Farorna med dieter på hälsan

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Långt ifrån att vara enhälliga i medicinska och paramedicinska kretsar, är vissa dieter dock populära bland människor som är ivriga att snabbt gå ner i vikt, resultatet räknas mer än medlen… Ofta till nackdel för hälsan.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Högproteindieter

Var medveten om att de flesta ”mirakel”-pulver innehåller syntetiska ingredienser blandade med enzymer och mjukgörare som försmälter dem. Den saknar också alla vitaminer och mineraler som är nödvändiga för att kroppen ska fungera korrekt.

Det stora problemet med proteinpulver ligger i obalansen som orsakas av bristen på energi från kolhydrater (stärkelsehaltiga livsmedel, socker): kroppen tvingas då använda kroppens proteiner som energikälla, och inte bara fettreserverna som vi hoppas . Kroppen känner sig ”i fara” när den står inför en brist på socker, som i tider av hungersnöd, och dess prioritet är att bevara en del av sitt fett för att klara sig om situationen fortsätter. DE proteiner spelar därför en olämplig roll: de blir energileverantörer, och spelar inte längre sin grundläggande strukturella roll (som att förnya kroppens proteiner som muskler, celler, hud, hår etc.).

bukmassaökning

Varför går vi ner i vikt då?

Eftersom det totala kaloriintaget minskar, men det finns nödvändigtvis en attack på mager kroppsmassa och vattenmassa. Det är fel att tro att vi bibehåller muskelmassa och bara drar på oss fettreserver.

Det finns också en minskning av den basala ämnesomsättningen. Den grundläggande ämnesomsättningen är energin, alltså kalorierna, som kroppen naturligt förbränner för att upprätthålla kroppens konstanter och tillåta aktiviteten hos de vitala organen. Det är runt 1200 kalorier per dag, eller 1200 kalorier som kommer att användas ändå. Vid otillräckligt kolhydratintag, som i en proteinrik kost, anpassar sig kroppen och minskar sin grundförbränning för att spara energi (den går till 1000 kalorier till exempel), och det fungerar ganska bra.på detta sätt. Å andra sidan kommer den basala ämnesomsättningen inte att stiga till 1200 kalorier när kosten återgår till ”normal”. Du kommer att behöva äta mindre för att spara de 200 kalorier som kroppen inte längre förbränner.

han måste också ta hänsyn till:

  • risken för njur- och levertrötthet och eventuell uttorkning;
  • en elektrolytobalans och därför hjärtproblem;
  • en farlig minskning av energireserverna = TRÖTTHET;
  • en förlust av mager massa därför en siluett som tappar tonen.

Dessa förklaringar visar varför dieter utan stärkelse är dömda att misslyckas. När stärkelsehaltiga livsmedel (pasta, ris, mannagryn, potatis, baljväxter, bröd etc.) elimineras är det som om kroppen är utmattad inuti förutom att det orsakar stor trötthet.

Och för att citera ett kostspråk baserat på människokroppens fysiologi och metaboliska reaktioner: ”lipider brinner i elden av kolhydrater”. Verkligen, lagrat fett kan inte brännas att i närvaro av ett element som härrör från nedbrytningen av långsamma sockerarter.

Dessutom beror den snabba initiala viktminskningen som syns på vågen delvis på uttorkning orsakad av minskningen av glykogenreserverna (den form i vilken vi lagrar energi från stärkelsehaltiga livsmedel): för att lagra glykogenmolekyler tillför kroppen vattenmolekyler naturligt. Kom ihåg att vi består av 60% vatten, detta är inte ett fenomen med vattenretention kopplat till dålig cirkulation. Så när kroppen berövas långsamma sockerarter, tömmer den sina glykogenreserver, så att den tappar vatten, så vikten sjunker snabbt. Men det är inte fett, även om vi tappar det också.

vinterinfektion

Hur är det med trötthet?

När det gäller trötthet som orsakas av denna typ av diet, är det orsaken till hypoglykemiskt obehag, blodtrycksfall, stress och nervositet och till och med depression. Denna trötthet är också ett hinder för idrottsutövning, vilket gör det omöjligt att ”forma” kroppen och tona den för att ge den önskat utseende. Allt detta utan att nämna den sociala isolering som dessa restriktioner innebär.

Alla dessa brister ger ofta vika för mycket allvarligare överträdelser, och särskilt många unga flickor som utsätter sig för dem hamnar i anorexi eller bulimi.

han det finns en verklig fara med att sälja inte bara tunnhet som en tillgång och ett mål, men framför allt att föreslå skadliga lösningar på hälsa och ofta ineffektivt på lång sikt.

HAR tvingas använda restriktiva dieter finns det risk för man placerar ett ”jojo”-system. Kroppen styr snabbt väl på första dieten, men gillar grundmetabolismen minskar, vi går upp i vikt när restriktionsfasen har passerat, och ofta med extra kilon. Så vi provar dieten igen, men den här gången är förlusten längre och svårare, och det du måste begränsa dig själv mer, förlora mindre och sluta återuppta ännu mer… Tills kroppen reagerar mer, som blockerad. Det är så som vissa inte äter ”ingenting” och gå upp i vikt vid minsta avvikelse.

Att gå ner i vikt till varje pris är därför en illusion, eftersom begränsning leder till överträdelse. Saint Augustine sa att ”total abstinens är lättare än perfekt måttlighet”. Det är faktiskt, och framför allt, mindre effektivt på lång sikt. Att lära sig måtta, respektera dina behov och din kropp kräver lyssnande, respekt och tid för dig själv. När brådskan råder över förnuftet är det lättare att vända sig till modedieter och hägringar och dyra sådana.

Mellan proteinbars som i slutändan inte är så proteinrika och rika på socker, pulver eller måltidsersättningar som innehåller syntetiska tillsatser och andra läckerheter finns det anledning att ifrågasätta bantningsmarknaden.

Och slutligen, vad dessa dieter saknar är förståelse: genom att köpa färdiga måltider finns det inget ifrågasättande av sättet att äta, shoppa, laga mat, variation, att vara intresserad åtminstone av ingredienserna och sammansättningarna.