Hur många kalorier i en zucchini?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Stekt, grillad eller kokt, men också rå, zucchini är en av de mest populära grönsakerna, särskilt på sommaren. Zucchini är nyttig och god, enkel att tillaga och kan avnjutas på många sätt året runt. Utan att glömma att zucchini är en värdefull källa till mineralsalter och vitaminer. De innehåller aminosyror som är användbara för kroppen för att bilda proteiner. Oavsett om du har turen att kunna plocka dem direkt från din egen trädgård eller om du måste gå till din grönsakshandlare för att köpa dem, så har zucchini en rad viktiga egenskaper, som inte ska underskattas. Låt oss ta en titt på de näringsmässiga egenskaperna och kalorierna som finns i zucchini.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier i en zucchini?

En liten zucchini på 100 g ger 17 kcal, enligt specialister. Om du kunde äta en mycket stor på 2000 g skulle den bara ge dig 340 kcal! Självklart ökar också kalorierna i zucchini beroende på hur grönsaken tillagas och speciellt kryddad. I det här fallet måste vi också överväga kalorierna som finns i kryddor, såsom olivolja.

zucchini kalorier

Förutom sitt låga kaloriintag kännetecknas zucchini också av sin smältbarhet: deras konsumtion rekommenderas för äldre och barn, men också för personer som lider av matsmältningsstörningar eller lider av förstoppning.

Zucchini: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

Zucchini förser kroppen framför allt med vatten, som är dess huvudkomponent. Och om du konsumerar en 100 g zucchini kommer den att förse din kropp med 3,11 g kolhydrater, 1,21 g protein och 0,32 g fett.

Näringsvärdestabell för zucchini

NäringsämnenZucchini: innehåll per 100 gram
Kolhydrater3,11 g
-med socker2,5 g
-varav stärkelse0g
– inklusive kostfiber1g
Proteiner1,21 g
Lipider0,32 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,084 g
Kalium261 mg
Natrium8 mg
Vatten94,8g
Alkohol0g

Hur mycket väger en zucchini i genomsnitt?

En medelstor zucchini väger cirka 560 g och ger cirka 95 kalorier (kcal). För att visualisera hur mycket det faktiskt är, notera att kalorierna i en medelstor zucchini liknar kalorierna i 1,5 äpplen, en halv skiva ost, en halv skiva bröd, ett halvt glas mjölk eller 5 tsk socker.

För att bränna dessa kalorier (95 kcal) måste du till exempel cykla i minst 14 minuter, simma i 11 minuter eller springa i 10 minuter. Kalorierna i zucchini kommer från 24% protein, 62% kolhydrater och 14% fett.

Vilka är vitaminbidragen från zucchini?

Zucchini är en källa till vitaminer. En portion på 100 g rå zucchini ger 11 mg vitamin C och 6 mcg vitamin A-ekvivalent.

Vilka är mineralbidragen från zucchini?

Zucchini är en bra källa till mineralsalter. Eftersom en portion på 100 g zucchini förser människokroppen med 22 mg natrium, 264 mg kalium, 0,5 mg järn, 21 mg kalcium och 65 mg fosfor.

Innehåller zucchini mattillsatser?

Nej, zucchini innehåller inga livsmedelstillsatser.

Nyttiga egenskaper hos zucchini

Zucchini är ett kalorifattigt livsmedel tack vare närvaron av en hög koncentration av vatten (94%) och en mycket låg andel lipider och proteiner.

De är låga i natrium och rika på vitaminerna A, B1, B2, C och PP. De har ett bra mineralinnehåll (inklusive kalcium, järn, fosfor och kalium). Huden, som ofta kasseras av misstag, är en utmärkt källa till folsyra och karotenoider.

För att bevara vitaminerna i zucchini rekommenderas det att äta den rå. Dess smältbarhet är i allmänhet mycket god. Zucchini har urindrivande och uppfriskande egenskaper. De stimulerar faktiskt tarmfunktioner och har en lätt lugnande och laxerande effekt.

Utan mättat fett och rikt på vatten och mineralsalter (inklusive kalium) är zucchini lämplig för personer som lider av högt blodtryck. Kalium hjälper till att sänka både blodtryck och hjärtfrekvens genom att motverka effekterna av natrium. De är också en värdefull allierad mot överskott av kolesterol.

Perfekt för dem som är särskilt uppmärksamma på sin figur, zucchini är mättande. De bekämpar vattenretention och celluliter. Tack vare deras renande och urindrivande egenskaper är de en oersättlig allierad för personer som lider av inflammation i urinvägarna.

Det slutar inte där. Zucchini är rik på antioxidanter som hjälper till att bekämpa effekten av fria radikaler. De skyddar kroppen från åldrande och kan, precis som gurkor, användas för att minska mörka ringar, påsar under ögonen och rynkor.

Får zucchini dig att gå upp i vikt?

Zucchini är inte gödande. Tvärtom hjälper de dig att gå ner i vikt. Varför hjälper zucchini oss att gå ner i vikt? Eftersom zucchini bara har 17 kalorier per 100 gr. Detta gör att vi kan äta mycket, vara nöjda och få i oss väldigt få kalorier.

Ett annat intressant faktum är att zucchini accelererar ämnesomsättningen, vilket främjar fettförbränningsfunktionen. Detta motsvarar att säga att vi får energi och eliminerar överflödigt fett genom att bränna det. Detta beror på närvaron av vitamin A, som hanterar lipidoxidation.

Dessutom innehåller zucchini lösliga och olösliga fibrer. Lösliga fibrer avgiftar och fördröjer uppkomsten av glukos i blodet. Olösliga fibrer har däremot till uppgift att förbättra vår tarmhälsa. De tillåter oss att ha bra bakterier som rengör oss från insidan, vilket främjar utdrivningen av gifter och fetter.

Zucchini innehåller även jod, vilket hjälper vår ämnesomsättning att aktiveras och fungera väl.