Vegetabiliskt proteinpulver: vad är poängen och hur man väljer det?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

När det kommer till näring och proteinpulver kommer ett väldigt trendigt ämne snabbt på allas läppar. Faktum är att vegetabiliska proteinpulver har hittat sin publik, bland idrottare såväl som gourmeter, älskare av hälsosamma och välsmakande bakverk. Växtbaserade proteinpulver vänder sig till alla som vill upprätthålla en hälsosam livsstil, synonymt med välmående. De kommer också att vara idealiska för fitnessentusiaster, vegetarianer eller veganer.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är vegetabiliskt proteinpulver?

Du vet proteinpulver från mjölk, vassle (eller ”vassle” på engelska) och kasein. Å andra sidan är vegetabiliska proteinpulver mindre kända för idrottare eller fans av högproteinmat. Tidigare tillägnad marknaden för idrottsnäring, proteinpulver riktar sig nu till alla målgrupper, särskilt för växtkällor som soja, ärta eller hampa.

Låt oss säga att utvecklingen av filtreringsprocesser för närvarande tillåter oss att få proteinpulver från många livsmedel. Ärtor, ris, sojabönor och hampa är de mest kända, men lupin och squash är också av visst näringsintresse. När det gäller näringskvaliteten hos dessa proteiner anses de ofta vara sämre än proteiner från mjölk, särskilt jämfört med vassle.

Mandelmjölk och vegetabiliskt protein

Är växtproteiner av samma kvalitet som animaliska proteiner?

Ofta kritiseras för sin lägre näringskvalitet än mjölk eller rött köttproteiner till exempel, detta argument håller inte längre idag. För 30 eller 40 år sedan var det enda tillgängliga vegetabiliska proteinpulvret soja. Massproducerat av livsmedelsindustrin var sojaproteinpulver lätt att producera, trots en ganska genomsnittlig tillverkningskvalitet. Oattraktivt när det gäller smak, lockade detta protein inte folkmassor. Lyckligtvis har allmänhetens efterfrågan på en hälsosammare kost diversifierat utbudet av växtproteiner.

Kvalitativt har soja faktiskt ett högt näringsvärde eftersom den innehåller alla essentiella aminosyror. Men andra växtkällor som till exempel ärtor har inget att avundas på soja, tvärtom. Ris eller hampa har också uppenbart näringstilltal, särskilt för veganer, idrottare eller stillasittande personer. Ris eller hampaprotein kan sakna lysin eller metionin, men det hindrar dem inte från att bidra till det dagliga proteinintaget hos människor.

Å andra sidan tenderar växtproteinblandningar att reducera denna nackdel till noll genom att ömsesidigt fylla på varje proteins relativa aminosyrabrister. Och som med alla proteinpulver kan de tas i en shaker, som en ”vassle” eller ett kasein.

Ärtprotein, exceptionell näringskvalitet

Ärtprotein är ett specialfall i växtvärlden eftersom det har en verkligt exceptionell relativ balans av aminosyror. Det är ett av de sällsynta växtproteinerna som innehåller nästan alla essentiella aminosyror förutom cystein och metionin. Bortsett från denna relativa defekt är ärter rik på BCAA (grenade aminosyror), arginin och till och med leucin. Detta är det idealiska växtbaserade proteinet för vegan bodybuilding-idrottare. Förpackad i pulver, proteinkoncentrationen är minst 80%, ytterligare en exceptionell poäng!

Hampaprotein, ett lika högkvalitativt vegetabiliskt proteinpulver

Hampa är ett växtprotein som är känt för att innehålla alla essentiella aminosyror, vilket är ganska ovanligt i växtvärlden. Det är rikt på BCAA och fibrer samt fettsyrorna Omega 3 och 6. Hampaprotein assimileras relativt bra men har nackdelen att ge en relativt låg proteinhalt på runt 50 %. Den riktar sig till idrottare såväl som älskare av hälsosamma recept och proteinbakelser.

Blåbärs- och proteinpulvermuffins

Risprotein, ett växtprotein med hög koncentration

För att säga sanningen är risproteinpulver fortfarande relativt lite känt för allmänheten. Veganer, å andra sidan, uppskattar det särskilt. Den har fördelen att den ger en hög proteinkoncentration (mellan 80 och 90%) samt mycket korrekt smältbarhet. Dess aminosyraprofil är inte perfekt, vilket gör det mer av ett växtprotein att blanda med andra proteinkällor som ärtor eller hampa.

Blandningen av växtproteiner för bättre balans

Blandningen av vegetabiliska proteiner är särskilt intressant ur näringssynpunkt eftersom den kompenserar för deras respektive små skavanker. I detta fall, en proteinblandning av växtkällor har ett näringsvärde helt jämförbart med animaliska proteinkällor. Deras relativa rikedom av vitaminer, mineraler och antioxidanter erbjuder också en exklusiv näringsmässig fördel jämfört med mjölkproteiner och animaliska proteinkällor.

Sist men inte minst är växtproteiner särskilt lämpliga för att göra bakverk och andra gourmetrecept. Med sin konsistens nära den hos fint mjöl, är de idealiska för många recept på pajer, muffins eller vilken söt eller sallad deg som helst. Dessa proteiner anses också mycket ofta vara idealiska livsmedelsprodukter när det gäller hälsa, välbefinnande och hög proteindiet vegan eller vegetarisk.