Frukt och grönsaker som börjar med j

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vilken frukt och grönsak i j? Det är bra att lägga till frukt och grönsaker till din kost för en mängd olika hälsofördelar. De är låga i kalorier och höga på viktiga näringsämnen. Gör det till ett föredraget matalternativ för viktminskning. De kan också hjälpa dig att undvika vissa sjukdomar. Det finns många sorter av frukt och grönsaker och många sätt att förbereda, laga och servera dem. Här är varje frukt och grönsak i J, hur ovanliga de än är!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Frukter vars namn börjar med ”j”

Jackfruit, jujube och jaboticaba är frukter vars namn börjar med ”j”.

Även kallad jackfrukt, jacque är frukten av jackfrukten (Artocarpus heterophyllus).

Jujube är frukten av jujubeträdet (Ziziphus zizyphus). Men jaboticaba eller guapuru är frukten av Plinia cauliflora, ett träd som tillhör familjen Myrtaceae.

Jackfrukten

Jackfruktträdet anpassar sig väl till tropiska lågland och bär den största frukten av något träd. Denna frukt kan nå upp till 55 kg, med en längd på 90 cm och en diameter på 50 cm.

Den ellipsformade frukten har ett hårt, gummiaktigt skal. Den består av en vitaktig fibrös kärna som är cirka 5 till 10 centimeter tjock. Det kan vara runt 100 till 500 frön per frukt.

Mogen jackfrukt är naturligt söt, med en subtil doft av ananas eller banan. Den kan användas för att göra en mängd olika rätter, inklusive vaniljsås och kakor. Frön från mogna frukter är också ätbara. De har en mjölkaktig, söt smak som är jämförbar med paranötter. De kan kokas, bakas eller rostas.

Den ätbara massan innehåller 74 % vatten, 23 % kolhydrater, 2 % protein och 1 % fett. Det är en bra källa till vitamin B6. Den innehåller måttliga nivåer av vitamin C och kalium.

Jujuben

Denna ätbara frukt liknar ett datum. Jujube är sött och rikt på fibrer och är en bra källa till vitaminerna A, C och B. Den innehåller även mineraler som järn, fosfor och kalcium.

Jujube är rikt på vitaminer, mineraler, fettsyror och andra hälsofrämjande organiska föreningar och har många fördelar för sömn, humör, allmän hälsa och skydd mot sjukdomar.

Jujube innehåller kraftfulla antioxidanter, som hjälper till att reparera och begränsa cellskador. Dessa antioxidanter hjälper till att minska skadlig oxidativ stress och inflammation. Jujubes antioxidantkrafter kan ge många fördelar och skydd, särskilt för levern och det kardiovaskulära systemet.

Jaboticaba

Detta vintergröna träd kan nå en höjd av 15 meter om det inte beskärs. Frukten liknar en druva och är ett bär med en diameter på 3 till 4 cm. En tjock, lila, sammandragande hud täcker ett mjukt, vitt eller rosaaktigt gelatinartat kött. Inbäddade i köttet finns ett till fyra stora frön, vars form varierar beroende på art.

Jaboticabamassa är låg i kalorier och kolhydrater, men innehåller höga mängder vitamin C och andra vitaminer som vitamin E, folsyra, niacin, tiamin och riboflavin. Den innehåller även mineraler som kalium, kalcium, magnesium, järn, fosfor, koppar, mangan och zink.

Jaboticaba juice är rik på antioxidanter som hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och andra sjukdomar.

Grönsaker vars namn börjar med ”j”

Endast en grönsak har sitt namn som börjar med ”j”: det är jicama. Jicama är den ätbara knölroten av Pachyrhizus erosus, en klätterväxt som tillhör den botaniska familjen Fabaceae.

Jicama är en stärkelsehaltig rotfrukt som liknar en potatis eller kålrot. Knölroten har en något söt smak, men har låg sockerhalt. Gör det till ett bra kolhydratval för personer med diabetes och de som provar en diet med låg sockerhalt.

frukt och grönsaker i j
Endast en grönsak har sitt namn som börjar med ”j”: det är jicama. Jicama är den ätbara knölroten till Pachyrhizus erosus, en klätterväxt som tillhör den botaniska familjen Fabaceae.

Dess kött är saftigt och krispigt, med en nötaktig smak. Vissa tror att dess smak ligger mellan en potatis och ett päron. Andra tycker att det är nära vattenkastanjens.

Jicama är en utmärkt källa till vitamin C. Vitamin C är en kraftfull antioxidant som verkar för att begränsa oxidativ stress, stärka immunförsvaret och främja kollagenproduktionen. Denna grönsak hjälper också till hälsan hos leder och ligament.

Jicama innehåller också kalium, som hjälper till att sänka blodtrycket genom att slappna av blodkärlen. Dessutom kan jicama förbättra cirkulationen eftersom den innehåller järn och koppar, som båda är nödvändiga för friska röda blodkroppar. Jicama är också en naturlig källa till nitrat.