Hur många kalorier i en mandel?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Mandel är en av de mest populära ingredienserna i medelhavskosten. Deras smak gör dem inte bara perfekta för både söta och salta recept, utan dessa frön är också välkända för sina välgörande egenskaper för kroppen. Men hur många kalorier ger de med regelbunden konsumtion? Vilka är näringsvärdena och vilka är de mest användbara egenskaperna för kroppen?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier är det i mandel?

100g mandel motsvarar 579 kcal. Detta motsvarar cirka 10 % av det dagliga kaloribehovet för en vuxen människa med medelvikt och genomsnittlig fysisk aktivitet. En handfull mandlar (40 g) innehåller cirka 232 kalorier (kcal).

mandelkalorier

För att få en uppfattning om kaloriinnehållet i mandel, tänk på att mängden kalorier i en handfull mandlar (40 g) liknar mängden kalorier i till exempel 4 äpplen, 2,5 glas Cola, 2 skivor ost, 2 skivor bröd, 1,5 glas mjölk och 12 teskedar socker.

För att bränna dessa kalorier (232 kcal) måste du till exempel cykla i minst 33 minuter, simma i 27 minuter eller springa i 23 minuter. Kalorierna i mandel kommer från protein 14%, kolhydrater 14% och fett 72%.

Mandel: Protein-, kolhydrat- och lipidhalt

Mandel innehåller 21,15g protein per 100g. En handfull mandlar (40 g) innehåller cirka 8,5 g protein. Mandel innehåller 21,55g kolhydrater per 100g. En handfull mandlar (40 g) innehåller cirka 8,6 g kolhydrater. Mandel innehåller 12,5 g fiber per 100 g. En näve mandel (40 g) innehåller cirka 5 g fibrer. Detta motsvarar cirka 17 % av en vuxens dagliga behov.

Tabell för mandelns näringsvärden

NäringsämnenMandel: innehåll per 100 gram
Kolhydrater21,67g
-med socker3,81 g
-varav stärkelse0,72 g
– inklusive kostfiber12,2g
Proteiner21,22g
Lipider49,42g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar3,731 g
Kalium733 mg
Natrium1 mg
Vatten4,41 g
Alkohol0 mg

Hur mycket väger en mandel i genomsnitt?

En näve mandel väger runt 40g. En matsked mandel väger cirka 15g. Ett glas mandel väger cirka 95g. En mandel väger i genomsnitt 0,92 gram.

Mineraler

Mandlar innehåller kalium (705 mg) som är ett viktigt element för att upprätthålla kroppens elektrolytbalans. Det deltar också i muskelsammandragningar och skyddar hjärtats och hjärnans arbete. Kaliumbrist kan orsaka trötthet, irritabilitet och högt blodtryck. Dessutom innehåller produkten magnesium (268 mg), som har ett brett utbud av biologiska funktioner. Det hjälper till att bränna proteiner, fetter och kolhydrater. Det skyddar hjärtat, förbättrar minnet, stärker musklerna och mycket mer.

Produkten är en källa till järn (3,72 mg). Det är ett mineral som bland annat deltar i transporten av syre till musklerna. Därför kan dess låga nivå leda till anemi och bromsad ämnesomsättning. Denna produkt innehåller kalcium (264 mg) som stimulerar ämnesomsättningen och stärker skelett och tänder. Det deltar i muskelsammandragning och blodkoagulering. Mandlar innehåller mangan (2,29 mg), ett ämne som främjar matsmältningen och renar kroppen från gifter. Det deltar i fettförbränning och glukosmetabolism.

Vitaminer

Mandlar är rika på vitamin A, ett vitamin som är användbart för hudens välbefinnande och synen. De är också rika på vitaminer från B-gruppen, nödvändiga för att musklerna ska fungera korrekt och för utvecklingen av intellektuella förmågor. Mängden vitamin E är riklig. Det senare är viktigt för att bekämpa cellulär åldrandeprocess, eftersom det motverkar verkan av fria radikaler.

Får mandel dig att gå upp i vikt?

Att konsumera mandlar verkar vara ett genomsnittligt val för dem som är på diet. Mandel är ett mycket bra mellanmål under en bantningsdiet. Även om de innehåller mycket kalorier förser de kroppen med viktiga näringsämnen som reglerar ämnesomsättningen och förhindrar ansamling av fett i kroppen.

Nyttiga egenskaper hos mandel

Mandlar är rika på bra fettsyror som neutraliserar uppbyggnaden av dåligt LDL-kolesterol. Dessutom hjälper samma fettsyror till att stärka artärernas inre väggar, vilket minskar kardiovaskulära risker.

Det generösa intaget av fibrer hjälper till med tarmens aktivitet, främjar peristaltiken och främjar elimineringen av överflödig gas. Mandel kan därför rekommenderas som hjälpmedel vid förstoppning.

Fiber minskar upptaget av enkla sockerarter och kolhydrater, med en direkt effekt på blodsockernivån. Dessa frön är rika på vitamin E och hjälper till att stärka hudens struktur. Mandel hjälper huden att återfå sin elasticitet. Regelbunden konsumtion främjar produktionen av hyaluronsyra, som är avgörande för hudens kompakthet.

Intaget av mineraler som fosfor, magnesium och kalcium garanterar ett bättre benskydd. Mandlar stärker dem och gör dem mindre benägna för frakturer eller effekterna av osteoporos.