Hur många kalorier i en aprikos?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Frukter av aprikosträdet, aprikoser tillhör en grupp frukter som är utmärkta snacks för figurmedvetna människor. Även om dessa frukter är rika på kolhydrater, hjälper de till med viktminskning, om de konsumeras med måtta. Frukten i fråga är relativt låg i kalorier. Aprikos är också en källa till vitaminer, mineraler och fibrer, som påskyndar ämnesomsättningen, mättar och skyddar mot en plötslig höjning och sänkning av blodsockret. Låt oss se hur många kalorier aprikos innehåller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Aprikoskalorier: 48 Kcal

Aprikos innehåller 48 kcal per 100 g. För att visualisera hur mycket det faktiskt är, tänk på att mängden kalorier från en aprikos liknar mängden kalorier från ett äpple eller 2 teskedar socker. För att bli av med dessa kalorier bör du till exempel cykla i minst 4 minuter, simma i 3 minuter eller springa i 3 minuter.

aprikos kalorier

Aprikos: vilket kolhydrat-, lipid- och proteininnehåll?

Aprikoser är främst en källa till kolhydrater, som är en viktig del av en balanserad kost. Kolhydrater är den viktigaste energikällan för din kropp. De bör därför täcka 45 till 65 % av ditt dagliga energibehov. Det bör noteras att aprikoser, tack vare deras innehåll av fördelaktiga komplexa kolhydrater, kommer att ge dig en solid dos energi. Dessa sockerarter hjälper till att upprätthålla konsekventa blodsockernivåer över tid.

Aprikoser innehåller fibrer (2 g) som stödjer viktminskningsprocessen, reglerar matsmältningssystemet, stabiliserar blodsockernivån och främjar mättnadskänslan. Frukten har en låg natriumhalt (1 mg).

Kalorierna i aprikoser kommer från 10% protein, 83% kolhydrater och 7% fett.

Aprikos näringsvärdestabell

NäringsämnenAprikos: innehåll per 100 gram
Kolhydrater11,1 g
-med socker0g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber2g
Proteiner1,4 g
Lipider0,4 g
– inklusive kolesterol0g
-varav mättar0,027 g
Kalium259 mg
Natrium1 mg
Vatten86,4g

Hur mycket väger en aprikos i genomsnitt?

En medelstor aprikos (55 g) ger cirka 26 kalorier (kcal). Detta motsvarar cirka 1 % av det dagliga kaloribehovet för en vuxen människa med medelvikt som ägnar sig åt fysisk aktivitet i genomsnitt (under antagande av ett dagligt behov på 2400 kcal).

Får aprikoser dig att gå upp i vikt?

Medan 100 g färsk aprikos ger cirka 34 kcal, är 100 g torkad aprikos redan mer än 241 kcal! Detta beror uppenbarligen på den minskade vattenhalten. Det ska dock erkännas att det är en riktig bedrift att äta 100 gram torkade aprikoser. I allmänhet konsumerar människor inte mer än 3-4 bitar åt gången.

De är ett bra substitut för godis eftersom de är väldigt söta och tillfredsställer aptiten. Det är därför de rekommenderas för att gå ner i vikt, naturligtvis i begränsade mängder. De innehåller mycket fibrer, både lösliga och olösliga. Lösliga fibrer hjälper till att hålla kolesterolnivåerna låga och blodsockernivåerna lämpliga efter en måltid.

Aprikoser rengör tarmarna effektivt, stimulerar tarmperistaltiken och är en prebiotika av god kvalitet för tarmbakterier. Så det är värt att slänga en näve i morgongröten då och då eller snacka med dina favoritnötter som en del av frukosten.

Aprikoser hjälper dig att hålla dig mätt tack vare fiber. Det är därför de främjar effektiv viktminskning, naturligtvis, när de konsumeras i rimliga mängder. I slutändan får aprikoser dig inte att gå upp i vikt.

Vad är mineralbidragen från aprikoser?

Aprikoser är en källa till kalium (259 mg), som är ett viktigt mikronäringsämne för att upprätthålla kroppens elektrolytbalans. Den deltar också i musklernas arbete och skyddar hjärtats och hjärnans arbete. Kaliumbrist kan orsaka trötthet, irritabilitet och högt blodtryck.

Vad är vitaminbidragen från aprikoser?

Aprikoser är rika på betakaroten, en förening som är föregångaren till vitamin A. Deras C-vitamin- och E-vitamininnehåll är också bra. I aprikoser finns det många ämnen som har antioxidantaktivitet. Den innehåller lutein och zeaxantin, men även quercetin.

Vilka egenskaper har aprikos?

Aprikos är indicerat vid problem på grund av A-vitaminbrist, såsom ögonsjukdomar, hudsjukdomar och mag-tarmsjukdomar m.m. Den innehåller fibrer som kan hjälpa dig att bekämpa förstoppning. Att äta aprikoser kan hjälpa till att skydda huden från solen. Aprikos är användbart för att förhindra överskott av fria radikaler, som är grunden för åldrande och cellulära transformationsprocesser. Det är användbart för att stärka immunförsvaret och stimulera aptiten. Aprikos har alltid ansetts vara ett universalmedel mot stagnation och resulterande svullnad. Den har den här egenskapen att tacka för sin rikedom på kalium, som är mineralavloppet par excellence.