Hur många kalorier i en baguette?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Baguetten är en av Frankrikes gastronomiska symboler, särskilt Paris. Var och en av oss har i åtanke minst en bild eller ett foto av en fransman som går nerför gatan med en baguette under armen! Det är verkligen inte förvånande att det finns med på listan över traditionella franska gastronomiska produkter och att det ensamt utgör 80 % av brödet som säljs i hela Frankrike. Berömmelsen för detta bröd har dock gått utanför nationella gränser och idag finns det tillgängligt i stormarknader runt om i världen. Men en fråga uppstår: hur många kalorier innehåller baguetter?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kalorier i baguette: 270 Kcal

Det finns 270 kalorier i 100g fransk baguette. 100 gram vitlöksbaguette ger 272 kcal. En halv flingbaguette ger 316 kcal. En fullkornsbaguette ger 255 kcal. En bit på 2,5 cm väger cirka 40 g, vilket innebär att den innehåller 108 kalorier. En medelstor baguette (150 g) innehåller cirka 405 kalorier (kcal).

kaloribaquette

För att visualisera hur mycket det faktiskt är, notera att kalorierna i en medelstor baguette (150 g) liknar kalorierna i t ex 8,5 äpplen, 5,5 glas Cola, 4,5 skivor ost, 4 skivor bröd, 3,5 glas mjölk , 24 teskedar socker.

För att bli av med dessa kalorier (465 kcal) behöver du till exempel cykla i minst 66 minuter, simma i 55 minuter eller jogga i 47 minuter. Kalorierna i en baguette kommer från 14 % protein, 67 % kolhydrater och 19 % fett.

Föreställ dig nu en smörgås. Vad finns det på en skiva baguette? De vanligaste förslagen är: majonnäs, smör, ost, kallskuret, ägg- eller fiskpasta och grönsaksdekorationer. Det betyder att en liten smörgås kan ge flera hundra kalorier.

Vad är protein-, kolhydrat- och lipidhalten i baguettebröd?

Baguetterna innehåller 10,86g protein per 100g. En medelstor baguette (150 g) innehåller cirka 16,3 g protein. Baguetter innehåller 52,04 g kolhydrater per 100 g. En medelstor baguette (150 g) innehåller cirka 78,1 g kolhydrater. Den medelstora staven väger cirka 150g. Baguetterna innehåller 2 g fiber per 100 g.

Tabell över näringsvärden för brödformen

Näringsämnenbaguette: innehåll per 100 gram
Kolhydrater56,6 g
-med socker3g
-varav stärkelse51,8g
– inklusive kostfiber1,9 g
Proteiner9,43g
Lipider1,5 g
– inklusive kolesterol0,1 mg
-varav mättar0,2 g
Kalium158 mg
Natrium681 mg
Vatten27g
Alkohol0 mg

Vad är medelvikten för en balja bröd?

En medelstor baguette (150 g) innehåller cirka 3 g fiber. Detta motsvarar cirka 10 % av en vuxens dagliga behov.

Vilket vitamininnehåll?

Följande värden kan hittas i franskt baguettebröd:

 • 0,427 mg citamin Bl (tiamin);
 • 0,37 mg vitamin B2 (riboflavin);
 • 5,38 mg vitamin B3 (niacin);
 • 0,2 mg vitamin C (askorbinsyra);
 • och 0,19 mg vitamin E.

Mineralinnehåll i brödformen

Baguetten är en källa till selen och zink. Selen hjälper till att hålla hår och naglar friska. Det bidrar till att immunsystemet och sköldkörteln fungerar korrekt. Zink hjälper till att bibehålla korrekt syn och bibehålla en frisk hud. Den gynnsamma effekten uppnås när ungefär hälften av produkten konsumeras per dag. Kom ihåg att en balanserad kost och en aktiv livsstil är mycket viktigt för ditt välbefinnande och hälsa.

Vilka livsmedelstillsatser finns i en vanlig baguette?

I Frankrike är baguetten en produkt som gradvis har blivit mer och mer industriell, vilket har sänkt dess inneboende kvalitet, vilket gör den mindre och mindre smakrik. Bagerier gör baguetter med hjälp av billiga mjöl och halvautomatiska metoder. Detta gjorde också att baguetter blev allt mer lik det frysta brödet som säljs i stormarknader. Fortfarande i Frankrike kan baguetten enligt lagen innehålla upp till 14 tillsatser. Bland dessa tillsatser är:

 • Ättiksyra och dess salter (E260, E261, E262, E263);
 • Mjölksyra och dess salter (E270, E325, E326, E327);
 • Askorbinsyra och dess salter;
 • Estrar (E300, E301, E302, E304);
 • Lecitin (E322);
 • Mono- och diglycerider av fettsyror (E471).

Får bröd dig att gå upp i vikt?

Vetemjöl, vatten, jäst och salt är de få enkla grundingredienserna för beredningen av baguetten som ur näringssynpunkt är ett riktigt komplett livsmedel. Det ger kolhydrater, proteiner och fibrer i olika procent, men även B-vitaminer, kalcium, järn och fosfor.

Dessa är alla viktiga faktorer för vår hälsa och deras närvaro måste alltid garanteras dagligen. Det är därför ett misstag att helt förbjuda denna typ av mat från din kost. Det är inte själva staven som får dig att gå upp i vikt.

Det finns andra aspekter att ta hänsyn till såsom vilken typ av baguette som väljs, mängden ingredienser den intas med och hur den kombineras med andra livsmedel. Sammanfattningsvis får baguetten dig inte att gå upp i vikt. Som alla livsmedel behöver du bara känna till det, välja det bästa, föredra det under vissa omständigheter och framför allt lära dig de rätta matkombinationerna.