De 5 bästa tillsatserna att vara försiktig med

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Europeiska unionen godkänner mer än 350: konserveringsmedel, antioxidanter, emulgeringsmedel, färgämnen, sötningsmedel, etc.
Men trots dessa skyddsåtgärder är vissa av dessa ämnen inte helt ofarliga, runt 90 ändå!
När du är osäker, ta dig tid att läsa etiketterna och spåra misstänkta tillsatser.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Här är de 5 bästa tillsatserna att vara försiktig med.

Vad är en livsmedelstillsats och vad används den till?

Livsmedelstillsatser är ämnen som tillsätts i små mängder till industriella livsmedel för att förbättra deras smak, textur, utseende… och det är därför livsmedelsindustrin har tagit för vana att destillera det nästan överallt.

Det bör noteras att vissa tillsatser är naturliga och ofarliga för vår hälsa (även om naturliga inte nödvändigtvis betyder giftfria, som till exempel är fallet med många svampar), men de flesta är kemiska och har a priori ingen anledning att tillsättas vad vi äter.

Få förädlade livsmedelsprodukter innehåller inga livsmedelstillsatser.

Vi känner igen dem på etiketten på din mat eftersom de börjar med bokstaven ”E” följt av en siffra och är uppdelade i flera grupper beroende på deras roll:

 • färgämnen
 • konservativa ;
 • DE antioxidanter ;
 • textureringsmedel (inklusive emulgeringsmedel och stärkelse ändrad);
 • sötningsmedel;
 • smakförstärkare;
 • surgörande medel…

Livsmedelstillsatser måste anges på produktförpackningen och måste finnas på listan över godkända produkter, annars är användningen förbjuden.
Det uppskattas att ett barn nu skulle konsumera upp till 100 av dem varje dag!

Topp 5 tillsatser att vara mest försiktig med:

1. E211, från dess ganska lilla namn natriumbensoat.

Det är ett konserveringsmedel som huvudsakligen är tillåtet i smaksatta drycker, sylt med låg fetthalt, kanderad frukt, kryddor, såser.
Det kan främja ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), kan utlösa allergier (rinit), nässelfeber, ödem hos allergiska personer.
Undvik speciellt vid allergiska tillstånd och hos barn.
Undvik som en försiktighetsåtgärd vid anlag för cancer. (INFOG)

2. E951, den berömda aspartamen

Detta är en av de mest kontroversiella tillsatserna!

Flera studier har föreslagit en risk för cancer hos gnagare som ätit det i flera månader. Dessutom har studier varnat för neurologiska risker (epilepsi, huvudvärk), viktökning och på senare tid, ökningen av för tidigt födda barn. Men Europa ansåg det inte nödvändigt att sänka det nuvarande acceptabla dagliga intaget (ADI)
Låt aspartammissbrukare vara lugna: vi överskrider mycket sällan ADI.

En vuxen som väger 60 kilo har därför rätt till 2,4 g aspartam per dag, eller 6 liter av en ”Lätt” coladryck.

Problemet är att i lågfettprodukter kombineras aspartam i allmänhet med andra sötningsmedel. Vi vet dock ingenting om den kombinerade effekten av dessa molekyler.

3. E150c och E150d, karamellfärger

De finns i cola, balsamvinäger, kartongsåser och många konfektyrer. Men hos möss inducerar en av deras biprodukter lungcancer eller leukemi när de konsumeras i två år. Det är därför som Internationella byrån för cancerforskning (IARC) har klassificerat dessa färgämnen som ”möjligen cancerframkallande”.

Men hittills har inga studier utförts på människor.

Vid tveksamhet är det dock klokare att begränsa konsumtionen.

4. E320, antioxidanten BHA

Det är en av de mest använda inom livsmedelsindustrin, särskilt i tuggummi, soppor och puréer. Enligt IARC-data är det ett möjligt cancerframkallande ämne för människor efter flera års dagligt intag. Dessutom identifierar studier det som en hormonstörande: även vid låga doser kan det förändra den hormonella metabolismen. Hos barn, storkonsumenter av snabbpuré och tuggummi, kan vi inte utesluta överskott av den tillåtna dosen.

5. E249 till 251, nitriter

Nitritbaserade tillsatser används som konserveringsmedel i kallskuret eller industriellt kött.

De förhindrar utvecklingen av farliga mikroorganismer som listeria, salmonella…

De klassificeras som ”troligen cancerframkallande” av International Agency for Research on Cancer (IARC) De kan förklara den ökade risken för matsmältningscancer när vi regelbundet äter kallskuret.

Jag presenterar för dig topp 3 i video denna gång:

Är allt som börjar med ett E nödvändigtvis farligt?

En tillsats som börjar med ett E är därför inte nödvändigtvis farlig.

Till exempel har agar-agar (ett naturligt gelningsmedel tillverkat av alger) också koden E406 och är inte a priori giftigt. Men totalt sett hittar vi ofta de fullständiga namnen på dessa naturliga tillsatser på produktetiketter eftersom de är mindre skrämmande än deras E-kod.

Omvänt verkar märkning som ger en ”naturlig smak” säker. Denna arom kommer dock tyvärr inte riktigt från produkten som vi förväntar oss att konsumera. Den återger den förväntade aromen på basis av naturliga ämnen som lösningsmedel, emulgeringsmedel eller konserveringsmedel kan tillsättas, utan deklaration.För att vara säker på att du konsumerar en naturlig arom som kommer från maten du vill konsumera måste den anges på etiketten ”naturlig smak av…”.

En annan E-fri tillsats som förtjänar lite uppmärksamhet är citronsyra. Tydligen citronsaft, eller hur? Tja inte riktigt… För det mesta är det ett derivat av mikroorganismer som svampen Aspergillus niger, som också ibland är transgen… Förtvivlad och därför omöjlig att veta vad du egentligen köper… Det bästa sättet att inte göra ett misstag : köp så många färska, obearbetade produkter som möjligt, för att förbereda dig själv.

Slutsats ?

För att göra ett bra val i snabbköpet, gynna produkter med kortast möjliga lista över ingredienser.

Föredrar en sammansättning av livsmedel som du kan hitta i ditt skåp, som mjöl, mjölk eller till och med socker.

För att sammanfatta :

 • Vissa godkända livsmedelstillsatser är farliga
 • Välj produkter vars ingrediensförteckning inte innehåller mer än tre tillsatser.
 • Föredrar ekologiska produkter, de innehåller alla färre tillsatser
 • Begränsa andelen industriella livsmedel i dina menyer