Hur många kalorier i en croissant?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Du sitter vid det väl dukade frukostbordet. Det finns färskpressad apelsinjuice, färska frallor från bageriet och varma, krispiga croissanter. När du biter i din croissant med välbehag har du redan dåligt samvete. Du frågar dig själv ”Hur är det med kalorierna i croissanten?” » Som du själv vet är kalorierna i croissanter absolut inte en av dina vänner när det kommer till viktminskning. Men betyder det att hela din viktminskningsframgång står på spel? Ta reda på kaloriinnehållet i croissanter i raderna som följer.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i en croissant?

100 g croissanter ger mellan 300 kcal till 406 kcal. Med tanke på att en krämig brioche väger runt 50 gram kommer kaloriintaget att ligga på mellan 150 och 200 kcal.

växande kalorier

Kalorierna i chokladcroissanten är 416 kalorier per 100 gram croissant. En smörcroissant har 406 kalorier per 100 gram croissant. 100 g syltcroissant ger 307 kalorier (kcal), vilket motsvarar 1284,49 kilojoule (kJ).

En ostcroissant ger 500 kalorier. En ost- och skinkcroissant ger 530 kalorier. Den nougatfyllda croissanten ger 520 kalorier. En chokladfylld croissant ger 525 kalorier. En croissant fylld med marsipan ger 510 kalorier. Kringlacroissanten ger 440 kalorier. Kaloriinformation avser alltid 100 gram bakverk.

Smörcroissanten är gjord av 90 % smör, varför den övertygar med sin söta smak. Generellt sett är smörcroissanten en riktig kaloribomb eftersom den är väldigt rik på socker och fett. Giffeln har en mjuk, flagnig konsistens, så den nästan smälter på tungan. Den kan ätas som mellanmål mellan måltiderna eller till frukost.

När det kommer till croissanter är det svårt att hitta rätt antal kalorier eftersom varje bagare har sitt eget recept på sin produkt.

Näringssammansättningen av en croissant

För 100 gram croissant finns det ungefär:

  • 42 gram kolhydrater;
  • 25 gram fett;
  • 9 gram protein.

Med tanke på medelvikten på en enstaka brioche är intaget 18, 11 respektive 3 gram. Kalorierna i en croissant kommer från 8 % protein, 45 % kolhydrater och 47 % fett.

I denna näringsprofil får vi inte glömma fibrer, som står för lite mindre än 5 gram per 100g produkt, samt mineralsalter och vitamin A, B9 och E. Det finns också element som kalcium, magnesium, fosfor, kalium och natrium.

Näringsvärden av en croissant

NäringsämnenCroissant: innehåll per 100 gram
Kolhydrater45,8g
-med socker11,3g
– stärkelse0 mg
-kostfiber2,6 g
Proteiner8,2 g
Lipider21g
– inklusive kolesterol67 mg
-varav mättar11.7
Kalium118 mg
Natrium384 mg
Vatten23,2g

Hur mycket väger en croissant i genomsnitt?

En medelstor croissant väger 55g och ger cirka 223 kalorier (kcal).

För att visualisera den faktiska mängden kalorier i en croissant, tänk på att mängden kalorier från en medelstor croissant (55 g) liknar mängden kalorier från till exempel 4 äpplen, 2 skivor ost, 2 skivor bröd, 1,5 glas mjölk eller 11,5 teskedar socker.

För att bli av med dessa kalorier (223 kcal) behöver du till exempel cykla i minst 32 minuter, simma i 26 minuter eller springa i 22 minuter.

Livsmedelstillsatser i croissanter

En studie visade att bakverk som croissanter var fulla av tillsatser och tillsatser. Bland de vanligaste i croissanter är:

  • Askorbinsyra (E300);
  • sojalecitin (E322);
  • glycerolmonostearat (E471);
  • Citronsyra (E330);
  • Kalciumpropionat (E280, E281, E282).

Går du upp i vikt av att äta croissanter?

Du kan gå upp i vikt väldigt snabbt med croissanter. De ökar kaloribalansen enormt med bara en frukost. Så om du äter nästan 4 croissanter och breder sylt på dem kan du snabbt få över 1000 kalorier.

En croissant är ett bra alternativ, speciellt för personer som har svårt att gå upp i vikt. Särskilt de fyllda croissanterna är till stor hjälp. Så en croissant är verkligen inte lämplig för att gå ner i vikt. Detta på grund av det höga innehållet av kolhydrater och fetter.

En lågkaloridiet är därför inte möjlig med croissanter. Om du vill synda bör du i förväg tänka på att du måste jogga i cirka 70 minuter för en croissant med jordgubbssylt.