Sojalecitin, vilka fördelar, vilka risker?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Sojalecitin kommer från sojabönor och är en ingrediens som ofta förekommer i livsmedel, läkemedel och kosttillskott. Den innehåller olika komponenter som kännetecknas av egenskaper som ger lecitin medicinska och dietära fördelar, med användning inom läkemedels-, agro-livsmedels- och kosmetologiområdena. Till fördel för kroppen på mer än ett sätt kan lecitin också utgöra hälsorisker.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är sojalecitin?

Termen lecitin kommer från det grekiska ordet ”lekithos” som betyder äggula. Lecitin isolerades först från äggula 1846 av Theodore Nicolas Gobley (1811-1876). Det är ett lipidämne som finns i äggula, men även i hjärnan. Detta ämne finns också i livsmedel av vegetabiliskt ursprung, särskilt jordnötter, solrosor och vegetabiliska sojabönor.

Sojalecitin utvinns därför ur oljan från sojabönor, en baljväxtväxt. Denna biprodukt av sojabönolja erhålls från enkel kallpressning och dekantering av sojaböna. Frönas tryck gör det möjligt att få en vätska som är en blandning av olja och lecitin, dekanteringen gör att de kan separeras.

Sojalecitin är därför ett oljigt ämne (lipid i naturen). Det är en nästan luktfri trögflytande vätska med en gul färg. Men förutom den flytande formen, för olika användningsområden, kan den presenteras i flera format, särskilt i form av pulver, tabletter, kapslar. Det är därför möjligt att köpa sojalecitin i dessa olika former. Sojalecitin finns i sojabönor, men även kommersiellt.

några bitar mat placerade på en vit yta

Vad är sammansättningen av sojalecitin?

Lecitin består huvudsakligen av ämnen som är involverade i att förbättra hjärnans funktion och näring av hjärnceller, och är rikt på:

fosfolipider

Fosfolipider utgör en samling fettsyror (palmitinsyra och oljesyra), fosfater och glycerol. Dessa lipidämnen förser kroppen med fleromättade fettsyror som är viktiga näringsämnen. De integrerar sammansättningen av hjärnans nervceller, de är huvudkomponenter i membranen som utgör alla hjärnans celler. De grundläggande beståndsdelarna i cellmembranen, fosfolipider, representerar ungefär en fjärdedel av hjärnans vikt, och spelar följaktligen en viktig roll i minnesprocessen. De bibehåller cellmembranens permeabilitet och flytbarhet, samtidigt som de bevarar deras plasticitet. De agerar på tillfälliga minnesproblem.

kolin

Huvudkomponenten i cellmembran, kolin används av kolinerga neuroner för att syntetisera en neurotransmittor i hjärnan, särskilt acetylkolin, som är involverad i reglering av minne och förbättring av humör. Denna signalsubstans är också viktig för överföringen av nervösa meddelanden.

Kolin är involverat i att nervsystemet, hjärtat och många andra organ (hjärnan och levern) fungerar korrekt. Genom att bidra till att levern fungerar korrekt, deltar kolin i elimineringen av giftiga ämnen som finns där och i avgiftningen av detta organ. Dessutom sänker det blodfettsnivåerna och ingriper i olika processer i kroppen, i detta fall DNA-syntes, transport och metabolism av lipider. Det hjälper till att lösa upp och att bränna fett och kolesterol och kan hjälpa till att reglera njur-, lever- och gallblåsans funktion.

inositol

Inositol är en viktig beståndsdel i cellmembranen och spelar en nyckelroll i den korrekta utvecklingen och aktiviteten hos celler. Denna molekyl är involverad i fettmetabolismen i levern, syntesen av neuromediatorer som dopamin och noradrenalin. Det ökar det goda kolesterolet, HDL, och hjälper till att minska det onda kolesterolet, LDL.

Sojalecitin innehåller även vitamin E, en kraftfull antioxidant, som skyddar mot de skadliga effekterna av fria radikaler som påskyndar åldrandet. Det är ett hypolipidemiskt medel som minskar lipiderna som cirkulerar i blodet.

Sojalecitin kommer från sojabönor
Sojalecitin kommer från sojabönor

Vilka egenskaper har sojalecitin?

I kroppen spelar sojalecitin rollen som ett naturligt emulgeringsmedel. Det löser upp fettämnen i blodet, särskilt kolesterol. Det håller kolesterol borta från artärväggarna och förhindrar därigenom avlagring av fettämnen på artärerna.

Sojalecitin uppvisar aktiviteter som hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna i blodet. Med en hypoglykemisk effekt sänker det ditt kolesterol och förbättrar förhållandet mellan bra och dåligt kolesterol. Således skyddar det kroppen mot hyperkolesterolemi och kardiovaskulära komplikationer. Det är fördelaktigt för det kardiovaskulära systemet

Sojalecitin är en utmärkt antioxidant. Det skyddar cellmembranet från oxidation orsakad av fria radikaler som kan vara skadliga för blodkärlen. Med denna antioxidanteffekt förhindrar den fria radikaler från att orsaka blodkroppsklumpar. Dessa agglutinationer kommer sannolikt att skapa en propp som blockerar blodkärlen och orsakar hjärtinfarkt.

Sojalecitin kännetecknas av fosfolipidegenskaper som hjälper till att skydda celler och vävnader där det förbättrar syretransporten. Denna skyddande effekt på cellnivå förbättrar också deras funktion.

Sojalecitin kännetecknas av utmärkta hjärnstimulerande egenskaper och en effekt på övergående minnesstörningar genom dess olika komponenter, i synnerhet dess höga fosfolipidhalt.

Det ger oss betydande hjälp mot stress och trötthet, eftersom sojalecitin har en väsentlig effekt på nervcellernas membran, särskilt under till exempel undersökningar. Det förser hjärnan med alla typer av viktiga näringsämnen som är involverade i en bra hjärnfunktion. Säkerställer därmed en psyko-nervös balans för hjärnan.

Vilka är de olika användningsområdena för sojalecitin?

Sojalecitin används som tillsats i livsmedelsindustrin, särskilt i bearbetade livsmedel där det främjar bindningen av fetter med vatten. Således används det som emulgeringsmedel i livsmedel och preparat för att bibehålla sammanhållningen mellan vatten och fett. Detta stabiliseringsmedel hindrar dem från att blandas med andra ämnen.

Sålunda separeras inte vatten eller fett i livsmedel tack vare den emulgerande effekten av sojalecitin. Det omfattar bland annat margarin, choklad och chokladprodukter, livsmedelsprodukter avsedda för spädbarn, krämer och glassar. I choklad kommer det att underlätta fixeringen av mjölk och socker till chokladsmöret. Det gör det möjligt att binda livsmedel eller förbättra ingrediensernas homogenitet, men det förlänger också produkternas hållbarhet. Som emulgeringsmedel förtjockar den en vätska samtidigt som den ger den en behaglig konsistens.

Inom läkemedelsindustrin används lecitin för utveckling av läkemedel eller kosttillskott på grund av de förtjänster som kännetecknar det. Det finns i olika former och kan användas oralt eller lokalt.

På det kosmetiska området finns det i kroppsmjölk, skyddande vård för spädbarn, foundations, krämer.

Sojalecitin används inom gastronomi. I pulverform används det för att strö på rätter, flingor, keso, yoghurt, soppor, sallader eller blandas med mejeriprodukter, våtfoder.

Sojalecitin hjälper till att binda mjölk och socker till chokladsmör
Sojalecitin hjälper till att binda mjölk och socker till chokladsmör

Vilka är fördelarna med sojalecitin?

På hjärnan

Hjärnan är till stor del involverad i processerna för memorering och inlärning, genom signalsubstanser och kopplingar mellan synapser. Sojalecitin är fördelaktigt för hjärnan eftersom det innehåller ett ämne, i detta fall kolin, som bidrar till syntesen av acetylkolin. Denna neurotransmittor spelar en viktig roll i överföringen av nervsignaler genom neuroner.

Konsumtion av sojalecitin kan således främja en ökning av mängden acetylkolin i hjärnan, ett kontinuerligt utbyte av nervimpulser mellan hjärnan och människokroppens celler. Acetylkolin är involverat i koncentrationsförmågan. Denna neurotransmittor är ansvarig för lagring och hämtning av minne och effektiviteten av nervsignaler i många delar av hjärnan.

Sojalecitin, involverat i syntesen av denna neurotransmittor, kommer att främja förbättringen av minnesretentionskapaciteten såväl som inlärningskapaciteten. Genom att göra det förbättrar det nervledning, ökar hjärnaktiviteten, inklusive en förbättring av välbefinnande och hjärnhälsa. Således förser det hjärnan med de näringsämnen den behöver för att fungera korrekt. Det stimulerar hjärnans utveckling och förbättrar kognitiva funktioner.

Genom att förbättra minnet hjälper sojalecitin också till att förebygga symtom på demens och kan hjälpa människor som drabbats av neurologiska störningar eller Alzheimers sjukdom. Det ger också skydd mot åldersrelaterade minnesproblem.

Dessutom stimulerar sojalecitin, genom komponenter som fosfolipider och E-vitamin, minnet och är till nytta för studenter och elever när de förbereder sig för tentamen.

Minnet skulle kunna förbättras
Minnet skulle kunna förbättras

På det kardiovaskulära systemet

Sojalecitin kännetecknas av gynnsamma effekter på det kardiovaskulära systemet. Det skyddar hjärtat och artärerna och reglerar kolesterol- och triglyceridnivåerna i blodet. De fleromättade fettsyrorna och linolsyrorna den innehåller fixeras i blodet för att eliminera det onda kolesterolet.

Faktum är att sojalecitin underlättar matsmältningen av dietfetter, samtidigt som det underlättar deras transport i kroppen, vilket begränsar nedfallet av kolesterol i artärerna. Således visar det sig vara fördelaktigt för hjärthälsa.

Hjärtpatologier orsakas av en ackumulering av fettavlagringar i artärernas väggar som sedan gradvis hårdnar. Dessa fettavlagringar (främst dåligt kolesterol) blockerar artärerna och venerna, vilket orsakar bildandet av plack eller en patologi som påverkar artärerna (ateroskleros). Lecitin hjälper till att bevara flexibiliteten hos kärlväggarna och förhindrar ateromavlagringar (fettavlagringar rika på kolesterol) som orsakar åderförkalkning.

Lecitinets verkan bidrar också till normalisering av kolesterolnivåer i blodet och förebyggande av kardiovaskulära patologier. Det främjar korrekt underhåll av kolesterolnivåer i kroppen, med en minskning av totalkolesterol och ”onda” kolesterol, LDL eller Low Density Lipoprotein på engelska (low density lipoproteins) och en ökning av ”bra” kolesterol. ” Kolesterol, HDL eller High Density Lipoprotein på engelska (high density lipoproteins).

Sojalecitin används för att främja återhämtning efter en stroke och vid behandling av kardiovaskulära patologier.

För blodcirkulationen

Sojalecitin förbättrar blodcirkulationen genom sin emulgerande verkan som eliminerar kolesterol som finns i blodkärlen. Det tar bort dig från överflödigt fett i blodomloppet genom att bryta ner överflödigt fett som ackumuleras i kroppen, inklusive kolesterol och triglycerider. Det smälter dessa fettämnen och underlättar blodflödet genom att förhindra bildandet av blodproppar i artärerna, vilket hjälper till att förhindra hjärtinfarkt, försämring av blodkärl och patologier i cirkulationssystemet.

På huden

Sojalecitin, tillgängligt i en flytande formulering, integrerar produkter avsedda för hudvård. Det gör att ingredienserna i kosmetiska produkter kan emulgeras för att förbättra deras konsistens, med en mycket silkeslen känsla och en formulering som kännetecknas av en flytande konsistens. Sålunda ger topisk applicering enorma fördelar för hudens hälsa. Du kan använda sojalecitin i andra format (granulat, tabletter, etc.) för att förbättra hudens hälsa.

Sojalecitin mjukar upp huden och gör den slät. Den mjukar upp huden genom sin mjukgörande verkan. Denna komponent främjar hudens återfuktning. Det skyddar huden och hjälper till att förhindra uttorkning. Det är en kraftfull antioxidant som hjälper till att förhindra effekterna av fria radikaler på huden.

Sojalecitin hjälper också till att minska de synliga tecknen på åldrande, märkta av fina linjer och rynkor. Dess vitamin E-innehåll främjar förnyelsen av döda hudceller och bildandet av nya celler i huden. Det bromsar för tidigt åldrande av huden. Genom att göra det låter det dig få en slät, lysande hud, ett strålande och yngre ansikte. Ansiktet är lysande och ser yngre ut tack vare den stimulering av kollagen som det främjar.

Sojalecitin gör huden slätare
Sojalecitin gör huden slätare

För levern

Sojalecitin spelar en viktig roll för leverns hälsa. Hon:

  • reglerar fettomsättningen i levern;
  • hjälper till att bryta ner och emulgera fetter;
  • förhindrar överdriven fettavlagring i levern;
  • stärker levercellerna och gör cellmembranen starka och särskilt motståndskraftiga mot infiltration av gifter som kan förstöra leverceller.

Således skyddar sojalecitin levern mot vissa skador och patologier, samtidigt som detta organs hälsa bevaras. Det hjälper till att förhindra levercirros genom att minska inflammation i leverceller.

Det bidrar också till att levern fungerar korrekt, samtidigt som det stöder leverfunktioner.

Andra fördelar med sojalecitin

Soja lecitin:

  • förbättrar immunförsvaret genom att stimulera immunitet, förbättra aktiviteten hos celler som är involverade i immunsystemets funktion. Dessa celler främjar eliminering av toxiner och främmande kroppar som sannolikt orsakar skador och patologier;
  • minskar riskerna förknippade med bildandet av gallsten och uppkomsten av gallblåspatologier, genom att minska storleken på gallstenar, samtidigt som de bidrar till att de löses upp;
  • förbättrar humöret genom att störa verkan av kortisol, ett stresshormon. Dessutom minskar det nivån av mental stress.

Vilka är riskerna med att konsumera sojalecitin?

Riskerna förknippade med GMO sojalecitin

Helt naturligt sojalecitin, odlat utan genetiskt modifierade frön, glutenfritt och laktosfritt, är en växtkomponent som har enorma gynnsamma effekter för kroppen. Det är därför giftfritt och säkert för mänsklig konsumtion.

Men, när det utvinns ur GMO-sojabönor eller utsätts för bekämpningsmedel är det inte utan risker eller mer eller mindre skadliga effekter.

Kemisk behandling eller förekomst av bekämpningsmedel, kemiska lösningsmedel eller herbicidrester kan vara skadligt och kan orsaka sjukdom eller hormonstörningar. Sojalecitin kan vara giftigt för kroppen, särskilt när det kommer från genetiskt modifierade sojabönor.

Lecitin extraherat från dessa GMO-sojabönor kan orsaka huvudvärk, allergier, erektil dysfunktion, yrsel. Således kan genetiskt modifierat lecitin vara olämpligt för konsumtion och skadligt för hälsan. Det kan orsaka dålig insulinreglering, för tidigt åldrande, infertilitetsproblem.

För att minimera dessa risker från genetiskt modifierade organismer bör du kontrollera etiketter och undvika lecitin extraherat från GMO-sojabönor.

Akta dig för GMO-sojabönor!
Akta dig för GMO-sojabönor!

Riskerna med överdriven konsumtion

Måttlig konsumtion av sojalecitin är fördelaktigt för kroppen och orsakar inga större fysiologiska störningar. Det utgör ingen hälsorisk när en liten dos konsumeras.

Däremot kan överdriven konsumtion orsaka skador på hälsan. Brist på måttlighet i konsumtionen av sojalecitin är förknippat med olika biverkningar.

Överdriven konsumtion av sojalecitin eller långvariga överdoser kan orsaka:

  • Gastrointestinala störningar: intag av sojalecitin i stora mängder kan orsaka mindre problem, inklusive illamående, buksmärtor, magkramper, buktyngd, diarré och andra matsmältningssymtom och obehagliga tarmar.
  • Hormonella störningar: sojalecitin kan ha skadliga effekter på sköldkörteln och de hormoner de producerar. Det kan också inducera en sänkning av testosteronnivåerna.
  • Ett blodtrycksfall: hos vissa människor orsakar överdriven konsumtion av sojalecitin onormalt lågt blodtryck. Tecken på detta låga blodtryck inkluderar synkope, ökad andningsfrekvens, huvudvärk, trötthetskänsla, yrsel, förvirring, synproblem och svimning.

Riskerna förknippade med en allergi mot sojalecitin

Soja är ett allergiframkallande livsmedel. Sålunda kan personer som är allergiska mot soja också vara allergiska mot denna sojabiprodukt, i synnerhet sojalecitin. Således, om du är allergisk mot sojalecitin, kan du märka uppkomsten av vissa symtom efter att ha konsumerat vissa produkter eller kosttillskott som innehåller sojalecitin, även i små mängder.

Dessa allergiska reaktioner kan manifesteras av hudreaktioner, nässelfeber, klåda, matsmältningsrubbningar, andningsrubbningar. Allvarligare allergiska reaktioner som kräver omedelbar läkarvård kan förekomma.

Denna förvärrade allergiska reaktion, som kallas anafylaktisk chock, är livshotande. Dess varningstecken kan vara stickningar, nysningar, överdriven svettning, illamående, andnöd, ödem i ansikte och läppar. Ödem kan också påverka halsen och struphuvudet eller till och med bli utbrett. Allvarliga, livshotande allergiska reaktioner uppstår senare, märkta av takykardi med snabbare hjärtslag, blek hud, ibland med astmaanfall eller väsande andning. Medvetandenivån kan förändras, med förlust av medvetande eller till och med koma.

Videosammanfattningen: