Grönsaker och frukter som börjar med M

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Grönsaker och frukter spelar en grundläggande roll för att kroppen ska fungera korrekt. På grund av deras relativt låga energi-, fett- och kolhydratinnehåll spelar de en viktig roll för att minska risken för många sjukdomar. Tack vare sitt höga innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter har de en gynnsam effekt på att upprätthålla kroppens syra-basbalans. Deras höga kostfiberinnehåll främjar en god tarmfunktion, ger en mättnadskänsla och har en gynnsam effekt på omsättningen av fetter och kolhydrater i vår kropp. För att hjälpa dig att bättre dra nytta av de gynnsamma effekterna av dessa livsmedel, här är listan över grönsaker och frukter som börjar med M.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Maniok

Cassava är en rotfrukt. Det är knölroten till Manihot esculenta, en tropisk växt som tillhör den botaniska familjen Euphorbiaceae. Cassava liknar en potatis, som kan bli 8 cm i diameter och 1 m lång. Varje rot väger 3 till 10 kg. Det är mycket stärkelse i dessa rotfrukter. De råa rötterna är mycket giftiga och används endast kokta eller bakade. Rå kassava används för att göra tapioka, en populär rätt i många länder.

maniok

Torkad kassava mals till mjöl. Av detta mjöl görs fina kakor, kallade kassavabröd. Bladbladen används också för att göra soppor. Cassava är en rik källa till kolhydrater (cirka 90%). Den innehåller 20-40% stärkelse, cirka 5% enkla sockerarter och cirka 2% protein. Denna grönsak innehåller också vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, B9 och C), mineraler (kalium, kalcium, magnesium) samt resveratrol. 100 g kassava ger cirka 159 kcal. Cassava har ett lågt glykemiskt index och innehåller inte gluten. Det rekommenderas därför mycket ofta i en mängd olika dieter.

Upptuggad

Lammsallat är en bladgrönsak. Den skördas från Valerianella locusta L., en örtartad växt som tillhör familjen Caprifoliaceae. Lammsallat är en salladsliknande växt med små blad. Men jämfört med sallader sticker den ut inte bara för storleken på bladen, utan också för dess exceptionella näringsvärde. Det rekommenderas att äta den rå. Lammsallat används i olika sorters sallader. Du kan också lägga till lammsallat till grönsakssmoothies. Det passar bra till både frukt och grönsaker. Det är ett bra tillskott till kött som kyckling.

Lammsallat accentuerar smaken av ostar, som fetaost. Lammsallaten är mycket kalorifattig. Därför är den idealisk för personer som vill gå ner extra kilon. Lammsallat är rik på betakaroten och mineralsalter. Den innehåller vitaminer (A, B6 och C), samt mineraler som zink, kalcium, natrium, järn, kalium, magnesium och fosfor.

Blåbär

Blåbäret, även kallat blåklint, är frukten av Vaccinium corymbosum, en buske som tillhör familjen Ericaceae. Frukten är ett bär 5-16 mm i diameter med en utsvängd krona i spetsen. Blåbär är först blekt grönaktiga, sedan rödlila och slutligen jämnt blå när de är mogna. De är täckta med ett skyddande lager av epikutikulärt vax. När de är mogna har de i allmänhet en söt smak med varierande syra.

Blåbär är en populär och mångsidig ingrediens i matlagning, tack vare deras syrliga ton. De används för söta och salta recept. Frukterna äts färska eller görs till sylt, juice eller pajer. I Frankrike och Italien används blåbär som bas för likörer och är en populär smaksättning för sorbet och andra desserter. I Bretagne används de ofta som smakämnen till pannkakor.

I Vosges och Massif Central är blåbärstårta en mycket populär traditionell efterrätt. Blåbärens stora näringsegenskaper beror också på närvaron av vitamin A och C, men även vitamin B1, B2, PP och mineralsalter som är viktiga för vår kropp (kalcium, fosfor, järn, natrium och kalium). Dessa näringsämnen, med hjälp av antocyanosider, hämmar effektivt bildningen av fria radikaler.

Björnbär

Björnbär är frukterna av arter av släktet Morus. Mullbäret tillhör familjen Rosaceae. Björnbäret är en söt, saftig frukt med en rödsvart färg som tenderar att bli glänsande. Den har en sötsyrlig smak och når sin fulla mognad under sommarmånaderna. I matlagning är björnbär en mycket mångsidig frukt. Från sylt till läckra hembakade kakor, dessa små frukter används ofta för att berika söta och salta recept, från de mest klassiska till de mest originella. Odlade björnbär utmärker sig för sitt höga innehåll av kostfiber, vitamin C och vitamin K. En 100 grams portion råa björnbär ger 180 kilojoule (43 kcal) och 5 gram kostfiber.

Björnbär innehåller en bra mängd folsyra, viktigt för gravida kvinnor, särskilt under de första månaderna av graviditeten. Redan i antiken användes mullbärsblad för att förbereda örtteer och dekokter som var användbara för att bekämpa magsår och för att lindra mag-tarmbesvär. Te erhållet från rotextrakt är ett naturligt motgift mot tarmsjukdomar och en kraftfull allierad i kampen mot diarré.

Mirabelle

Mirabellen plommon är frukten av Prunus europea subsp. initierade, en underart av plommon. Mirabelleplommon är en specialitet från franska Lorraine, som drar nytta av ett idealiskt klimat och jord för att odla denna frukt. Denna region producerar 15 000 ton Mirabelle-plommon per år, vilket utgör 80 % av världsproduktionen..

Mirabelleplommon har en medium eller lång stjälk och har inte en stjälkhåla. Deras spets är rundad, liksom deras stjärtbas. Suturlinjen saknas också. Hudens färg är gyllene gul, med rödaktiga reflektioner i solen. Färgen på fruktköttet är guldgul när den är helt mogen och dess konsistens är alltid hög. Massan, som separerar väl från stenen, är mycket saftig och lätt aromatisk. Smaken är behaglig och söt och syrlig.

Mirabelleplommon är en frukt som finns på stånden främst i augusti och september. Mirabelle plommon är bra källor till vitamin B och C och är också rika på kalium och magnesium. Liksom plommon har de en hög pektinhalt och främjar matsmältningen.

Melon

Melon är frukten av Cucumis melo, en årlig klätterväxt av familjen Cucurbitaceae. Melonen är en stor frukt, rund eller oval till formen. Slät eller lätt skrynklig, färgen på melonskalet varierar från blekgul till grönaktig. Med en färg som varierar från vitt till orange är melonens fruktkött, när det är mogen, saftigt och mycket väldoftande. I mitten av frukten finns en fibrös central hålighet fylld med frön. I grund och botten äts melon rå, skär i skivor, utan skal.

Melon torkas eller bearbetas också till melonhonung, sylt och kanderade frukter. Frön från vissa sorter används för att göra melonolja. Vissa sorter av melon odlas för sin behagliga doft. I Japan finns det likörer smaksatta med melon. Melon är en frukt med lågt kaloriinnehåll, med endast 34 kalorier per 100 gram. 100 gram melon ger mer än 60 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin C och 21 % av det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A. Meloner är också rika på karoten och folat.

Mango

Mango är frukten av mangoträdet (Mangifera indica), en växt som tillhör familjen Anacardiaceae. Frukten är en drupe, vars storlek, form, färg och smakegenskaper varierar beroende på sort. Således kan frukterna vara gula, orange, röda eller gröna. Frukter kan vara något runda, ovala eller njurformade. De varierar i storlek från 5 till 25 centimeter i längd och väger från 140 gram till 2 kilo.

mango

Mango har en söt smak som påminner om toner av persikor och ananas med en ton av apelsin. Den är lämplig för att göra olika recept på glass, granitas, läsk, godis och desserter. Ur mangon kan du också extrahera en smakrik juice. Mango består huvudsakligen av vatten (83%) och innehåller en bra mängd fibrer (1,6%). Den är rik på mineralsalter, inklusive kalium, kalcium, fosfor, magnesium och zink. Den ger vitamin B, E, men är framför allt väldigt rik på C-vitamin.

Mangostan

Mangostan är frukten av mangostanträdet (Garcinia mangostana), ett tropiskt vintergrönt träd som tillhör familjen Clusiaceae. Den ätbara frukten har en rundad form, med en diameter på cirka 5-7 cm. Massan är en aril som är uppdelad i 4 till 8 ätbara, doftande och krämiga lober. Den har en mjölkvit färg, med en vag smak av persika och litchi. Mangostan finns färsk, konserverad och fryst i västerländska länder. Frukt kan serveras som efterrätt eller

förvandlas till sylt. I Vietnam används den mogna frukten även som ingrediens i sallader. Den innehåller en betydande mängd fibrer och kolhydrater, samt vitaminer, kalcium, kalium och järn. Det är en avgjort lågkalorifrukt med ett mycket lågt intag av fetter och proteiner. Det är fritt från kolesterol. Tack vare dess matsmältningsegenskaper är denna tropiska frukt indikerad i fall av uppblåst mage eller för att förhindra bildandet av tarmgas. Det hjälper också till att bekämpa diarré och tarmförstoppning.

Mandarin

Mandarinen är frukten av Citrus reticulata, ett fruktträd som tillhör familjen Rutaceae. Frukten är sfärisk till formen, något tillplattad vid roten och är lätt att plocka. Fruktköttet är ljust orange till färgen. Den består av lätt separerbara segment, mycket saftiga och söta, i vilka många frön är nedsänkta. Barken är orange, subtil och doftande. Huden är tunn, lös, med en tunn vit mesocarp.

Mandariner är därför generellt lättare att skala och dela i segment. Mandariner skalas vanligtvis och äts färska eller används i sallader, desserter och huvudrätter. Skalet används färskt, hel, rivet eller torkat. Den kan användas som krydda för matlagning, bakning, drycker eller godis. Mycket rik på vitamin C, mandarin är också rik på fibrer och karoten. Den har också avsevärda mängder vitamin B och A, samt en betydande andel järn, magnesium och folsyra.