Hur många kalorier i butternut?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Butternut squash, även kallad butternut squash, kan sätta färg på din tallrik och berika din kost med en unik smak och många mineraler. Den tillhör grönsaker med låg fett-, kolesterol- och natriumhalt. Du kan äta både det näringsrika köttet från butternut squash och de magnesiumpackade fröna utan att oroa dig för kalorier. Men hur många kalorier är det i butternutsquash?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Kalorier av en butternut: 45 Kcal per 100 g

Liksom de mest populära pumporna, är butternut squash också mycket låg i kalorier. 100 gram av denna grönsak innehåller endast 45 kalorier. Det kan därför konsumeras i stora portioner utan att orsaka viktökning. En stor butternut squash på 650 g ger 293 Kcal medan en liten zucchini kan väga 180 g och

butternut kalorier

Butternut: Protein, kolhydrater och lipider

. Kalorierna i butternut squash kommer från 8 % protein, 91 % kolhydrater och 2 % fett.

Butternut squash näringsvärdestabell

Näringsämnenbutternut: innehåll per 100 gram
Kolhydrater11,7 g
-med socker2,2 g
-varav stärkelse0 mg
– inklusive kostfiber2g
Proteiner1g
Lipider0,1 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,021 g
Kalium352 mg
Natrium4 mg
Vatten86,4g

Hur mycket väger en butternut i genomsnitt?

En medelstor butternut squash väger 520g och ger cirka 234 kalorier (kcal). För att visualisera hur mycket det faktiskt är, tänk på att mängden kalorier från en medelstor butternut squash (520 g) liknar mängden kalorier från 4,5 äpplen, 3 glas Cola, 2 skivor ost, 2 skivor bröd, 1,5 glas mjölk eller 12 teskedar socker.

För att bränna denna mängd kalorier (234 kcal) måste du till exempel cykla i minst 33 minuter, simma i 28 minuter eller springa i 24 minuter

Mineraler och vitaminer som finns i smörkräm

Butternut squash är en typ av vintersquash tillsammans med squash och pumpa. De vitaminer som är starkast närvarande i dessa typer av squash inkluderar vitamin A och vitamin C. En 100-grams servering av butternut innehåller 67 % av den rekommenderade dagliga dosen av vitamin A. Butternut squash ger också betydande nivåer av mangan, magnesium och kalium. En portion innehåller cirka 12 till 14 procent av de nödvändiga dagliga nivåerna av vart och ett av dessa mineraler.

Betydande mängder av olika B-vitaminer samt nyttiga spårmineraler som koppar, zink, tryptofan och omega-3-fettsyror finns också i butternutsquash. Butternut innehåller också en betydande mängd vitaminer B6 och E. En enda portion ger ungefär en tiondel av det dagliga behovet av dessa två vitaminer.

En annan stor hälsofördel med butternut squash är dess höga mängd kostfiber. Fiber, liksom vitaminer, ger inte kalorifördelar till kroppen, utan fungerar snarare som en reningsmekanism för matsmältningskanalen.

Hälsofördelar med butternut squash

De viktiga fördelarna med butternut squash fokuserar på dess antioxidantföreningar såsom karotenoider, som kan vara ganska sällsynta i andra frukter och grönsaker. Vitamin A är en viktig antioxidant, men det är inte den enda som finns i butternut. Den innehåller polyfenoliska föreningar som kryptoxantin-B, alfa- och betakaroten och lutein.

Polyfenoliska föreningar är kända för att vidga blodkärlen för att främja blodflödet. De har också positiva effekter på hjärtfunktionen. De spelar också en antiinflammatorisk roll för huden. Karotenoider ger butternut squash dess orange färg. De kan hjälpa till att förebygga cancer och förbättra synen och hjärtfunktionen.

De rikaste jordnötssquashrätterna är sallader, mosade soppor och ångkokta rätter. Däremot kan fördelarna med butternut squash minskas med matlagning. Detta beror på att det tenderar att bryta ner många av de nyttiga vitaminerna den innehåller. Eftersom den är låg i fett, natrium och kalorier, är butternut ett bra substitut för mindre hälsosamma ingredienser. Det används också över hela världen i en mängd olika livsmedel.

Får butternut squash dig att gå upp i vikt?

Butternöten, ibland kallad jordnötssquash, är felaktigt offer för en sorts demonisering på grund av dess söta smak som skulle vilja associera den med söt mat. I verkligheten, som vi kommer att se under vår studie, är denna pumpa en grönsak med extraordinära egenskaper som inte bör saknas i vår kost, även om vi är på diet.

Specialister har undersökt butternötens egenskaper, men vi har ännu inte svarat på frågan som pressar många: gör butternöt dig att gå upp i vikt? Svaret är nej, butternut squash är låg i kalorier. Tänk bara att i 100 g av denna grönsak hittar vi bara 45 kalorier.

Men var försiktig! Det finns en del av denna grönsak som många älskar: fröna, som är feta och ger många kalorier. Det är bäst att inte överdriva det, även om små doser är bra för dig! Faktum är att de innehåller 450 kalorier per 100 gram.

Recept: Butternut squashgratäng