Grönsaker och frukter som börjar med R

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Sanna superhjältar av välbefinnande och hälsa, grönsaker och frukter är av stor betydelse i människans kost. Hälsosamma, läckra och näringsrika, grönsaker och frukter har inte ett högt energivärde, men de ger viktiga näringsämnen som är nödvändiga för normal implementering av ämnesomsättningen. Vitaminer, mineraler, lättsmälta kolhydrater, kostfiber är bara några. Upptäck frukt och grönsaker i P!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Fiske

Persika är frukten av persikoträdet (Prunus persica), ett träd som tillhör familjen Rosaceae. Frukten har gult eller vitaktigt kött, en delikat arom och sammetslen skal. Köttet är mycket känsligt i vissa sorter, men är ganska fast i vissa kommersiella varianter. Persikor med gult kött har en behaglig smak, doftande och mer eller mindre söta eller syrliga, medan de med vitt fruktkött är särskilt doftande, saftiga, söta och har en aromatisk smak. Frukten äts färsk. Den kan också användas för att göra sylt, sirap och likör. Persika är en frukt med mycket låg kalori. Det finns bara 39 kalorier i 100 gram persika. Persikor är en källa till många vitaminer och mineraler. 100 g persika innehåller:

 • 200 mg kalium;
 • 10 mg kalcium;
 • 8 mg magnesium;
 • 0,6 mg järn;
 • 0,13 mg mangan;
 • 0,16 mg zink;
 • 0,05 mg koppar;
 • 595 µg betakaroten;
 • 0,96 g vitamin E;
 • 3 mg C-vitamin;
 • små mängder B-vitaminer
persikor

Pumpa

Pumpa är en fruktgrönsak. Det är frukten av Cucurbita maxima, en krypväxt som tillhör familjen Cucurbitaceae. Krämig, färgstark och med en sötsyrlig smak är pumpa en av de mest mångsidiga grönsakerna i köket. Från traditionell pumparisotto till bakad pumpa, det finns många idéer för att få fram det bästa av höstens ingrediens. Pumpa är en enkel men aptitretande tillbehör som passar perfekt till huvudrätter av kött eller fisk. Pumpa är också huvudpersonen i läckra desserter som pumpa och chokladkaka. Det är en perfekt grönsak för lågkaloridieter. Faktum är att 100 gram färsk pumpa bara innehåller 20 kalorier. Den är rik på betakaroten, natrium, kalcium, glutamin och arginin, men även på aminosyror, fibrer och cucurbitin.

Potatis

Potatisen är en knölgrönsak. Den skördas från Solanum tuberosum, en växt som tillhör samma botaniska familj som chili, tomat och peppar. Potatisen är söt och lätt bitter. Knölar av god kvalitet kännetecknas av en smakkombination som påminner om smör, grädde, nötter och jordnära smaker. När den tillagas i ugnen kan skalet på gammal potatis anta smaker som påminner om kakao och malt. Det finns flera sätt att tillaga potatis.

Potatis kan tillagas med eller utan skal, hel eller i bitar, med eller utan kryddor. Matlagning är fortfarande nödvändigt för att bryta ner stärkelse. De vanligaste recepten är potatismos och pommes frites. De kan även användas för att göra gnocchi, rösti eller focaccia. Dessa knölar är mycket rika på vitaminer (C, A, B3, B1, B2, B6) och mineraler (kalium, fosfor, kalcium, magnesium, zink, koppar, järn). Potatisen har många fytoföreningar med välkända antioxidantegenskaper, såsom lutein, zeoxantin, betakaroten och klorogensyra. 100 gram potatis ger i genomsnitt 86 kalorier.

paprika

Peppar är en fruktgrönsak. Den plockas från paprikaplantan (Capsicum annuum). Pepparsorter producerar frukt i olika färger, inklusive röd, gul, orange, grön, vit och lila. Sauterad paprika är ett perfekt tillbehör att göra under sommaren. De kan serveras som tillbehör till kötträtter, ostar, krutonger eller som garnering av en smörgås. Mycket välsmakande med sin söta och syrliga ton, de förstärker smaken i många rätter.

paprika

Antioxidantegenskaperna hos paprika är anmärkningsvärda. Det har de att tacka för sitt höga innehåll av vitamin A, C och betakaroten. Deras urindrivande och renande egenskaper gör dem också till värdefulla grönsaker. Paprika är också mycket rika på mineralsalter, särskilt kalium. Som sådan är det en perfekt allierad för hälsan i det kardiovaskulära systemet. Tack vare sitt höga fiberinnehåll har paprika laxerande egenskaper och ökar mättnadskänslan: detta gör dem till ett viktigt livsmedel för alla som vill hålla sig i form.

Purjolök

Purjolök (Allium ampeloprasum L.) är en bladgrönsak som produceras av en tvåårig växt som tillhör familjen liliaceae. Det är en grönsak med en smak som är väldigt lik lök men mer delikat och lättsmält.

Purjolök används i matlagning som grönsak och som en aromatisk ört, men det är också en medicinalväxt. Den används för att tillaga soppor, buljonger, risotto, pasta, omeletter eller pajer. Skär i tunna skivor, den kan även ätas rå som aperitif eller användas för att garnera och smaksätta sallader. Purjolöken är mycket rik på vatten och låg i kalorier och är en värdefull allierad i bantningsdieter och en källa till värdefulla mikroelement användbara för hälsan.

Det är en utmärkt mineraliserare, särskilt rik på kalcium, fosfor och järn. Den har ett bra C-vitamininnehåll och hjälper till att stärka immunförsvaret. Den vita delen innehåller ömtåliga fibrer som gör purjolöken till en lättsmält grönsak.

Ärta

Ärtan är en frögrönsak som produceras av Pisum Sativum, en växt som tillhör familjen Fabaceae. Tack vare deras milda och delikata smak kan de användas extremt mångsidigt i en mängd olika recept, från salta muffins till skinka och ärtor. Det är en stor klassiker inom familjematlagning, som Fusilli-krämen med skinka och ärtor.

Ärtor har flera fördelaktiga egenskaper som uppstår från de näringsämnen och aktiva ingredienser de innehåller. De är särskilt lätta och smältbara baljväxter jämfört med andra varianter. De orsakar i allmänhet inte problem med aerofagi eller meteorism.

Ärtor är rika på mineralsalter, vitaminer och vatten. de innehåller fibrer som är användbara för tarmens välbefinnande och för att bekämpa fall av förstoppning. De har antioxidantkraft och hjälper till att mätta. Ärter hjälper också till att hålla kolesterol och blodsocker i schack och verkar också vara allierade med hjärtat, cirkulationen och immunsystemet, tack vare närvaron av klorofyll som stimulerar produktionen av röda blodkroppar.

Jams

Sötpotatis är en rotfrukt med en söt och stärkelsehaltig smak. Det är knölroten tillIpomea batatas, en krypväxt som tillhör den botaniska familjen Convolvulaceae. Hudfärgen kan variera från röd-orange till brun till vit medan insidan kan vara gul, orange och till och med lila. Dess särskilt söta smak påminner om en blandning av potatis, pumpa, kastanjer och även morötter. Du kan enkelt använda dem för att ersätta vanlig potatis eller pumpa i mer traditionella recept.

Jams

Du kan laga sötpotatis på flera sätt: bakad, kokt, ångad, i mikrovågsugn och till och med stekt som vanlig potatis. De passar lätt till all mat: ägg, ostar, grönsaker och kött men också med kryddor och aromer. Sötpotatis är en allierad av kardiovaskulär hälsa. Dess bidrag av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fibrer hjälper till att skydda hjärtat och artärerna. Dessutom är det ett livsmedel fritt från mättade fetter och kolesterol. Sötpotatis ger cirka 80 kcal per 100g.

Palsternacka

Palsternacka är en rotfrukt. Det är knölroten till Pastinaca sativa, en växt som tillhör familjen Apiaceae. Det ser mycket ut som en morot, men är större och varierar i färg från vitt till elfenben till hassel. Dess smak är dock närmare den hos potatis, även om den är surare och mer intensiv.

Palsternacka kan inte ätas rå, eftersom rötterna är för hårda och träiga, men den kan användas i matlagning på en mängd olika sätt. Det första du ska göra är att ta bort huden, som är för seg. Tillagningen ska då vara långsam och långvarig. Du kan koka den och sedan blanda den för att göra en läcker soppa eller velouté som kan smaksättas med extra jungfruolja och persilja. Palsternacka är också utmärkt bakad.

Palsternacka har en hög proteinhalt. Den innehåller också mer sockerarter och har ett högre kalorivärde, jämfört med morötter. Liksom morötter innehåller den vitaminerna C och B, samt antioxidanter och värdefulla mineralsalter som fosfor, kalcium, järn och kalium.

Plommon

Plommonet är frukten av Prunus domestica, en buske som tillhör familjen Rosaceae. Frukterna är vanligtvis mellan 2 och 7 centimeter stora och har en klotformad till oval form. Köttet är fast och saftigt. Skalet på frukten är slätt, med en naturlig vaxartad yta som fäster på fruktköttet. Plommonet är en drupe, vilket betyder att dess köttiga frukt omger ett enda hårt frö.

Mogna plommon kan ha en vaxartad, vit, dammig beläggning som ger dem ett grumligt utseende.Deras söta smak, med en lätt syrlig eftersmak, gör dem perfekta för ett hälsosamt och gott mellanmål. Frukterna äts färska, kokta, torkade eller i form av sylt och marmelad. Plommon består av 88 % vatten och är rika på kolhydrater, fibrer, kalcium, fosfor, järn samt vitaminerna C och K.

Färska plommon innehåller cirka 46 kcal per 100 g. Den genomsnittliga mängden kolhydrater i en sådan portion frukt är 12-14,6 g. Även om plommon inte är rika på C-vitamin, har de mycket höga nivåer av vitamin A och vitamin E. De innehåller också så viktiga mineraler som kalium, järn, magnesium, kalcium och fosfor.

Pomelo

Pomelon är frukten av Citrus Maxima, en citrusfrukt, nära släkting till apelsinträdet och grapefrukten. Det tjocka skalet på frukten är grönt eller gult, och skivorna är åtskilda av bittersmakande skiljeväggar. Det finns tre typer av frukt: röd, vit och rosa, beroende på fruktköttets färg. Pomelon är den största citrusfrukten. Den största sorten av vit pomelo kan väga upp till 10 kg. Med ett ganska lågt kaloriinnehåll (cirka 35 kilokalorier per 100 gram) innehåller pomelo mycket vitaminer och värdefulla spårämnen: kalium, fosfor, kalcium, natrium och järn, B-vitaminer och C-vitamin.

Pomelo

Pomelo äts vanligtvis färsk, men den används också för att göra juicer och sallader. Den kan även avnjutas kanderad. Pomelo passar bra med andra citrusfrukter, såväl som söta frukter och bär: äpplen, päron, jordgubbar, bananer, persikor och kiwi. Dessa sallader smaksätts vanligtvis med vispgrädde, gräddfil, söta såser eller honung. Pomelomassa kan läggas till cocktails, glass eller användas för att dekorera bakverk och kakor.

Äpple

Äpplen är frukterna av äppelträdet (Malus domestica). Det finns cirka 7000 sorters äpplen. De skiljer sig åt i färg, konsistens, smak och näringsinnehåll. Äpplen kan ätas på olika sätt: i juice, i sallader eller bakade i pajer. Äpplen används ibland som ingrediens i salta livsmedel, såsom korv och fyllning. Äpplen kan också konserveras, torkas eller frysas. Äpplen är lågkalorifrukter, de innehåller cirka 83% vatten. 100 g av dessa frukter representerar bara 30 till 50 kalorier.

Apple innehåller många olika typer av aktiva ingredienser. Den innehåller mineralsalter (natrium, kalium, magnesium, kalcium, fosfor, järn och jod), vitaminer, tanniner, pektiner, socker, proteiner och organiska syror. Inom naturmedicin används kokta och rivna äpplen mot diarré hos barn och mot matsmältningsbesvär och magsår hos vuxna. Äppelskalste är ett utmärkt sköljmedel mot inflammation i mun och svalg.

Päron

Päronet är frukten av päronträdet (Pyrus sp.), ett släkte av träd som tillhör familjen Rosaceae. Traditionellt är päron formade som en glödlampa, men det finns runda eller cylindriska päron. Frukterna har en mängd olika färger, från vit till mörkgul, brun, orangeröd och alla nyanser av grönt. Vissa päron är saftiga medan andra är fasta och krispiga.

Päron innehåller nästan alla näringsämnen och ämnen som är användbara för kroppen. Det är :

 • vitaminer (A, C, E, H, K, PP, grupp B);
 • makronäringsämnen (kalcium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, klor, svavel),
 • spårämnen (järn, zink, jod, etc.),
 • organiska syror,
 • eteriska oljor,
 • flavonoider,
 • fytonäringsämnen
 • och andra biologiskt aktiva substanser.

Mogna frukter äts färska. Den används också som ingrediens i många aperitifer, sallader, drycker, pajfyllningar och vilträtter. Den kan också torkas, rökas, bakas eller användas för att göra kompotter, sylt, marmelad och sylt.

Physalis

Physalis är frukten av Physalis peruviana, en buskig växt som tillhör den botaniska familjen Solanaceae. Den runda, gula frukten har en diameter på mellan 1,25 och 2 cm. Dess arom kan beskrivas som en söt tomat med en eftersmak av ananas och vanilj. Det kan konsumeras ensamt eller i form av konserver och sirap. Det används i konfektyrberedningar med andra söta frukter.

physalis

Physalis är en bra källa till provitamin A, vitamin K, vitamin B1 och olika mineraler inklusive järn, magnesium, fosfor, koppar, mangan och speciellt kalium. Färsk frukt är också en utmärkt källa till vitamin C. Pound för vikt, den innehåller dubbelt så mycket som citron. Denna frukt består av 42% kolhydrater. Fetterna (8,5%) den innehåller är huvudsakligen omättade. Den innehåller också en bra mängd fibrer (24%) och pektin som kan fungera som regulatorer av tarmpassage.

Pitaya

Pitaya eller drakfrukt produceras av många arter av kaktusar som tillhör släktet Hylocereus, men även Stenocereus. Denna ovanliga frukt kännetecknas främst av sin ursprungliga form och färg. Dess form liknar en korsning mellan en kotte och en läderartad granat, och färgen på de mest populära varianterna är bubbelgumsrosa. Pitayas vita kött innehåller många små svarta frön som också är ätbara. Smaken av pitaya kan beskrivas som delikat, söt och lätt syrlig. Vissa säger att det smakar någonstans mellan kiwi och päron.

Pitaya är bäst när den är mogen. Den passar både som mellanmål och som tillskott till desserter, cocktails eller sallader. Frukterna kan också användas för att producera hemgjorda viner och juicer. Pitayan passar perfekt till smaken av granatäpple, jordgubbar och mango. Pitayan är en skatt ur näringssynpunkt. Den innehåller antioxidanter, askorbinsyra, fenoler, B-vitaminer och mineraler som kalcium, fosfor, järn.

pinjenötter

Pinjenötter är ätbara frön från flera arter av tallar. I Europa är den vanligaste arten Pinus pinea L. Den är liten och något avlång. Pinjenötter har en sötsyrlig men delikat smak och en tydligt märkbar tallarom.

I matlagning är pinjenötter mycket mångsidiga. De används i såser, vinägretter och sötsyrliga rätter. Du kan använda pinjenötter för att göra pesto genom att hacka dem med basilika, vitlök, extra jungfruolja och parmesan. Du kan också använda pinjenötter för att göra godis, kakor, kakor och glass. Pinjenötter är mycket kaloririka: 100 gram av dessa små, diskreta jordnötter innehåller mer än 670 kcal.

Pinjenötter har också en bra proteinhalt (30 viktprocent). Pinjenöten är också en utmärkt källa till kostfiber (4,5 % av vikten). Pinjenötter är rika på järn, fosfor, mangan, kalium, zink och koppar. När det gäller vitaminer noterar vi närvaron av tokoferol (vitamin E), tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2) och niacin (vitamin PP).

Pistasch

Pistage är frukten av pistageträdet (Pistacia vera L.), ett träd som tillhör den botaniska familjen Anacardiaceae. Denna frukt är en oval drupe, lätt böjd i ändarna, liknar en oliv. Dess yttre skal är oätligt. Inuti finns en kärna som innehåller ett ätbart frö, som kan bli upp till 2,5 cm långt och upp till 1,5 cm i diameter. Pistaschmandlar är mycket välsmakande, söta, behagligt doftande och lätt oljiga. De skiljer sig från alla andra nötter i sin vackra ljusgröna färg.

Pistagenötter

Pistaschmandlar är mycket energiska och innehåller mycket kalorier (600 kalorier per 100 gram). Du bör därför konsumera dem med måtta, speciellt om du har problem med högt blodtryck, diabetes eller fetma. Jämfört med andra nötter innehåller pistagenötter större mängder antioxidantämnen: lutein, betakaroten och tokoferoler. De är rika på fosfor, kalcium, kalium och järn, samt vitaminerna E, B1 och B6. Pistagenötter äts rostade, men de används även till vinägretter och såser. De används också vid framställning av glass.

Vattenmelon

Vattenmelon är frukten av Citrullus lanatus, en lianscent växt som tillhör familjen Cucurbitaceae. Frukterna är stora och släta. Färgen på köttet varierar från rött till gult, grönaktigt och vitt. Inuti hittar vi svarta eller röda frön. När frukten är mogen väger den i allmänhet mellan 2 och 5 kg. Vattenmeloner kännetecknas av en söt, mild och delikat smak. Med endast 16 kalorier per 100 gram har vattenmelon ett lågt energiinnehåll och kan därför även konsumeras av de som följer specialdieter.

Vattenmelon äts vanligtvis färsk i form av skivor eller tärningar. Det används vid tillverkning av fruktsallader. Det kan också förvandlas till juice. Vattenmelonjuice kan blandas med andra fruktjuicer eller göras till vin. Vattenmeloner är rika på vitaminerna A, E och B. Massan innehåller kalium, koppar, järn, mangan, magnesium, zink och en liten mängd natrium. Vattenmeloner kännetecknas av ett högt innehåll av karotenoider, lykopen, lutein, zeaxantin och kryptoxantin.

Grapefrukt

Grapefrukt är frukten av Citrus paradisi, en citrusfrukt som tillhör familjen rutaceae. Grapefrukt äts rå och används som ingrediens i fruktsallader. Utåt liknar grapefrukt apelsiner, men deras fruktkött är surt och har en bitter smak. Grapefrukt passar bra till skaldjur, fisk, fågel och unga ostar. Sylt görs av det och juicer pressas. Grapefrukt eteriska oljor används vid tillverkning av konfektyr och alkoholhaltiga drycker.

Grapefrukt är en mycket vitaminrik frukt. Den innehåller vitaminer (A, PP, C, D och B), samt mineraler (kalium, magnesium, kalcium, fosfor). Massan innehåller fibrer och huden innehåller eteriska oljor. Fördelarna med denna frukt är ovärderliga. Det ökar hjärnans aktivitet, har en gynnsam effekt på minne och koncentration. Det hjälper till att bekämpa depression och apati. Grapefrukt lindrar nervositet och förbättrar sömnen.

Papaya

Papaya är frukten av papayaträdet (Carica papaya L.), ett träd som tillhör familjen Caricaceae. Frukten är ett stort bär, vanligtvis sfärisk eller cylindrisk till formen och cirka 15 till 45 cm lång och 10 till 30 cm i diameter. Papayaskalet är gröngult och fruktköttet är orange eller lax. Kärnan i frukten innehåller svarta, runda frön som också är ätbara, men inte nödvändigtvis smakrika. Deras smak är något pepprig med en anmärkningsvärd bitterhet. Vikten på de största frukterna kan till och med nå 10 kg.

papaya

Köttet av mogen papaya är saftigt och sött, med en melonliknande smak. Papaya äts rå, ensam eller strös med citron. Den kan även smaksättas med salt och peppar. Skär i tärningar, det är ett bra komplement till fruktsallader. Papaya är låg i kalorier och kolesterol och är en rik källa till vitaminer och mineraler.

Frukten innehåller proteiner, lipider, kolhydrater, fibrer, flavonoider, vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E och K) och mineraler (zink, fosfor, magnesium, kalium, natrium, kalcium och järn) . Papaya krediteras med många hälsofördelar. Det underlättar matsmältningen och reglerar matsmältningssystemet. Det stärker hjärtat och cirkulationssystemet.