Hur många kalorier i en gurka?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Gurkor innehåller många värdefulla näringsämnen samt antioxidanter som kan hjälpa till att förebygga många sjukdomar. Dessutom är de låga i kalorier och har en hög vattenhalt, vilket gör dem idealiska för människor som vill gå ner i extra kilon. Gurkor tillhör familjen squash och omfattar cirka 55 arter. Vilka vitaminer innehåller gurka? Hur många kalorier innehåller det och vilka är dess hälsofördelar?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Gurkakalorier: 14,70 kcal per 100 g

100 g gurka innehåller 14,70 kalorier (kcal), enligt Myndigheten för forskning och information inom frukt och grönsaker (APRIFEL). Men andra författare uppskattar att 100 g gurka ger mer än 10 kcal. En medelstor gurka (450 g) innehåller cirka 66,15 kalorier (kcal). För att få en uppfattning om storleksordningen, kom ihåg att mängden kalorier från en medelstor gurka (450 g) liknar mängden kalorier från ett stort äpple och 1,5 tesked socker.

För att bränna denna mängd kalorier 66,15 kcal måste du till exempel cykla i minst 4 minuter, simma i 3 minuter eller springa i 3 minuter.

En inlagd gurka innehåller cirka 7 kalorier. Beroende på dess storlek ökar detta värde något. Intressant nog innehåller inlagd gurka färre kalorier än vanliga råa gurkor eftersom mängden kolhydrater minskar på grund av jäsning.

Gurka: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

Till skillnad från andra säsongens grönsaker äts gurka med skalet på. För det är den del som innehåller störst koncentration av näringsämnen. Kalorierna i en gurka kommer från 14% protein, 80% kolhydrater och 5% fett.

Tabell för gurka näringsvärden

Näringsämnengurka: innehåll per 100 gram
Kolhydrater3,63 g
-med socker1,67 g
-varav stärkelse0,83 g
– inklusive kostfiber0,5 g
Proteiner0,65 g
Lipider0,11 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,037 g
Kalium147 mg
Natrium2 mg
Vatten95,2g

Hur mycket väger en genomsnittlig gurka?

En gurka väger i genomsnitt 450 g. Enligt Apritel är medelvikten för en rå gurka 400g till 500g. Andra specialister klassificerar den genomsnittliga massan av gurkan i intervallet 250 g till 300 g.

Vilka är vitaminbidragen från gurka?

Gurkor innehåller värdefulla vitaminer för hälsan. Betakaroten är ett naturligt ämne som skyddar huden mot UV-strålar. Så det rekommenderas att äta gurka på sommaren. B-vitaminerna som finns i gurka stöder nervsystemets korrekta funktion och metaboliska förändringar, eftersom de är en del av koenzymer och enzymer.

Vilka är gurkans mineraltillskott?

Gurka är en grönsak med låg kalorihalt och låg i kostfiber. Den ger mycket vatten, vilket gör den perfekt för varma dagar. Den innehåller kalium och i små mängder fosfor, zink, koppar, mangan och jod. Tillsammans med lågt natriumintag skyddar kalium mot högt blodtryck och vätskeretention i kroppen.

Zink är mycket viktigt för kroppen eftersom det är en komponent i mer än 300 enzymer som katalyserar metaboliska reaktioner i kroppen. Det är också viktigt för män eftersom det förebygger prostatacancer och hjälper till att omvandla konsumerad alkohol. Det spelar också en roll i proteinmetabolismen.

Koppar är en komponent i proteiner och enzymer. Det spelar en viktig roll i processerna för järnförnyelse i kroppen och i produktionen av hemoglobin. Jod är en viktig del av sköldkörtelhormoner, som är avgörande för korrekt ämnesomsättning, energiproduktion och upprätthållande av vikt och kroppstemperatur.

Innehåller gurka livsmedelstillsatser?

Gurka är en växtnäring som vanligtvis äts färsk, strax efter skörd. Den innehåller inga livsmedelstillsatser, i det här fallet. Å andra sidan innehåller inlagda gurkor antibakteriella och svampdödande tillsatser. Dessa är bensoesyra och natrium-, kalium- och kalciumbensoater (E210, E211, E212, E213).

Får gurka dig att gå upp i vikt?

Gurkans huvudsakliga egenskaper gäller dess renande och diuretiska verkan, vilket beror på dess höga innehåll av vatten, fibrer och mineraler. Av denna anledning rekommenderas gurka i en bantningsdiet för dem som vill eliminera överflödig vätska och cellulitansamlingar. Som sagt, gurka får dig inte att gå upp i vikt. Tvärtom, det får dig att gå ner i vikt.

Faktum är att vattnet och fibrerna den är rik på bidrar till att öka mättnadskänslan med väldigt få kalorier. Om det sätts in på rätt sätt i en balanserad kost är det mycket användbart för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt.