Grönsaker och frukter som börjar med D

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Grönsaker och frukter är en viktig del av en hälsosam, balanserad och varierad kost. En kost rik på grönsaker och frukt kan sänka blodtrycket och minska risken för hjärtsjukdomar och stroke. Att äta frukt och grönsaker kan hjälpa till att förebygga vissa typer av cancer, minska risken för ögon- och matsmältningsproblem och ha en positiv effekt på blodsockernivån, vilket kan hjälpa till att hålla aptiten under kontroll. Finns det minst en grönsak eller frukt i D? Detta är vad du kommer att upptäcka på några sekunder!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Frukt i ”d”

Två frukter har namn som börjar med ”d.” Dessa är datum och durian.

dadel, frukt i d
Dadlar är frukterna av dadelpalmen (Phoenix dactylifera).

Datumet, saftig frukt (i d)

Dejten är en ganska kaloririk mat. 100 gram dadlar innehåller cirka 270 kalorier som huvudsakligen kommer från de 65 gram sockerarter de innehåller. Dessa sockerarter passerar dock inte snabbt in i blodomloppet på grund av den stora mängden fibrer som finns i denna frukt. I 100 gram dadlar finns det 11 gram lösliga och olösliga fibrer. Denna fiber gör dadlar mindre skadliga än andra torkade frukter som inte har lika mycket fibrer.

Dadlar är mycket rika på kalium.100 gram innehåller 650 mg kalium. Dadlar innehåller måttliga mängder fosfor, kalcium och magnesium. De innehåller även B-vitaminer, C-vitamin och provitamin A (beta-karotener).

Att äta dessa frukter hjälper oss att bekämpa och förebygga hjärtsjukdomar. Fibrerna de innehåller binder fett och kolesterol och eliminerar dem från kroppen. Att äta en till tre dejter om dagen kan hjälpa till att förebygga nervösa störningar som ångest eller mild depression.

Durian, en frukt i d

Durian eller durio är frukten av Durio zibethinus, ett träd som tillhör familjen Malvaceae och kommer från Sydostasien. Denna frukt är något oval. Den är cirka 30 cm bred och täckt av imponerande taggar. Frukten kan väga mellan 1 och 7 kilo.

Det ätbara köttet avger en distinkt lukt som är stark och genomträngande. Vissa människor tycker att denna doft är behagligt söt; medan andra tycker att det är illamående och motbjudande. Lukten framkallar reaktioner som sträcker sig från djup uppskattning till intensiv avsky.

Trots dessa kontrasterande reaktioner är durian naturligt rik på järn, C-vitamin och kalium. Att konsumera denna ”d” frukt förbättrar muskelstyrkan, hudens hälsa och sänker till och med blodtrycket. Dessutom innehåller en portion durian 23 g kostfiber, vilket täcker nästan alla dina dagliga näringsbehov.

Durian, denna d-formade frukt, är också rik på friska växtföreningar, såsom antocyaniner, karotenoider, polyfenoler och flavonoider. Denna näringsprofil gör durian till en av de mest näringsrika frukterna i världen.

Grönsaker som börjar med ”d”

Två grönsaker har namn som börjar med ”d”. Dessa är sparris cowpea och den egyptiska cowpea.

Sparrisärtan

Sparrisärtan (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) är en baljväxt. En mängd cowpea, sparrisärter odlas främst för sina omogna gröna baljor, som är slående 35 till 75 centimeter långa. Den har mycket liknande användningsområden för gröna bönor.

Grönsaker och frukt i d
Sparris cowpea (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) är en baljväxt.

De knapriga och möra baljorna äts både färska och kokta. De är bäst när de är unga och smala. De skärs ibland i korta sektioner för matlagning. I Västindien sauteras de väldigt ofta med potatis och räkor. I Indien används de i en mängd olika rätter.

I en 100-grams portion cowpea-sparris finns det 47 kalorier, 4 mg natrium, 8 gram totala kolhydrater och 3 gram protein. Denna ”d” grönsak innehåller inget fett eller kolesterol. Cowpeas är laddade med antioxidant, antibakteriella, antivirala och anti-cancer egenskaper. De innehåller betakaroten, vitamin B1 och B2, klorofyll, riboflavin, fosfor, tiamin, fiber, järn och pektin.

Den egyptiska cowpea

Den egyptiska cowpea (Lablab purpureus) eller lalab är en baljväxt som kommer från Indien. Frukterna och fröna av denna böna är ätbara om de kokas väl med flera byten av vatten. Annars är de giftiga på grund av närvaron av cyanogene glykosider. Bladen av denna ”d” grönsak äts råa eller kokta som spenat. Blommorna kan ätas råa eller ångade. Roten kan kokas eller bakas. Fröna används för att göra tofu och tempeh.

Rå, omogna egyptiska ärtskidor innehåller endast 46 kalorier per 100 g; medan torra mogna frön innehåller 344 kalorier. De torkade fröna från den egyptiska ärtan är verkligen en mycket bra källa till kostfiber. Kostfibrer sänker kolesterolnivåerna i blodet genom att öka reabsorptionen av kolesterolbindande gallsyror i tjocktarmen.

Torkade egyptiska ärtor är en av de bästa källorna till vitamin B. Den innehåller vitaminer som tiamin, pyridoxin, riboflavin, pantotensyra, folat och niacin.