För en väl återfuktad sommar! vikten av att dricka tillräckligt

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Även om detta gäller hela året, är sommaren en säsong som är särskilt utsatt för uttorkning. Så låt oss prata om vikten av god hydrering med några tips.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varför är det viktigt ?

Vatten är huvudbeståndsdelen i vår kropp. Faktum är att en vuxens kropp består av 60 % vatten, detta stiger till och med till 75 % hos spädbarn.

Vatten är alltså en av de 3 väsentliga elementen för vårt liv med syre och mat. Utan vatten kan vi inte överleva mer än 3 dagar!

Vad är det för ?

Bland många roller tillåter vatten i vår kropp främst:

 • Bra blodcirkulation och syresättning av våra celler: vårt blod består av 50 % vatten. Det är dock blodet som gör att syre kan transporteras till våra organ och koldioxid tas bort så att det kan evakueras.
 • Korrekt eliminering av avfall från vår kropp via urin och avföring: består av 95 % vatten, urin, som produceras av våra njurar, har rollen att eliminera avfall från vår kropp. Det är dock nödvändigt att tillhandahålla tillräckligt med vatten för att möjliggöra tillräcklig produktion och korrekt avfallshantering. Det är därför färgen på din urin är en bra indikator på om du är tillräckligt hydrerad. Ju lättare de är, desto mer betyder det att avfallet späds ut och därför att din återfuktning är tillräcklig. Omvänt, om de är mörka (ljustgula till bruna), var försiktig med risken för uttorkning och urinvägsinfektion!

Det är också nödvändigt att dina tarmar är tillräckligt återfuktade för att du ska kunna bilda din avföring och evakuera den ordentligt. Om du tenderar att vara förstoppad, kontrollera din vätskebalans!

Vatten är också en viktig beståndsdel i saliv (90 % vatten) och hud (80 % vatten), viktiga delar för vår kropps funktion.

Vad innebär det att hålla sig hydrerad?

Vi tappar vatten dagligen genom urin, svett och andning. Det är därför nödvändigt att förnya det.

Det dagliga vattenbehovet för en vuxen är i genomsnitt 2L5 per dag. Eftersom vi vet att vår mat ger cirka 1L, är det nödvändigt att kompensera för resten av förlusterna genom att dricka cirka 1L5/dag.

Vid fysisk aktivitet, intensiv värme eller till och med diarré, så fort förlusterna är större, ökar dessa behov.

kvinna dricksvatten

Hellre kranvatten eller mineralvatten?

I Frankrike är kranvatten strikt kontrollerat och det är den mest ekonomiska vattenkällan. Dessutom gör den en gest för vår planet genom att undvika överkonsumtion av plast.

Beroende på dina behov kan konsumtionen av vissa mineralvatten vara intressant:

 • Hépar® vatten hjälper till att motverka förstoppning
 • Om du konsumerar få mejeriprodukter kan intag av mineralvatten rikt på kalcium som Contrex®, Salvetat®, Quézac® eller Vittel® komplettera ditt intag.

På grund av dessa mineralinnehåll kan vissa mineralvatten vara kontraindicerade om du lider av vissa patologier, det är bättre att kontrollera med din läkare. Likaså, om du använder mineralvatten till dina nappflaskor, var noga med att välja ett som är lämpligt och anger det på etiketten.

Några tips för att hålla dig väl hydrerad

 • Om du känner behov av att släcka din törst och du är törstig betyder det att du redan saknar vatten. Det är därför bäst att dricka regelbundet i små klunkar.
 • Genom att ställa en flaska vatten på ditt skrivbord: detta hjälper dig att komma ihåg att dricka regelbundet. Det är bättre att välja en liten flaska (500 ml) än en 1L5 flaska, mindre skrymmande, det låter dig också se dina framsteg. Och varför inte köpa en vacker färgglad flaska som kommer att försköna ditt skrivbord!
 • Genom att ge dig riktmärken. Till exempel: ett glas vatten/måltid eller genom att sätta ett glas vatten vid handfatet i toaletten för att ta ett varje gång du går.

Var noga med att inte koncentrera all din vätsketillförsel under måltiderna eftersom detta kommer att få dig att dricka stora volymer vid en tidpunkt när din mage redan är upptagen av din mat. Detta ökar risken för reflux och kan störa din mättnad genom att expandera magen.

 • Genom att komplettera din återfuktning genom att konsumera varma sockerfria drycker som infusioner, te eller kaffe (var noga med att inte överdriva!) eller i form av kallt te eller infusioner som du kan göra hemma (se nedan).
 • Genom att använda en app som mäter ditt vattenintag och kan skicka dig påminnelser om du är otillräckligt hydrerad.
 • Var försiktig med alkohol och sockerhaltiga drycker, inklusive fruktjuicer! Även om de kan ge en uppfriskande effekt i munnen när du äter dem kalla, kommer de att torka ut dig på grund av deras socker- och/eller alkoholhalt.
 • Om du har barn, erbjuda dem regelbundet en drink. Faktum är att de inte nödvändigtvis tänker på det!

Hemlagade recept

 • Kallt te eller infusion: häll 1 tesked lösbladste eller infusion eller 1 påse med 250 ml vatten och låt det dra i kylen i cirka 1 timme.

Om du vill förbereda en 1L5 flaska i förväg, tillsätt 6 teskedar te eller infusion (eller 6 påsar) och låt dra på en sval plats i 7-8 timmar.

 • Hemlagat smaksatt vatten: i 1 liter vatten, tillsätt 2 kvistar färsk mynta eller ½ citron eller 1 kanelstång… (enligt din inspiration och dina önskemål) och låt det dra i kylen i 2 timmar innan du äter det. Du kan sedan lämna dem så att de fortsätter att ge smak.

Du kan också göra fruktinfusioner genom att skära dem i tunna skivor eller bitar. Här är några exempel :

 • Apelsin, grapefrukt och lime
 • Ananas
 • Persikor, björnbär…

Och ha en bra återfuktad sommar alla!