Grönsaker och frukter som börjar med i

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Frukt och grönsaker är grunden för en hälsosam och balanserad kost. Utbildning för bra kost måste bidra till tillväxtprocessen, så att barn tidigt lär sig goda matvanor. Det är produkter som med sitt värdefulla innehåll av vatten, vitaminer, mineraler, fibrer och bioaktiva ämnen bidrar till att bibehålla vår kropps välbefinnande och stärka immunförsvaret. Att äta en mängd olika frukter och grönsaker gör att vi kan förse vår kropp med de mikroelement och antioxidanter den behöver. För att hjälpa dig att lära känna dessa livsmedel bättre, idag pratar jag om frukt och grönsaker vars namn börjar med ”i”.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Frukter vars namn börjar med ”i”

Det finns bara en frukt vars namn börjar med ”i”. Det här är icaquen.

grönsak i i
Icaques är så söta att de används för att göra sirap.

Icaque

Icaque är en drupe som mycket liknar persikan, även om den är mindre. Dessa frukter kan vara röda, vita, blå eller gula. Deras smak är mycket mild, varför de främst används vid beredning av sirap.

Icaque är frukten av icaquiträdet (Chrysobalanus icaco). Det är ett långsamt växande träd som tillhör familjen Chrysobalanaceae. Växten är infödd i inlandet och kustområdena i västra och centrala Afrika, Centralamerika, Sydamerika, Västindien, Mexiko och centrala och södra Florida.

Icaquiträdet växer på sandiga jordar eller på steniga kustområden. Växten trivs i måttliga klimatförhållanden och är extremt tolerant mot torka, vind och till och med saltstänk.

Hälsofördelar med icaque

Icaque erbjuder ett brett utbud av hälsofördelar. Dessa frukter är utmärkta för dina ögons hälsa. Faktum är att de innehåller en lagom mängd betakaroten samt vitamin A, som är avgörande för en sund ögonfunktion. Dessutom hjälper vitamin A och betakaroten också till att fördröja makuladegeneration.

Förutom att vara bra för ögonen är icaques också utmärkt för hjärthälsa. Konsumtion av torkad icaques hjälper till att förbättra blodflödet och minskar därmed risken att utveckla hjärtinfarkt. Att äta icaques kan också hjälpa till att förebygga och behandla ateroskleros. Det kan också bidra till att minska risken för stroke.

Att använda en icaque-kräm hjälper till att förbättra din hy och minska uppkomsten av solfläckar och åldersfläckar. Icaques innehåller också stora mängder C-vitamin, vilket är mycket fördelaktigt för immunförsvaret. Detta vitamin ökar också vår kropps motståndskraft mot olika typer av irritationer och föroreningar.

Icaque kan hjälpa till att förebygga cancer. Studier har visat att, precis som plommon, är denna frukt rik på epicatechin, en förening som kan bromsa tillväxten av maligna cancerceller.

Grönsaker vars namn börjar med ”i”

Det finns bara en grönsak vars namn börjar med ”i”. Det här är jammen.

Yams

Även om de anses vara stärkelsehaltiga (rika på stärkelse) grönsaker, är jams sammansatt av komplexa kolhydrater och kostfiber som möjliggör långsam absorption av sockerarter i blodomloppet. Det är denna egenskap som är grunden för deras framgång som en måltid med lågt glykemiskt index.

grönsaker i i
Yams ger 27 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C.

Bra källa till vitamin A

A-vitaminet som finns i jams har funktioner som att upprätthålla hälsan hos friska slemhinnor och hud. Detta vitamin bidrar till att förbättra mörkerseendet, till ett bra stöd för skelettets utveckling och till skyddet mot cancer i lungan och munnen.

Rik på vitamin C

Yams är en bra källa till vitamin C. De ger 27 % av det rekommenderade dagliga intaget. Detta vitamin är viktigt för att bekämpa infektioner som förkylningar och influensa. Det hjälper till att läka snabbt, minskar åldrandet och hjälper till att bygga starka ben. Det är också involverat i att immunsystemet fungerar korrekt.

B-vitaminer

Yams ger också bra mängder fibrer, kalium, mangan och vitaminer B. Deras vitamin B6-innehåll är avgörande för att minska effekterna av homocystein, som kan skada cellväggarna och leda till hjärtinfarkt.

Andra näringsämnen i jams inkluderar tiamin (vitamin B1), riboflavin, folsyra, pantotensyra och niacin. Yam innehåller även koppar, kalcium, kalium, järn, mangan och fosfor, som alla är nyttiga mineraler för kroppen.

Kinesisk medicin, koreansk medicin och japansk medicin har använt jams i århundraden. Yams innehåller Allantoin, en förening som påskyndar läkningsprocessen när den appliceras som ett grötomslag på bölder och bölder. Denna förening används också för att stimulera aptiten och lindra bronkialproblem.

Om de inte skalas och tillagas kan jams innehålla toxiner som dioskorin, diosgenin och tri-terpenesis. Så använd dem försiktigt.