Har mjölk blivit fienden?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Frankrike producerar 24,6 miljarder liter per år, vilket gör det till den näst största europeiska producenten efter Tyskland (2014) och 63 % av fransmännen dricker det. (Enkät genomförd av Nationellt tvärprofessionellt centrum för mejeriekonomi). Varje fransman konsumerar 49 liter mjölk per år, en enorm siffra för ett livsmedel som väcker mycket kontrasterande åsikter. DE mjölk, ”det är dåligt för hälsan”, ”det är bra för benen”… Vi hör allt och dess motsats om mjölk.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Har mjölk blivit en fiende till vårt dagliga liv?

Först och främst måste vi förstå det Le mjölk är ett livsmedel som vi konsumerar från tidig ålder. Den är rik på kalcium, protein och vitaminer. Och faktiskt, sedan en tid tillbaka, har det varit föremål för mycket kontrovers.

Det är ett ämne som starkt skiljer näringslivspersonal, det har till och med blivit ett kontroversiellt ämne!

Mig, idag tar jag sidan av att säga att NEJ, med tanke på nuvarande vetenskapliga kunskaper är mjölk inte farligt för hälsan.

De argument som framförs mot konsumtion av mjölk bygger inte på något egentligt vetenskapligt stöd, medan nästan 139 vetenskapliga publikationer drar slutsatsen att mjölk har en gynnsam effekt på benen.

Det som står på spel i denna debatt är ideologiskt och ovetenskapligt enligt min mening och jag vidhåller därför rådet att konsumera 3 mejeriprodukter om dagen.

Dessutom rekommenderar National Health Nutrition Program (PNNS) konsumtion av mejeriprodukter för att förse vår kropp med minst 900 mg kalcium per dag, eller 3 till 4 mejeriprodukter. Men mjölk är rik på det. Genom att konsumera det hjälper det till att upprätthålla nivån av kalcium i våra ben för att främja tillväxten av unga människor och bromsa åldrandet av benen hos de inte så unga.

Och om vi inte konsumerar mjölk?

Oroa dig inte om du inte konsumerar mjölk, eftersom det finns andra livsmedel som är rika på kalcium, till exempel grönsaker eller oljefrön (mandel, etc.).

För de som säger att de har ont i magen när man dricker mjölk, vet att enzymet som gör att barn kan smälta mjölk ordentligt, laktas, försvinner när de växer. Som ett resultat är vissa vuxna mer känsliga för dess negativa effekter och framkallar matsmältningsproblem relaterade till mjölk. Men det är fortfarande en minoritet.

Å andra sidan minskar laktos med mognad så det finns nästan ingen laktos i camembert till exempel, och smör.

kalciumrika mandlar

Främjar mjölk cancer?

Angående det faktum att mjölk främjar cancer, bör du veta att mjölk naturligt innehåller tillväxtfaktorer, som är som meddelanden som skickas till vår kropp för att utvecklas, men som är avsedda för kalven (insulinometriska IGF, epidermala EGF och TGF). -B transformativa ).

Men ”studier har visat på människor ett samband mellan blodkoncentrationer av IGF-1, tillväxtfaktorn som främjar celldelning och en risk att utveckla cancer.” (Källa: resultat från det internationella symposiet Nutrition and cancer, i juni 2013 i Paris) csom i prostatan med cirka 12 % (European Epic study (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, 2013).

Som sagt, vi kan kvalificera oss med analysen av American Women Health Initiative-studien som visade att mjölk skulle minska risken för kolorektal cancer med cirka 22% och att det inte skulle ha någon inverkan på bröstcancer.

Anledningen till allt detta?

Vissa ämnen som finns i mjölk kan ha en gynnsam effekt på tjocktarmscancerceller, andra kan vara skadliga (tillväxtfaktorer).

För avslutningsvis vill jag påpeka att om du är övertygad om att det är nödvändigt ta bort det från din kost, då är mitt dietistråd är att det åtminstone är intressant att täcka in dina bidrag kalcium genom att konsumera grönsaker, mandel och sardiner i låda.

Och, även om det innebär att dricka mjölk, föredrar det ekologiskt!

FÖR FÖR ATT SAMMANFATTA…

  • Mjölk är inte farligt för din hälsa.
  • Mjölk kan främja prostatacancer men minska risken för kolorektal cancer.
  • Du kan ”ersätta” kalciumet i mjölk med grönsaker, mandel och konserverade sardiner.
  • Föredrar ”ekologisk” mjölk.