Hur många kalorier i en kronärtskocka?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

De är en värdefull gåva från trädgården. De mycket älskade kronärtskockorna anländer till våra bord mitt i vintern, redo att berika vår veckomeny med massor av smak. Dessa grönsaker, som tillhör familjen Asteraceae, har också en rad intressanta fördelar för vår hälsa, vilket gör dem unika i sitt slag. Kronärtskockan (Cynara scolymus) är rik på fenolsyror och flavonoider och är också en källa till tanniner, inulin, B-vitaminer samt vitaminerna C och K. Kronärtskockor ger också mineralsalter, såsom kalium, magnesium, kalcium, natrium, zink , koppar och mangan. När de är kokta har kronärtskockorna en mjuk konsistens och söt smak. De är inte bara behagliga för smaken, utan har också utmärkta näringsegenskaper. Låt oss tillsammans upptäcka näringsvärdena och antalet kalorier i kronärtskockan.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Hur många kalorier innehåller kronärtskockor?

Kronärtskockan är väldigt lätt i termer av kalorier och drar nytta av ett praktiskt taget perfekt näringstabell. De råa kronärtskockorna som vi lägger i sallader har ett väldigt lågt kalorivärde, mellan 18 och 22 Kcal per 100 gram produkt.

kronärtskocka kalori

Uppenbarligen varierar kalorivikten hos kronärtskockor när man lagar mat, beroende på de valda metoderna. För 100 g kokta kronärtskockor ligger vi på runt 50 Kcal. Vi kan till och med gå upp till 208 Kcal för samma kvantitet produkt stekt i smet med ägg, mjöl och olivolja. Av de totala kalorierna som finns i 100 g kokta kronärtskockor kommer 8% av lipider, 43% av kolhydrater och 49% av proteiner.

Tänk på att mängden kalorier från en medelstor kronärtskocka (35 g) liknar mängden kalorier från en halv tesked socker. För att bränna dessa kalorier bör du till exempel cykla i minst 2 minuter, simma i 2 minuter eller springa i 2 minuter.

Protein-, lipid- och kolhydratinnehåll i kronärtskockor

Kronärtskockor innehåller 3,27g protein per 100g. En medelstor kronärtskocka (35 g) innehåller cirka 1,1 g protein. Kronärtskockor innehåller 10,51 g kolhydrater per 100 g. En medelstor kronärtskocka (35 g) innehåller därför cirka 3,7 g kolhydrater. Kronärtskockor innehåller 5,4 g fiber per 100 g. Den medelstora kronärtskockan (35 g) innehåller cirka 1,9 g fiber. Det motsvarar cirka 6 % av en vuxens dagliga behov.

Tabell för kronärtskockas näringsvärde

NäringsämnenKronärtskocka: innehåll per 100 gram
Kolhydrater10,5 g
-med socker0,99 g
-varav stärkelse0 mg
– inklusive kostfiber5,4 g
Proteiner3,27g
Lipider0,15 g
– inklusive kolesterol0 mg
-varav mättar0,036 g
Kalium370 mg
Natrium94 mg
Vatten84,9 g

Hur mycket väger en kronärtskocka i genomsnitt?

En kronärtskocka väger i snitt 35 g efter skalning. Att skala en kronärtskocka innebär att man tar bort svansen och mindre ömma blad.

Mineraler och vitaminer

Kronärtskockor innehåller olika mineraler (kalium, järn, magnesium, kalcium, fosfor, koppar, zink) och en liten mängd vitaminer. De mest förekommande mineralerna är järn och koppar. Men ämnet som kännetecknar denna grönsak är verkligen cynarin, ansvarig för många egenskaper.

Järnet

Det är ett element som stimulerar olika organ som lever, mjälte och tarm. Det garanterar en korrekt tillförsel av syre till cellerna i vår kropp eftersom det stimulerar produktionen av hemoglobin. Järn är också viktigt neurologiskt. Järnbrist orsakar anemi, trötthet, ökad mottaglighet för infektioner, depression.

Kopparn

Det är viktigt för utvecklingen av nervsystemet och hjärtsystemet. Koppar spelar en avgörande roll för att omvandla järn till sin tillgängliga form och är också viktig för immunförsvaret eftersom det upprätthåller nivån av vita blodkroppar. På grund av dessa viktiga funktioner leder kopparbrist till degeneration av nervsystemet, hjärtsvikt, anemi och försvagat immunförsvar.

Cynarin

Det är ett ämne som härrör från koffeinsyra och som vi har att tacka kronärtskockans karakteristiska bittra smak. Cynarin kan sänka nivåerna av det onda kolesterolet. Det främjar också diures och gallsekretion.

Innehåller kronärtskocka livsmedelstillsatser?

Kronärtskockan innehåller inga tillsatta konstgjorda livsmedelstillsatser. Å andra sidan, som många andra växter, innehåller den organiska syror.

Gynnsamma effekter av kronärtskocka

Kronärtskockan är ett riktigt universalmedel mot tarmproblem, eftersom den balanserar bakteriefloran och bekämpar irritabel tarm. Dessutom hjälper denna grönsak att behandla matsmältningsbesvär och påskynda matsmältningsprocesser.

Kronärtskockans mest kända användning är dock att avgifta levern från ackumulerade gifter. Sedan urminnes tider har en behandling baserad på extrakt av kronärtskockblad varit botemedlet för att rena levern, öka gallproduktionen, men också för att skydda organet från vävnadsstress, tack vare verkan av antioxidanter. , såsom luteolein.

Den renande effekten påverkar även huden, så mycket att en behandling baserad på kronärtskocksextrakt ofta föreslås för den som vill bli av med akne och dermatit. Kronärtskocka är också utmärkt för att hålla högt blodtryck i schack.

Förbered en hel kronärtskocka som ett proffs