Grönsaker och frukter som börjar med N

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Tack vare sitt höga innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer är frukt och grönsaker väsentliga livsmedel för att stärka kroppens försvar och säkerställa optimal vitalitet och hälsa. Deras dagliga konsumtion hjälper också till att hålla risken för fetma och vissa sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar borta. För att hjälpa dig att få ut det mesta av dessa viktiga livsmedel kommer jag att presentera frukterna och grönsakerna i detalj som börjar med N.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Rova

Rova är en rotfrukt. Det är den köttiga roten till Brassica rapa subsp. Rapa, en örtartad växt som tillhör samma botaniska familj som kål. Roten kan vara mer eller mindre stor, rund, oval, elliptisk eller konisk. Rovan har ett vitt skal som hos vissa sorter kan få en karakteristisk lila nyans i den övre delen. Massan är vit eller gulaktig, saftig och krispig, med en söt smak, och ibland med en kryddig ton.

rova

Kålrot äts vanligtvis tillagad med smör eller olivolja och salt. Mer sällan kan den ätas rå. Rovor är mycket rika på näringsämnen. Bland de viktigaste är:

 • fibrer
 • proteiner
 • kolhydrater,
 • B-vitaminer (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9)
 • C-vitamin
 • vitamin K
 • antioxidanter
 • spårämnen (magnesium, järn, fosfor, kalium och zink)
 • eteriska oljor
 • föreningar från glykosinolatgruppen,
 • fytoncider (baktericida ämnen, liknande antibiotika som hämmar tillväxten av patogena mikroorganismer).

Nöt

Valnöten är frukten av valnötsträdet (Juglans regia), ett träd som tillhör den botaniska familjen Juglandaceae och släktet Juglans. I termens botaniska mening är valnöten inte en nöt, utan en drupe. Den består av ett köttigt och doftande yttre skal och en träig och äggformad inre kärna. Denna kärna är själv uppdelad i två halvor som innehåller ett frö som består av 2 ätbara hjärtblad. Detta frö är vikt, oregelbundet flikigt och cerebriformt.

Nöten har en utmärkt smak, desto känsligare ju färsk den är. Den är rik på olja av utmärkt kvalitet, som dock har en olycklig tendens att härskna på kort tid. Nötter kan ätas som de är (råa, rostade eller inlagda) eller som ingrediens i en maträtt som nötsoppa eller nöttårta. Valnöt är huvudingrediensen i baklava och cirkassisk kyckling.

Nötter är också populära som glasspålägg. Skalade nötter innehåller 14 % kolhydrater, 15 % protein, 4 % vatten och 65 % fett. Nötter är frukter med mycket kalorier. 100 gram nötter ger 654 kcal. Valnötter är också en bra källa till järn, koppar, magnesium, mangan, fosfor och vitamin B6.

Hasselnöt

Hasselnöt är frukten av hasselträdet (Corylus avellana), ett träd som tillhör familjen Betulaceae. Fröskalet är läderartat, mörkbrun till färgen och beströdd med fibrer. Fröet är omgivet av en träig fruktsäck vars storlek, form, tjocklek och färg är viktiga egenskaper som utmärker sorten. Hasselnötter har en söt, smörig smak, med inslag av kakao, vilket gör dem till en fantastisk allierad till choklad.

Utöver att ätas som mellanmål, används hasselnötter för att göra sockrad mandel, nougat, choklad, glass och olika godis. De används för att tillaga hälsosamma rätter som müsli. Efter mandel är valnötter den frukt som är rikast på vitamin E. De är en källa till fytosteroler, ett ämne som anses viktigt för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Hasselnötter innehåller också enkelomättade fetter som kan sänka LDL-kolesterol och triglyceridnivåer. Hasselnötter innehåller även kalcium, magnesium och vissa vitaminer från grupp A. De innehåller fosfor och är rika på kalium. De innehåller omega 3 och omega 6. Dessa är frukter med mycket kalorier. 100 gram hasselnötter innehåller 600 till 700 Kcal.

Medlar

Mispel är frukten av mispelträdet (Mespilus germanica), ett träd som tillhör den botaniska familjen Rosaceae. Det finns två olika sorter: Europamispel som skördas i oktober och lämnas att mogna på bänkar och japansk mispel som är vanligare på marknaden. Frukterna visas i form av små rundade äpplen, med grov skal och en gröngrå färg. De är ofta täckta med mycket fint dun.

Medlar

Mispelrens dimensioner varierar från 2 till 3 cm i diameter. Frukterna av Mespilus germanica är hårda och sura även när de är mogna. De blir ätbara om de får tillräckligt med tid. När frukten har mjuknat kan den ätas rå, ibland med socker och grädde. Ur vitaminsynpunkt är mispel rika på vitaminerna A, C och B. De innehåller också karotenoider, tanniner, flavonoider, organiska syror (citron-, äppel- och vinsyra) som under mognadstiden för det mesta omvandlas till sockerhaltiga ämnen. 100 gram mispel innehåller 47 kalorier.

Nektarin

Nektarin är frukten av Prunus persica var. nucipersica. Nektariner är en mängd olika persikor, men de kännetecknas av perfekt slät hud. Nektariner är också sötare än persikor. Nektariner är utmärkta frukter som kännetecknas av saftigt och aromatiskt orange eller gult kött.

Köttet av nektariner är mycket tätare än en persika, vilket gör det mycket lättare att separera från stenen. Vanligtvis äts nektariner färska, men de kan också användas i glass, kakor, sylt, kompotter, juice och gelé. Torkade nektariner finns också kommersiellt tillgängliga.

Nektariner innehåller mineraler som spelar viktiga funktioner i kroppen som kalium, magnesium och fosfor. De vanligaste vitaminerna är vitamin C, vitamin E och vitamin B3. Nektariner innehåller även antioxidanter som betakaroten, lutein och zeaxantin.