Grönsaker och frukter som börjar med L

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Fördelarna med frukt och grönsaker är ovärderliga, och nästan ingen kan förneka det idag. Forskare har länge bevisat att deras dagliga konsumtion (helst rå) hjälper till att stärka immunförsvaret, förbättra hjärtats och blodkärlens funktion och mätta kroppen med vitaminer och mineraler. Här är listan över grönsaker och frukter som börjar med L.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Lucuma

Lucuma (Pouteria lucuma ) är frukten av ett träd hemma i de peruanska Anderna. Den odlas även i Chile och Ecuador och tillhör familjen Sapotaceae. Den mycket intensiva smaken är en korsning mellan lönnsirap och sötpotatis. Konsistensen å sin sida varierar beroende på fruktens mognadsgrad.

Frukt som börjar med L

Lucuma har en tunn, grön hud när den är omogen. När den är mogen får den en brunaktig färg. Fruktköttet, torrt, mjöligt och liknar äggulan, får sedan en orangegul färg. Från den torkade frukten av lucuma får vi ett pulver som används i matlagning som sötningsmedel. Dess fruktkött har, förutom att vara mycket bra, också en rad betydande hälsofördelar.

Denna massa är rik på betakaroten, vitamin A, vitamin B2, mineralsalter och järn. De gör den till en speciell frukt, till och med en riktig superfood, med antioxidant och mycket närande kraft. Lucuma innehåller också kolhydrater, fetter och ett ämne som kallas niacin som tjänar till att reglera kolesterolnivåerna i blodet.

Longan

Longan är frukten av Dimocarpus longan, ett tropiskt fruktträd som tillhör familjen Sapindaceae. Ursprungligen från södra Kina, denna frukt som kallas ”draköga” finns också i Indonesien och Sydostasien. Longan kan mer eller mindre anses vara en mindre kusin till litchi och rambutaner. Denna frukt är mycket populär i Asien, där den används i många recept och förberedelser.

Longanmassa innehåller många näringsmässiga och funktionella komponenter, inklusive kolhydrater, proteiner, fibrer, fetter, C-vitamin, aminosyror, mineraler, polyfenoler och flyktiga föreningar.

När den väl är skalad kan longan ätas färsk eller torkad. Den färska frukten används också för att skapa soppor, sötsyrliga såser, sylt, glass, juice och sprit. Torkad, å andra sidan, har den en liknande dragningskraft till russin. I århundraden har longan använts i traditionell kinesisk medicin som ett sömnmedel och avslappnande medel, för att förbättra matsmältningen och immuniteten, lindra nervsmärta, minska feber, döda parasiter och till och med som ett motgift mot ormgift.

Litchi

Litchi eller kinesiska körsbär är frukten av Litchi chinensis, en växt som tillhör familjen Sapindaceae. Lychee är en liten tropisk frukt som kännetecknas av ett skrynkligt, rödrosa, oätligt skal som omger en vitaktig fruktkött. Litchi har en söt, blommig smak. Litchi kan användas för att göra krämer, sylt, glass eller sorbet, men det konsumeras främst färskt. Skala helt enkelt frukten helt och konsumera den saftiga fruktköttet, var uppmärksam på fröet. Litchi är en värdefull källa till C-vitamin.

100 gram litchi innehåller 71,5 mg. De innehåller mycket kalium (171 mg per 100 g frukt). Litchi är också rikt på protein, kolhydrater, fibrer, sockerarter, vitaminer (B1, B2, B3, B6 och B9, E och K), mineraler (zink, fosfor, magnesium, mangan, selen, natrium, kalcium och järn). Östlig alternativ medicin anser att litchi är ett bra läkemedel mot sjukdomar i luftvägarna.

Kalk

Lime, även kallad lime, är frukten av Citrus aurantiifolia, en citrusfrukt som tillhör den botaniska familjen Rutaceae. Dessa frukter är nästan sfäriska till formen, gröna eller gula till färgen. Smaken av lime är syrlig och den ger en fräsch och behaglig doft. Fruktköttet har inga frön och är mycket saftigt, medan skalet är särskilt tunt. I matlagning används lime ofta som ett alternativ till citron, för tillagning av förrätter och huvudrätter. Lime är också användbart för att förbereda cocktails som caipirinha, caipiroska, margarita och mojito.

Med endast 38 kcal/100g är lime en utmärkt allierad i lågkaloridieter. Den har ett bra fiberinnehåll och är dessutom mycket vattenrikt. Liksom andra citrusfrukter har lime en hög C-vitaminhalt, även om den är lägre än i citron. Den har dock dubbelt så mycket vitamin A som den senare och innehåller även vitamin E. Lime är mycket rik på kalium, kalcium och fosfor.

Den kosmetiska industrin använder mycket lime eterisk olja, erhållen från dess skal. Denna ingrediens används vid framställning av krämer, parfymer och tvålar. Dessutom är dess arom ett bra naturligt botemedel mot myggor.

Lins

Linsen är en frögrönsak. Den skördas från Lens culinaris, en ettårig växt av baljväxtfamiljen. Växten har sitt namn tack vare den karaktäristiska formen på dess frön. Det finns tre typer av linser: röda, bruna och gröna. Alla tre arterna har samma näringsvärde och skiljer sig i färg och tillagningstid.Linser kan ätas grodda, stekta, bakade eller kokta. De är säkert läckra till chorizo, blodkorv, fläsköron eller bacon.

Lins

På grund av deras höga näringsvärde och låga kalorivärde är linser ett utmärkt kosttillskott. En tesked korn av denna grönsak innehåller endast 14 kalorier. Spannmål är rikt på lättsmält protein, vilket gör att kroppen känner sig mätt under lång tid. Den innehåller vitamin B1 och B9, mycket magnesium, järn, fosfor, mangan, zink och kalium. Linser är också rika på växtfibrer.

Sallad

Sallad är en bladgrönsak. Den plockas från sallad (Lactuca sativa), en ettårig tvåhjärtbladig ört från familjen Asteraceae, vars blad och huvuden används som mat. Bladen bildar en basal rosett som i allmänhet inte överstiger 30 centimeter i höjd. De är vanligtvis gröna till färgen, men kan vara bruna eller rödaktiga beroende på sort.

Sallad är en av de äldsta grödorna. Det finns flera sorters sallad (Bataviasallat, isbergssallat, bladsallat, romansallad, etc.). De flesta sallad används i sallader, ensam eller tillsammans med annat grönt, kött och ostar. Salladsblad kan även användas i soppor, smörgåsar och wraps, medan stjälkarna äts både råa och kokta.

Sallad innehåller kalium, fosfor, kalcium och magnesium, vitamin C, karoten (provitamin A), vitamin E, B1, B2, B6 och niacin. De yttre bladen på sallad innehåller dubbelt så mycket C-vitamin som de inre bladen.