och 5,3 g enkelomättade fettsyror.
 5. Kebaben tar det sista steget med 10,49 g fett (16 % av RDA), inklusive 3 g mättade fettsyror, 1,9 g fleromättade fettsyror och 4 g enkelomättade fettsyror.

Sammanfattningsvis

Med 29 % mättat fett och 4 % transfettsyror, Burger King Whopper utgör därför det sämsta alternativet i rankingen vad gäller fett.

Kebaben tar upp baksidan med nästan 4 gånger mindre fett. Som en påminnelse, för kebab är detta ett genomsnitt, varje krögare kommer sannolikt att ha ett lite annorlunda recept.

Sockerarter

Vetemjöl, komplexa sockerarter

Alla föreningar, vars nedbrytning resulterar i produktion av glukos, klassificeras i kategorin socker. Så stärkelse, stärkelse och sackaros är alla sockerarter. Det rekommenderade dagliga intaget av socker är 130g per dag och kolhydrater bör utgöra 45-65% av de totala kalorierna. För minnet, 1 g kolhydrater utgör ett energiintag på 4 kilokalorier. Kolhydrater är det primära bränslet för hjärnan och skelettmusklerna. De förhindrar användningen av proteiner för energiändamål. Kolhydrater klassificeras i enkla sockerarter eller snabba sockerarter och komplexa sockerarter eller långsamma sockerarter. Skillnaden mellan dessa två former ligger i deras struktur och hastigheten med vilken de smälts och absorberas av kroppen.

I allmänhet smälts enkla sockerarter och absorberas snabbare än komplexa sockerarter. Enkla sockerarter består av en eller två glukosmolekyler. Vi hittar i denna kategori kolhydrater som bordssocker, laktos och maltos. Komplexa sockerarter är en stapel av flera dussin eller till och med hundratals glukosmolekyler. De finns i stärkelse, vetemjöl och stärkelsehaltiga livsmedel. Enkla sockerarter bidrar till en plötslig ökning av blodsockernivån till skillnad från komplexa sockerarter, som metaboliseras långsammare. Kroppen kan lagra upp till 2000 kilokalorier kolhydrater i levern och röda muskler. Utöver denna kvantitet, överskottet lagras som fett. Överkonsumtion av sockerarter har därför samma effekter som överkonsumtion av fetter, nämligen viktökning, fetma och utveckling av kardiovaskulära tillstånd.

Klassificering

 1. På kolhydratsidan återvänder rankingens chef kebab med 79,14 g kolhydrater, eller 26 % av det rekommenderade dagliga intaget. Snabba sockerarter står för 8,5 % av den totala mängden och kostfibrer 5,5 %.
 2. Andraplatsen på pallen återvänder på Burger King Whopper med 49 gram kolhydrater, eller 16 % av det rekommenderade dagliga intaget. Snabba sockerarter står för 22 % och kostfibrer 4 %.
 3. McDonald’s Big Mac upptar tredjeplatsen med 47 g kolhydrater, eller 16 % av det dagliga intaget. Snabba sockerarter utgör 19 % och kostfibrer 6,3 %.
 4. Fjärdeplatsen upptas av pizza med 27,68 g kolhydratereller 9 % av det rekommenderade dagliga intaget. Den innehåller 6,4 % snabba sockerarter och 5 % kostfiber.
 5. Sista platsen återvänder hos Giant de Quick med 24,5g kolhydrater, eller 7,9 % av det dagliga intaget. Snabba sockerarter utgör dock en andel på 19,6 %.

Sammanfattningsvis

Kebaben innehåller förvisso mer kolhydrater, men majoriteten av dessa kolhydrater består av långsamma sockerarter. Burger King Whopper med 22% snabba sockerarter är därför det minst dygdiga valet. Detta är en hamburgare som regelbundet återvänder till toppen av rankingen av dåliga prester!

Proteinerna

Kött, ett livsmedel rikt på protein

Proteiner är mycket viktiga i kosten, eftersom de spelar en stor roll i bildandet av nya celler och i kampen mot åldrande. De är kroppens byggstenar. Proteiner är uppbyggda av enheter som kallas aminosyror.

Vi skiljer på essentiella aminosyror (fenylalanin, valin, treonin, tryptofan, metionin, leucin, isoleucin, lysin och histidin), icke-essentiella aminosyror (alanin, asparaginsyra, asparagin, glutaminsyra och serin) och villkorligt essentiella aminosyror. (arginin, cystein, glycin, glutamin, prolin och tyrosin).

Den första kan inte produceras av människokroppen och måste tillföras genom mat. Den andra kategorin kan produceras av kroppen, medan den sista kategorin innehåller aminosyror som endast produceras av kroppen under vissa förhållanden. Kosten måste innehålla alla aminosyror.

Det rekommenderade dagliga intaget för protein och aminosyror är 50 gram per dag. Man måste dock se till att inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget, eftersom vissa studier tyder på att överkonsumtion av protein leder till produktion av metaboliter som är skadliga för njurarna. Denna situation kan så småningom leda till överbelastning av njuren och senare till en störning av njurfunktionerna.

Klassificering

 1. Bland snabbmat (pizza, hamburgare, kebab) är den proteinrikaste rätten utan tvekan kebab med 38,19 g protein, eller 76,4 % av det rekommenderade dagliga intaget för en person med genomsnittlig fysisk aktivitet.
 2. Burger King Whopper kommer på andra plats med 26 g protein, eller 52 % av det rekommenderade dagliga intaget.
 3. I tredje position finner vi Giant of Quick med 25 gram proteineller 50 % av det rekommenderade dagliga intaget.
 4. På fjärde plats kommer McDonald’s Big Mac med 24 gram protein, eller 48 % av det rekommenderade dagliga intaget.
 5. I sista positionen finner vi pizza med 10,64 g protein, eller 21,28 % av det rekommenderade dagliga intaget.

Sammanfattningsvis

På en ren proteinnivå, kebaben är därför det sämsta alternativet, medan pizza är bäst. När det gäller proteiner upptar de 3 kända hamburgarna mitten av bordet med nästan identiska mängder.

Längd och vikt

Klibröd

Storleken och vikten på snabbmat spelar en mycket viktig roll, speciellt när man äter flera samtidigt. Tillverkarna tvekar inte att göra storleken på deras hamburgare till ett kommersiellt argument. Marknadsföringskampanjer genomförs för att uppmuntra kunderna att konsumera allt större portioner. En av de främsta orsakerna till fetma är att äta stora mängder mat. Individen som är van vid att konsumera stora snabbmat kommer att ledas till att konsumera ett större antal av dem varje dag. Typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar är bland annat konsekvenser av att konsumera stora portioner snabbmat.

Ett kriterium att också uppmärksamma är energivärdet för varje livsmedel. Denna parameter erhålls genom att dividera antalet kalorier för varje livsmedel med dess vikt. Högkalorimat har nackdelen att leverera stora mängder kalorier utan att säkerställa mättnad. Konsumtion av denna typ av mat avråds starkt. Nutritionister rekommenderar istället konsumtion av livsmedel med låga kalorivärden som klibröd och livsmedel som innehåller en stor mängd kostfiber. Dessa livsmedel fyller dig med väldigt få kalorier.

Klassificering

 1. Som en del av min jämförande studie av snabbmat (pizza, hamburgare, kebab), kebaben med sina 390 g kommer till toppen av tabellen.
 2. Han följs av Burger King Whopper med 260 g.
 3. I tredje position finner vi Big Mac från McDonald’s med sina 211 g.
 4. Jätten av Quick upptar 4th plats med 172 g.
 5. Pizzan ta upp baksidan med 88 g per enskild portion.

Sammanfattningsvis

Denna vikt jämfört med kalorivärdet finner vi 311 kilokalorier per 100 gram Giant, 251 kilokalorier per 100 gram Big Mac, 242 kalorier per 100 gram Whopper och 147 kalorier per 100 gram kebab.

Att äta Quick Giant tills du är mätt är en mycket dålig idé eftersom värmevärdet för denna mat är genom taket. Kebaben utgör därför det bästa alternativet för en person som vill ersätta dagens måltid med snabbmat.

Snabbmatskedjornas eskapader

Pizza, för fet eller inte

Produktionen av dessa rätter har nått ett industriellt stadium och snabbmatskedjor (pizza, hamburgare, kebab) letar ständigt efter billigare produktionstekniker. Den ursprungliga pizzan är till exempel en gastronomisk specialitet gjord av högkvalitativa ingredienser som mozzarella, en italiensk spunnen ost. Sedan pizzan kom som snabbmat har tillverkarna överträffat sig själva i uppfinningsrikedom för att producera de mest ekonomiska och konkurrenskraftiga pizzorna. Mycket dyra ingredienser som ost har bytts ut av substitut som imiterar smaken utan att ha de näringsmässiga egenskaperna. Många märkens pizzor innehåller inte ett enda gram ost, utan en blandning av kokosolja och konstgjorda smakämnen. Tomatpuré som anses vara för dyr ersätts av mindre näringsrik men mer ekonomisk tomatpuré.

Massproducerade pizzor från snabbmatskedjor har rykte om sig att vara näringsmässigt obalanserade. De innehåller mycket höga andelar salt, fett och kalorier. För att ge sina produkter en mer intressant smak tvekar snabbmatskedjorna inte att massivt använda livsmedelstillsatser som är billiga och potentiellt skadliga för hälsan. Listan över tillsatser som finns i en Big Mac är ganska vältalig : kalcium- och natriumpropionat, guargummi, monokalciumfosfat, etoxylerade monoglycerider, monoglycerider och diglycerider, azodikarbonamid, natriumstearoyllaktylat, ammoniumklorid, ammoniumsulfat, kalciumsulfat, etc. Transfettsyror är bara ett annat olyckligt exempel. En stor del av snabbmatskedjornas strategi består i att skapa ett beroende hos konsumenterna, därav omsorgen om menyernas smakkraft. Hygien kan också vara ett problem.

I Frankrike visade en studie som genomfördes 2007 av generaldirektoratet för konkurrens, konsumentfrågor och bedrägerikontroll (DGCCRF) att 61,5 % av de orientaliska restaurangerna som serverade kebab uppfyllde inte hygienkraven. Flera snabbmatskedjor (pizza, hamburgare, kebab) har ibland anklagats för att använda icke-kompatibla ingredienser som ruttet kött eller hästkött. 2014 erkände Burger King och Taco Bell förekomsten av hästkött i några av sina menyer efter att ha förnekat det i flera år.

2015 dömdes KFC och McDonald’s i Kina för att ha använt bortskämt kött. En video som visar anställda hantera kött på golvet släpptes också. Snabbmatskedjan Subway har dömts ut eftersom hans anställda serverade ruttet kött, dryck och grönsaker. Denna snabbmatskedja hade till och med ändrat utgångsdatumen för att lura kontrollanterna. En japansk kvinna skadades 2015 av plastbitar i en drink som hon hade köpt på en McDonald’s-restaurang. Den 22 januari 2011 dog Baron François Vaxelaire, en 14-årig pojke efter att ha ätit två hamburgare på en Quick-restaurang i Avignon. Obduktionen visade att hamburgarna var dödsorsaken, eftersom de var kontaminerade med stafylokocker.

Faror kopplade till snabbmat (pizza, hamburgare, kebab)

Snabbmat (pizza, hamburgare, kebab) är en snabb lösning för att stilla suget. Att äta dem ibland är inte ett stort problem, men att konsumera dem regelbundet kan leda till en allvarlig hälsorisk, på grund av deras låga näringsvärde och höga nivåer av fett, kalorier och natrium. En typisk snabbmat är vanligtvis hög i fett och kalorier. En individ går upp i vikt när han konsumerar mer kalorier än han förbrukar. En studie publicerad 2004 i tidskriften Lancet drog slutsatsen att att äta på snabbmatsrestauranger mer än två gånger i veckan ledde till större viktökning än episodiska besök. En studie från 2009 av forskare vid University of Berkeley i Kalifornien fann det personer som bodde nära en snabbmatsrestaurang hade 5,2 % större risk att bli överviktiga. Studien som genomfördes 2004 visade också att att regelbundet äta snabbmat fördubblade chanserna att utveckla vävnadsresistens mot insulin; ett faktum som allvarligt ökar riskerna för att utveckla diabetes typ 2. Antalet personer med diabetes i världen ökade från 153 miljoner 1980 till 350 miljoner 2011.

En hög täthet av snabbmatskedjor är positivt korrelerat med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. En studie publicerad 2005 i Canadian Journal of Public Health och utförd av forskare vid Ontario Institute for Clinical and Evaluative Sciences fann att områden med en hög täthet av snabbmatskedjor hade 2,62 gånger fler fall av sjukhusvistelse kopplade till kranskärlssjukdom. Dessa resultat bekräftades 2010 av en studie från University of South Australia. Denna studie publicerad iEuropean Journal of Epidemiology avslöjade att när tätheten av snabbmatsrestauranger (pizza, hamburgare, kebab) ökade med 10 %, multiplicerades antalet fall av hjärt- och kärlsjukdomar med en faktor på 1,39. Förutom dödsfall på grund av hjärt-kärlsjukdomar, snabbmat är förknippat med en ökning av den totala dödligheten. Studien som genomfördes 2005 av kanadensiska forskare avslöjade att regioner med en hög täthet av snabbmatsrestauranger hade en allmän dödlighet 2,52 gånger högre än andra regioner.

Studier har också etablerat ett samband mellan överdriven konsumtion av snabbmat och kolorektal cancer. Faran förvärras särskilt av de enorma mängder läsk som systematiskt förknippas med menyer på snabbmatsrestauranger. Flera studier har visat den fara som dessa sockerhaltiga och kolsyrade drycker utgör för hälsan. Tillverkarna av dessa drycker går hårt åt genom mycket dyra reklamkampanjer för att få sina drycker med i menyerna på olika snabbmatsrestauranger. Den näringsmässiga obalansen hos dessa snabbmat i kombination med de många kalorierna som dessa drycker levererar har effekten av en bomb i kroppen.

Försiktighetsåtgärder att ta med snabbmat

För mycket hamburgare, hälsorisk

Konsumtionen av dessa livsmedel som beskrivs som ”skräpmat” eller skräpmat måste vara strikt tillfällig. Du bör bara hålla dig till en enhet och du bör vägra läsk som följer med menyerna. Att äta snabbmat till frukost, lunch och middag är inte på något sätt möjligt om du vill hålla dig frisk, snabbmat utgör bara en verklig fara under mycket specifika förhållanden. I samband med en balanserad kost och en hälsosam livsstil utgör snabbmat ingen större fara. Det som är problematiskt är att samla på sig kalorier och fett utan träning.

Nutritionister rekommenderar daglig konsumtion av frukt och grönsaker och fysisk aktivitet minst en gång i veckan. En person som utför en fysiskt restriktiv aktivitet kan konsumera snabbmat utan större fara, eftersom de intagna kilokalorierna omedelbart förbränns under dagen. Detta är inte fallet för någon som tillbringar större delen av sin tid på ett kontor. Du kan bli fet och utveckla kardiovaskulära tillstånd genom att endast konsumera så kallad hälsosam mat.

Allt beror på livsstil. Kilokalorier och näringsämnen måste matcha kroppens behov. Varje överskott, oavsett om det kommer från snabbmat eller inte, kommer att få skadliga konsekvenser för hälsan. Det är förvisso sant att den snabba ökningen av fetma delvis beror på spridningen av snabbmatsrestauranger, men de senare kan inte bära skulden ensam. Du måste se till att kontrollera sammansättningen av de livsmedel du får i dig genom att läsa etiketterna noggrant. Du måste undvika att äta för fett, för salt eller för sött. Du kommer att behöva regelbundet delta i en sportaktivitet eller en aktivitet som kan hjälpa till att bränna överskott av kalorier.

Snabbmat är långt ifrån ett hälsosamt alternativ. De är kända för sin näringsmässiga obalans och de många övergrepp som deras producenter ägnar sig åt för att göra vinster. Denna jämförelse gör det klart att deras konsumtion måste begränsas till ett strikt minimum, eller till och med undvikas. Tillsammans med fysisk inaktivitet utgör de en av huvudorsakerna till fetmaepidemin som drabbar västerländska samhällen.

Några ord för att avsluta

Genom att tålmodigt granska de näringsmässiga egenskaperna hos pizzan, kebaben, Big Mac från McDonald’s, Whopper från Burger King och Giant från Quick, inser vi snabbt att alla dessa livsmedel kan inte placeras i samma båt.

The Whopper ackumuleras hög i kilokalorier, fett och kolesterol. Den ligger också på andra plats när det gäller kolhydrater och vikt. Dess nivå av mättade fettsyror och transfettsyror är också en av de högsta. Det är därför den värsta av dessa fem snabbmat. Men regelbunden konsumtion av någon av de fyra andra snabbmaten som nämns skulle också vara ett misstag och en fara för din hälsa.

Kort videosammanfattning:

Källor