Mineralvatten: för vem? För vad?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Stilla eller mousserande, mineralvatten har en konstant mineralsammansättning och är godkända av National Academy of Medicine. Vet redan att mineralvatten är av underjordiskt ursprung, är mikrobiologiskt hälsosamt och dess mineralsammansättning är stabil. Det kan ses ha hälsofrämjande egenskaper. Upplysningsvis har källvatten ett mineral- och spårämnesinnehåll som inte alltid är stabilt.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varje mineralvatten har sin specificitet?

Så, ja, varje mineralvatten har sin specificitet och jag hjälper dig att se det tydligare:

Kalciumrika vatten

De rekommenderas för skelett och tänder, för muskelsammandragning och för blodkoagulation. Kalcium är särskilt viktigt hos barn och ungdomar, gravida eller ammande kvinnor och äldre. De rekommenderas dock inte för personer med njursten.

Natriumrikt vatten

De främjar god överföring av nervimpulser, god återfuktning av kroppen och begränsar uppkomsten av muskelkramper. De underlättar matsmältningen efter en tung måltid. Å andra sidan rekommenderas de inte i händelse av diet låg salthalt, om du har vätskeretention eller högt blodtryck eller njursvikt.

Vatten rikt på magnesium

De deltar i korrekt hjärtaktivitet och i överföringen av nervimpulser. De hjälper också till att bekämpa stress och förstoppning. Å andra sidan kan överdriven konsumtion av magnesiumrikt vatten orsaka diarré.

Lura: När ditt barn eller ditt barn lider av förstoppning rekommenderas exceptionellt att dricka en flaska vatten rik på magnesium.

Vatten rikt på natriumbikarbonater

De hjälper till att minska surheten i kroppen och minska muskeltrötthet, vilket gör att det rekommenderas vatten för idrottare. Och, i motsats till vad många tror, ​​är vatten rikt på natriumbikarbonater inte som vatten rikt på natrium, så inga problem även vid högt blodtryck, till exempel! Den enda nackdelen med att dricka vatten rikt på natriumbikarbonat är att det är kolsyrat och kan därför få dig att rapa.

Fluorrikt vatten

Fluor är ett viktigt mineral för starka ben och tänder. Men var försiktig, att konsumera för mycket fluor kan vara orsaken till att dina tänder försvagas. Därför rekommenderas inte fluorrikt vatten under 7 år!

Mineral vatten

Rekommenderat vatten?

Beroende på profilerna finns det vatten att rekommendera mer än andra:

  • Om du är sportig, välj vatten rikt på natriumbikarbonat för att återhämta dig bättre.
  • Om du är en postmenopausal kvinna är mineralvatten rikt på kalcium fördelaktigt på grund av risken för osteoporos.
  • Om du är någon som är stressad, tänk på mineralvatten rikt på magnesium.

Varje mineralvatten har verkligen sitt intresse, det är ett ”näringsämne”; men kom framför allt ihåg att det är viktigt att variera sitt vatten och att inte konsumera enbart mineralvatten!

Råd : Undvik flaskor med piktogrammet ”1” om du återanvänder dina plastflaskor eftersom det är dåligt för din hälsa.

Hur är det med kranvatten?

När det gäller kranvatten är det behandlat för att uppfylla dricksnormer. Mineralvatten är ”rent” till sitt ursprung och bör inte behandlas. Kranvattnets sammansättning varierar beroende på region. Till exempel i Paris-regionen är vattnet kalksten och därför ganska rikt på kalcium. Och vi kan inte göra hälsopåståenden heller.

Kom ihåg att kranvatten inte är lämpligt för att tillaga barnmat.

För att sammanfatta

  • Vatten rikt på kalcium: intressant för äldre;
  • Natriumrika vatten: intressant om du har hypotoni;
  • Vatten rikt på magnesium: intressant mot stress och förstoppning;
  • Vatten rikt på natriumbikarbonater: intressant för idrottare;
  • Observera: mineralvatten kan inte drickas dagligen;
  • Kranvatten är inte lämpligt för spädbarn.