Grönsaker och frukter som börjar med O

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukt och grönsaker är viktiga livsmedel för att säkerställa allt välbefinnande, vitalitet och energi som krävs för att bättre möta våra dagar. För att hjälpa dig att bättre dra nytta av fördelarna med dessa livsmedel erbjuder jag dig en (liten) lista över frukter och grönsaker som börjar med O.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Ängssyra

Sorrel är en bladgrönsak. Den produceras av växter som tillhör släktet Rumex och den botaniska familjen Polygonaceae. Det finns mer än 200 sorter av syra runt om i världen. Äts färsk har syra en sötsyrlig smak och används förutom fräscha sallader, spenat och kokta grönsaker i allmänhet.

ängssyra

I hela Östeuropa används syra för att göra den berömda syrasoppan, kokad med grönsaker eller örter och kött eller ägg. På landsbygden i Grekland används den med spenat, purjolök och mangold att göra spanakopita. I Albanien puttras bladen och serveras kallmarinerade i olivolja, eller som ingrediens för att göra namngivna pajer byrek me lakra.

Sorrel har en hög koncentration av oxalsyra. Förtärt i för stora mängder kan det orsaka njurproblem, benavkalkning eller hjärtproblem. Liksom många säsongsbetonade växter är den rik på näringsämnen som är nödvändiga för att upprätthålla hälsan. Det är en utmärkt källa till vitamin C, vitamin A, B-vitaminer, järn, kalcium, zink, fosfor, magnesium, kalium och karoten. Den innehåller polyfenoliska föreningar som flavonoider och antocyaniner, som hjälper till att neutralisera fria radikaler, vilket hämmar bildandet av cancerceller.

Oliv

Oliver är fruktgrönsaker. Dessa är frukterna av olivträdet (Olea europaea), ett träd som tillhör familjen Oleaceae. Färska oliver är bittra och syrliga. Färgen beror inte på typen av oliver. Färgen är kopplad till tidpunkten för olivskörden. Grön oliv är frukt som skördas innan den är mogen, men efter att den har nått rätt storlek. Röda oliver skördas vid nästa mognadsstadium, men innan de är helt mogna. Endast den svarta oliven är mogen.

Råa eller färska oliver är naturligt mycket beska. För att göra dem trevliga att äta måste oliver jäsa. Bordsoliver är utmärkta snacks. Men oliver är också ett mycket bra tillskott till många rätter. De förhöjer perfekt smaken på pizzor och pasta. De fungerar bra i sallader och passar bra till kött- och fågelrätter.

Kalorivärdet för en 100 g portion oliver är bara 125 kcal. Oliver är en rik källa till vitaminer B. Oliver innehåller också kraftfulla antioxidanter: provitamin A, vitamin C och vitamin E. Oliver innehåller också många spårämnen: fosfor, kalium, järn, koppar och massor av fibrer.

Lök

Löken är en lökgrönsak. Det är den svullna glödlampan avAllium cepa L., en örtartad växt som tillhör familjen liliaceae. Lök är kända för sin inneboende kryddighet och djärva smak. Vanlig lök finns normalt i tre färgvarianter, nämligen gul eller brun lök, röd eller lila lök och vitlök.

Lök hackas vanligtvis och används som ingrediens i olika varma rätter. De kan också användas som huvudingrediens i rätter som fransk löksoppa och lökchutney. De kan bakas, kokas, bräseras, grillas, stekas, rostas, wokas eller ätas råa i sallader. Lök inlagd i vinäger äts som mellanmål runt om i världen.

Lök innehåller: enzymer som stimulerar matsmältningen och ämnesomsättningen; spårämnen (svavel, järn, kalium, magnesium, fluor, kalcium, mangan och fosfor); vitaminer (komplex A, B, C, E) och flavonoider med diuretisk verkan. Traditionellt används lök för att behandla olika sjukdomar, allt från tandvärk till urinvägssjukdomar.

Orange

Apelsin är frukten av apelsinträdet (Citrus sinensis), ett träd som tillhör den botaniska familjen Rutaceae. Apelsinen är en sfärisk frukt. Den har en ganska grov yttre hud som kallas hårsäcken. Inledningsvis har fruktsäcken en grön färg, men när den mognar varierar färgen från gult till rött och passerar genom orange.

Orange

Söt apelsin är den fruktigaste av alla citrusfrukter. Den har toner av mango och ananas, samt vaga accenter av kryddor och örter. Apelsinen kan ätas i skivor. I matlagningen använder vi juice, fruktkött och skal för söta eller salta recept. På Sicilien är fänkåls- och apelsinsallad väldigt populär.

Apelsiner innehåller vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, B9, C och E), mineraler (zink, fosfor, magnesium, kalium, natrium, kalcium och järn.) och karotenoider, främst betakaroten. De innehåller också terpener, föreningar som blockerar spridningen av fria radikaler. Apelsiner har bantande egenskaper. En medium apelsin ger bara runt 70 kcal.