Hösten rimmar ofta med lite energi, några tips och tricks för att behålla din vitalitet och hålla dig i form trots begränsningarna i början av läsåret!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Början av läsåret är synonymt med att återvända till jobbet, skolan och idrotts- eller kulturaktiviteter… med ett ihållande tempo, ofta åtföljd av en nedgång i energi.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Så för att behålla vitaliteten och fortsätta med massor av positiv energi kommer här några tips för att komma tillbaka till skolan i bra form!

På programmet: kvalitetssömn, en balanserad och vitaminrik kost och en touch av fysisk aktivitet

När det kommer till mat hittar vi goda vanor

Jag börjar min dag med en god frukost full av vitaminer!

  • En drink (vatten, te, örtte, kaffe, etc.) för att återfukta dig efter en lång natts fasta.
  • En färsk frukt, helst säsongsbetonad, att fylla på med C-vitamin (kiwi, päron, passionsfrukt, apelsin, etc.)
  • Om möjligt, en portion stärkelsehaltig mat (fullkornsbröd eller rostade flingor med lite smör ELLER havregryn (lågt kolesterol) tillagad i vegetabilisk mjölk med lite kanelpulver (bra för ditt blodsocker) för att få lite energi hela morgonen, som du kan lägga till lite oljefrön (mandel, pistagenötter, etc.) för magnesium (hjälper mot stress) och proteiner och lipider av god kvalitet.
  • Du kan lägga till vanligt mejeri eftersom kalcium möjliggör bättre användning av alla andra näringsämnen.

Om du inte är hungrig vid frukosten du kan :

  • Dela detta genom att ta drycken, mejeriprodukter och frukt, stärkelsehaltiga livsmedel mitt på morgonen när hungern kommer att kännas.
  • Kanske vore det intressant att minska energiintaget på din middag för att lättare känna dig hungrig på morgonen.

Vid lunch och middag, en portion protein för att hålla dig nöjd, färska grönsaker (cirka 300 gram per dag) efter önskemål, stärkelsehaltig mat för långvarig energi (pasta, potatis, quinoa, torkade grönsaker etc.), en portion ost (får, getter) mjölk, komjölk) eller naturligt mejeri.

Snarare utanför måltiderna (1 timme före, som mellanmål): en säsongsbetonad frukt (2 till 3 per dag).

Föredrar kokta grönsaker och frukter om du är trött, för att inte trötta ut kroppen ytterligare och lägg färger och smaker (örter, kryddor etc.) på tallriken!

Jag återansluter till den goda smaken av hemlagad

Även om dina dagar är jobbigare i början av läsåret, undvik att konsumera industriprodukter till varje pris.” Faktum är att dessa produkter, för rika på omättade fetter, enkla sockerarter, salt, färgämnen och tillsatser, kommer inte att hjälpa dig att hålla dig i form dagligen, tvärtom…

Så ägna lite tid åt att laga några läckra, hälsosamma måltider. Välj minimalt förädlade livsmedel för att säkerställa god hälsa året runt.

Balansen är i variation!

höst

Fokusera på vitaminer och mineraler för en hälsosam återgång till skolan

För att bättre hantera stress och trötthet: marint magnesium och spirulina är fantastiska allierade.

Spirulina är en cyanobakterie som innehåller flera mineraler och spårämnen. Det ger ton och vitalitet för att bekämpa fysisk och mental trötthet. Det hjälper också till att stärka ditt immunförsvar under hela året och bekämpa stress och ångest. Den erbjuder också energigivande och anti-bristegenskaper, på grund av dess höga innehåll av lättupptagliga vitaminer och mineraler. Dessutom gör dess stora rikedom på järn och dess antioxidantverkan det till en superfood och en utmärkt hälsoallierad!

Marint magnesium vid behandling på minst 3 veckor, vad den har, hjälper till att reglera och minska fysisk och mental trötthet, den slappnar av kroppen och hjälper till att minska stress.

C-vitamin är den allierade mot trötthet par excellence. Han kommer att rädda dig från varje tillstånd av försvagning! I röda frukter och citrusfrukter, kiwi, röd paprika… Kom också ihåg att strö över dina sallader eller andra preparat med persilja, gräslök…

Vitamin D naturligt producerad av kroppen tack vare exponering för solen, hjälper det till att fixera kalcium och upprätthålla moralen. Från hösten minskar solskenet och ett intag av vitamin D3 är fördelaktigt för att minska nedgången i moral och energi.

Det finns i droppar (5 droppar varje morgon fram till slutet av våren).

Sov gott för en fullständig återgång till skolan: sömnen måste förberedas

För att främja god sömn, försök att lätta upp kvällsmåltiden, med en god portion färgglada grönsaker (kokta eller råa) och särskilt stärkelsehaltiga livsmedel (ris, pasta, potatis etc.) som möjliggör utsöndring av endorfin och god sömn.

Valfritt: en källa till magert protein, som fågel eller vit fisk

För att komma tillbaka till skolan i bra form, hitta en vanlig sömnrytm anpassad efter dina behov

För att återfå lite regelbundenhet, börja nu med att återupprätta en liten sömnrytm. Så, gå och lägg dig lite tidigare och försök bibehålla denna rytm hela veckan för att fylla på ditt sömnkapital.

Dessutom, efter din lätta måltid, tveka inte att konsumera ett avkopplande och lugnande örtte.

Således är kamomill, lind eller valeriana tre växter välkända för sina lugnande egenskaper.

Välj en fysisk aktivitet som du tycker om och utöva den regelbundet!

Ta upp din favoritsport eller prova något annat!

Ta dig tid att ställa in en tidslucka en eller två gånger i veckan.

Att utöva en sport som du älskar, som slappnar av i kropp och själ, som gör att du kan släppa och evakuera dåliga vibbar är en utmärkt hälsoallierad!

Faktum är att sport stimulerar ditt immunförsvar och gör dig därför mindre sårbar. Att utöva regelbunden fysisk aktivitet har också positiva effekter på sömnkvaliteten och spelar en roll för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

Andra mer avkopplande aktiviteter är också mycket intressanta, som meditation, läsning, teater, målning… Det här är alla stunder som du kommer att ta för dig själv och som kommer att hjälpa dig dagligen att klara av livets förpliktelser!

Var positiv, gör vackra och stora planer för det här nya året.

Glad tillbaka till skolan… I bra form!