Hur många kalorier i ett kycklingbröst?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Kycklingbröst är ett kött med hög proteinhalt och låg fetthalt. Det är en del av många rätter på grund av dess snabba beredning och delikata smak. Denna lågkaloriprodukt innehåller många mineraler som är nödvändiga för att kroppen ska fungera korrekt. Låt oss tillsammans se hur många kalorier kycklingbröst innehåller.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i kycklingbröst?

100 g rått kycklingbröst ger kroppen endast 98 kcal. Det är därför en lågkaloriprodukt.

kycklingbröst kalorier

Kycklingfilé anses vara magert kött. Värmevärdet för den beredda rätten ändras på grund av värmebehandling. 100 gram kokt kycklingbröst ger 98 kcal, medan bakat är det värt 134 kcal. 100 gram stekt kycklingbröst utan panering är värt 239 kcal. Panerad kommer samma kvantitet att vara värd 268 kcal. Därför bör du vara särskilt uppmärksam på beredningsmetoden och välja mindre skadlig matlagning för viktminskning.

Protein-, kolhydrat- och lipidhalt i kycklingbröst

Mängden protein i 100 g kycklingbröst är 21,5 g och mängden fett är 1,3 g. Kycklingbröst passar perfekt in i principerna för en lättsmält diet, för när det väl är tillagat irriterar det inte tarmarna. Vitt kött utan skinn är idealiskt för personer med högt kolesterol eftersom det endast innehåller 58 mg kolesterol per 100 gram. Det är värt att jämföra det med nötkött, som innehåller upp till 90 mg kolesterol.

Näringsvärdestabell för kycklingbröst

NäringsämnenKycklingbröst: innehåll per 100 gram
Kolhydrater0g
-med socker0g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber0g
Proteiner31g
Lipider3,57 g
– inklusive kolesterol85mg
-varav mättar1,01 g
Kalium256 mg
Natrium74 mg
Vatten65,3g

Hur mycket väger ett kycklingbröst i genomsnitt?

Ett medelstort kycklingbröst väger 205g och ger cirka 200kcal. Av denna anledning är det ivrigt valt av människor som följer en bantningsdiet.

Mineral- och vitamininnehåll

Kycklingbröst är en bra källa till mineraler och vitaminer. En halv filé innehåller:

 • 385 mg kalium;
 • 33 mg magnesium;
 • 0,4 mg järn;
 • 0,49 mg zink;
 • 0,1 mg koppar;
 • 0,1 mg mangan;
 • 0,09 mg tiamin (vitamin B1);
 • 0,153 mg riboflavin (vitamin B2);
 • 12,44 mg niacin (vitamin B3);
 • 0,55 mg pyridoxin (vitamin B6);
 • 0,4 mg kobalamin (vitamin B12).

Filé är en bra källa till B-vitaminer, nödvändiga för att nerv- och cirkulationssystemen ska fungera väl. Genom att konsumera kycklingbröst fyller vi även på mineraler som järn, magnesium, selen och zink.

En genomsnittlig bröstfilé som väger 200 g täcker 85 % av det dagliga vitamin B6-behovet och 85 % av selenbehovet hos en genomsnittlig vuxen.

Får kycklingbröst dig att gå upp i vikt?

På grund av dess näringsegenskaper och enkla konsumtion är kycklingbröst en av de livsmedel som allmänt rekommenderas för idrottare och personer som vill gå ner i vikt. Dess näringsprofil visar faktiskt att kycklingbröst är en proteinkälla med låg fetthalt. Det är också en kolhydratfri produkt. Cirka 90 % av kalorierna kommer från protein, medan 10 % kommer från fett. Regelbunden konsumtion av proteinrik mat har kopplats till viktminskning.

Livsmedelstillsatser och föroreningar

I Frankrike är det förbjudet att använda antibiotika i fjäderfäuppfödning, förutom behovet av att behandla djursjukdomar. Det finns dock oro över mängden antibiotika som används i terapi som släpps ut i kött.

Antibiotikabehandlingen utförs under strikt veterinärkontroll, och köttet måste vänta en anståndsperiod innan det når vårt bord. Detta är tiden efter vilken koncentrationen av den aktiva substansen inte har skadliga biverkningar på människokroppen. Men det är inte 100% säkert att köttet som finns till försäljning verkligen innehåller en ofarlig dos av antibiotikan. Av säkerhetsskäl bör produkter med kvalitetscertifikat väljas.

Data publicerade av Europeiska läkemedelsmyndigheten visar att antibiotika används dubbelt så ofta i Europa för att behandla djur som människor. Mellan 2011 och 2014 ökade deras användning inom jordbruket med upp till 23 %.

Det exakta näringsvärdet och innehållet av enskilda ingredienser i den beredda rätten beror på de tillsatser som används under tillagningen (torkad frukt, smör, grädde). För att inte öka rättens värmevärde kan du lägga till örter och kryddor.

Fördelarna med kycklingbröst

Utan tvekan gör kycklingfiléernas näringsinnehåll och låga kaloriinnehåll det till en frekvent ingrediens i måltider. Genom att äta kycklingbröst förser du kroppen med lättsmält protein och en liten mängd fett. En av fördelarna är också det relativt låga priset.