Graviditet: kroppen och kilona som vänder upp och ner

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Graviditeten och dess 9 månader av intensiv omvälvning… När vi aldrig har haft den här upplevelsen och vi stöter på en gravid kvinna på gatan säger vi till oss själva ”åh den runda magen är vacker” samtidigt som vi är väldigt långt ifrån att föreställa oss alla känslor och känslor som dessa kvinnor kan gå igenom.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vi idealiserar dessa få månader, kvinnan måste älska denna runda kropp, leva den vackraste perioden i sitt liv, bara drömma om sitt framtida barn, klä på sig varje morgon med glädje för att visa alla sina nya former …

Idag skulle jag vilja genom denna artikel upptäcka ett ämne som fortfarande är för tabubelagt: rädslorna och oron kring denna föränderliga kropp. Älskar vi honom verkligen? Och graviditetskivorna som tynger din moral? Samhällets och yrkesverksammas omdöme och press på kvinnors kroppar under denna period?

Jag delar min erfarenhet med dig för att lyfta slöjan på en mycket verklig sida av vad gravida kvinnor upplever under dessa ”9 drömmånader” för att lindra de som tror eller tror att de gör fel.

Graviditetspounds: denna vikt idealiserad av samhället

Jag ska börja med att ta upp ett känsligt och tabubelagt ämne: den medicinska misshandel som gravida kvinnor utsätts för kring graviditetens vikt.

Jag ska berätta min erfarenhet: när jag var gravid i fjärde månaden hade jag tydligen gått upp ”för många” kilo jämfört med referenskurvan som visas på min gynekologs dator. Hon påpekade då vänligt för mig: ”ah men det är för mycket frun… Men du är dietist, du ska veta… jag tänker inte förklara för dig uppdelningen av måltider och då är det 1 kg/månad som måste tas”! Skulden och domen tog direkt emot när min sambo och jag precis hade sett vår lilla flicka röra sig och leva i min mage på ultraljudet var väldigt svårt att ta moraliskt! När jag lämnade den här konsultationen grät jag, men mina blodprover var perfekta… Och vår dotter också! Konstigt, eller hur?

Vid 7 månaders graviditet, samma kommentar om min viktökning, av en barnmorska från förlossningsavdelningen under ett möte med födelseplanen med återigen denna mening full av omdöme ”men du är dietist…”. Som sjukvårdspersonal var det inte ”normalt” att ha gått upp 11 kg när du var gravid i sjunde månaden. Hoppsan?!

Hur många kvinnor upplever och upplever sådana kommentarer under dessa 9 månader? Kvinnor som tvingas känna skuld för numret utan att ifrågasätta alla andra områden som kretsar kring graviditet.

Jag skulle vilja berätta att under min graviditet:

  • Jag hade ingen graviditetsdiabetes;
  • Vår baby var i bra form;
  • Jag var i bra form, noll brister, noll smärta, jag sov gott, på gott humör,…;
  • Jag hade mycket vattenretention med sommarvärmeböljan (bor i södra Frankrike);
  • Alla lampor var gröna för en naturlig, fysiologisk förlossning.

Men all denna information… ingen frågade oss om det… Varken gynekologen, eller barnmorskan på förlossningsavdelningen… Det är dock väsentliga faktorer för en bra graviditet.

Vad synd att vi inte ifrågasätter gravida kvinnor om deras moral… De är bara en siffra som måste falla inom normerna och vågar säga det, en verksamhet som drar in mycket pengar till sjukvården…

Idag, när sociala medier inte hjälper, måste gravida kvinnor spela toppmodeller. Klädd i passande kläder gick kilona bara upp i magen, ett leende på läpparna, inga tecken på trötthet,…

Låt oss inte glömma att varje kvinna är UNIK! Det som räknas under dessa 9 månader är fysiskt välbefinnande (ja såklart) och psykiskt välbefinnande också… Låt oss släppa siffran, eller hur?!

Om idag den gravida kvinnan måste vara smal, ha en rund mage, välskötta bröst, en solbränd hy, perfekt anpassade kläder, ja jag föreslår att vi vågar presentera verkligheten, det verkliga livet…

Låt oss istället följa med kvinnor för att smälta denna kropp som förändras så snabbt, låt oss följa med rädslorna och oron kring det lilla livet som snart kommer att uppröra par och familjer.

gravid kvinna

Kroppen som utvecklas så snabbt… Hur vänjer man sig vid det?

En kvinna som blir gravid ser sin kropp utvecklas mycket snabbt: magen växer, kilona ackumuleras, kanske vätskeansamling för vissa, bristningar, celluliter som sätter in…

Varje kvinna måste upptäcka den här kroppen, försöka lära sig att älska den, smeka den och veta vad som är gömt inuti…

Låt oss inte glömma att 9 månader är väldigt snabbt, knappt en kvinna börjar vänja sig vid sina nya former att kroppen förändras igen… Att inte längre känna igen sig själv i spegeln!

Höfterna är vidgade, vi känner oss mindre tonade… ”Är den här nya kroppen min? ”, det här är en berättigad fråga att ställa!

Så mycket utveckling och förändring inom loppet av några månader… Det är hisnande!

Varje kvinna måste upptäcka, lära känna/älska denna kropp…

Några tips för att älska den här kroppen i transformation

Gå till ditt badrum och: massera dig själv med kräm eller oljor, skrubba dig själv, ta dig tid att titta på dig själv i spegeln och älska den här kroppen och dess upplevelse… Jag lägger till och med en session osteopati i slutet av graviditeten som kan vara välkommen (eller akupunktur, massage i slutet av graviditeten etc. Det finns så många möjliga behandlingar).

Varför inte ett pass med frisören, kosmetologen eller en shoppingstund!?

Ta dig tid att laga goda måltider, tillfredsställa en gravid kvinnas matönskningar, koppla upp dig till dina matupplevelser (hunger, icke-hunger) och ta dig tid att njuta av dina måltider (vi vet detta bara alltför väl, när barnet väl kommer, måltidsprovning blir ett koncept för några månader).

Jag inbjuder även kvinnor att tacka den här kroppen för vad den tillåter dem att uppleva och framför allt att ta hand om den… Den behöver det väldigt mycket för att utmaningarna ska komma och helt enkelt för att må bra!

9 månaders graviditet går fort, ja, men det är en möjlighet att unna dig något du kanske aldrig har haft möjlighet att göra förrän nu: tid för dig själv!

Jag inbjuder dig att vara generös med dig själv, som om du vore din bästa vän och du bara ville ge dig själv det bästa eftersom denna period kan vara svår för många. För att förhindra detta, planera stunder av njutning bara för dig… Det här är vad som kommer att hjälpa dig att uppleva denna otroliga period ännu bättre, att älska den här bebisen i vardande ännu mer och att vara i samklang med dig själv!